Jump to content
IGNORED

[ALL B5] Zmiana listewek ozdobnych na drewno (foto)

darekaudi4

Recommended Posts

Witam ccialem opisac i pokazac w jaki sposob zmienic dekory w a4 b5

Wiec na poczatkek zaczynamy od najprostrzej operacji czyli drzwi , potrzebujemy do tego

-srubokret krzyzakowy

-srubokret plaski

-kombinerki

-torx 25

-klucz 13 nasadowy

-klucz 8 nasadowy

-wiec sciagamy tapicerki drzwi

1a8fe2bcda1453c6m.jpg

-od srodka mamy w tylnych po cztery w przednich po piec spinek ktore trzeba sciagnac

e3e30f4e0df44b14m.jpg

-po odpieciu spinek sciagamy stare dekory i zakladamy nowe i wsuwamy nowe spinki (do drewnianych sa inne niz do karbonowych

d545c00c214aa1aam.jpg

5b046061c2407d59m.jpg

79810e896a1353e5m.jpg

fe5b8b14f52c2fb3m.jpg

-i takim prostym sposobem mamy drzwi zrobione teraz trudniejsza robota napewno nie dla nerwowych

-odkrecamy schowek po prawej stronie zdejmujac boczek kokpitu

dd17d094869a9752m.jpg

- nastepnie odkrecamy dwie sruby z boku schowka i jedna po srodku przy zamku

331ac7c566b402ecm.jpg

2e683fac38ae87bfm.jpg

-sciagamy schowek odpinajac przewody od lampki oswietlenia schowka i lampki oswietlenia nog

5bd6509aab5fa574m.jpg

-teraz najgorsze ... wyciagamy radio i widzimy dwie srubki na kluczyk nasadowy ''8'' odkrecamy je i sciagamy przednia ramke zaczynajac od gory na dole trzymaja dwa zatrzaski kolo klimatronika i lekkim szarpnieciem odskakuje

19ff599953944f83m.jpg

-wyciagamy zaslepki z boku kolo siedzenia z obydwu stron i odkrecamy sruby ''8''

21980921d3ad6573m.jpg

-wyciagamy popielniczke z tylu i odkrecamy nakretke 13 jezeli mamy podlokietnik to odkrecamy dwie i jeszcze jedna pod gumowa przekladka i unosimy tunel tak aby wyskoczyl z zaczepow kolo drazka biegow

740deb030a2250fem.jpg

29cddb9a3737690dm.jpg

8443bbdc093c3f0am.jpg

-odkrecamy cztery sruby

1cce15fd1daf8a03m.jpg

-i jedna pod zaslepka z boku kolo pedalow

7ac4dbc429e8c61em.jpg

-odkrecamy galke zmiany biegow i wyciagamy mieszek mocnym szarpnieciem do gory od tylu mieszka

d46057bbeacf5637m.jpg

-teraz musimy sciagnac popielniczke wciskajac dwie blaszki i odlaczajac kostke

05a14f5a2a85aeb3m.jpg

89070dd60f2f0eb3m.jpg

7615364896706ae6m.jpg

d2668797b41b91c0m.jpg

-odkrecamy klimatronic ''torx 25'' odpinajac takze z tylu kostki i odkladamy go na bok

aef600de7d8d17d5m.jpg

-sciagamy tunel srodkowy

90fb5eb974fb89f2m.jpg

-odkrecamy cztery sruby i wyciagamy caly panel

c5cdaa84c3c7d632m.jpg

efc94ad0bdb674dfm.jpg

bad977b2fd097946m.jpg

-odkrecamy polke nad nogami kierowcy cztery sruby i mozemy przystapic do wypinania spinek

653d140750284fefm.jpg

-i zakladamy nowe dekory i wszystko skladamy do kupy i cieszymy sie z naszych nowych litewek

!!!!!!PAMIETAMY O NIE WLACZANIU STACYJKI GDY MAMY ODLACZONY KLIMATRONIK PONIEWAZ BEDZIE CZEKALA WIZYTA W WARSZTACIE I PODLACZENIE POD KOMPUTER AUTA W CELU SKASOWANIA BLEDOW I PRAWDOPODOBNIE PROGRAMOWANIA KLIMATRONIKA,GDY ZAPLONY NIE WLACZYMY NIC SIE NIE STANIE !!!!!!!

