Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż systemu nagłośnienia BOSE w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

,,,pewnie mikrofon ori bose :mysli:

Ja sądze po przemyśleniu :mysli: że w Ori. wiązce Bose mamy dwie wiązki ekranowane

1: - to sygnały głośników - gdzie właśnie czarny jest zaciśnięty z brązem i wychodzi poza wiązke od stony kostki bose32

2: - to (+) , (-),Microfon Bose i jeszcze czarny który również jest zaciśnięty do Grubego brązowego Pin2 kosta bose32

Zatem myśle :mysli: :mysli: :mysli: że - dla obu tych wiązek ekranowanych jest jeszcze dodana masa !!! jedna jest na twardo zpięta z grubym brązowym Pin2 , a druga jest luźna poza wiazką, może poto by ją przykręcić do obudowy zmacniacza też masa ! Nie wiem tego tak kombinuje ... może to ma wpływ na pozbycie się dodatkowych zakłuceń np: ( światła, obroty silnika itd).

A WIECIE MOŻE Po co te kable są jeszcze?

Kabel - niebiesko/biały - ale ten jest wpięty w kostke bose32 jako Pin 18?

Wie ktokolwiek do czego ten kabelek jest ???

32pin_1.jpg

I co jeszcze ciekawsze !!! to że są jeszcze 2 kabelki brązowo/zielony Pin12 oraz czerwono/fioletowy Pin11 , rozpiska gnazda 32 mówi że to p11- left rear Bass Loudspeaker (+) (not used) oraz p12 - left rear Bass Loundspeaker (-) (not used)

Czyli co mamy możliwość podpiąć dodatkowy lewy tylny subwoofer, na półke ?

pozdr. :hi:

Opublikowano

Czy ta wiązka jest od

Kupiłem na ebay.de org. wiązke Audi Bose Limo b6

Tu znalazłem modele w których, są wykorzystane piny 11, 12, 18

W A4 cabrio

11 - Bass loudspeaker, front left -R21- (+)

12 - Bass loudspeaker, front left -R21- (–)

A3

11 - Bass loudspeaker -R100- (PIN 3)

12 - Bass loudspeaker -R100- (PIN 1)

TT

Coupe as of MY 03

11 - Rear left loudspeaker (+)

12 - Rear left loudspeaker (-)

Roadster as of MY 03

11 pusty

12 pusty

18 - Convertible top open/closed (from CL control unit)

Ale nie udało mi się znaleźć w Elsie modelu w którym były by wykorzystane jednocześnie pin 11, 12 i 18 :mysli: :mysli:

Opublikowano

Czy ta wiązka jest od

Kupiłem na ebay.de org. wiązke Audi Bose Limo b6

Tu znalazłem modele w których, są wykorzystane piny 11, 12, 18

W A4 cabrio

11 - Bass loudspeaker, front left -R21- (+)

12 - Bass loudspeaker, front left -R21- (–)

A3

11 - Bass loudspeaker -R100- (PIN 3)

12 - Bass loudspeaker -R100- (PIN 1)

TT

Coupe as of MY 03

11 - Rear left loudspeaker (+)

12 - Rear left loudspeaker (-)

Roadster as of MY 03

11 pusty

12 pusty

18 - Convertible top open/closed (from CL control unit)

Ale nie udało mi się znaleźć w Elsie modelu w którym były by wykorzystane jednocześnie pin 11, 12 i 18 :mysli: :mysli:

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :hi:

Tą wiązke kupiłem na tej aukcji ebay, panu jak zadałem pytanie dlaczego Pin18, Pin11 i Pin12 jest obsadzony to nie umiał Mi odpowiedzieć, :( szkoda poprostu sam nie wiedział. http://www.ebay.pl/itm/260862556541?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649#ht_500wt_1156

Ja stawiam na to że wiązka Bose pochodzi własnie z B6 Limo Cabrio !!! - to by tłumaczyło i długość kabli dla Pin11 i Pin12 bo są tak samo długie co kable do głośników z prodzu czy do cetera. Szkoda tylko że ani elsa ani etka nic nie mówi i nic nie pokazuje. Defakto na tylnej półce w a4 b7 sedan jest z lewej strony jakby miejsce jeszcze na jeden głośnik !

