Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pechowa wizyta w Audi Centrum Wrocław i uszkodzony silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Chciałem podzielić się nieprzyjemną sytuacją, która miała miejsce po wizycie w Autoryzowanym Serwisie Audi Centrum Wrocław przy al. Karkonoskiej 47 z moim samochodem Audi Q5.

🧾 Jestem właścicielem samochodu od 2019 roku i przez cały ten czas serwisowałem go wyłącznie w autoryzowanych stacjach obsługi – wszystkie wpisy są udokumentowane w książce serwisowej.

Podczas rutynowej wymiany oleju doszło do uszkodzenia elementu o numerze 06H103555C (blaszany element montowany na silniku). Został on zgięty i zdeformowany, co później potwierdził niezależny serwis podczas oględzin.

W moim przekonaniu uszkodzenie mogło powstać przez nieuwagę pracownika serwisu – element jest cienki (ok. 1 mm grubości) i łatwo się odkształca, np. przy uderzeniu konewką podczas dolewania oleju.

🛠️ Warto też wspomnieć, że gdy tylko zauważyłem problem, od razu poinformowałem o tym doradcę, pana Wojciecha. Przyjechałem do Audi Centrum Wrocław, gdzie technicy przez około 15 minut badali samochód. Potwierdzili obce dźwięki silnika i stwierdzili, że konieczne jest zdjęcie osłony silnika – ale nie zrobią tego za darmo. Oznajmili, że to bardzo droga usługa (ok. 5000 zł) i zasugerowali, żebym udał się do innego serwisu.

Po zgłoszeniu sprawy kierownikowi serwisu, panu Jackowi, wina serwisu nie została uznana (mam całą korespondencję mailową). Wielokrotnie prosiłem o udostępnienie nagrań z kamer monitoringu z dnia wizyty, ale usłyszałem, że „Nie ma takich nagrań”. Uważam to za poważny brak profesjonalizmu i dbałości o interes klienta.

💸 Naprawa samochodu w niezależnym serwisie kosztowała mnie 25 000 zł (czyli około 6500 dolarów). Całą kwotę musiałem pokryć z własnej kieszeni, a przez dłuższy czas nie mogłem korzystać z auta.
📹 Zachęcam do obejrzenia nagrania na YouTube, które zawiera kluczowe momenty tego incydentu, w tym wszystkie dokumenty (faktury, opinię niezależnego serwisu, zdjęcia oraz wideo uszkodzeń):

Poświęciłem sporo czasu na przygotowanie tych informacji i mam nadzieję, że komuś się przydadzą. Jestem bardzo rozczarowany – Audi Centrum Wrocław (al. Karkonoska 47) to niekompetentny i po prostu fatalny serwis.

Zdecydowanie nie polecam!

20241003_104344.jpg

20241003_104436.jpg

20241003_104451.jpg

20241003_104602.jpg

20241003_104307.jpg

06H103555C.jpg

• wow 1
Opublikowano

Znani ze swej "fachowości", mają na swoim koncie wiele udanych "serwisów". Za to szyld aż krzyczy z ulicy, że są najlepsi. Strach zatem iść tam gdzie są jeszcze gorsi. Nie polecam

Opublikowano
28 minut temu, Magdalenah napisał(a):

Znani ze swej "fachowości", mają na swoim koncie wiele udanych "serwisów". Za to szyld aż krzyczy z ulicy, że są najlepsi. Strach zatem iść tam gdzie są jeszcze gorsi. Nie polecam

Tylko my to przerabialiśmy zawsze ze specami z Brucknera. Kilka razy dali ciała z RS6, a ostatnio zaprezentowali jakże niski poziom obsługi z RSQ8. Jednym słowem wstyd. 

Opublikowano (edytowane)

Blaszka ta (osłona) jest mocowana tylko na klamrach do otworu wlewu oleju. Zeskoczyła po prostu z zaczepów i wpadła do środka.

https://www.drive2.ru/l/696355349560561596/

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano

Poprosić o nr polisy OC i zgłosić szkodę z OC salonu do ubezpieczalni, może zadziała, a jak nie to pozwać salon i jego ubezpieczyciela

Opublikowano

To nie takie proste żeby z ubezpieczenia skorzystać, jeśli tą blaszkę można zrzucić używając lejka czy konewki to dla mnie jest to wada fabryczna, jeśli słyszy się nietypowy hałas z silnika to się gasi a nie testuje i jeździ (normalnie jak pulpet z pod wrocka) i przyczynia do większych uszkodzeń, autko już swoje przejechało ,pewnie przytargane zza wody i tak naprawdę nie wiadomo co tam było wcześniej robione ,także ciężka sprawa udowodnić winę, za to serwis może domagać się odszkodowania za utratę wizerunku.

Opublikowano

Spróbować można, zgłoszenie szkody jest bezpłatne i nie rodzi żadnych negatywnych skutków, a domagać to oni się mogą do woli 

To by dopiero była sprawa sądowa, prawie jak kolejna utrata dziewictwa przez panią lekkich obyczajów 🤭

Opublikowano
On 4/18/2025 at 8:03 PM, Muskel1 said:

Blaszka ta (osłona) jest mocowana tylko na klamrach do otworu wlewu oleju. Zeskoczyła po prostu z zaczepów i wpadła do środka.

https://www.drive2.ru/l/696355349560561596/

Dzięki za link, dziwna sytuacja 😐

Jednocześnie kierownik serwisu Audi twierdzi, że ten element jest bardzo trwały i nie da się go przypadkowo uszkodzić. :) 

Pełny tekst w załącznikach

audi_centrum_email.jpg

Opublikowano

Bo tak jest. Uszkodzić jest go trudno lub niemożliwe za pomocą konewki czy węża, ale zrzucić z zaczepów łatwo.

Opublikowano
1 hour ago, Muskel1 said:

ale zrzucić z zaczepów łatwo.

No cóż, jestem przekonany, że ten element został uszkodzony przez kontakt z konewką albo coś podobnego podczas wymiany oleju.

Problem pojawił się zaraz po wizycie w tym serwisie

Opublikowano

Na moje, szybkie wrzucenie lejka w otwór mogło go zrzucić. Pracownik nie zwrócił na to w ogóle uwagi, zalał olej, wyciągnął lejek, zakręcił korek i gotowe. Blaszka nie musiała od początku dawać o sobie znać, mogła gdzieś wpaść w taki sposób, że nie kolidowała z niczym. 

Dodajmy do tego powszechną opinie, że osoby pracujące na serwisie w ASO mają sporą wyebke na to, co nie było zlecone i jak im nie każą, to nie dociekają skąd pochodzą odgłosy, których nie było ich w zleceniu.

Opublikowano

Jak najbardziej sprawa nadaje się do prawnika. Nie liczyłbym na dobre rozpatrzenie przez serwis . koszta naprawy były wysokie będą się od tego uciekać na wszystkie sposoby .

Poszukaj wyspecjalizowanej kancelarii prawnej na pewno powiedzą czy ma to sens pchać dalej .

Porada prawna przy tych kosztach raczej nie zaboli. Możliwe że pismo ugody przedprocesowej załatwi temat .

powodzenia