Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana koła dwumasowgo na koło jednomasowe 1.9 TDI AFN - 1Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów po fachu znalazłem post o wymianie skrzyni biegów z 5 biegowej na 6 biegową i chciałem podpytać ludzi którzy już przetarli ścieżki .

Konkretnie chodzi o to że mam a4 b5 AFN 1.9 110 kucy i na trasie brakuje biegu więc załatwiłem sobie skrzynię 6 wybieraki itp z silnika 2.5 TDI no ale narodził się problem jak to połączyć jakie koło zamachowe zamontować a konkretnie od jakiego modelu bo mamy problem

sprzęgło jakie 240 czy 230 i pasuje to zrobić na sztywnym kole tylko niewiem konkretnie jakie koło bo lobię dać w parnik na prawdę ostro i 2mas się szybko rozleci niestety ale jeśli niema innego wyjścia czy moje stare sprzęgło wytrzyma tak do 150 kucyków ?

Proszę o dokładny opis części z góry dzięki ;(

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

czy sprzeglo o numerze 028 198 141 GX a 028 198 141 BX sie czyms rozni?

Opublikowano

Kolego nie liczył bym tutaj na szybka odpowiedz od kolegów specjalistów ja już tutaj miecha czekam wszyscy sie wypieli na to forum i audiczkami śmigają a nie przy kompach siedzą podro :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Kolego nie liczył bym tutaj na szybka odpowiedz od kolegów specjalistów ja już tutaj miecha czekam wszyscy sie wypieli na to forum i audiczkami śmigają a nie przy kompach siedzą podro :cool1:

Może dlatego nie masz odpowiedzi, bo nikt nie zna odpowiedzi na Twoje pytanie. Gdybyś pytał o przeszczep dwumasa w AFN chętnie służę pomocą. Robiłem coś takiego i wiem co potrzebne i jak się do tego zabrać. :hi:

Opublikowano

nie tyle sie wypieli co nie robia takiego przeszczepu co kolega ze skrzynia 6ką, zobacz do działu warsztat na wątek o swapie silnika na AWX z AHU, tam był wczep skrzyni 6ki i zostąło to na jednomasie 228mm :gwizdanie:

Ps. nowy dwumas wytrzyma upalanie, od 2 lat katuje nieco wiecej niz 150km i do tego w Q :wink4:

Opublikowano

Dzięki koledzy ale przez ten miesiąc braku odpowiedzi mam już skrzynie 6 z 2.5 tdi , koło z 2 masa na jedno-mas nowe sprzęgło , rozrusznik , wybieraki, nowe wtrysk,i panewki ,uszczelki filtry , IC od Iveco ,konkretny remont silnika , kilka nowych zegarów także od tego czasu sporo się zmieniło na lepsze 6 bieg jest bardzo zacny a i spalanie po remoncie spadło mi o 2 litry także jest cacy polecam remoncik jak komuś 1.9 pali ponad 7 litrów tym bardziej że ropa droga :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki koledzy ale przez ten miesiąc braku odpowiedzi mam już skrzynie 6 z 2.5 tdi , koło z 2 masa na jedno-mas nowe sprzęgło , rozrusznik , wybieraki, nowe wtrysk,i panewki ,uszczelki filtry , IC od Iveco ,konkretny remont silnika , kilka nowych zegarów także od tego czasu sporo się zmieniło na lepsze 6 bieg jest bardzo zacny a i spalanie po remoncie spadło mi o 2 litry także jest cacy polecam remoncik jak komuś 1.9 pali ponad 7 litrów tym bardziej że ropa droga :gwizdanie:

Więc zrób jakiś poradnik co jest potrzebne do takie swapu. Podziel się wiedzą z resztą użytkowników.

