Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Paliwożerność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gówno prawda panowie mi ADP w mieście jakies 10 pali, srednie zużycie kolo 8 wychodzi, oczywiście styl jazdy emeryckiej. Silnik za słaby więc katować go nie ma co.

Zeby nie rozbić offtopa może i to głupie ale sprawdź ciśnienie w oponach :) Czasem najprostszych spraw się nie dostrzega. Kolejna sprawa warto sprawdzić czy gdzieś bak nie cieknie ewentualnie przewody zbiornik-silnik, mi ciekło z gumowego przewodu w silniku ale wtedy podczas jazdy było czuć paliwo w środku. Nie zapomnij o przeczyszczeniu przepływki, to tylko dwie śrubki.

Pozdrawiam

Opublikowano

wlasnie wrocilem od 2ego specjalisty od wtrysku benzyny- wybik ten sam : komputer idealnie, analizator spalin wzorowo, brak oporow toczenia. Nic tu nie wycuduje : w miescie pali mi 11.5 do 13 (tylko raz mi tyle wyszlo), zazwyczaj robie krotkie trasy- 5-7 km i opinia jest jednoznaczna- maly silnik, ciezka buda i nic na to nie poradze. Nie ma sie do czego przyczepic.. Jedyna u mnie wada to brak rury doprowadzajacej zimnej powietrze z przedniego wzmocnienia i zasysa teraz z komory silnika. Rura juz zamowiona i to wszystko w tym temacie. Bardzo duzo czytalem na roznych forach o tych autach, 3/4 ludzi narzeka na wysokie spalanie i to chyba wszystko w tym temacie...Dodam, iz mam 16 calowe alusy i opony 205.... Dla mnie temat zamkniety...

Opublikowano

w miescie pali mi 11.5 do 13

W zimie, w mieście przy dużej ilości świateł, ruszania itd. całkowicie normalne spalanie, rozpędzenie budy kosztuje tyle samo niezależnie od wielkości silnika - trzeba pozyskać energię - robi się to z paliwa.
Opublikowano
  • Autor

-devastation- nie wiem na jakiej podstawie mechanik czy tam jak go zwiesz troche inaczej ocenił,że sonda jest do wymiany. Pewnie na podstawie podobnych przypadków z jakimi się spotkał.Jedno jest pewne,ze tak stwierdził i jego decyzja była do d*py jak się okazało. Jak masz jakis pomysł co to moze być za przyczyna to prosze napisz,a nie zadawaj mi pytań na które w sumie powinien odpowiedziec ten nieszczęsny mechanior.pozdrawiam[br]Dopisany: 10 Listopad 2009, 20:11_________________________________________________ na marginesie dodam,że do tej pory zużycie paliwa w mieście wynosiło ok 10l/100km i nagle nastąpił wzrost o 50-60% :ranting1:które trwa po dziś :wallbash:

Opublikowano

Wzrost spalania nie pokrył się ze spadkiem temperatur? :mysli:

I jeszcze jedno, ja zauważyłem że jak leję paliwo z gorszej stacji, to 13l po mieście latem i koniec. Może zmień stację? :mysli:

Opublikowano

Dokładnie , ja pierwszy raz od 1,5 roku teraz spaliłem 10/100 a zawsze 8.1 litra. Też podejrzewam że dostawa kiepskiego paliwa.

A jeszcze jedno , dlaczego każdy (w większości nie mając styczności z tym silnikiem )z góry zakłada że ADP takie smoki na paliwo ? Głównie zakładają tematy osoby mające jakiś problem z samochodem ale to nie znaczy że wszystkie ADP są złe. Ja bynajmiej swojego nie sprzedam w cudze ręce. A z tego co widze to właśnie silnik ADR jest dominujący pod względem awarii , ale nie twierdzę że są awaryjne bo są ich tysiące które śmigają tylko paliwo lać .A ja widzę tylko z problemy z tymi silnikami właśnie tu na forum i teraz bym mógł głosić wokoło że to najgorsze silniki audi , ale wiemy że to nie prawda.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, jakie mogą być przyczyny wiru w baku, odrzucając: czujnik temperatury, termostat, sonda lambda. Dodam jeszcze ze gazu pali ok 17l/100km a benzynki tez duuzo ale nie wiem dokładnie ile :wallbash:[br]Dopisany: 11 Grudzień 2009, 21:53_________________________________________________(na wagu slabe ladowanie aku tylko)

Opublikowano
:mysli: mówicie że dziurka w wydechu ma wpływ na spalanie ?? Tzn jak wymienię przepaloną plecionkę to mi spadnie spalanie ???? :dance2:
Opublikowano

Witam . ADP to super motorek śmiga aż miło! Na waszym miejscu sprawdził bym odpowietrzanie zbiornika paliwa :cool1:

Opublikowano
  • Autor

odpowietrzanie zbiornika :co: ,co to może mieć do zużycia paliwa?

Opublikowano

u mnie ssał powietrze przez korek przy tym pił jak smok . po wymianie odpowietrznika jak ręką ...

zatankowałem do pierwszego odbicia po124 km do pełna vpower 95 i spalanie7,8 tyle dolałem!

Opublikowano
  • Autor

a możesz mi napisać w którym miejscu jest ten odpowietrznik,w korku wlewu paliwa? Faktycznie mało tobie spalił. :good:

Mój jak jeszcze było wszystko okey spalał w trasie 6,5l/100km przy delikatnej jezdzie (w zgodzie z przepismi ruchu drogowego)

Opublikowano

a możesz mi napisać w którym miejscu jest ten odpowietrznik,w korku wlewu paliwa? Faktycznie mało tobie spalił. :good:

Mój jak jeszcze było wszystko okey spalał w trasie 6,5l/100km przy delikatnej jezdzie (w zgodzie z przepismi ruchu drogowego)

przy wlewie

sprawdz działanie sondy lambda i wskazań czujnika wody

Opublikowano

Mnie 1,6 ADP gazu na wtrysku w 9 l. sie mieści a kręce mu obroty oj kręce :a4fan:

Opublikowano

poszukaj na forum na temat odpowietrznika było kilka tematów. wynik jaki osiągnołem 7,8l na 124km to jazda po mieście i w trasie z prędkoscią 130 -140 km/h

Opublikowano

no tak ale odpowietrzenie baku nie ma chyba nic wspólnego z gazem co? to tylko będzie dużo wachy łykał a mi tez gazu duużo bierze

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i jak sa jakies nowe pomysly nt spalania? Mi pali teraz 13 Pb na 100. O co chodzi z tym odpowietrznikiem ? Jaki to moze miec wplyw na spalanie ?

Opublikowano

No i jak sa jakies nowe pomysly nt spalania? Mi pali teraz 13 Pb na 100. O co chodzi z tym odpowietrznikiem ? Jaki to moze miec wplyw na spalanie ?

na VAG-u sprawdzałeś jak nagrzewa sie silnik i jak pracuje lambda????

nie ma co na razie upierac sie przy odpowietrzniku...

Opublikowano

Tak sprawdzalem, silnik nagrzewa sie szybko - zreszta ma nowy termostat, a sonda pracuje szybko i w pelnym zakresie (0,2-0,9V). Bylem tez na analizie spalin - 7ppm na wolnych i 30ppm przy 3tys obrotow mowi chyba wystarczajaco....

Ja jestem zaciety i jezeli cos jest nie tak to to znajde. Do tej pory auto bylo raz w warsztacie i nic nie znalezli (ale tez nei wiem czy sie dobrze przylozyli). Auto ok, ale silnik porazka- spokojna jazda 13 l/100- tyle palila mi celica 150koni.

Ogolnie to juz nei mam na to sil, wszyscy mi mowia zebym dal sobie spokoj....forum i pomoc to chyba ost deska ratunku :) albo sprzedac to :( i miec spokoj, bo auto ktore na 60l przejezdza 500 km (1/3 trasa i 2/3 miasto) nie jest mi potrzebne...

Dodam, iz jezdze spokojnie...........

Opublikowano

Tak sprawdzalem, silnik nagrzewa sie szybko - zreszta ma nowy termostat, a sonda pracuje szybko i w pelnym zakresie (0,2-0,9V). Bylem tez na analizie spalin - 7ppm na wolnych i 30ppm przy 3tys obrotow mowi chyba wystarczajaco....

Ja jestem zaciety i jezeli cos jest nie tak to to znajde. Do tej pory auto bylo raz w warsztacie i nic nie znalezli (ale tez nei wiem czy sie dobrze przylozyli). Auto ok, ale silnik porazka- spokojna jazda 13 l/100- tyle palila mi celica 150koni.

Ogolnie to juz nei mam na to sil, wszyscy mi mowia zebym dal sobie spokoj....forum i pomoc to chyba ost deska ratunku :) albo sprzedac to :( i miec spokoj, bo auto ktore na 60l przejezdza 500 km (1/3 trasa i 2/3 miasto) nie jest mi potrzebne...

Dodam, iz jezdze spokojnie...........

podaj wszystki parametry z analizatora spalin jak masz

HC<75 powinno być na wolnych obrotach