Sam Pin18 również jest tak samo długi - może jest to sygnał dla tego głośnika !? nie mam pojęcia szczeże :confused4:

Chyba że skoro Pin18 to - Convertible top open/closed (from CL control unit) / - Szyber dach otwarty / zamknięty (z jednostki CL sterowania) - to może to jest tylko właśnie dla Cabrio które w momencie otarcia dachu - zmacniacz włancza dodatkowy głośnik Basowy - z tłumaczenie niemieckiego które mam na tych kablach - w wolnym tłumaczeniu oznacza że to jest "uzepełnienie dźwięku Basowego/Subwoofer"

I może własnie ten jeden kabelek idzie do sterownika podnoszenia/składania dachu - więc sam sygnał ... :mysli: :mysli: :mysli:

Albo poprostu po otwarciu szyberdachu sterownik "szyberdachu" wysyła sygnał tym pin18 do bose, i bose włancza uzupełnienie dźwięku Basowego.

Tylko gdzie jest zatem ten głośnik ??? Napewno gdzieś z przodu musi być :mysli: :mysli: :mysli:

Ps. Bo inaczej jakie inne urządzenie dodatkowe potrzebowało tylko 1 kabelka i to w dodatku ze zmacniacza bose. :mysli:

Co myślicie ? :mysli::hi:

Opublikowano

Też stawiałem, że jest to wiązka od A4 cabrio, tylko co z tym pinem 18, dlaczego wg. Elsy jest pusty?

Może tym kablem pin18, gdy zostanie otwarty dach wyłączany jest mikrofon. :mysli: :mysli: :mysli:, żeby system nie głupiał od hałasów z otoczenia.

Opublikowano

Może tym kablem pin18, gdy zostanie otwarty dach wyłączany jest mikrofon. :mysli: :mysli: :mysli:, żeby system nie głupiał od hałasów z otoczenia.

Błyskotliwa sugestia, ale ja stawiam raczej na sterownik otwierania szyberdachu bądź całego dachu, bo wtedy całkowicie zmienia się pojemność akustyczna samochodu - i właśnie może dlatego jest uaktywniany lewy tylny dodatkowy sub. by dodać i wypełnić samochód basem. hmn :mysli:

Opublikowano

To znaczy chodziło mi właśnie o sterownik dachu, który miałby wyłączać mikrofon pinem 18. Ale to tylko teoria i myślę, że ważne jest z jakiego modelu jest wzmacniacz.

Opublikowano

Zastanawiam się jeszcze czy kable do tylnych głośników RP/RL i Rear Sub, idą od wiązki przy RNS-E - bo zastanawiam mnie fakt orginalnej wiązki Bose - właśnie te tylne RP/RL/Sub mają we wiązce bardzo długie kable :mysli: :mysli: :mysli:

Opublikowano

Od MY2005 w Cabrio pin 18 jest podłączony do przełącznika otwierania/zamykania dachu (funkcja tego połączenia najprawdopodobniej taka jaką sugerujecie).

Opublikowano

Mam pytanie do tych klubowiczów którzy mają ORG.. Bose Sound System

Microfon Bose - podpinamy biały to Minus (-) oraz Brąz to (+) - ale czy do białego (-) dopinamy czarny ??? bo czarny jest w ORI. wiązce jak wiemy zapięty do masy (Pin2) Bose gróby brązowy.

Czy zostawiamy i nie podpinamy do microfonu ?

Prosze o info.

Olo :hi:

Opublikowano

Panowie,

a ja mam u siebie taką anomalię ... po zainstalowaniu suba kiepsko grał basem - podmieniłem ( zgodnie z sugestia Domina ) bieguny w kostce 15 i chyba 3 i zaczął grać tak jak powinien. Jednak w sobote przy montażu suba u Bogiego w ori kostce spradzilem jak powinny iść przewody do suba - no i są tak jak ja miałem pierwotnie.

Pytanie więc czemu u mnie gra dobrze mimo że wpięty jest odwrotnie do intalacji ??? :no:

Opublikowano

Witam :hi:

Zrobiłem wszystkie stage 3, i zauważyłem coś (dosłownie usłyszałem) :kox:

Czy wy też macie taki efekt syczenia głośników, w momencie otwarcia dźwi rns-e dostaje prąd bo słychać jak przechodzi w stan czuwania jak sądze.

Jeszcze nie zapalając stacyjki ani fizycznie radia słysze w głośnikach nie buczenie tylko takie niezbyt głośnie ale słyszalne syczenie.

Ps. Wie ktoś o co chodzi, czy może to normalne sytułacja?

pozdr.

Olo :hi:

Opublikowano

U mnie też to słychać, gdzieś na amerykańskim forum wyczytałem, że tak ma być.

Audiforum

Opublikowano

U mnie też to słychać, gdzieś na amerykańskim forum wyczytałem, że tak ma być.

Audiforum

dzieki uspokoiłeś Mnie, :hi: bo już myślałem że którąś masę mam nie tak.

Opublikowano

mam to samo, słabo slyszalne, ale jest

Opublikowano

Wie ktos moze, czy jest duza roznica miedzy glosnikami 411A a 411B? Z reguly sa one 200-300 zl drozsze I czy warto przeplacac?

Opublikowano

Wie ktos moze, czy jest duza roznica miedzy glosnikami 411A a 411B? Z reguly sa one 200-300 zl drozsze I czy warto przeplacac?

Różnica jedna która jest dotyczy roku produkcyjnego, poza tym głośniki mają identyczne wartości akustyczne. :hi:

Opublikowano

Różnica jedna która jest dotyczy roku produkcyjnego, poza tym głośniki mają identyczne wartości akustyczne. :hi:

Ktoś sugerował, że B gra znacznie lepiej niż A. Jeśli robiłeś pomiary akustyczne to jedynym wytłumaczeniem jest zużycie i wiek...

Opublikowano

dodaj że to Twoja aukcja :decayed::wink4:

Co do głośników z końcówką A i B to róznica jest diametralna i każdy Ci to powie, kto posłucha tego i tego.

Rozumiem że masz profesionalne studio pomiarowe że tak stwierdziłeś.

Nawet 10 latek od razu usłyszy róznice w graniu A i B.

Słyszałem pare zestawów na takich i takich głośnikach i jest róznica wielka.

Zresztą te głośniki są całkiem inne. B są o 30% cięższe od A.

B mają całkiem inne zawieszenie głośnika niż A.

Opublikowano

dodaj że to Twoja aukcja :decayed::wink4:

Co do głośników z końcówką A i B to róznica jest diametralna i każdy Ci to powie, kto posłucha tego i tego.

Rozumiem że masz profesionalne studio pomiarowe że tak stwierdziłeś.

Nawet 10 latek od razu usłyszy róznice w graniu A i B.

Słyszałem pare zestawów na takich i takich głośnikach i jest róznica wielka.

Zresztą te głośniki są całkiem inne. B są o 30% cięższe od A.

B mają całkiem inne zawieszenie głośnika niż A.

Wedłóg Etki jest tylko różnica w latach produkcyjnych, pewnie są inne materiały zastosowane w produkcji jednych czy drógich i stąd może są właśnie te różnice. Ale Etka mówi że oba głośniki charakeruzują się indentyczną barwą akustyczną.

Wiem to od doradcy technicznego Audi. :hi: