Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż systemu nagłośnienia BOSE w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Plan na podpięcie BOSE jest dość prosty. Przekładasz piny z obecnej kostki 23-pin do kostki BOSE 32-pin (opis masz w pierwszym poście tego wątku).

Teraz kładziemy brakujące kable - chyba najwygodniej będzie to zrobić prawą stroną auta i zamiast lecieć do każdej z kostek 20-pin w słupkach A - podłączamy się do przewodów idących do radia:

- 2 x 0.35mm sygnałowe do radia (najlepiej w ekranie)

- 6 x 1.0mm do głośników (lewe, prawe i central)

Teoretycznie zasilanie i masa dla BOSE mają grubsze przewody (w Audi Sound System jest 2.5mm a w BOSE 4mm) no i komplet kabli sygnałowych jest w ekranie - no cóż, jeśli komuś chce się bawić i kłaść całą wiązkę od nowa to czemu nie :)

Opublikowano

Dziękuję Panowie za wyjaśnienie. Czyli nie trzeba ciągnąć przewodu sygnałowego pod głośnik centralny. Wg tego co piszesz Bartek, wynika, że ciągnięte kable głośnikowe mogę polutować z przednimi kablami głośnikowymi za radiem.

Teraz w sprawie pinów. W pierwszym poście pisze, że pod wtyczkę 4E0 971 636, 32 pinową potrzebuję:

- dwa piny duo ISO - do czego one są ?

- cztery piny ISO - domyślam się, że są potrzebne pod te dwa sygnałowe, po dwa od strony radia i dwa pod wzmacniacz

A czy od strony radia potrzebuję jakichś dodatkowych pinów ?

Opublikowano

Dziękuję Panowie za wyjaśnienie. Czyli nie trzeba ciągnąć przewodu sygnałowego pod głośnik centralny. Wg tego co piszesz Bartek, wynika, że ciągnięte kable głośnikowe mogę polutować z przednimi kablami głośnikowymi za radiem.

dokładnie

Teraz w sprawie pinów. W pierwszym poście pisze, że pod wtyczkę 4E0 971 636, 32 pinową potrzebuję:

- dwa piny duo ISO - do czego one są ?

- cztery piny ISO - domyślam się, że są potrzebne pod te dwa sygnałowe, po dwa od strony radia i dwa pod wzmacniacz

A czy od strony radia potrzebuję jakichś dodatkowych pinów ?

tu nie pomoge bo poprostu już nie pamiętam, a nie chce wprowadzić w błąd.

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś wie w którym miejscu jest połączenie głośnika centralnego z głośnikiem (no właśnie, z którym lewym czy prawym ? ) przednim :mysli:

Opublikowano

Centralny ma + z lewego głośnika (brązowo/zielony) i - z prawego głośnika (zielono/niebieski). Miejsca mostka niestety nie znam (nie grzebałem tam jeszcze - może Marek coś podpowie).

...aaa, jeszcze z tego co mówił czaki - kostka i piny głośnika centralnego BOSE a seryjnego różnią się (trzeba będzie zaopatrzyć się w ASO).

Opublikowano

z tego co pamietam to sa to normalnie zlutowane razem kable zaraz przy wtyczce do rns-e

Opublikowano

...aaa, jeszcze z tego co mówił czaki - kostka i piny głośnika centralnego BOSE a seryjnego różnią się (trzeba będzie zaopatrzyć się w ASO).

O jakiej kostce myślisz :mysli: z tego co widzę to centralny jest podpinany bez kostki tylko na "wsuwki". Kostka nie podejdzie bo styki rozchodzą się na zewnątrz:

IMG_0943.jpg

Kto mi powie co to za przewód (ten z lewej) w wiązce od bose ?

IMG_0938.jpgIMG_0940.jpg

Opublikowano

O jakiej kostce myślisz :mysli: z tego co widzę to centralny jest podpinany bez kostki tylko na "wsuwki". Kostka nie podejdzie bo styki rozchodzą się na zewnątrz:

Możliwe - ja tego nie widziałem. Cytuję kolegę - podsumowując, ori kostką się nie podłączysz ;)

Razem z wiązką BOSE masz spleciony przewód antenowy do prawej tylnej bocznej szyby w avancie (Ty to już masz u siebie więc możesz możesz to wywalić).

Opublikowano

Razem z wiązką BOSE masz spleciony przewód antenowy do prawej tylnej bocznej szyby w avancie (Ty to już masz u siebie więc możesz możesz to wywalić).

dokładnie. :wink4:

Opublikowano

A ok, czyli dobrze myślałem :rolleyes:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i u mnie juz gra :)

Polozylem nowa wiazke tzn przeszcepilem ze starszego BOSE i dolozylem jeszcze dodatkowo jeden przewod w ekranie (3 przewody w jednym - brazowy, czarny i bialy) to ten do mikrofonu no i zostal mi jeden wolny - cienki brazowo-szary :mysli: i tak ze nie braklo :tongue4:

Opublikowano

Czy ten mod dotyczy zamiany Harmana na Bose? Jeżeli tak to nie wiem czy poprawa dźwięku w tym przypadku jest aż tak znaczna. Przy wymianie wzmaka firmowego Audi na BOSE - to rozumiem, ale z HK na BOSE :mysli:

Opublikowano

Kolego fly07.... Harman a Harman-Kardon to dwie zupełnie inne rzeczy :)

Zwykły wzmak ma napis Harman ale z prawdziwym HK nie ma to nic wspólnego (seryjny wzmaniacz wyprodukowała NOKIA).

Opublikowano

seryjnych wzmacniaczy nokia do b6 i b7 nieprodukowała, bylo tak natomiast w b5, to sa wzmacniacze harman jcb, tak jak glosniki ja mam takie danev :)

Opublikowano

seryjnych wzmacniaczy nokia do b6 i b7 nieprodukowała, bylo tak natomiast w b5, to sa wzmacniacze harman jcb, tak jak glosniki ja mam takie danev :)

Całkiem możliwe - mimo wszystko Harman JCB to nie HK ;)

Opublikowano

to jest jasne jak słońce ludzie to mylą i jeszcze sa podekscytowani :)

Opublikowano

U mnie po zamontowaniu bose występuje jakiś dziwny dźwięk jak włączę światła a jak nacisnę na hamulec dźwięk ustaje nie wiem gdzie szukać przyczyny :mysli: ktoś ma jakieś pomysły ???

Opublikowano

U mnie po zamontowaniu bose występuje jakiś dziwny dźwięk jak włączę światła a jak nacisnę na hamulec dźwięk ustaje nie wiem gdzie szukać przyczyny :mysli: ktoś ma jakieś pomysły ???

A sygnały puszczałeś w ekranie ? Gdzie masz masę podpiętą, do radia czy do masy auta ?[br]Dopisany: 04 Styczeń 2011, 14:20_________________________________________________Proszę o informację jakie kolory mają przewody głośnikowe w wiązce Bose i który rodzaj pinów do nich idzie ?:

- Lewy przód:

- Prawy przód:

- Center:

- Lewy tył:

- Prawy tył:

oraz które kolory przewodów sygnałowych w wiązce Bose są wykorzystane, ponieważ chcę puścić wszystkie sygnały jedną nową wiązką i który rodzaj pinów do nich idzie:

- biały

- zielony

- czarny

- brązowy

- szary

- żółty

Sorki za takie pytania ale chciałbym mieć 100% pewności.

Opublikowano

A sygnały puszczałeś w ekranie ? Gdzie masz masę podpiętą, do radia czy do masy auta ?[br]Dopisany: 04 Styczeń 2011, 14:20_________________________________________________Proszę o informację jakie kolory mają przewody głośnikowe w wiązce Bose i który rodzaj pinów do nich idzie ?:

- Lewy przód:

- Prawy przód:

- Center:

- Lewy tył:

- Prawy tył:

oraz które kolory przewodów sygnałowych w wiązce Bose są wykorzystane, ponieważ chcę puścić wszystkie sygnały jedną nową wiązką i który rodzaj pinów do nich idzie:

- biały

- zielony

- czarny

- brązowy

- szary

- żółty

Sorki za takie pytania ale chciałbym mieć 100% pewności.

tak w ekranie każdy sygnał w odzielnym tylko przód, tył podpiąłem pod stare piny masę podpiąłem pod starą wiązkę a gdzie ona jest podpięta to nie wiem .

kolory kabli takie same jak w pierwszym poście na schemacie a co do pinów to nie wiem bo miałem gniazdo z kawałkiem instalacji

Opublikowano

Ja jak zakładałem Bose, to kable sygnałowe puściłem w skrętce bez żadnego ekranu, i nie mam żadnych zakłóceń :> .

Miałem już zwykły subwoofer, więc wykorzystałem wiązkę od niego i dołożyłem drugą taką samą w całości,którą wyprułem z wiązki wnętrza, kupionej kiedyś na części. Na tym chodzi przód i zero problemów wszystko gra czyściutko. Niby kolory kabli się dublują, ale nie było to problemem przy podłączaniu. Wiązkę puściłem obok tej którą już miałem. W tej dokładanej wiązce zostawiłem wszystkie przewody celowo, żeby plus i masę puścić do tuby przez obie wiązki, bo jak było wcześniej napisane Bose jest zasilane grubszymi kablami.

I potwierdzam wszystko gra o niebo lepiej, od zwykłego aktywnego systemu Audi.

Grało dużo lepiej nawet, gdy wymieniłem tylko same głośniki w drzwiach na Bose.