Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BLB] Nie działają czujniki cofania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam przestaly mi dzialac czujniki cofania jak wbijie steczny to slychac krotki dzwiek ale jak podjezdzam blisko przeszkody to nie pika ostatnio wymienialem radio moze cos tam nie podpialem sa tam jakies kable co wychodza na czujnik cofani czujniki dzialaly ok tylko nie zwrocilem uwagi czy przestaly dzialac jak zmienilem radio czy pozniej prosze o pomoc

Opublikowano

zdemontuj nowe radio, obejrz instalacje, podlacz stare. sprawdz. :cool1:

Opublikowano

Raczej nie ma to nic wspolnego z radiem bo czujniki maja nawet wlasny glosniczek wiec nie sa wpiete w istniejace audio. Moze to czysty przypadek ale dla pewnosci dobrze byloby sprawdzic tak jak pisal kolega wyzej.

Opublikowano

Też mi się wydaje, że zmiana radia nie powinna mieć na to wpływu bo przecież nie ingerujemy w inst parktronika... :mysli:

Sprawdź też czujniki jeden po drugim. Niech ktoś wrzuci wsteczny bieg a Ty przyłóż ucho do czujników i słuchaj czy coś brzęczy. :good:

Opublikowano

ok ale dziwiek po wlaczeniu stecznego mam tak tez bylo wczesniej nie wiewm po co ten dzwiek informuje mnie ze zalaczyly sie czujniki cofania i pozniej jak podjade pod przeszkode nie pika moze bezpiecznik ktory jest od tego

Opublikowano

Tutaj masz kolego podobny wątek. Tak znalazłem na szybko. :evil: Z tym, że tam nie działał jeden z czujników... :mysli:

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t97040.0.html;highlight=czujnik+cofania

[br]Dopisany: 28 Październik 2009, 10:25_________________________________________________Z drugiej strony przecież nie mogły Ci paść wszystkie czujki w jednym momencie... :mysli:

Opublikowano

Tutaj masz kolego podobny wątek. Tak znalazłem na szybko. :evil: Z tym, że tam nie działał jeden z czujników... :mysli:

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t97040.0.html;highlight=czujnik+cofania

[br]Dopisany: 28 Październik 2009, 10:25_________________________________________________Z drugiej strony przecież nie mogły Ci paść wszystkie czujki w jednym momencie... :mysli:

Sa dwa rodzaje wydawanego dzwieku.

1. krotki dzwiek nastepuje po wrzuceniu wstesznego jezeli wszystko jest sprawne.

2. dluzszy dzwiek (o wyzszej tonacji/bardziej piskliwy) gdy jest jakas usterka. Dodatkowo w autach wyposazonych w czujniki z przodu i z tylu miga na przycisku parktronica zielona LED informujaca o awarii.

W razie niesprawnosci chocby tylko jednego z czujnikow caly system zostaje wylaczony wiec nie beda piszczaly zadne pozostale "sprawne" czujniki przy zblizaniu sie do przeszkody.

Opublikowano

zapnij VAGa i sprawdz błędy :gwizdanie:

Opublikowano

ok dzieki ja mam dlugi dzwiek i piskliwy ma ktos vga w okloicy stw zebym to sprawdzil jeszcze mam takie pytanie wczesniej jak zapalilem samochod i wlaczylem steczy dzialalo ok czujniki chodzily ale jak nie gasilem silnika i cofalem drugi raz czujniki juz nie piskaly dopiero jak zgasilem silnik i zapalilem jeszcze raz tak to mialo chodzic

Opublikowano

ok dzieki ja mam dlugi dzwiek i piskliwy ma ktos vga w okloicy stw zebym to sprawdzil jeszcze mam takie pytanie wczesniej jak zapalilem samochod i wlaczylem steczy dzialalo ok czujniki chodzily ale jak nie gasilem silnika i cofalem drugi raz czujniki juz nie piskaly dopiero jak zgasilem silnik i zapalilem jeszcze raz tak to mialo chodzic

Ok to jeszcze raz nam przetlumacz to na polski, dobrze byloby gdybys uzywal znakow interpunkcyjnych :gwizdanie:

Opublikowano

Witam! Mam problem z czujnikami cofania, po zapięciu wstecznego lub uruchomieniu przyciskiem przednich czujników pojawia się słyszę długi piskliwy dźwięk oraz miga dioda na przycisku. Sprawdziłem wszystkie czujniki na słuch "cykają" wyglądają na sprawne.

VAG pokazuje następujący błąd:

Friday,06,August,2010,10:23:19:13314

VCDS Version: Release 908.0

Address 76: Park Assist Labels: 8E0-919-283-8EC.lbl

Control Module Part Number: 8E0 919 283 E HW: 8E0 919 283 E

Component and/or Version: Parkhilfe 8-Kan H06 0010

Software Coding: 0001114

Work Shop Code: WSC 06335 000 00000

1 Fault Found:

01543 - Parking Aid Warning Chime (H15)

009 - Open or Short to Ground - Intermittent

Freeze Frame:

Fault Status: 00101001

Fault Priority: 3

Fault Frequency: 36

Reset counter: 177

Time Indication: 0

Po skasowaniu błędu czujniki zaczęły działać poprawnie, jednak nie trwało to długo, błąd pojawił się ponownie i czujniki nie działają.

Z opisu błędu wynika że jest zwarcie do masy lub przerwa na głośniku. jeśli dobrze rozumuje. Może ktoś wie gdzie znajduję się ten głośnik? Na słuch jest gdzieś w bagażniku ale nie jestem pewien.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

pozdrawiam

Opublikowano

Ciągły pisk z głośnika lub mrugająca zielona dioda w przycisku PDC oznacza niesprawność systemu wspomagającego parkowanie (zalicza się do tego także usterka głośnika/-ków).

Głośnik tylnych czujników masz za lewym boczkiem bagażnika. Może być coś nie tak z samym głośnikiem lub z jego wtyczką. Poniżej fotka z umiejscowieniem (głośnik masz ułożony płasko, pod szybą a nad wzmacniaczem antenowym (podłużny biały moduł). Instrukcję rozbierania boczka znajdziesz tutaj: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=111331.0

Możesz sprawdzić połączenie między głośnikiem a sterownikiem parktronika - multimetr do ręki i... Pin 1 głośnika (brązowo-czerwony kabelek) wchodzi do 10 pinu brązowej 16-pinowej wtyczki w sterowniku. Pin 2 głośnika (żółto-czerwony kabelek) wchodzi do 2 pinu w brązowej 16-pinowej wtyczki w sterowniku. (sterownik to ten czarny moduł na dole po lewej (pod lampą, tam gdzie zaczyna się wiązka zaznaczona na czerwono).

Jeśli okaże się, że padł głośnik - szukaj na allegro, albo kup nowy w ASO (4B0 919 279 - 55zł)

PDC_cable1.JPG

Opublikowano

Wychodzi na to, że wtyczka od głośniczka nie byłą wpięta do końca, pomierzyłem przewody były ok. Zmontowałem wszystko do kupy i od trzech dni działa poprawnie.

Wielkie dzięki za szybką i bardzo profesjonalną pomoc!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...