Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ 2.5 tdi 150 KM] Wałki rozrządu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie po czym poznac ze trzeba wymienic wałki rozrządu autko ma przejechane 250 000.

I moze ktoś wie ile taka przyjemnośc koszyuje oraz co sie tam jeszcze wymienia.

Opublikowano

Przy 250 tys napewno masz wałeczki do wymiany( regeneracji http://www.swiatek.com.pl/ polecam) w załeżności od grubości portfela. Zadzwoń do nich to podadzą Ci całkowite koszty. Z tego co pamietam to regeneracja 4 wałków plus cały nowy osprzęt(jest tego kilka pozycji) to koszt niecałych 2 tysi. Nowe wałki to około 5 tys. Jeżeli chcesz się organoleptycznie przekonać,że Twoje wałki dokonują żywota, to ściągnij pokrywę zaworów i bedziesz miał wszystko na tacy, inna możliwość mniej miarodajna to odkręcenie korka wlewu oleju, wsadzenie śrubokręta i wyczucie na krzywce uskoku po wytarciu, warunek to ustawienie sie krzywki górą do korka wlewu. Powodzenia :cool:

Opublikowano
Witam mam pytanie po czym poznac ze trzeba wymienic wałki rozrządu autko ma przejechane 250 000.

I moze ktoś wie ile taka przyjemnośc koszyuje oraz co sie tam jeszcze wymienia.

A moze najpierw napisz co sie stalo ze podejrzewasz ze walki padly ?? Norbi troche przesadza jak przebieg prawdziwy to wcale nie musza byc walki ( choc moge, kwestia uzytkowania ). Generlanie objawem jest straszne "zamulenia" autka w zakresia obrotow do 3-3,5tys. ( zazwyczaj padaja krzywki niskich obrotow ). Napisz cos wiecej o objawach. Norbi ci bardzo ladnie napisal jak mozna sprawdzic walki polecam sposob 1 jak sa wytarte to widac golym okiem sposob 2 jest dla specjalistow :)

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze sie nic nie stało ale slyszalem ze lubia sie wycierac a mam zamiar sprzedac auto i sam wiesz jak jest nie chce zeby potem ktos przyszedl do mnie z pretensjami' dlatego wole sprawdzic :wink:

Opublikowano

hmm

pierwsze słyszę aby w 1.9 wałki sie wycierały

owszem słyszałem o 2.5 ale nie 1.9 :cool:

Opublikowano
hmm

pierwsze słyszę aby w 1.9 wałki sie wycierały

owszem słyszałem o 2.5 ale nie 1.9 :cool:

zdeniu! Przeczytaj temat :rotfl:

Opublikowano
zdeniu! Przeczytaj temat
o qr.. :redface: zerknąłem tylko na profil dawid835 :redface:
Opublikowano
A moze najpierw napisz co sie stalo ze podejrzewasz ze walki padly ?? Norbi troche przesadza jak przebieg prawdziwy to wcale nie musza byc walki ( choc moge, kwestia uzytkowania ). Generlanie objawem jest straszne "zamulenia" autka w zakresia obrotow do 3-3,5tys.
Ogi ja miałem bardzo mocno wytarte wałki przy 240tys, autko chodziło tak samo przed jak i po wymianie wałkow, kompletnie nic sie nie zmieniło. Wydałem troche kasy :evil: i poza nowymi wałkami i całą nową hydrauliką to była jedyna zmiana :confused:

[ Dodano: 08-04-2007, 18:06 ]

Jeszcze sie nic nie stało ale slyszalem ze lubia sie wycierac a mam zamiar sprzedac auto i sam wiesz jak jest nie chce zeby potem ktos przyszedl do mnie z pretensjami' dlatego wole sprawdzic
Troche mnie zszokowałeś swoimi zamiarami :eek: , do bólu porządny klubowicz. Chciałbym od Ciebie kupować autka :wink: a tak poważnie jeżeli chcesz sprzedać, a autko dobrze chodzi(tak jak to było w moim przypadku)to odpuść sobie nie małe inwestycje za które kupujący nie zapłaci Ci :exclaim:
Opublikowano

Norbi widac juz w momencie kupna cos musialo byc nie tak z walkiami, jesli ktos mial walki w porzadku i w trakcie eksploatacji mu siadly to jest to bardzo wyczuwalne, z drugiej strony to w roznych egzemplarzach moga sie wycierac rozne krzywki moze trafiles na tylko najnizsza krzywke w momenice kupna i myslales ze jest ok ? ( wsumie ten silnik powinien mocno ciagnac od 1700 obr wiec calkiem nisko i niektorzy jak cignie im od np 2300 np to traktuja to jako turbo dziure czy cos.

