Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Metaliczny dźwięk napinacza łańcucha rozrządu w Audi A4 B6 1.8T AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od środy borykałem się z problemem metalicznego dźwięku przy lekkim dodaniu gazu i myślałem że to jakaś osłona termiczna ale dzisiaj postanowiłem wziąć vcds i sprawdzić grupy 91 i 93

i metaliczny dźwięk występuje tylko wtedy gdy zmienne fazy rozrządu zaczynają działać. Odpiąłem kostkę od cewki od napinacza i dźwięk ustał. Więc mam pytanie co polecacie zrobić w tej sytuacji? 

Jaki zamiennik wybrać? Może OE tylko gdzie taki nabyć? I z cewką czy bez z poprzedniej generacji np. a4 b5. W następnym tygodniu chciałbym to zrobić ponieważ boję się trochę tak jeździć ale dźwięk ustał i uznałem że jeszcze tydzień musi poczekać ta naprawa.

Opublikowano
4 minuty temu, Karol_ napisał(a):

Może OE tylko gdzie taki nabyć?

W ASO bez fazatora ma nr 058109217B, jak nie masz zniżek to prawie 1000 zł kosztuje, może kolega @_małyTM_ ogarnie Ci w lepszej kasie.

7 minut temu, Karol_ napisał(a):

Jaki zamiennik wybrać?

Bez fazatora Febi daje radę, z fazatorem raczej żaden zamiennik się nie sprawdza.

8 minut temu, Karol_ napisał(a):

Więc mam pytanie co polecacie zrobić w tej sytuacji?

Ja bym założył ORI 058109217B bez fazatora, zmienne fazy wyłączył w sofcie i jeździł.

Opublikowano
  • Autor

Z ciekawości przeglądnąłem allegro i natknąłem się na to ogłoszenie 

ALLEGRO.PL

Tylko tutaj napinacz ma taki nr seryjny  058109217D

Też skłaniałbym się do ORI i wywaleniem zmiennych faz z ECU.

I jeszcze jedno pytanie jaki łańcuch w ASO w zestawie będzie z napinacza czy raczej dokupić osobno i co dokładnie będzie mi potrzebne?

Wiem że napinacz+łańcuch oraz uszczelki pokrywy zaworów i zapewne uszczelniacze wałków.

Odrazu pewnie też po 2 szklanki na stronę ssącą i wydechową ponieważ z rana na zimnym stukają delikatnie obstawiam że jedna stronie wydechu.

Edytowane przez Karol_

Opublikowano

łańcuch bierz SWAGa, jak na ogniwach bedzie znaczek IWIS to masz to samo co ori

Opublikowano
13 godzin temu, Karol_ napisał(a):

Z ciekawości przeglądnąłem allegro i natknąłem się na to ogłoszenie 

ALLEGRO.PL

Tylko tutaj napinacz ma taki nr seryjny  058109217D

Też skłaniałbym się do ORI i wywaleniem zmiennych faz z ECU.

I jeszcze jedno pytanie jaki łańcuch w ASO w zestawie będzie z napinacza czy raczej dokupić osobno i co dokładnie będzie mi potrzebne?

Wiem że napinacz+łańcuch oraz uszczelki pokrywy zaworów i zapewne uszczelniacze wałków.

Odrazu pewnie też po 2 szklanki na stronę ssącą i wydechową ponieważ z rana na zimnym stukają delikatnie obstawiam że jedna stronie wydechu.

Wymiana pojedynczych szklanek to zwyczajnie głupota, albo bierzesz komplet ssących i wydechowych albo nie wymieniasz nic. Jak oryginalne nie są złuszczone czy popękane to zostaw. Dzisiaj masz wybór tylko między INA (szrot totalny) lub Ori za zawrotne pieniądze.

Opublikowano

Mam nowe napinacze OEM w razie czego, z fazatorem i bez.

Opublikowano
  • Autor

Przy odpaleniu na zimnym słychać jakby jedną ze szklanek najtańsza opcją byłaby wymiana tych najbardziej zużytych 

Opublikowano

A skąd wiesz która? Jak masz tak dobry słuch, że wiesz że to dokładnie jedna szklanka to działaj 😃 zdaj tylko relację czy pomogło 😂

Edytowane przez Langista

Opublikowano
6 minut temu, Langista napisał(a):

A skąd wiesz która? Jak masz tak dobry słuch, że wiesz że to dokładnie jedna szklanka to działaj 😃 zdaj tylko relację czy pomogło 😂

zuzyte beda miekkie po demontazu, a nie powinny :P 

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Langista napisał(a):

A skąd wiesz która? Jak masz tak dobry słuch, że wiesz że to dokładnie jedna szklanka to działaj

Najpierw na słuch a potem stetoskopem😅 i strona wałka wydechu ale to nic dziwnego skoro samochód ma już 450tys km 

To polecacie zostawić i nie bawić się w wymianę szklanek?

Może macie racje panowie zrobię łańcuszek i napinacz i będę dalej jeździł a za rok może zmienię na coś innego. A tu łapcie 2 fotki grill i zderzak po spotkaniu z sarną (sarna nie przeżyła a auto dalej śmiga😉)IMG_3649.thumb.jpeg.eb0811141236d12efd1708755a183dbf.jpegIMG_3665.thumb.jpeg.a53adc0c04c30a568dc27361b8a3634f.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Panowie ostatnie pytanie czy napinacz o tych numerach  058109217B bedzie pasował do AVJ?

Opublikowano
  • Autor

Panowie przyszedł mi dzisiaj napinacz tylko posiada jeden ślizg czy będzie on Pasował do AVJ

IMG_3852.jpg

IMG_3853.jpg

IMG_3855.jpg

IMG_3854.jpg

Opublikowano

No skąd. Muszą byc dwa slizgi, a dolnego brakuje. To chyba nowe nie jest?

Opublikowano
  • Autor

Zaszła pomyłka dzisiaj przyszedł mi już dobry napinacz