Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Tarcze firmy MIKODA - opinie i przemyślenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tarcze dla Ate robi Brembo

widziałem osobiscie w fabryce w Curno we Włoszech

Opublikowano

Widzialem foto wloskiego magazynu gdzie w fabryce tarcz bremi(nic mi nazwa tej firmy nie mówi) lezaly na polkach tarcze ATE,TRW,bremi OE Fiat itp

Opublikowano

u mnie to szybciej konczy sie klocek textar niz tarcza :cool1:

tarcza gładka zimmerman

klocek :good:

Opublikowano

Rękawy zawinięte ,auto w górze, wymieniamy hamulce na "pełnowymiarowe" 312-tki Mikody i ........ ku....wa , znowu zonk :wallbash: .

Szerokość powierzchni roboczej klocka o 3,5 mm mniejsza niż w 288-ach i klocek wystaje poza nią w kierunku osi obrotu tarczy o 2 mm :polew: .

Pi....dolę Mikodę, trzeciego podejścia z nim nie będę robił , odsyłam w pi...du, niech oddaję kasę :rant:

Ciekawe czy dziś w IC coś załatwię , zdecydowałem się na ATE ale mamy sobotę a auto rozkęcone stoi na kołkach ;(

Fotki problemu:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/67dcd2fe23775b70.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a7dfe9974a29ac2.html

Devastation, Ty zakładałeś sporo tych tarcz, nie miałeś z żadnymi problemu ? Tylko ja mam takiego pecha ?

Opublikowano

podaj dokladne oznaczenie klockow ktore wrzuciles

problemow nie mialem nigdy

ja nie widze tutaj winy tarcz

albo klocki albo z zaciskiem cos nie halo

Opublikowano

Devastation, czyżbyś bronił tego szajsu Mikody?

Jak na moich wcześnieszych fotkach nie widzisz problemu z tymi tarczami Mikody to chyba masz coś ze wzrokiem :kox: .

Dla porównania wrzucam fotki porównujące tarcze ATE, które dzisiaj kupiłem z tymi nieszczęsnymi Mikodami.

Różnica szerokości części roboczej wynosi 4 mm !!!!!!!! (63,5 mm w ATE i 59,5 mm w Mikodach :polew: )

Widać ją na "oko".

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/abf0edbbfce806b7.html

I jeszcze jedna z ATE już zamontowanymi

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/54ce6a4b50e19f4f.html

Widać na niej że problemu już nie ma :naughty: ( widać też typ klocka , ten sam co na wczesniejszych fotkach :gwizdanie: )

Ja na twoim miejscu bym więcej już nie zachwalał tego badziewia na forum, chyba że masz w tym jakiś interes :mysli: .[br]Dopisany: 21 Listopad 2009, 16:17_________________________________________________

Mam zamontowane u siebie zobaczymy co z tego wyjdzie,od razu mowie ze cudów nie oczekuje komplet 312 za około 320zl.

5.jpg

Marwel , dopiero teraz przyjżałem się fotce Twojej tarczy i widzę że masz ten sam problem, też brzeg klocka "wisi w powietrzu" zamiast na tarczy, jak bym to wcześniej zauważył , na pewno bym ich nie kupił .

Trochę nerwów bym zaoszczędził :gwizdanie: .

Opublikowano

ostatnio miałem na podnosniku passata B5L i tez klocek wystawał poza obrys tarczy i dzwonił

jak wszystko zdjałem okazało sie ze kolesiowi sprzedali nie te klocki co trzeba

i mało tego zmienił jarzma z 288mm na 312mm bez zmiany zacisku

niezle sie nameczyłem zanim doszedłem o co kaman

a co do Mikody to nie mam zadnego interesu w tym aby je reklamowac

Opublikowano

i mało tego zmienił jarzma z 288mm na 312mm bez zmiany zacisku

Nie wiem czy wiesz ale zaciski sa takie same jak i klocki,ponadto to jarzmo ustala ile klocek ma zachodzić na tarcze a nie zacisk.

Musze przyznać ze tu mikoda sie nie popisała.Przed chwila zauważyłem ze gładkość powierzchni pozostawia wiele do życzenia.

Opublikowano

No wrwszcie swapik na 312 przód i 255 tył po wielu perypetiach ukończony :> .

Bóg mi świadkiem że chciałem popierać polskie, ale to co na moim przykładzie zaprezentował Mikoda jest wręcz nieprawdopodobne.

Jak reklamowałem pierwsze 312-tki , prosiłem żeby dokładnie sprawdzili przed wysyłką następne.

Jak przyjechały myślałem że te drugie to też jakiś jednostkowy bubel, a na moim i Marwela przykładzie widać że chyba wszystkie

312x25 są wadliwe :rant: .

Nawet nie potrafią skopiować wymiarów z tarcz oemowych ;( .

Po tym wszystkim wcale nie żałuje że nie przyszło mi pojeździć na tych tarczach.

Szczerze wsystkim odradzam tarcze Mikody , jak widać kontrola jakości w tej firmie nie istnieje , a hamulce to zbyt ważny system w aucie aby ryzykować :!:

Amen.

Opublikowano

Nawet nie potrafią skopiować wymiarów z tarcz oemowych.

Tak masz racje katastrofa,bo co jak co ale skopiować to chyba nie jest trudna sprawa.

Opublikowano

Nawet nie potrafią skopiować wymiarów z tarcz oemowych.

Tak masz racje katastrofa,bo co jak co ale skopiować to chyba nie jest trudna sprawa.

Nie warto eksperymentować , lepiej dołożyc parę złotych na coś markowego i mieć spokój , wiem coś o tym :wallbash: .

Opublikowano

Tu już nie chodzi o dokładanie bo w tej samej cenie mam tarcze gładkie TRW

Opublikowano

zaciski przy 312mm i 288mm tarczach moga sie róznic

poniewaz klocek bez czujnika zuzycia ma wymiary 157/74/19.5 mm nr WVA 21624

a z czujnikami zuzycia 156/71/20.4 mm nr WVA 20676

czyli jakm widacz po wymiarch klocka róznice sa znaczne

na forum były posty w temacie dzwoniacych klocków

Opublikowano

Podobno poszla wadliwa seria tych tarcz,odsyłam swoje i kupuje zwykle gładkie .

Nawierty i nacięcia nie dają zadnego efektu oprócz dziwnych odgłosów i szybszego zużywania się tarczy.

Opublikowano

Nawierty i nacięcia nie dają zadnego efektu oprócz dziwnych odgłosów i szybszego zużywania się tarczy.

jestes w błędzie Kolego, róznica w hamowaniu na gładkich a na nacinanych tarczach jest znaczna

podczas hamowania pomiędzy gładka tarczą a klockiem tworzy sie poduszka gazowa która "odpycha" klocek

i tym samych spada skutecznośc hamowania, przy nacinanych i (lub) perforowanych tarczach tego efektu nie ma

niezaprzeczalnym faktem jest odczuwanie lekkich wibracji podczas ostrego hamowania oraz szybsze zużywania sie klocka (20-25%)

Opublikowano

Jak juz napisałem dziurkowanie powoduje to ze tarcza szybko traci gładkość,a to gładkość jest ważniejsza niz odpychanie klocka gazami bo tego w normalnej eksploatacji sie nie odczuwa.

Opublikowano

niestety nie jest tak, jak piszesz

w takim przypadku duże sportowe firmy nie stosowały by tarcz perforowanych tylko gładkie

Opublikowano

niestety nie jest tak, jak piszesz

w takim przypadku duże sportowe firmy nie stosowały by tarcz perforowanych tylko gładkie

Duże sportowe firmy to mają profesjonalne działy badawcze i budżety idące w miliony euro, ich produkty nie są tanie i nie pozwolą sobie na wypuszczenie na rynek bubla.

Nijak się to ma do wyrobów Mikody, kontrola jakości w tej firmie jest działem gdzie w czasie kryzysu zwolnino chyba wszystkich pracowników :naughty:.

Co do rzeczonej poduszki gazowej, to może ona stanowić problem przy jeździe wyczynowej na klockach o bardzo dużej powieżchni, dobre cywilne klocki nie powinny genrować w czasie hamowania dużej ilości gazów , a tą co wygenerują spokojnie powinna zostać odprowadzona przez porowatość materiału ciernego klocka.

W sporcie nie jest problemem wymiana nawet kompletnych hamulców pojednm wyścigu, w cywilu szuka się kompromisu pomiędzy skutecznością a trwałością i takie pseudo sporty dziurkowane to tylko ładnie wyglądają :> ,korzyści z tego tyle co kot napłakał, rosną tylko koszty eksploatacji i obsługi :naughty:.

Opublikowano

Ja mam nacinane tarcze ATE 288 i klocki ATE i powiem że do normalnej jazdy nadają się jak najbardziej :wink4: Przy hamowaniu z wyższych prędkości są troche głośniejsze i szumią!! przy agresywniejszej jeździe hamulce w B6 288 mm nie zdają kompletnie egzeminu i płoną :gwizdanie: Dlatego jadą już 320 mm :kox:

Opublikowano

ATE to zadna rewelacja.....

wracając do Mikody....

dzwoniłem dzisiaj do Częstochowy do fabryki i nawtykałem im troche ze robią szmelc

i ze nic od nich juz nie kupię, pan sie lekko zapowietrzył i cos tam sapał ale na koniec zmiękł

przyznał ze mieli faktycznie kłopot z tarczami 312mm, pierniczył cos na temat cyfrowej wytaczarki

i tak ch....i nie wierze. jak ktos miał klopot wszystko wymieniają bez pierdniecia

pozdrawiam