Ps. Dawid ja tez chce od ciebie auto kupowac zaoszczedzilbym sporo czasu :)

Opublikowano
wsumie ten silnik powinien mocno ciagnac od 1700 obr

:eek: :eek: :eek: Chyba obydwoje nie myślimy o AKNie

Opublikowano
Norbi widac juz w momencie kupna cos musialo byc nie tak z walkiami, jesli ktos mial walki w porzadku i w trakcie eksploatacji mu siadly to jest to bardzo wyczuwalne, z drugiej strony to w roznych egzemplarzach moga sie wycierac rozne krzywki moze trafiles na tylko najnizsza krzywke w momenice kupna i myslales ze jest ok ? ( wsumie ten silnik powinien mocno ciagnac od 1700 obr wiec calkiem nisko i niektorzy jak cignie im od np 2300 np to traktuja to jako turbo dziure czy cos.

Ps. Dawid ja tez chce od ciebie auto kupowac zaoszczedzilbym sporo czasu :)

Akn ciągnie od 1700 jeżeli jest zimno, gdy temp troche wzrośnie, nie mówiąc już o lecie to ciągnie (wlecze sie raczej) od 2500rpm, a wałki mogły być wytarte jak już go kupiłem , ale po wymianie nie było kompletnie zadnej różnicy. Autko było doinwestowane aż nad wyraz. Zachowałem sie jak Dawid :biggrin: Przez rok w poszukiwaniu mocy zrobiłem w nim wszystko i czasy poprawiły sie zaledwie o sek. i to był gwóźdż do deski... wku... sie i sprzedałem go w idealnym stanie. :evil:
Opublikowano

Przebieg raczej nie jest wykłądniekiem, czego przykłądem jest moje AFB. 290tys. przelotu i wałki mają sie dobrze.

Poza tym wytarte wałki sa efektem padniętej hydrauliki zaworowej. Jeśli w porę wymienimy zużyte hydroregulatory, wałki będą nam długo służyć.

Opublikowano

a wiec tak mam na imie bartek jezdze od 2 miechow audi a 4 avant 2000r 116koni w skorach oprócz quattro pelen wypas ale mniejsza o to

a wiec tak predzej ialem paska b5 99rok 2.5tdi i powiem wam tak mialem wiele przejsc Z tym samochodem i naj gorszym wcale nie byl silnik tylko slrzynia tip tronik nikomu nie polecam samochodu z ta skrzynia naprawde a co do silnika to walkow nie trzeba wymieniac co jakis przebnieg jezeli ktos leje dobry plej czeso robi wymiany to mozna nawet 500000tys zrobic i nic sie walkom nie stanie naj gorszym skutkiem zuzytych walkow jest glosna i metaliczna praca silnika przy bardzo duzym zuzyciu walkow wystepuje spadek mocy

Opublikowano

ja moge załatwić wałki nowe za 600zł za sztukę i do tego należy wym popychacze dobrego producenta ok 300 zł za kompl

Opublikowano

Nibawem czeka mnie ten sam problem i tutaj po radach mojego mechaniora,

zgadzam sie z WOWO, żeby wcześnie zadbać o wymianę hydrauliki zaworowej,

bo pózniej mamy spory problem i czyszczenie portfela.

Może ktoś podpowie jaką firmę wybrać, gdzie i za ile można te klamoty kupić.

Opublikowano

...dokładam się do prośby o pomoc w wyborze odpowiedniej (stosunek ceny/jakość) hydrauliki do 2,5 TDI V6.

Co jeszcze oprócz samym popychaczy należy wymienić (uszczelki itp..?)

Jak kwota za pracę mechanika będzie "uczciwa" ?

Opublikowano

A w 1,9 Tdi 115 KM też trzeba to robić ???

Opublikowano
A w 1,9 Tdi 115 KM też trzeba to robić ???
nie trzeba

[ Dodano: 10-04-2007, 21:28 ]

...dokładam się do prośby o pomoc w wyborze odpowiedniej (stosunek ceny/jakość) hydrauliki do 2,5 TDI V6.

Co jeszcze oprócz samym popychaczy należy wymienić (uszczelki itp..?)

Jak kwota za pracę mechanika będzie "uczciwa" ?

http://www.swiatek.com.pl/ tu wszystkiego sie dowiesz bardzo dokładnie
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
zazwyczaj padaja krzywki niskich obrotow

witam odpiszcie co to dokladniej jest bo w moim silniczku na niskich obrotach w glowicy od strony filtra powietrza bardziej z tylu slychac takie metaliczne pukanie gdy delikatnie podniose obroty to zanika :question:

Opublikowano
witam odpiszcie co to dokladniej jest bo w moim silniczku na niskich obrotach w glowicy od strony filtra powietrza bardziej z tylu slychac takie metaliczne pukanie gdy delikatnie podniose obroty to zanika

być może końcowe stadium wycierania się hudropopyhaczy, następna w kolejce jest wypadnięta dźwigienka zaworowa i tu już zależy od szczęścia gdzie poleci, może nie stać się nic, a drugi scenariusz jest znacznie bardziej kosztowny :/

moja rada udaj się jak najszybciej na diagnozę hydrauliki w głowicy swojej V6-tki, wytarte wałki to objaw rozklekotanej hydrauliki zaworowej, jeśli w miarę szybko się to naprawi to wałki są do uratowania.