:good: taki opisik napewno nie jednemu sie przyda :notworthy:

a ma może ktoś z Was takie listewki na sprzedaż? niedawno kupiłem sobie a4-eczke i jakimś dziwnym sposobem nie ma tych listewek z pseudo carbonu w żadnych z drzwi. W kokpicie wszystko jest. Więc jeśli ktoś z was wymieniał sobie na drewno i posiada w domu stare to z chęcią bym kupił bo na szrotach nie chcą mi sprzedać samych listewek tylko całe boczki do drzwi, a po co mi całe boczki :confused4:

Ja mam na tylko na przednie drzwi i do tego drewnopodobne :)

opis :kox:

bardzo mi się przyda :good:

graty za robotę :decayed:[br]Dopisany: 02 Wrzesień 2009, 22:45_________________________________________________

a ma może ktoś z Was takie listewki na sprzedaż? niedawno kupiłem sobie a4-eczke i jakimś dziwnym sposobem nie ma tych listewek z pseudo carbonu w żadnych z drzwi. W kokpicie wszystko jest. Więc jeśli ktoś z was wymieniał sobie na drewno i posiada w domu stare to z chęcią bym kupił bo na szrotach nie chcą mi sprzedać samych listewek tylko całe boczki do drzwi, a po co mi całe boczki :confused4:

ja będę miał niebawem kompletne drewienko na handel :naughty:

ja jak skladalem podswietlana galke i wypinalem klimatronic,to wlaczalem zaplon na wyciagnietej klimie zeby spr.czy swieci i nic sie nie stalo bledow tez nie zlapalo

drewno jest dla dziadziusiów :decayed:

Jednym słowem mega maskara z demontażem listwy przedniej ... Choler szkoda że nie da się jej bez takiej rozróby wyjąć :(

Jednym słowem mega maskara z demontażem listwy przedniej ... Choler szkoda że nie da się jej bez takiej rozróby wyjąć :(

nie trzeba zwalać całej konsoli , wystarczy odłamac ten bolec z listwy akurat w tym miejscu nad konsolą , nie musi być przytwierdzony , wszystko pieknie trzyma a roboty 3h mniej :)

hehe, a ja jutro albo pojutrze przerabiam odwrotnie - z drewna na ten pseudo carbon ;-)

Witam :hi: odświeżę trochę temat nie chcąc zakładać nowego, w związku z tym że moje drewnopodobne dekory strasznie mnie rażą w oczy pomijając granatowy środek, mam jasną skórę i ma się to moim zdaniem bardzo źle , zastanawiam się nad wymianą/zamianą na inne , chociaż nie widziałem jeszcze takich które by ładnie wyglądały (pasowały) w moim wnętrzu ewentualnie pomalować je i i część konsoli środkowej która w po lifcie ma takie samo drewnopodobny wygląd

6532b5247ead1f36m.jpg

przemalować na taki kolor jak uchwyty w drzwiach

a67c2bd9352ef3f2m.jpg ciekawe czy do malowanie trzeba by było wszystko pozdejmować czy nie konieczne :confused4:

nie trzeba zwalać całej konsoli , wystarczy odłamac ten bolec z listwy akurat w tym miejscu nad konsolą , nie musi być przytwierdzony , wszystko pieknie trzyma a roboty 3h mniej :)

ja zrobiłem tak jak napisał Moskal :good:

moim zdaniem ten plastik wkoło kubka/awaryjnych i popielniczke powinienes dokupić w granatowym kolorze skoro taka masz tapicere a listwy maźnij na czarny połysk lub mat , jak wolisz. no i do malowania trzeba wszystko zdjąc , na to nie ma siły :decayed:

bez zdejmowania to chyba by ciężko było :decayed: zawsze mozesz kupić jakies listwy na podmianke i z nimi rzeźbić co by nie jeździć z wybebeszonym autem :wink4:

Ja u siebie jak zmieniałem teraz dekory to do zmiany rozebrałem konsole co by nie wyłamywać tego bolca ale spinki później już tam nie zakładałem co by w przyszłości szybciej poszło jak coś nowego się wymyśli :naughty:

co by nie wyłamywać tego bolca ale spinki później już tam nie zakładałem co by w przyszłości szybciej poszło jak coś nowego się wymyśli :naughty:

to powiedz mi po co zostawieś bolec jak nie zapiąłeś na niego spinki ?? :decayed:

no przecież napisałem wyżej że jak kiedyś będę chciał to zdemontować żeby pyło szybciej :decayed: i bez psucia :polew:

lepiej pościągaj, a jak malować to najlepszy efekt Ci wyjdzie na pistolecie - sprayem sobie odpuść.

