Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wakacje w Chorwacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

rozsądna cena to 40-60 EUR za apartament. Oczywiście można wybrać sobie za 120 EUR.

Ceny w Chorwacji są ok. W knajpie wydajesz na dwie osoby od 120-200 KUN i naprawdę daje rade :naughty:

piwko 6-10 Kun. opłaty na bramkach to po przeliczeniu kilometrów wychodzą naprawdę dobrze. ( można płacić w Kun lub EURO). W zeszłym roku przy kursie EUR 3,30 było naprawdę tanio. teraz wyjdzie na pewno troszkę drożej ale warto.

Powiem tak nie pojadę nad polskie morze bo zapłacę tam tyle samo co w Chorwacji za dużo gorsze warunki.

• Odpowiedzi 2,9 tys.
  • Wyświetleń 333 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dokładnie kasy wydasz podobnie jak w PL poza tym Chorwacja jest super widoki, jeziora, jedzenie super no i pogoda pewna. Chociaż bardzo lubię jeździć nad nasze morze tylko zawsze tak pogoda...

Ja w zeszłym roku jechałem na Kyrk to jechałem przez całą Słowenię, winieta owszem 35 euro ale cała Słowenia przejechana super autostradą no i paliwo mieli dużo tańsze. Z kwaterami problemu nie było, chociaż jak będziecie większą ekipa to może być ciężko znaleźć w jednym miejscu czy domu nocleg dla wszystkich.Dla 2 czy 4 osób przeważnie zawsze się znajdzie.Ogólnie warto trochę pojeździć pozwiedzać bo jest :good:

Opublikowano

Polecam to biuro - mieści się w Splicie w Chorwacji http://www.adria-island.org/en/croatia/

bardzo porządna firma - robiłem sobie przez nich rezerwacje. Kase puszczasz przelewem, laska dzwoni do Ciebie i faxem dostajesz Voucher a z tym na miejscu zgłaszasz się do Chorwata/ki.

Mozna do nich dzwonic i normalnie po polsku sie dogadac?[br]Dopisany: 18 Czerwiec 2009, 14:59_________________________________________________Wazne pytanie...

Jak to jest z wjazdem do Chorwacji? Tylko paszport, czy na dowod tez wpuszczaja? Jakos kurfa nie pomyslalem o tym wczesniej... :wallbash:[br]Dopisany: 18 Czerwiec 2009, 20:39_________________________________________________OK, juz wyczytalem, ze istnieje przepis w Chorwacji z 2005 r., ktory uprawnia obywateli UE do wjazdu na teren Chorwacji na dowod osobisty. Problemy moga sie pojawic tylko w momencie korzsytania z bezplatnej opieki medycznej, bankow, czy western union.

raczej angielski - ale mówią dobrze ( nie kaleczą ) więc się bez problemu dogadasz.

wjedziesz na dowód ale Paszport warto mieć bo już np do Dubrovnika nie wjedziesz :cool1: jest wąskie gardło Bośni i trzepią

Opublikowano

raczej angielski - ale mówią dobrze ( nie kaleczą ) więc się bez problemu dogadasz.

Niemiecki, polski i angielski - taka kolejność. Większość Chorwatów to byli jugosłwiańscy gastarbaiterzy, niemiecki więc nie stanowi dla nich problemu. Polski - można się dogadać, lecz trzeba uważać... niektóre słowa brzmiące znajomo mają przeciwne znaczenie w chorwackim. Angielski - najczęściej spotykany u obsługi w restauracjach, raczej w większych miejscowościach: kelnerzy i kelnerki!!!! To młodzi ludzie z Ukrainy, Słowenii, Czech dorabiający sobie w wakacje, angielski znają ze szkoły. Na ulicach dogadać się z miejscowym po angielsku - raczej trudno.

Opublikowano

Niemiecki, polski i angielski - taka kolejność. Większość Chorwatów to byli jugosłwiańscy gastarbaiterzy, niemiecki więc nie stanowi dla nich problemu. Polski - można się dogadać, lecz trzeba uważać... niektóre słowa brzmiące znajomo mają przeciwne znaczenie w chorwackim. Angielski - najczęściej spotykany u obsługi w restauracjach, raczej w większych miejscowościach: kelnerzy i kelnerki!!!! To młodzi ludzie z Ukrainy, Słowenii, Czech dorabiający sobie w wakacje, angielski znają ze szkoły. Na ulicach dogadać się z miejscowym po angielsku - raczej trudno.

ale my mówimy o Biurze Turystycznym w Chorwacji :decayed: a nie o narodzie chorwackim

Opublikowano

Da sie jakos ominac sensownie slowenie skoro mam placic 35 EUR za 60km autobahna? I czy ma to w ogole jakis sens?

Z tego co kojarze to ktos pisal, ze omijanie autostrady w Slowenii jest totalnie bes sęsu.

Trzeniu, napisz tutaj please... nawet jesli masz to zrobic za tydzien :decayed:

Nosfer, jak wszystko pojdzie dobrze to ja chce jechac 18-19 lipca [wszystko zalezy od tego jak moja bejbe skonczy sesje], a Ty kiedy?

Objazd Słowenia:

OBJAZD

1) wariant 1

W Austrii opuszczamy A9 zjazdem nr 228 i kierujemy się na Spielfeld.

progs.ask.net.pl/slowenia1.jpg

Drogą B67 jedziemy prosto i przejeżdżamy granicę Austria-Słowenia a

następnie w Słowenii kontynuujemy podróż drogą 437 aż do ronda przed

Mariborem.

progs.ask.net.pl/slowenia2.jpg

Na rondzie kierujemy się w lewo w drogę nr 3 i za chwilę skręcamy w

prawo. Następnie przejeżdżamy pod autostradą i skręcamy w lewo w

ulicę Sentilijska Cesta.

progs.ask.net.pl/slowenia4.jpg

Następnie jedziemy w kierunku centrum Sentilijska, po czym wjeżdżamy

w ulicę Partizanska i skręcamy w prawo tak jak ona prowadzi.

progs.ask.net.pl/slowenia5.jpg

Następnie skręcamy w lewo w Titova Cesta przejeżdzamy przez rzekę i

kontynuujemy podróż Titova Cesta. Na końcu ulicy Titova skręcamy w

lewo w Ptujska Cesta (droga nr 1) i kontynuujemy podróż w kierunku

Ptuj i granicy z Chorwacją po staremu.

progs.ask.net.pl/slowenia6.jpg

2) wariant 2

W Austrii opuszczamy A9 zjazdem nr 228 i kierujemy się na Spielfeld.

progs.ask.net.pl/slowenia1.jpg

Drogą B67 jedziemy prosto i przejeżdżamy granicę Austria-Słowenia a

następnie w Słowenii kontynuujemy podróż drogą 437 aż do ronda przed

Mariborem.

progs.ask.net.pl/slowenia2.jpg

Na rondzie kierujemy się w lewo w drogę nr 3 i jedziemy cały czas

prosto aż dojedziemy do miejscowości Lenart w której skręcamy w

prawo na drogę nr. 229 która dojedziemy aż do Ptuja. Ptuj

przejeżdżamy drogą cały czas prosto i następnie przejeżdżamy przez

rzekę. Po wyjechaniu na wprost drogą z miasta na dużym skrzyżowaniu

z E59 jedziemy w lewo wjeżdżając na drogę E59 czyli wracamy na starą

drogę w kierunku granicy z Chorwacją.

progs.ask.net.pl/slowenia3.jpg

Cięzko określić, który wariant będzie szybszy ale wydaje się, że

rozwiązanie 2 będzie lepsze i być może szybsze.

3) wariant 3???

Jeżeli komuś bardziej pasuje jechać przez Austrię niż Węgry, a chce ominąć nie tylko płatne drogi w Słowenii, ale też fatalną drogę z Ptuja do granicy oraz kolejkę przed granicą Gruskovje/Macelj, proponuę następującą trasę:

- z autostrady A2 Wiedeń-Graz zjeżdżamy na zjeździe 138 na Ilz

- w Ilz skręcamy w lewo w drogę B66, którą przez Feldbach dojeżdżamy do Bad Radkersburg (granica A/SLO)

- dalej jedziemy przez Gornją Radgonę, Ljutomer, Ormoż i stamtąd kierujemy się na Varażdin lub Cakovec (zjazdy na autostradę A4 w kierunku Zagrzebia)

Osobiście jechałem wariantem 2. Jedzie się w "sznurku" aut /sporo ludzi wybiera ten objazd,/ dość szybko. Droga bardzo dobra, jedynie w jednym miejscu jest zwężenie i trzeba jechać trochę wolniej.[br]Dopisany: 22 Czerwiec 2009, 10:47_________________________________________________

ale mówią dobrze ( nie kaleczą ) więc się bez problemu dogadasz.

Niemiecki, polski i angielski - taka kolejność. Większość Chorwatów to byli jugosłwiańscy gastarbaiterzy, niemiecki więc nie stanowi dla nich problemu. Polski - można się dogadać, lecz trzeba uważać... niektóre słowa brzmiące znajomo mają przeciwne znaczenie w chorwackim

ale mówią dobrze ( nie kaleczą ) więc się bez problemu dogadasz.

Niemiecki, polski i angielski - taka kolejność. Większość Chorwatów to byli jugosłwiańscy gastarbaiterzy, niemiecki więc nie stanowi dla nich problemu. Polski - można się dogadać, lecz trzeba uważać... niektóre słowa brzmiące znajomo mają przeciwne znaczenie w chorwackim

Biuro biurem, a później to co ??? Przecież w biurze nie będziesz miał kwatery....

Opublikowano

Biuro biurem, a później to co ??? Przecież w biurze nie będziesz miał kwatery....

chłopaku Michał pytał o rozmowe z Biurem Turystycznym - odpowiada się na pytanie z reguły.

A co do chorwatów to wiadomo - ja byłem i nikt niemieckiego nie znał - większośc po angielsku albo "machanym" :decayed:

Opublikowano

Przypominam o zielonej karcie..

A po co?

Po kliknięciu na "Więcej" otwiera się mapka i zestawienie w których krajach Zielona Karta jest wymagana: http://www.aviva.pl/direct/zielona-karta.html

Opublikowano

Faktycznie.. chorwacja jest krajem stowarzyszonym z UE i nie obowiązuje..

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Flyer co sie nie pucowales na zlocie ze lecisz na chorwacje? ja wyjezdzam w najblizsza sobote ,juz chyba 3-ci raz, ostatnio chyba ze 2-3 lata temu,lece w ciemno jak zwykle w okolice splitu,makarskiej, no chyba ze nam sie spodoba i zaliczymy Pag w tym roku

Opublikowano

Flyer co sie nie pucowales na zlocie ze lecisz na chorwacje? ja wyjezdzam w najblizsza sobote ,juz chyba 3-ci raz, ostatnio chyba ze 2-3 lata temu,lece w ciemno jak zwykle w okolice splitu,makarskiej, no chyba ze nam sie spodoba i zaliczymy Pag w tym roku

Wróciłem tydzień temu z Podgory, kwater wolnych było sporo ale jak wracałem to wydawało mi sie ze cała Europa tam jedzie takie korki były w stonę Chorwacji począwszy od granicy Austryjacko - Słowenskiej jeden istny korek.

Jak możesz to jedz w inny dzień tylko nie w sobote.

Opublikowano

W czwartek wróciliśmy :) Okolice Trogiru

* przydała się i to bardzo nawigacja -> jeździliśmy lokalnymi drogami w parę miejsc. TMC na Słowacji, w Austrii, Chorwacji. W PL oczywiście nie działa bo po co :(

* środek na komary albo jeszcze bardziej moskitiera -> fajans, co za brzęczące i krwawe potwory :evil::wallbash:

* chorwackie autostrady - marzenie! Ale drogie marzenie :confused4: W porównaniu ze Słowacją i Austrią

* sandały na plażę - konieczność. Plaża to coś w rodzaju żwiru albo duże kamienie

* jechałem przez Słowację ale skierowałem się na Cieszyn i kawałek przez Czechy by objechać odcinek Bielsko-Biała - Zwardoń, który jest remontowany i podobno makabryczny do jazdy. Później kierunek Słowacja i autostradą w kierunku Bratysławy.

* objazd Słowenii przez Mureck (A), Lenart (Slo), Ptuj (Slo) przetestowany. Lokalne i raczej marne drogi ale malownicze a odcinek krótki :)

* by objechać płatne autostrady w Słowenii w nawigacji jako punkty pośrednie ustawiłem sobie Mureck - Misselsdorf; Lenart - Ptujska cesta; Ptuj - Osojnikova cesta

* na samych autostradach stacje paliw są relatywnie rzadko, co ok 30-40 km. Warto to brać pod uwagę kalkulując V-przelotową, ile zostało do rezerwy itp ;)

* ...

Opublikowano
  • Autor

No to musimy przyspotować :kox: - ja wyjezdzam w najblizszy weekend, albo w poniedzialek na 10-12 dni :)

Opublikowano

Flyer, spróbuj wyjazd ustalić tak, by jechać do i wracać nie w weekendy.

Ja tak zrobiłem i nie stałem w żadnych korkach.

A korki + roboty drogowe na 30-40 km przed Bratysławą (w stronę Austrii-ale dotyczy obu kierunków) to musiałby być koszmar. I bez korków było to uciążliwe.

Plus korki w innych miejscach.

====

W aucie będzie jeden czy dwóch kierowców?

Opublikowano
  • Autor

1

Opublikowano

No to musimy przyspotować :kox: - ja wyjezdzam w najblizszy weekend, albo w poniedzialek na 10-12 dni :)

No kolego ja też wyjeżdżam w przyszły poniedziałek :decayed: jedziemy w ciemno i bardziej chcemy zrobić sobie objazdówkę ze zwiedzaniem, spanie gdzie bądź hotele/motele zależy gdzie skończy się nam dzień. No i jedziemy na Automapie EU

Opublikowano
  • Autor

Moj wyjazd stanal wlasnie pod mega znakiem zapytania :confused4:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

ja wyjezdzam najprawdopodobniej w piatek 14 sierpnia ok 20:00 z Wawy..

Ale jak poczytałem Wasze opinie zeby lepiej nie planowac trasy przejazdu w weekend to teraz sie zastanawiam czy faktycznie pchac sie podczas weekendu :/