Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie było, ale czujnik w misce i wiązka do licznika fabryczna

[br]Dopisany: 09 Luty 2012, 22:22_________________________________________________Sowa mnie uprzedził :)

[br]Dopisany: 09 Luty 2012, 22:23_________________________________________________Sowa, w 99r możesz mieć już diody SMD wlutowane w płytę licznika

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Kontrolka immo, albo do zaślepienia, albo do wylutowania i podłączenia z zewnętrznym immo

Immo do zaslepienia tzn wystarczy diode wyciagnac? [w sumie nie rozbieralem nowego licznika, wiec mam nadzieje, ze jest tak jak w starym liczniku, tzn wystarczy zaroweczke wyciagnac?]

Seryjnie nie masz poduch?

Seryjnie poduchy byly, tylko byla mala stluczka, poszedl zderzak i poduchy obydwie. Poducha pasazera zaslepiona (wiec brak), a kiere kupilem od trojramienna i poduchy jeszcze nie podlaczylem :)

Jakie zegary włożyłeś?

Od eSki. Benzyna 99 rok, z analogowym zegarkiem.

Namieszałeś coś z pinami terminali skoro klimatronik tak się zachowuje

Ktore piny moglem pomylic? :shocked:

Dowód na to jak jazda na światłach wpływa na spalanie

hehe :D

Nie no auto stalo i wylaczalem lampy to wskazowka wedrowala w gore.

nie, wiązka ori była w aucie

ja zmieniłem tylko licznik z 1/2 na pełny FIS

w 1/2 fis też miałeś wskaźnik temp? :przebiegly:

Nie mial :P Ale wiazke mial :)

Niestety tu nie ma żarówek tylko diody... Ja bym po prostu coś włożył pod tarczę, by nie świeciło i spokój :decayed:

No to Air Bag będzie migać.... Chyba, że też zaślepisz :polew:

Kupujesz czujnik temperatury, wkręcasz w podstawę filtra, ciągniesz kabelek do zegarów i hula :)

Popsrawdzaj, wszystkie piny podpisane jako terminal, zwłaszcza 58d, s itp :wink4:

[br]Dopisany: 09 Luty 2012, 22:26_________________________________________________

nie było, ale czujnik w misce i wiązka do licznika fabryczna

Może masz jakiś okrojony sensor, który nie podaje info o temp. oleju? Próbowałeś inny o innym numerze?

Opublikowano
Może masz jakiś okrojony sensor, który nie podaje info o temp. oleju? Próbowałeś inny o innym numerze?

raczej nie ma takiej opcji, te czujnik w misce odpowiadają za temperaturę i poziom oleju

wsadziłem drugi co prawda o tym samym numerze, ale chyba gdzieś indziej tkwi problem

Opublikowano

raczej nie ma takiej opcji, te czujnik w misce odpowiadają za temperaturę i poziom oleju

wsadziłem drugi co prawda o tym samym numerze, ale chyba gdzieś indziej tkwi problem

Też mi się tak wydaje, ale dla własnego spokoju sprawdziłbym czujnik o innym oznaczeniu :decayed:[br]Dopisany: 09 Luty 2012, 22:31_________________________________________________A masz może jeszcze zegary z 1/2FIS?

Opublikowano

nie, poszły w świat :decayed:

Opublikowano

Sprawdź i podaj mi kodowanie zegarów na kanale 60 i 61 :wink4:

Opublikowano

postaram się jutro zerknąć, a za co te kanały odpowiadają??

Opublikowano

postaram się jutro zerknąć, a za co te kanały odpowiadają??

Komunikację z różnymi modułami/sterownikami w aucie :)

Zobacz, spisz/zapamiętaj i tak:

- w kanale 60, do odczytanej wartości dodaj 01024, jeśli obecne wartości będą niższe niż 001024, np. jeśli będzie 00032 + 01024 = 01056

- w kanale 61, do obecnej wartości dodaj 00256

jak nie zadziała to ustaw to co było wcześniej :)

Opublikowano

A jeszcze jedno pytanko

Gdzie lub skad ciagnac kabelki do czarnej kostki?

connector, black, 20-pin

1 -Consumption signal [to wiem ze do ecu, 10pinowa kostka, trzeci pin (zolty)]

5 -Ambient temperature

6 -Gear indicator

9 -Coolant level

10 -Hydraulic system pressure

11 -On-board computer - Reset

12 -Radio/telephone - Clock

13 -Radio/telephone - Data

14 -On-board computer, left

15 -Radio/telephone - Enable

16 -Tail lights/dipped beams

17 -Glow plug relay

18 -On-board computer, right

19 -Brake light

Opublikowano

ok, spróbuje to zastosować

Ty u siebie masz właśnie takie wartości ustawione?

Opublikowano

Sowa... namieszałeś trochę ... skoro masz zegary z FIS 99, to patrz na rozpiskę po 1998, kostka czerwona :)

ok, spróbuje to zastosować

Ty u siebie masz właśnie takie wartości ustawione?

Mnie to nie dotyczy :wink4:[br]Dopisany: 09 Luty 2012, 23:16_________________________________________________1 -Consumption signal - to wiesz...

2 -not used

3 -not used

4 -not used

5 -Ambient temperature - czujnik temp. zewnętrznej

6 -Selector lever display - tylko dla automatów

7 -not used

8 -not used

9 -Washer fluid - czujnik poziomy płynu spryskiwaczy (pewnie nie masz to do masy ten pin)

10 -Hydraulic system pressure - brak

11 -On-board computer reset - manetka fis

12 -Clock signal for radio frequency display - radio o ile masz ori

13 -Data signal for radio frequency display - j/w

14 -On-board computer, left - manetka

15 -Enable signal for radio frequency display - radio

16 -Tail lights/dipped beams (bulb monitor) - do masy bo pewnie nie masz kontroli przepalenia żarówek

17 -Glow plug relay (diesel models only; low-voltage monitor in dash panel insert is disabled when glow plugs are operated) - pin 23 z żółtej kostki

18 -On-board computer, right - manetka

19 -Brake light - do masy

20 -not used

Opublikowano

a 99 to juz nie z bialym podswietleniem? tam jest szara wtyka do Fisa a nie czerwona :)

Opublikowano

a 99 to juz nie z bialym podswietleniem? tam jest szara wtyka do Fisa a nie czerwona :)

jeszcze nie :wink4: pod koniec 99 początek 00 były z białym :)[br]Dopisany: 10 Luty 2012, 00:00_________________________________________________Na poprzedniej stronie pisał, że ma z analogowym zegarkiem :tongue4:

Opublikowano

jeszcze nie :wink4: pod koniec 99 początek 00 były z białym :)[br]Dopisany: 10 Luty 2012, 00:00_________________________________________________Na poprzedniej stronie pisał, że ma z analogowym zegarkiem :tongue4:

:notworthy: :notworthy:

nie czytalem calosci, sorry :) dla diesla to starczy kodowanie 00040 i wszystko powinno dzialac. takie mam u siebie

Opublikowano

Dla CZTEROcylindrowego diesla jest to prawidłowe kodowanie :)

Opublikowano

kolega zdaje sie ma ajm'a ?

Opublikowano

W liczniku 2000r żeby sprawdzić na stole podpinam :

1,23 pod +

7 i 9 pod -

aby vag-com podpiąc na stole to do kabla pod OBD 2 wpinam sie w zielona wtyczke w linie K

Dobrze kminie?? :gwizdanie:

z jakiego koloru wtyczki

niebieska

linia K z zielonej pin 28 jak dobrze pamietam

a w vag-u którymi pinami zasilić vaga iktóry to + który -

wtyczka OBD 2

4- masa

7 - linia k

16 +12V

ale jutro bede kombinował czy zagada, bo narazie nikt mi niepotwierdził czy sie myle :gwizdanie:

próbowałem ale coś mi nie łączy sie vag

Opublikowano

Dzisiaj szczęśliwie dotarł do mnie licznik, przed podłączeniem chwila grozy... i oprócz spalonych żarówek od paliwa i temp oraz przebiegu fis cały sprawny.

86e6195c57a485fdmed.jpg

Co najciekawsze jak bawiłem się lampką to na liczniku jest sporo nieaktywnych ikonek, zobaczcie sobie kiedyś przy okazji. U mnie to były: CAT - za cholerę nie wiem o co chodzi, kontrolka pasów, ASR, sygnalizacja świateł przyczepy, silnik z błyskawicą i zielona lampka od świateł mijania.

Apropo tej kontrolki świateł mijania, wystarczy ze starego licznika przełożyć żarówkę i będzie świeciła ??

Opublikowano

kurna ile dales za ten licznik? bo takie wlasnie sa cholernie w cenie.... i ciezko je dostac.... i chyba zarowki od podswietlenia padly

Opublikowano

kolego Tommy Gun tak z ciekawości to jak Ty podlaczyles takiego przedlifta do Twojego polifta 99'? normalnie? kostki zmieniales?

co do kontrolki swiatel mijania, to jeśli świeciła Ci w poprzednim liczniku, to w tym też ma świecic po przełożeniu żarówki.

Kontrlolka CAT to kontrolka od katalizatora.