Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Paliwożerność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio zauważyłem ,że zużycie paliwa w cyklu miejskim dochodzi mi do ok 15l/100km !!! przy spokojnej jezdzie :wallbash:. Sprawdzany był V.A.G.iem ale komputer nie wykazał żadnych błedów. Mechanior poradził aby wymienić sonde i też tak uczyniłem.Zakupiłem nową oryginalną sztukę ale to nie przyniosło oczekiwanego rezultatu :angry:.Zuzycie nie spadło. Dodam,że świece i filtr powietrza też są nowe. Może ma ktoś pomysł co może być nie tak? Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

znajomy w t4 2,5 benzyna miał lekko dziurawy tłumik i palił mu ....... 30 - 40 litrów :evil: :evil: i poprostu zaspawał małą dziurkę i spalanie ---> powróciło do normy ale to tylko jedna z wielu możliwości... :mysli:

Opublikowano

A ja mam 1.6 AHL sedan, felgi 16. Mi w miescie pali 12- 13l Pb/100. Kupilem go miesiac temu, vag nie pokazuje nic szczegolnego. Ogolnie jestem lekko zalamany tym wynikiem... Nie wiem co mam dalej robic..Dodam, iz jezdze b spokojnie. Fitr powietrza nowy. Jedyne co zauwazam to brak rury, ktora dostarcza zimne powietrze z przedniej belki do filtra powietrza- auto teraz zasysa powietrze z komory silnika.

Opublikowano

Generalnie poniżej 11l zimą ciężko zejść przy krótkich trasach po mieście, a 13l mnie nie dziwi (chociaż więcej mi się raczej nie zdarza). Zastanowiłbym się nad jakością paliwa, osobiście zauważyłem, że po zalaniu paliwa nieco gorszej jakości spalanie wzrasta i to dość znacznie.

Szczelność dolotu i wydechu to podstawa.

Opublikowano

Sprawdź czujnik do ECU czy pokazuje właściwa temp.

Opublikowano

One tyle pala,w lecie 12-13 w zimie 15.

Opublikowano

Jeżeli spalanie na poziomie 12-15 w silniku 1,6 jest według Ciebie normalne to śle pozdrowienia, albo drugi wniosek ten silnik jest gorszy od tego w polonezie. Spalanie u mnie w mieście na 10km odcinkach przy obecnych warunkach na fisie 9,5l w rzeczywistości najwyżej +- 0,5l.

Opublikowano

no bez przesady 15l adp? No way.. 11 max..

Opublikowano

no właśnie nie przesadzajcie 15 l to u mnie po mieście gazu pali ( a ja mam 2.4) i to wcale nie jest spokojna jazda

Opublikowano
  • Autor

do tej pory zużycie w mieście było no poziomie 10-11 litrów/100km tylko od miesiąca co musiało klęknąć bo teraz nie schodzi poniżej 15stu. Może faktycznie musze sprawdzić układy dolotowy i wylotowy.Mam takie małe pęknięcie na kolektorze wydechowym ale żeby to aż tak podniosło zużycie paliwa? Może być.

Opublikowano

:D przez rok srednie spalanie niecale 11l... predkosc maksymalna 235km/h licznikowe i bylo pod pedalem.... jazda Vka to sama przyjemnosc, przy spokojnej normalnej jezdzie to muskanie pedalu gazu... wspolnczuje Ci... 1.6 i 15 litrow :D

Sory za OT ale po piwku az mi sie geba usmiechnela ze 2.6 potrafi spalic mniej od 1.6.

Skoro sonda sprawdzona wymien filtry i termostat.

Opublikowano

matko boska...15 litrow????????

to moj po miescie sie w 12 miesci.... az dziwne ze komp nic nie pokazuje... a z lambdą wszystko w porzadku?

Opublikowano
  • Autor

lambda nowa oryginal. Nic to nie dało.Stara była okey.Niepotrzebny wydatek.Nie wiem co mu odbiło,że tak wzrosło zużycie??

Opublikowano

śle pozdrowienia,

Dziekuje.

Silnik ADP w A4 to jakies wielkie nieporozumienie.W zimie palil mi wiecej niz AEB.

Tak wiem pewnie bym zepsuty,ale w emeryckiej jezdzie udalo mi sie zejsc w trasie na 7.3.

Opublikowano

ja miałem podobny przypadek z dużym spalaniem . Problemem okazała się z przepływka wymieniłem na oryginalną i przegoniłem auto spalanie powróciło do normy a tez mi sugerowano ze to może być sonda lambda dobrze ze jej nie wymieniłem.Może u Ciebie jest to samo

Opublikowano

Witam, moze ktos by mi bardzo pomogl i zrobil jakies zestawienie jakie wartosci powinny miec czujniki na wolnych i przy 3 tysiecach obrotów:

- sonda lambda

- przeplywomierz

- przepustnica

- czasy wtryskow

- kat zaplonu (staly)

i inne kluczowe, ktorych nie wymienilem...

Opublikowano

One tyle pala,w lecie 12-13 w zimie 15.

:cool1: nie wiesz co piszesz. Lato z klimą max 9,5-10 a delikatną jazdą nie więcej niż 9 zimą minimalnie więcej... samo miasto

Opublikowano

nie wiesz co piszesz. Lato z klimą max 9,5-10 a delikatną jazdą nie więcej niż 9 zimą minimalnie więcej... samo miasto

Byl w tej bajce smok?

Opublikowano

Ja miałem ten model auta z silnikiem ADP. Sorki ale ten konstruktor co go projektował powinien byc wbity na bal, tak żeby mu gardłem wyszło.Spalanie wysokie,wieczne problemy z elektroniką,no i do tego cena!!!! za co!!! :wallbash:

Opublikowano

Witam. Ostatnio zauważyłem ,że zużycie paliwa w cyklu miejskim dochodzi mi do ok 15l/100km !!! przy spokojnej jezdzie :wallbash:. Sprawdzany był V.A.G.iem ale komputer nie wykazał żadnych błedów. Mechanior poradził aby wymienić sonde i też tak uczyniłem.Zakupiłem nową oryginalną sztukę ale to nie przyniosło oczekiwanego rezultatu :angry:.Zuzycie nie spadło. Dodam,że świece i filtr powietrza też są nowe. Może ma ktoś pomysł co może być nie tak? Pozdrawiam :hi:

piz*ę masz a nie mechanika

na jakiej podstawie kazał Ci wymienic sonde co ?

niech zgadnę.... pokazywała cały czas bogatą miesznkę, tak ?

i po tym stwierdził jej uszkodzenie ?