Więc najlepiej by było oddać do malowania komuś kto się zna, a czy taka farba nie będzie pózniej odpryskiwała lub się scierała? dekorów się raczej nie maca ale np te uchwyty w drzwiach ? okleina raczej odpada bo przy włącznikach np awaryjnych itp docinki mogły by nie wyglądać zbyt dobrze , i co sądzicie o takim jasnym kremowym kolorze na dekorach ?

jak zrobisz to u lakiernika to będzie tak trwałe jak lakier na aucie ;-)

i tak chyba trzeba będzie zrobić :decayed: jak znajdę trochę czasu na rozbiórkę i trochę funduszu bo sobie za dużo zaplanowałem , a z ciekawości ile mogła by kosztować taka przyjemność w przybliżeniu ?

Witam !

tez zamierzam zmienić moje carbonowe dekory na drewno ktore juz skompletowałem :) w zwiazku z tym mam na sprzedaz caly komplet dekorów carbonowych z zaczepami w bardzo dobrym stanie. Chetnych prosze o pisanie na priv :)

moim zdaniem ten plastik wkoło kubka/awaryjnych i popielniczke powinienes dokupić w granatowym kolorze skoro taka masz tapicere a listwy maźnij na czarny połysk lub mat , jak wolisz. no i do malowania trzeba wszystko zdjąc , na to nie ma siły :decayed:

myślę że ta ramka przy awaryjnych to granat odpada ew czarny mat lub połysk ale czy takie czarne dekory bedą pasować do granatowego wnetrza i jasne skóry ? to tak jak bym miał niebieskie wnętrze i czarną skóre i dekory do granatu , nie wiem czy było by to ładne :whistling: szukam foteli przednich w skorze takiej jaką mam bo fotel kierowcy jest już bardziej niż lekko z ciuchany a jasne fotele kubełki cięzko trafić w miare dobrym stanie :kox:

---------- Post dopisany 01-03-2013 at 17:59 ---------- Poprzedni post napisany 08-12-2012 at 20:44 ----------

witam ponownie :hi: wie ktoś jak wyciagnąć listewke nad radiem i popielniczkęz polifta 2din nie znalazłem tam blaszek a nie chcę połamać nic planuję jasną folię firmy oracal taki jak by beż a konkretnie to papirus połysk na dekory , jak ogarnę temat to wstawię foty , z góry dzięki :whistling:

normalnie kolego popielniczkę wysuń i od dołu pociąg i góra ci wyjdzie, a górną to ja wysuwam uchwyt na kubki płaski śrubokręt wsadzam pod listwę i podważam nic nie połamiesz spinka puszcza i ładnie odchodzi robiłem to z 10 razy hehe i nic nie urwałem teraz tak jak ty gdyż dekory zmieniam :P powodzenia

szkoda, ze nie znalazłem tego artykułu rok temu jak u siebie wymieniałem...ale dałem sobie rade i spokojnie trwa to 2h a nie 3;P

Koledzy mam wszystko już wyjęte dekory wszystkie , na popielniczce , przy drążku biegów i przy awaryjnych. Zdjąłem też wszystkie uchwyty zamykania drzwi wewnątrz te co się tak przecierają i też będą malowane ale nie wiem czy przed malowaniem nie zdrapać tej warstwy co się ściera (i ewentualnie czym można sprawnie to zrobić) bo wiadomo że będzie matowane i malowane u lakiernika w planach mam dekory przód i drzwi,przy drążku biegów i uchwyty drzwi na ecru raczej połysk a nad radiem przy awaryjnych i popielniczka czarny chyba mat lub połysk pod kolor plastiku radia , jak uważacie bo nie mogę się zdecydować :decayed:

Dzięki za instrukcje, dziś już okleiłem 2 tylne dekory czerwonym welurem, może jeszcze uda mi się 2 przednie okleić a w weekend biorę się za listwy przy konsoli i może jeszcze okleję , konsole tam gdzie klimatronik jest i radio :)