Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Procedura wypalania DPF 2.0 TDI PD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, piotrsob1 napisał:

Zamiast się cieszyć że wszystko jest tak jak być powinno to Ty szukasz dziury w całym ?:P:naughty:

Dziesięć lat jeżdżę swoją i nigdy tego nie widziałem na blacie :

DPF.jpg

Żeby zobaczyć jak wygląda to musiałem ją sobie wygooglować :whistling::D

Gdy się ona pojawi na blacie to oznacza że sterownik podejmował kilka czy tam kilkanaście prób wypalenia DPF-a i żadna nie skończyła się powodzeniem i wygania ona kierownika na jazdę regeneracyjną , coby to wypalanie wreszcie zakończyć :glupek2:

Dzięki za odpowiedź! ? Zawsze można liczyć na pomoc z Twojej strony.

Więc wszystko jasne teraz jest. Zastanawia mnie tylko czemu 0 % jest po przejechaniu tylu km ?

Opublikowano
8 minut temu, Salas_ napisał:

Więc wszystko jasne teraz jest. Zastanawia mnie tylko czemu 0 % jest po przejechaniu tylu km ?

Filtr wypala się nie tylko aktywnie ( wypalanie wymuszone przez sterownik silnika ), ale też i pasywnie , podczas normalnej jazdy , przy odpowiednio wysokiej temperaturze w wydechu ( ok . 600 st. C ) i nadmiarze tlenu w spalinach procedura może się zainicjować sama :):hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
4 minuty temu, piotrsob1 napisał:

Filtr wypala się nie tylko aktywnie ( wypalanie wymuszone przez sterownik silnika ), ale też i pasywnie , podczas normalnej jazdy , przy odpowiednio wysokiej temperaturze w wydechu i nadmiarze tlenu w spalinach procedura może się zainicjować sama :):hi:

Czyli nie mam się co martwić... Jedynie sadzą żeby nie przybywało jej  w szybkim tempie. 

Poza tematem zapytam masz w swoim BPW Bi Xenony? 

??

Opublikowano

Nie sadzą tylko popiołem , sadza się wypala w prawidłowo przeprowadzonym procesie regeneracji filtra .

W VCD-esie jest błąd opisu drugiego okienka od lewej w grupie 068 , zamiast Carbon mass powinna być wyuczona masa popiołu ( z angielska jakoś tak

mass of ash ):hi:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Obecnie posiadam zapełnienie popiołem na poziomie 60g przy przebiegu 177.000km i zastanawiam czy dać DPF do płukania, aby mieć znowu jakieś 2 lata spokoju.

Wypalanie odbywa się co ok 200-250km.

Co myślicie Panowie na ten temat?W listopadzie będę akurat w Polsce i ewentualnie mógłbym go dać wypłukać.

Jak u Was wygląda zapełnienie filtra popiołem i kiedy zaczęły się ewentualne problemy? Oczywiście zakładając, że silnik jest sprawny.

Silnik 2.0 tdi 143km.

Opublikowano
21 godzin temu, mgajder napisał:

Obecnie posiadam zapełnienie popiołem na poziomie 60g przy przebiegu 177.000km i zastanawiam czy dać DPF do płukania, aby mieć znowu jakieś 2 lata spokoju.

Wypalanie odbywa się co ok 200-250km.

Co myślicie Panowie na ten temat?W listopadzie będę akurat w Polsce i ewentualnie mógłbym go dać wypłukać.

Jak u Was wygląda zapełnienie filtra popiołem i kiedy zaczęły się ewentualne problemy? Oczywiście zakładając, że silnik jest sprawny.

Silnik 2.0 tdi 143km.

Puki DPF nie sprawia żadnych problemów to bym się nie palił z taką robotą, według mnie do 70 g popiołu w cegle możesz śmiało jeździć bez dotykania się do niego :hi:

Opublikowano
W dniu 12.10.2018 o 00:03, piotrsob1 napisał:

Puki DPF nie sprawia żadnych problemów to bym się nie palił z taką robotą, według mnie do 70 g popiołu w cegle możesz śmiało jeździć bez dotykania się do niego :hi:

Dzięki kolego na opinie. Obawiam się tylko niestety faktu, że jeśli w Niemczech auto wejdzie mi w tryb awaryjny to czy wtedy dam radę jeszcze dojechać do Polski, żeby wtedy go wyczyścić.

Dlatego chętnie usłyszę opinie na temat przebiegu i zapełnienia filtra popiołem innych posiadaczy A4:)

Ewentualnie czy ktoś już jest po czyszczeniu filtra i może polecić jakiś warsztat, bo w Internecie sporo tego jest, ale opinie są w większości podzielone.

Opublikowano

Kabelek i laptop to podstawowe wyposażenie kumatego kierowcy, szczególnie przy wyjazdach zagranicznych :tongue4:

Mając go ze sobą będziesz wiedział o co chodzi , jak coś nie daj Bóg odwali kitę :D

Opublikowano
38 minut temu, piotrsob1 napisał:

Kabelek i laptop to podstawowe wyposażenie kumatego kierowcy, szczególnie przy wyjazdach zagranicznych :tongue4:

Mając go ze sobą będziesz wiedział o co chodzi , jak coś nie daj Bóg odwali kitę :D

Zgadza się kolego, kabelek mam zawsze ze sobą, tylko różnica jest taka, że mieszkam w Niemczech i czasem właśnie do Polski jeżdżę i wolę uniknąć tych kosztów, gdyby mi się coś właśnie tutaj stało, dlatego myślałem żeby go profilaktycznie wyczyścić, ale opinie różne wyczytałem:(

Opublikowano
44 minuty temu, mgajder napisał:

Zgadza się kolego, kabelek mam zawsze ze sobą, tylko różnica jest taka, że mieszkam w Niemczech i czasem właśnie do Polski jeżdżę i wolę uniknąć tych kosztów, gdyby mi się coś właśnie tutaj stało, dlatego myślałem żeby go profilaktycznie wyczyścić, ale opinie różne wyczytałem:(

Ja tam z  profilaktyką nie przesadzam. U mnie mechanicznie motor w oryginale, za to linka holownicza w bagażniku na poczesnym miejscu i dobry assistance zawsze w  portfelu   :decayed:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Panowie, ostatnio przestała mi działać klapa gasząca i co kilka dni wyświetlała się ikonka dpf. Wcześniej ani razu ikonka się nie wyświetliła, dlatego mam pytanko czy to przez niedziałającą klapkę czy jak?

Po podłączeniu zauważyłem, że mam 134 g popiołu w dpfie przy przebiegu 295k ?

Myślicie, że tak duża masa jest realna, czy po prostu ktoś zapomniał zresetować wartości po regeneracji / wymianie?

Ostatnie 1,5 miesiąca głównie stałem w korkach, dopiero teraz udało się przegonić autko przez 300km. Wymieniłem też klapę, więc zobaczymy jak będzie teraz ?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Klapa gasząca jest elementem niezbędnym w procesie poprawnego procesu wypalania DPF.

Opublikowano

PRZY  DPF ok, a jak zaślepiony ????

Opublikowano

A program dobrze zrobiony?

Uszkodzona klapa gasząca zaświeca z tego co pamiętam migającą sprężynkę świec żarowych.

A teraz najważniejsze - DIAGNOSTYKA KOMPUTEROWA !!!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przy jakiej temperaturze włącza się procedura wypalania dpf? Czy musi być min 80 stopni (wskazówka na desce pośrodku na 90)?

Procedura wypalania dpf jest taka:

15 minut na 4-tym lub 5-tym biegu z prędkością co najmniej 60 km/h, przy liczbie obrotów silnika ok. 2000  ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, 

Czy ktoś może jasno napisać czy jest procedura wypalania którą można z kompa uruchomić ? 

Nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi ani instrukcji audi a4 b7 BRD. 

U nie padła klapa i DPF przestał się wypalać i teraz puki klapy nie naprawię to nie ma opcji samoczynnego czyszczenia. 

A wygląda to tak: 

20190804_094123.jpg

Opublikowano

bez klapy dpf sie nie wypali. Musisz w module silnika w kodowanie 2 wpisac kod do wypalania serwisowego dpf i później w adaptacjach włączyć wypalanie.

Edytowane przez karolas123321

Opublikowano
2 godziny temu, karolas123321 napisał:

bez klapy dpf sie nie wypali. Musisz w module silnika w kodowanie 2 wpisac kod do wypalania serwisowego dpf i później w adaptacjach włączyć wypalanie.

cześć jak ? 

wpisałem kod do "zaawansowane" wszedłem w adaptacje i nie ma tam nic o dopalaniu dpf jest coś o EGR i 2 inne ale nie dpf. 

Opublikowano

Podzielę się informacjami

Jak pisałem wcześniej błąd klapy gaszącej co skutkowało zapchaniem dpf (kontrolka) a to odcięciem turbiny (kontrolka świec) 

Wymieniłem klapę, skasowałem błędy i w  trasę. Po przejechaniu 20km brak zmian temperatura 600* podczas jazdy i nie zaobserwowałem wypalania. 

Na postoju (ale silnik włączony)  drążyłem temat wymuszonego wypalania (brak jasnej instrukcji jak to włączyć) i bawiłem się kodowanie 2 wpisałem kod od dpf, przeszedłem do adaptacja 10 i wybrałem dpf i nie wiem co dalej ?  przycisk testuj ? czy powinienem zmienić wartość zapisaną z 0 na 1 ? zacząłem się bawić z wartością zapisaną ale nie zauważyłem żadnej zmiany w blokach 75,73,68 . Po jakimś czasie ponownie zmieniając wartości, testując, odczytując w adaptacji dpf przeszedłem znowy do 75 i tam 20% zapełnienie dpfa ale w logu 73 brak informacji o niedawnym dopalaniu (dalej pokazuje że ostatnie wypalanie było 49 litów temu/540km temu i 13h temu) to czemu z poprzednich 91% zdjęcie z poniedziałku zapełnienia spadło na 20 ? !!! nie wiem kiedy to się stało ale jak dla mnie to na postoju może samoczynne wypalenie (pasywne) lub moja zabawa w adaptacji dpf. 

Zadowolony wyłączyłem silnik, włączyłem i brak kontrolki dpf i świec żarowych. Zadowolony cisnę do domu a tu świece żarowe znowu się zapalają i auto bez mocy. Pod domem znowu komp  co ciekawe błąd 665 (problem z sterowaniem turbo) i dpf zapchany w 57% ale bez błędu ! ? z 20 do 57 w 10min jazdy ? 

Jedyne czego mi brakuje to czy ktoś może wyjaśnić jak się wymusza dopalanie ? czy w adaptacja 10 po wybraniu DPF z listy coś się robi dalej ? Jest wtedy aktywny przycisk testuj ale jak go nacisnę to nic się nie dzieje. Można zmienić wartość zapisaną (domyślenie 0 na 1) ale jak dla mnie obroty nie wzrastają i nic się nie dzieje. 

kodowanie 2  adaptacja 10 DPF i co dalej .jpg

DPF 20 % po 15min jazdy i 15 min stania .jpg

dpf z 20 na 57 w 15 min jazdy z błędem 665.jpg

Edytowane przez disem

Opublikowano

Jak zrobisz wymianę dpf w adaptacjach to on domyslnie przyjmuje wartość 20% i powinien zaczac sie wypalac przy normalnej jezdzie okolo 2tys obr. Byc moze serwisowe wypalanie jest tylko w brd siemens ppd a w innch sterownikach tego nie ma. W kazdym razie jak robisz wymiane dpf to musi sie on wypalić, jak nie podaje dodatkowej dawki paliwa a widac to w logach to masz cos jeszcze zepsute.