adam_kkk Opublikowano 6 Listopada 2009 Opublikowano 6 Listopada 2009 Ciężko wchodzi drugi bieg przy zimnym silniku. Zaważyłem to już wcześniej, ale teraz jak temp rano jest minusowa objaw stal się dużo bardziej uciążliwy. Po przejechaniu kliku km jest OK - skrzynia pracuje lekko. Co może być tego przyczyną?
Dev Opublikowano 6 Listopada 2009 Opublikowano 6 Listopada 2009 Ciężko wchodzi drugi bieg przy zimnym silniku. Zaważyłem to już wcześniej, ale teraz jak temp rano jest minusowa objaw stal się dużo bardziej uciążliwy. Po przejechaniu kliku km jest OK - skrzynia pracuje lekko. Co może być tego przyczyną? za gęsty olej wlany masz ze złą specyfikacją powinno byc 75W90 GL5
adam_kkk Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Opublikowano 6 Listopada 2009 Ciężko wchodzi drugi bieg przy zimnym silniku. Zaważyłem to już wcześniej, ale teraz jak temp rano jest minusowa objaw stal się dużo bardziej uciążliwy. Po przejechaniu kliku km jest OK - skrzynia pracuje lekko. Co może być tego przyczyną? za gęsty olej wlany masz ze złą specyfikacją powinno byc 75W90 GL5 jak sprawdzic - wymienic olej? Nic nie robilem przy skrzyni i jezdze na takim oleju jak byl zalany. Zawsze bylem przekonany ze nie wymienia sie oleju w skrzyni...
honzik07 Opublikowano 15 Listopada 2009 Opublikowano 15 Listopada 2009 kolego ja miałem tak samo wymieniłem olej na valvoline 75w90 teraz niema różnicy czy zimno czy nie biegi wchodza bez oporu do sprawdzenia masz śrubke koło lewej półosi a zpustowa centralnie na spodzie skrzyni
grzesu3 Opublikowano 15 Listopada 2009 Opublikowano 15 Listopada 2009 kolego ja miałem tak samo wymieniłem olej na valvoline 75w90 teraz niema różnicy czy zimno czy nie biegi wchodza bez oporu do sprawdzenia masz śrubke koło lewej półosi a zpustowa centralnie na spodzie skrzyni Panowie, a ile wchodzi takiego oleju w skrzynie. Też zauważyłem w swoim samochodzie podobny objaw.
andrzej_1970 Opublikowano 15 Listopada 2009 Opublikowano 15 Listopada 2009 Panowie, a ile wchodzi takiego oleju w skrzynie. Też zauważyłem w swoim samochodzie podobny objaw Wchodzi 2.25l
ziomiasty Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 Witam. Mam ten sam problem z 2 biegiem. Zimą jest bardzo ciężko wbić 2 bieg. Jeżeli pojeżdżę z parę minut bieg wchodzi już ładnie... czyli jak tylko olej nagrzeje się to jest ok. ja wlałem i tu mi się wydaje (75w90- wlałem taki jak było napisane w książce audi a4 napraw to sam czy coś takiego zapewne miłośnicy wiedzą o jaką książkę chodzi) castrola. I problem występuje nadal. Już nie mówię, że latem jest ok. Może ten castrol jest jakiś słaby ? Możecie jakiś dobry olej do skrzyni polecić manualna oczywiście. Pozdrawiam
GRazny Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 nie przesadzajmy... jest 75w90 to ok... może synchronizator jakoś szlag trafia i po rozgrzaniu zaczyna pracować normalniej
ROBERT Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 Castrol TAF-X 75w90 to przecież chyba najlepszy olej do naszych manualnych skrzyń ... może trafiłeś na jakąś podróbę, o co nie trudno w Polszy
ziomiasty Opublikowano 21 Marca 2010 Opublikowano 21 Marca 2010 Sprawdzałem i zalana jest skrzynia Castrolem 75w90... kupiłem go w sklepie 3 litry za około 130 zl wiec chyba nie trafiłem na trefny towar... jak macie jeszcze jakieś pomysły to czekam na wasze opinie. Pozdrawiam
Bulik Opublikowano 21 Marca 2010 Opublikowano 21 Marca 2010 może synchronizator jakoś szlag trafia i po rozgrzaniu zaczyna pracować normalniej a niby jak sie naprawia :gwizdanie: Sprawdzałem i zalana jest skrzynia Castrolem 75w90... a jak to sprawdziłeś???
ROBERT Opublikowano 21 Marca 2010 Opublikowano 21 Marca 2010 Sprawdzałem i zalana jest skrzynia Castrolem 75w90... a jak to sprawdziłeś??? :cool ... kupiłem go w sklepie 3 litry za około 130 zl wiec chyba nie trafiłem na trefny towar...
ziomiasty Opublikowano 21 Marca 2010 Opublikowano 21 Marca 2010 Mam pytanie małe. Czy są jakieś świece (lub cokolwiek jak to się nazywa), które odpowiadają za podgrzewanie oleju w skrzyni ?
ROBERT Opublikowano 21 Marca 2010 Opublikowano 21 Marca 2010 Mam pytanie małe. Czy są jakieś świece (lub cokolwiek jak to się nazywa), które odpowiadają za podgrzewanie oleju w skrzyni ? :laghing2: nie ma kolego
Bulik Opublikowano 22 Marca 2010 Opublikowano 22 Marca 2010 Sprawdzałem i zalana jest skrzynia Castrolem 75w90... a jak to sprawdziłeś??? :cool ... kupiłem go w sklepie 3 litry za około 130 zl wiec chyba nie trafiłem na trefny towar... tak ale napisane jest ze sprawdzał a nie ze wymienił na taki
ziomiasty Opublikowano 22 Marca 2010 Opublikowano 22 Marca 2010 Wymieniałem na taki żeby było wszystko jasne
pablosan Opublikowano 22 Marca 2010 Opublikowano 22 Marca 2010 Koledzy Nie wiem jak u was, ale w mojej skrzyni ma byc olej fullsysntetyczny 75w-90 (GL4+/GL5), valvoline durablend 75w-90 (najpolpularniejszy na allegro z przekladniowych Valvoline) nie jest olejem syntetycznym tylko półsyntetycznym!!! Olejem syntetycznym Valvoline spelniajacym te normy jest SynPower Gear Oil TDL 75W-90. Tu na forum Audi kilka razy już czytałem, że dobry jest Castrol TAF-X 75w-90, jest to pełen syntetyk. Zresztą niedługo na taki będe zmieniał , chociaż olej silnikowy jakiego używam to Valvoline i jest doskonały PS. Nie zawsze olej 5w-jest syntetykiem, 10w-półsyntetykiem, tak samo w olejami przekładniowymi.
ROBERT Opublikowano 22 Marca 2010 Opublikowano 22 Marca 2010 Pewność, że olej jest w 100% syntetyczny mamy wtedy jeżeli jest 0W-..., a 5W-... już może być półsyntetyczny
refiko Opublikowano 22 Marca 2010 Opublikowano 22 Marca 2010 Podłączam się do dyskusji. Powiedzcie koledzy jak wymiana oleju w skrzyni ma się do hasła: "oleju w skrzyni się nie wymienia, robi się tylko dolewki..." ?? u mnie problem z "dwójką" również występuje. Pozdrawiam
pablosan Opublikowano 22 Marca 2010 Opublikowano 22 Marca 2010 Mam też te problemy, dlatego wymieniam olej niedługo, sporo czytałem tu na forum i ktoś super napisał: "jasne że się nie wymienia, bo lepiej wyminić skrzynię biegów"-motto producenta, wiecie o co chodzi...
Rekomendowane odpowiedzi