Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ASN] 162kW Opinie o silniku. I pare pytan odnosnie B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przymierzam się do kupna audi a4 b6 3.0 quattro. Chciałem się dowiedzieć czy z tym silnikiem są jakieś większe problemy (mało na forum jest o tym silniku, niezbyt popularna jednostka napędowa), częste bolączki itp. Jak to auto z tym silnikiem jeździ czy dobrze przyspiesza .Jak z dźwiękiem takiej V6. Koszt wymiany rozrządu itp. Ogólnie wrażenia z jazdy. Parę pytań dodatkowych odnośnie tego modelu:

Jaka powinna być grubość powłoki lakierniczej w tym modelu w mikronach

Czy są problemy ze skrzynia biegów manualna, przeniesieniem napędu?

Czy wersja sline występuje od 2003 ?

Jak ten silnik wypada przy 1.8t nie dłubanym ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeżdżę ASN (rok. 2004) od 2 lat (25000km) i do tej pory nie mialem żadnych usterek jeżeli chodzi o silnik lub skrzynie biegów. Silnik nie jest rewelacja jeżeli chodzi o przyspieszenie, jest po prostu dobry na długiej trasie. Rozrząd wymieniłem w lecie 2009, zaplacilem (u dobrego mechanika) około 2500 pln komplet tzn pompa, napinacze itp.

Na 100 km spala od 9-12 L (Super), zalorzylem wiec LPG (BRC P&D - 3400 pln) i mam teraz średnio 12-13 L gazu.

1,8 T spala podobno mniej, zależy duzo od jazdy.

Jeżeli jeździsz dużo po miescie radził bym wiec do 1,8 T ale bez Quattro.

S-Line na pewno był w 2003.

S-line ma podobno za twarde zawieszenie, ja mam H&R (-35mm) i to mi wystarczy.

Opublikowano

problemów powaznych nie widziałem, popularny jest za oceanem

przyspieszenie ok 8sek, dzwiek jak V6 :> rozrząd ok 1000pln + wymiana

ale trzeba demontowac cały przód i rozszczelniac klimę

grubośc powłoki w zaleznosci od elementu, ok 0,12 mm

problemów z napędem powaznych nie widziałem tym bardziej z Q

wersje S-line były chyba juz od 2001r

za***prza lepiej jak 1.8T

produkowano dwie odmiany 3.0i

12.2000 - 12.2005 ASN

09.2001 - 06.2002 AVK

Opublikowano
  • Autor

Witam

Jeżdżę trasa ok 70-80%, spalanie 9-12 nie przeraza mnie, turbo benzyny nie chce, powinien mieć od 0-100km/h 6,9sek

12.2000 - 12.2005 ASN

09.2001 - 06.2002 AVK

czym te silniki się różnią ?

Pozdrawiam

Opublikowano

nie mam bladego pojecia czym sie róznia

moc jest ta sama

Opublikowano

AVK (amerikanische Ausführung),

ASN (deutsche bzw. europäische Ausführung).

wiec AVK-US Model, moc, hmm, jeżeli sie nie mylę 218 KM

jest jeszcze BBJ 220 ale nie wnikajmy w szczególy ;)

Opublikowano

BBJ miał własnie 218kM i był w A6 i w A8

w A4 nie było tego silnika

Opublikowano

Ja jestem posiadaczem B6 quattro tylko .... Tiptronic... 2x wymienialem juz olej w tipie i jak narazie wszystko ok!

Uwaga na cewki zapłonowe! jesli bedzie problem z którąkolwiek polecam TYLKO ORGINALNE!

Intercars cewki 140 zł/szt orginalna VW pytaj o koncówke 115-R

ja wymienilem komplet i chodzi jak zła....

Silnik spokojnie nadaje sie do LPG

jak bys mial jakies pytania to słucham :)

ps. Spalanie podobnie jak koledzy....

EDIT: Wszystkie cewki zapłonowe w tych silnikach powinny byc tej samej firmy i tego samego modelu!

Łukasz

Opublikowano

witam kolegów jezdze juz 3 audi z roznymi silnikami koszty wymiany rozrządu są podobne najekonomiczniejsze oczywiscie siliki diesla ale v6 ma dzwięk i ciągnie od dołu spalanie nie male w zime po miescie niech nie zdziwi nikogo 15 l/100km po trasie schodzilem nawet do 6.5 litra ,1.8 t w moim przypadku teraz bfb (163ps) z multi spalanie miasto to ok 9-11l trasa ok 6 przy wmiare spokojnej jezdzie, diesel mi nie odpowiada duze koszty utrzymania jedynie spalanie cieszy ale ten klekot poprostu mnie drazni, najbardziej przypada mi do gustu v6 i teraz chyba jednak wróce do 3.0 w b6 w manualu i Q,

Opublikowano

Witam mam 3.0 i nie narzekam silnik chodzi jak laleczka skrzynia też wymienilem tylko rozrząd cena 1500 zł jedzie jak wariat 1.8t nie ma szans teraz przyjechalem do belgi i spalił mi 1.5 zbiornika do antwerpen nie przekroczylem 8 litrów wiadomo trochę trzeba było przycisnąć max 250km\h.nawet scigałęm sie z rs6 rok 2009 v10 580ps nie uciekł mi także polecam kupno 3 litrówke pozdrawiam

Opublikowano

Witam mam 3.0 i nie narzekam silnik chodzi jak laleczka skrzynia też wymienilem tylko rozrząd cena 1500 zł jedzie jak wariat 1.8t nie ma szans teraz przyjechalem do belgi i spalił mi 1.5 zbiornika do antwerpen nie przekroczylem 8 litrów wiadomo trochę trzeba było przycisnąć max 250km\h.nawet scigałęm sie z rs6 rok 2009 v10 580ps nie uciekł mi także polecam kupno 3 litrówke pozdrawiam

Już tak nie przesadzaj bo zaraz dojdziemy do wniosku, że nie ma po co wydawać 400 tyś złotych jak nie ucieknie samochodowi za 70tyś

Opublikowano

Już tak nie przesadzaj bo zaraz dojdziemy do wniosku, że nie ma po co wydawać 400 tyś złotych jak nie ucieknie samochodowi za 70tyś

Jakiemu za 70tys :?: :blink: To nie jest B7 :wink4:

3.0 V6 wiadomo że "jedzie" ale nie ma co porównywać do nowego RS6, a że koledze wyżej nie uciekł V10 580KM to też bardzo się cieszymy z tego faktu :D

Opublikowano

Ahh sorry, poprawiam, 50 tyś. No tak, dużo zależy od kierownika. A może poprostu chciał Ci sprawić przyjemność. :hi:

Opublikowano

oj chłopaki nie rozumiecie tzn.odjechal mi ale bez przesady, ze mi zniknął z oczu jest takie przyslowie ze samochód gwizda a kierowca piz*a

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

hej

ja już mam taki silnik od 3 lat, generalnie:

- pilnować wymiany rozrządu

- cewki lubią się palić

- tylko skrzynia manual

- ogólnie za***prza super

- spoko znosi gaz (ja mam PRINSA)

- spalanie w zależności od kierownika

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Chłopaki a jak pracuje skrzynia 6 biegowa manualna w Quattro w tej 3.0v6?

Opublikowano

Chłopaki a jak pracuje skrzynia 6 biegowa manualna w Quattro w tej 3.0v6?

Dla mnie miazga. :rolleyes:

Opublikowano

Miazga znaczy nie dobrze czy też za***iście -różnie można to rozumieć :evil:

Opublikowano

Rewelacyjnie oczywiście. :wink4:

• 6 lat później...
Opublikowano

Manual 6-biegowy z tym silnikiem to bajka, nawet w quattro