Opublikowano

Jestem właśnie na etapie kompletowania zdjęć więc na pewno podzielę się konkretami co i jak bo poco przepłacać za paliwo jak można remoncik silnika zrobić który i tak sie przyda i da nam mniejsze spalanie nie wiem dokładnie czy spalanie nie jest znacznie zmniejszone przez skrzynię 6 ale na 5 biegówkach na pewno też spadnie po gruntowym remoncie .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jestem właśnie na etapie kompletowania zdjęć więc na pewno podzielę się konkretami co i jak bo poco przepłacać za paliwo jak można remoncik silnika zrobić który i tak sie przyda i da nam mniejsze spalanie nie wiem dokładnie czy spalanie nie jest znacznie zmniejszone przez skrzynię 6 ale na 5 biegówkach na pewno też spadnie po gruntowym remoncie .

Raczej napewno jesli latasz w trasy i korzystasz z 6 to ci spalanie spada :naughty: Napisz jakas relacje ze wmiany skrzyni z 5 na 6 bo napewno to sie komus przyda . Jaki masz kod tej 6

Opublikowano

Tutaj mam zdjęcia co było robione tak z grubsza a kod nie pamiętam jaki był wiem tylko że skrzynia od Audi A6 2.5 TDI może się komuś te foty przydadzą :cool1:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.326253910729918.77481.326214120733897&type=1

Opublikowano

rozrusznik został z 5 czy z 6 ?

skrzynia pasuje p&p na korpus silnika 1.9 ?

Opublikowano

Skrzynia pasuje idealnie na korpus Silnika 1.9 AFN a rozrusznik jest albo od 1Z albo z jakiejś 80 1.9tdi nie pamiętam :kwasny:

Ogólnie polecam ten moood bo naprawdę dynamika , spalanie , komfort jazdy wszystko na + :cool1:

Opublikowano

rozrusznik z AFN'a nie mógł zostać ? w temacie nie ma mowy o zmianie rozrusznika zakładając jednomas.

Opublikowano
  • Autor

rozrusznik z AFN'a nie mógł zostać ? w temacie nie ma mowy o zmianie rozrusznika zakładając jednomas.

Nie wiem jak z rozrusznikiem przy zmianie skrzyni na 6, ale przy zmianie na jednomas i sprzęgło z 1z, rozrusznik pozostaje ten sam.

Opublikowano

Ja musiałem wymienić :)

Opublikowano

Skrzynia pasuje idealnie na korpus Silnika 1.9 AFN a rozrusznik jest albo od 1Z albo z jakiejś 80 1.9tdi nie pamiętam :kwasny:

Ogólnie polecam ten moood bo naprawdę dynamika , spalanie , komfort jazdy wszystko na + :cool1:

Jak wymieniles rozrusznik to przypuszczam ze nie na 1Z bo on chyba nie spasuje do sprzegla 240 a chyba takie masz po wymianie skrzyni :mysli: bo 1Z ma sprzeglo tak ja AFN 228 tak mi sie cos wydaje

Opublikowano

Jak wymieniles rozrusznik to przypuszczam ze nie na 1Z bo on chyba nie spasuje do sprzegla 240 a chyba takie masz po wymianie skrzyni :mysli: bo 1Z ma sprzeglo tak ja AFN 228 tak mi sie cos wydaje

Nie tak mi się wydaje tylko na pewno :>

trzeba z 2.5 tdi rozrusznik

Opublikowano

Z tego co wiem to rozrusznik z 2.5 tdi nie będzie pasował do 1.9 jest za długi i będzie przeszkadzał turbosprężarce, sytuacje ratuje rozrusznik z 1.9 tdi AVF to przy zmianie na sprzęgło 240mm i skrzynie 6 ale z tego co tu kolega napisał zastosował jednomas i 6'tke czyli sprzęgło ma nie 240 a 228.

Opublikowano

Dokładnie sprzęgło jest 228 a nie 240 :cool1: takie spokojnie wystarczy i daję rade :hi:

Opublikowano

I co rozrusznik z AFN ci nie pasowal nie wierze :gwizdanie: