Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Wymiana przegubu zewnętrznego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

tez mam do wymiany przegub lewy i widząc wasze opisy zrobie to sam lecz mam pytanie czy po za łożenu juz wszystkego bende potrzebował klucza dynamometrycznego do przykrecenia śruby "24" którą wkręca se w przegub????? czy po prostu normalnym kluczem do oporu????

Opublikowano

właśnie jestem po wymianie przegubu Wasze opisy wymiany są bezcenne wymieniałem pierwszy raz przegub według opisu jaki podał knipex w tej opcji bez niczego odkrecania i po podniesieniu lewarkiem piasty przegub bez problemu wyszedł całość mi zajeła 2h z tym że jakies 70 minut grzebałem sie z tymi zasranymi opaskami do sciskania.

POZDRAWIAM

Opublikowano

nie trzeba wcale wyciagac calej polosi do zmiany przegubu zewnetrznego, niepotrzebnie sie narobiles włazac pod auto.

a zdejmujac przegub z polosi wcale nie trzeba walic mlotem, wystarczy po wyjeciu przegubu z piasty wkrecic w przegub spowrotem stara srube zaszlifowana na koncu w szpic ktory trafi w otworek w polosi,

krecac sruba do oporu przegub sam wyskoczy z polosi, trzeba tylko wlaczyc 1 bieg zeby polos sie nie obracala a najlepiej niech druga osoba trzyma hamulec:hi:

Opublikowano
Ja do zdjecia starego przegubu zewnetrznego nigdy nie uzywałem młotka wystarczy wkręcic śrube do konca która trzyma przegub do koła i wtedy łatwo powinien zejsc!

Kolego to u ciebie chyba lekko wychodziło.Kiedy załozysz nowe zabezpiecznie to najpierw bedzie problem z poprawnym jego wbiciem przez zabezpieczenie do tego trzeba uzyc młotka i do wybicia tym bardziej:D Wkrecajac srobe do konca czesto bywa taka ze sie wycina przegubem rowki na zabezpieczeniu i schodzi wtedy to cieżkawo bo zabezpieczenie nie chowa sie w rów Hermana:D .Jeżeli schodzi lekko to zabezpieczenie kiepsko trzymało.Pozdro

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dodam swoje trzy słowa :) Dziś wymieniałem osłonę przegubu po stronie prawej ( czyli od strony pasażera ). U mnie w autku ma silnikczek AJM i Tiptronik. Posiłkowałem się poradnikiem: VW passat CV joint replacement and boot repair,also for Audi A4 and Audi A6

Moje uwagi:

- u mnie śruba piasty to HEX 14 a te śruby półosi to Spline/XZN 10mm ( mam już 3 spliny 12 do kierownicy i 8 do rygla drzwi :) )

- nie miałem pomocnika więc żeby odkręcić śruby półosi wystarczy śrubokręt w tarczę ( wydawał mi się to kiepski pomysł a wyszło genialnie :whistling:) bo szkoda mi było blokady na "P" w skrzyni

- pisaliście gdzieś że po stronie pasażera trzeba opuścić auto na koła żeby przegub wyszedł - miałem cały przód na kobyłkach więc ten pomysł odpadał - wystarczyło pomanewrować półosią przy skręconych kołach w lewo i ładnie wszystsko wyszło

- gdzieś w opisach mowa o czujniku ABS - udało mi się go nie uszkodzić pomimo tego że nie wyciągnąłem go z piasty

- w AJM ten sposób ze śrubą nie do zrobienia gdyż w półosi otwór w środku jest większy niż ten od strony piasty - półoś w imadle , drewniany klocek i dwa strzały młotkiem i już można było łapać przegub

Całość zajęła mi około 2 h :decayed:

Opublikowano

Też jestem przed wymianą przegub, także wasze podpowiedzi się przydadzą :wink:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Dodam swoje trzy słowa :) Dziś wymieniałem osłonę przegubu po stronie prawej ( czyli od strony pasażera ). U mnie w autku ma silnikczek AJM i Tiptronik. Posiłkowałem się poradnikiem: VW passat CV joint replacement and boot repair,also for Audi A4 and Audi A6

Moje uwagi:

- u mnie śruba piasty to HEX 14 a te śruby półosi to Spline/XZN 10mm ( mam już 3 spliny 12 do kierownicy i 8 do rygla drzwi :) )

- nie miałem pomocnika więc żeby odkręcić śruby półosi wystarczy śrubokręt w tarczę ( wydawał mi się to kiepski pomysł a wyszło genialnie :whistling:) bo szkoda mi było blokady na "P" w skrzyni

- pisaliście gdzieś że po stronie pasażera trzeba opuścić auto na koła żeby przegub wyszedł - miałem cały przód na kobyłkach więc ten pomysł odpadał - wystarczyło pomanewrować półosią przy skręconych kołach w lewo i ładnie wszystsko wyszło

- gdzieś w opisach mowa o czujniku ABS - udało mi się go nie uszkodzić pomimo tego że nie wyciągnąłem go z piasty

- w AJM ten sposób ze śrubą nie do zrobienia gdyż w półosi otwór w środku jest większy niż ten od strony piasty - półoś w imadle , drewniany klocek i dwa strzały młotkiem i już można było łapać przegub

Witam.Też kilka dni temu wymieniałem przeguby w moim AJM i jak wyżej koledzy piszą da się zdjąć przegub bez młotka samą śrubą, ale trzeba dorobić kawałek pręta który wkładamy w otwór śruby która nie dochodzi do pół ośki tylko do tego pręta wyciągając przegub.Myślałem nad tym z godzinę:facepalm:,wypiłem w tym czasie 2 tyskie:drinks:,a wszystko przez to że zapomniałem założyć tego stożka i założyłem z pośpiechu nowy przegub.Młotkiem szkoda walić,więc potrzebna była pauza żeby pomyśleć:wallbash:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Co prawda inna marka fury, ale metoda działania taka sama.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

..........

Witam.Też kilka dni temu wymieniałem przeguby w moim AJM i jak wyżej koledzy piszą da się zdjąć przegub bez młotka samą śrubą, ale trzeba dorobić kawałek pręta który wkładamy w otwór śruby która nie dochodzi do pół ośki tylko do tego pręta wyciągając przegub.Myślałem nad tym z godzinę:facepalm:,wypiłem w tym czasie 2 tyskie:drinks:,a wszystko przez to że zapomniałem założyć tego stożka i założyłem z pośpiechu nowy przegub.Młotkiem szkoda walić,więc potrzebna była pauza żeby pomyśleć:wallbash:

dla mnie z walnięciem młotkiem nie było problemu bo miałem półoś w imadle , raczej nie próbowałbym tego na aucie robić

tu bardziej w temacie bo opis z passata B5 ja wyciągnąć półoś:

Opublikowano

Panowie w ta sobote rowneirz wymienilem przeglub zewnetrzny w mojej furce ,czas pracy ok 2h.

Popuscilem na zwrotnicy gorne wahacze oraz koncowke,wszystko sie ladnie odchylilo,przeglub sciagnalem zakladam nowy i skladamy.Dobranoc. :decayed:

Opublikowano

końcówkę??? drążka?

Opublikowano
końcówkę??? drążka?

dobra uwaga :facepalm: koncowka dr.

Opublikowano
końcówkę??? drążka?

dobra uwaga :facepalm: koncowka dr.

a zbieżność sprawdzona? :wink: jak wiesz często śruby od wahaczy czy drążków są zapieczone ( wymieniałem ostatnio i śruba końcówki drążka poddała się po 5 minutach perswazji siłowej :decayed: no ale nie była ruszana od nowośći ) i dlatego lepiej ich nie ruszać , jak widać miałeś szczęście

Opublikowano

W sumie czy ma jakies znaczenie zbicie drazka ze zwrotnicy ??!! Przeciez drazka nei odkrecalem.

Ogolem zabieg na plus. za miesiac druga strona :decayed:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

pany dla sprostowania nie ma opcji przestawienia zbieznosci jesli sie odkreci i wyjmie ze zwrotnicy koncowke drazka...kazdy sposob jest dobry i kazdy ma swoje plusy i minusy-jak kto woli....

co ja dodam

1.pamietac zeby nie zassalo oslony przegubu do srodka bo wtedy spowoduje to jej szybsze zuzycie

2.uzywajcie oslon lobro,spidan,rullive okolo 25-35zl(wytrzymuja ok 1-2 lat)

3.nie uzywajcie oslon hitamasi za 7-15zl (wytrzymuja 2-3 miesiace)nawet nie wiecie jak szybko guma parcieje w tych oslonach

4.jestem w tym przypadku zwolennikiem ori oslony koszt 60zl(guma z plastykiem bardzo trwale) tylko sa 2 problemy

do ori oslony trzeba zastosowac jak najgrubsza opaske bo te cieniutkie z niektorych zestawow niewytrzymuja naciagu lub sie latwo zeslizguja,ori opaski sa bardzo mocne lecz zalozyc je na przegub graniczy z cudem bez jakiegos naciagacza o ktorym niemam zadnego info

5.opasek skrecanych kluczem np.7,8 nie polecam bo przy skrecie na maxa karb oslony odciskuje sie o opaske co moze doprowadzi do zerwania gumy9bardziej tu chodzi o duza opaske......

zycze milych wymian

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam mam takie pytanko jaki potrzeba klucz do śrub tam co trzymają przegub od skrzyni wiem ze trox tylko jaki ? dzięki i pozdrawiam :)

Opublikowano

wystarczyłoby przeczytać wątek i mój post nr 65 na poprzedniej stronie - to nie torx tylko spline 10 mm

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

panowie mam problem wymieniłem przegub od koła i jak skręcam powoli to nic nie słychac a jak tak po sniegu tak ostro ruszę z miejsca i skręcę w lewo to słychac jak coś cyka . Pozdro

Opublikowano

A wymieniłes na nowy ? czy uzywany ? Ja wymiałem juz 3 razy pierwszy jakis z allegro za 70 PLN i odrazu pykał jak u Ciebie potem wziołem z wyzszej półki było OK 2 miechy ;/ A trzeci kupiłem od kolegi z forum używany ale bez luzów i pół roku juz spokuj :) Te cześci które robią teraz to porazka ;/

Opublikowano

Jesienią 2010 miałem zakładany przegub firmy LPR koszt coś koło 200 zł - do dziś jeździ bez problemów , tylko osłona była wymieniana dwa dni temu bo miała 1 cm pęknięcie