Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Który ON używacie? tylko 2.0 tdi !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

shell, statoil itd itp i tak wszyscy biora paliwo od orlenu i lotosu. Jak macie mozliowsc to zobaczcie w Gdansku przy lotosie jakie cysterny zajezdzaja do rafinerii.

Mieszkam w olsztynie i przedstawicielem lotosu na war-maz. jest firma falco i tam myslicie ze przyjezdza tylko statoil? :kox: W miescie sa 3 stacje lotosu 2 patronackie i jedna firmowa Lotosu i co :arrow2: 2 zaoptaruje w/w faclo a ta 1: sam lotos :mysli:

Co do ulepszonych paliw: prosze zobaczyc ceny hurtowe paliw (np. lotos ma tylko On (eurodiesel) PB95 i 98 oraz olej opalowy, orlen?? on super miejski to "wasza" verwa zrodlo: reflex.pl )

Dodam jeszcze ze moj dobry znajomy zaleca lanie zwyklego ON (ja leje na firmowej stacji Lotosu - jedyna dla mnie pewna stacja, choc mam kawalek do niej). a! kiedys na forum passata byl poruszany temat paliwa do klekota, zwykly czy ulepszony olej napedowy.

Kolega powyzej napisal o nowym paliwie statoil.

"Dzięki nowatorskiej technologii SDP (Statoil Diesel Protection) nowy olej napędowy pozwala utrzymać czystość i sprawność wysokoprężnych silników diesla. Czystość systemów wtryskowych zapewnia dodany do paliwa DieselGold wielofunkcyjny dodatek uszlachetniający, który posiada właściwości czyszczące. Przekłada się to na dłuższą żywotność i mniejszą awaryjność układów wtryskowych, a także niższe zużycie paliwa. Statoil zapewnił sobie wyłączność na stosowanie wybranego przez siebie dodatku do paliw." zrodlo: nafta.wnp.pl

wole sam dolac do baku buteleczke STP czy LM

Opublikowano

dokladnie. Popieram przedmówce w 1000000%

Opublikowano

ja lałem ultimate było ok ale przesiadłem się na v-power i było jeszcze lepiej i nawet taniej :P ale to było w 1.9 TDI zobaczymy co teraz będzie, miałem kiedyś golfa IV (nówke) na pompowtrysku też lałem co było po drodze ale przy 80tyś padły pompowtryski i to co niby zaoszczędziłem na tańszym paliwie nie umywało się do kosztów naprawy, więc co do ON to jak ktoś nie musi niech na tym nie oszczędza :hi:

Opublikowano

czy wiecie , że :

w Vervie Orlenowskiej, Ultimejcie BP, V-Powerze, i innych "lepszych" paliwach też jest dodatek BIO - w ilości 5% (czyli tak jak w zwykłym ON)?

jedynie bez BIO - jest Olej Napędowy Miejski Super : czyli ONM Super, niestety nie ma tego w sprzedaży na zwykłych stacjach paliw, kupują to z Orlenu MPK'i (Miejskie Przedsiębiorstwa Komunikacji) i duże zakłady przemysłowe (np. Kopalnie), dodatkowo ONM Super zawiera mniej siarki od zwykłego ON, ma mniejsza gęstość i niższą granicę temperatury zablokowania zimnego filtra.

Opublikowano

kurcze mój kolega pracuje na nowoczesnych dźwigach ... może od niego brać olej :mysli: bo z tego co wiem oni leją właśnie ten olej o którym pisze seegi :)

Opublikowano

mój ojciec ma 2.0 tdi b7 i leje gdzie ma blizej do stacji i nie narzeka, dziś różnica w paliwach nie jest az tak bardzo odczuwalna, moze dlatego ze mieszkam w duzym miescie i tutaj nikt nie moze sobie pozwolić na chrzczenie czy reklamacje paliwa bo taka stacja by upadła.to tylko moje zdanie, ja tez tankuje byle gdzie i nie miałem zadnych problemów a jezdze dieslami juz 10 lat

Opublikowano

Ja niestety nie tankuję już byle gdzie po wymianie 4 pompek po tankowaniu na LUKOIL, przejechałem 3 pełne zbiorniki i auto odmówiło posłuszeństwa, jak zobaczyłem co spuszczali z baku i przewodów to nie wierzyłem ale wyglądało jak płynny mazut, oczywiście zero paragonów i nic nie wskurałem, poprostu omijam tą stację z daleka.

Teraz tankuje zwykły ON na dużym Orlenie i co 5 tyś wlewam STP i narazie zrobiłem 35 tyś i wszystko OK.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jedyne paliwko po jakim zauważyłem różnicę to GOLD od Statoila, cała reszta zwykłych i uszlachetnionych ON jakie lałem do klekotów Audi (R4 i V6) nic nie różniła się, co nie zmienia faktu, że głownie latałem na Vervie.

Z tym GOLDEM coś może jest, kumpel ma paska 2.0 PD i miał lekkie wibracje budy na wolnych obrotach, po dwóch zbiornikach cisza i spokój, sam jest w szoku, może rzeczywiście ma jakies właściwości czyszczące wtryski.

Opublikowano

Ja niestety nie tankuję już byle gdzie po wymianie 4 pompek po tankowaniu na LUKOIL, przejechałem 3 pełne zbiorniki i auto odmówiło posłuszeństwa, jak zobaczyłem co spuszczali z baku i przewodów to nie wierzyłem ale wyglądało jak płynny mazut, oczywiście zero paragonów i nic nie wskurałem, poprostu omijam tą stację z daleka.

Teraz tankuje zwykły ON na dużym Orlenie i co 5 tyś wlewam STP i narazie zrobiłem 35 tyś i wszystko OK.

Tutaj też się nie zgodzę bo tankuje na Lukoil cały czas i Przejechalem blisko 20 tys KM i żadnej przygody nie miałem.

Opublikowano

Leje tylko Shell V-power i powiem tak: jak zatankowałem na orlenie verwę to trzęsło buda , przy innych paliwach np. z lukoil tez trzęsie i silnik nierówno pracuje.

Po przejechaniu 50 tys km moge powiedziec że do mojej niuni tylko Shell V-power :)

Opublikowano

verva lub v-power ze wskazaniem na to ostatnie, u mnie też potwierdza się to co zauważył augustA4

Opublikowano
  • Autor

w sumie jak się czyta te opinie to wynika z tego że można lać każde paliwo albo żadnego :> Każdemu coś innego podchodzi,ciekaw jestem od czego to zależy :mysli:

Opublikowano

ja leje tylko ultimate na bp lub verve na orlenie i z obu jestem zadowolony choć z przewagą na bp ale tak naprawde wszystko zależy od stacji w której tankujemy bo np tankuje na orlenie w jednej miejsowości i jest ok a pare kilosów dalej też na orlenie total kicha bo już pare wózków po takim tankowaniu na tej stacji lądowało u kumpla na warsztacie.na pewno nie polecam podrzednych stacji a co do różnicy między lepszym dieselkiem a zwykłym to u mnie widać od razu bo na zwykłym mój cypisek gorzej chodzi a ponadto zdecydowanie bardziej kopci

Opublikowano

Ja po wymianie silnika leję TYLKO V-Power Diesel i tylko na stacji Gdańsk-Orunia (ul. Platynowa przy rondzie - bak starcza na 950km więc nie muszę tankować w trasie) + raz na 10.000km - STP do czyszczenia wtryskiwaczy diesla, przejechane 25.000km i jak na razie silnik jak nowy.

Przy -14 odpala bez problemu po 1,5-2 sek.

Czy jest różnica?

Ciężko powiedzieć, ale przy mocno dynamicznej jeździe mieszanej mam spalanie na poziomie 6,4 - 6,7l/100km co bardzo mnie cieszy i póki co nie będę lał innego paliwka.

Opublikowano

Z tym GOLDEM coś może jest, kumpel ma paska 2.0 PD i miał lekkie wibracje budy na wolnych obrotach, po dwóch zbiornikach cisza i spokój, sam jest w szoku, może rzeczywiście ma jakies właściwości czyszczące wtryski.

U mnie też trzęsło budą.Po zalaniu diesel gold nie ma żadnego drgania.Jak na razie dla mnie tylko diesel gold

Opublikowano

Też muszę pochwalić ten DIESEL GOLD ze Statoil'a.

W szwecji tankuje zawsze zwykły diesel na shelu, gdy zatankowałam na stacji Preem to telepało budą niesamowicie. Zawsze jak wracałem do kraju to tankowałem także na shelu i zawsze V-powera i bujanie było ale bardzo delikatne. Tym razem jak przyjechałem zdecydowałem się na DIESEL GOLD i do tej pory auto pracuje bez żadnego bujania - jak na szwedzkim shelu.

Opublikowano

Ja dość często leje V-Power na shellu w Raciborzu ale nie jest to co miało by być. Jak zalałem V-powera na nowo otwartym shellu w Rybniku to od razu odczułem poprawę a ostatnio nie czytając żadnego tematu o paliwach zalałem GOLD na statoil i byłem mile zaskoczony. Od razu była widoczna lepsza korekcja na PD. A jakiś czas temu wracałem z Niemiec i zatankowałem zwykłego ON na Orlenie na A4 we Wrocławiu i od razu było czuć wibracje i bujanie budą... Więc, co stacja to inne paliwo mimo tego, że niektórzy uważają, że rafineria orlenu wszystkich zaopatruje...[br]Dopisany: 26 Grudzień 2009, 18:08_________________________________________________Poza tym przestrzegam etykiety na klapce z wlewu, żeby nie lać BIO Diesla!

Opublikowano

powiem wlasnie ze róznicy nie widze ale wole lac verve

Opublikowano

ja leje tylko ultimate na bp lub verve na orlenie i z obu jestem zadowolony choć z przewagą na bp ale tak naprawde wszystko zależy od stacji w której tankujemy bo np tankuje na orlenie w jednej miejsowości i jest ok a pare kilosów dalej też na orlenie total kicha bo już pare wózków po takim tankowaniu na tej stacji lądowało u kumpla na warsztacie.na pewno nie polecam podrzednych stacji a co do różnicy między lepszym dieselkiem a zwykłym to u mnie widać od razu bo na zwykłym mój cypisek gorzej chodzi a ponadto zdecydowanie bardziej kopci

świeta racja :good:. niestety w naszym kraju jest tak że niby ta sama stacja te same paliwo a w porównaniu to dwie zupełnie inne bajki.

po przeczytaniu postów musze spróbować Disel Gold i zobaczę jak sprawuje sie silnik.

Opublikowano
:hi: Panowie to zależy też głównie od zbiorników jakie mają stacje, jeżeli stacja ma tam kilkanaście lat i nie wymieniala zbiorników to wyobraźcie sobie jaki syf się leje do zbiornika. 2 sprawa nie wiem jak w waszych okolicach, ale jak ja jestem z okolic Szamotuł to zalałem tylko kilka razy na Bliskiej w Kaźmierzu i z Szamotuł i już nigdy tego nie zrobie autko poprostu umierało w oczach. Niby paliwko orlenowskie, a tu d*pa. Teraz tylko na orlenie ale zwykłym i jestem w 100 % zadowolony, a ewentualnie na znajomej stacji BP i to zwyklego ON. Autko będzie dobrze się sprawować jesli zalewa sie je stale tym samym, a nie ze co pochwila raz vpowerem a raz zwykłym a to jeszcze jakims wynalazkiem bio. Auto musi dostawac jeden rodzaj paliwa. I przedewszystkim co kilka tysiecy nalezy stosować dodatek do czysczenia pompowtryskiwaczy. Pozdro. Takie jest moje zdanie , czekam na opinie :):polew::tongue4: