Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pytanie o Spalanie :) a raczej granicę...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie do ludzi, którzy testowali spalanie metodą "zalej pusty bak i zobacz ile przejedziesz". Dotyczy mianowicie wskaźnika paliwa, kiedy tak naprawdę kończy sie paliwo - na grubej czerwonej kreseczce, czy gdy wskazówka całkowicie z niej zejdzie? Wiem, ze trochę głupio brzmi, no ale chciałbym sobie test zrobić na zużycie i nie chciałbym mieć jakichś niespodzianek po drodze. Aha - tak w ogóle rezerwa włącza się, jak w baku zostanie 5 litrów? :a4fan:

Opublikowano

Z rezerwą bywa różnie, te wskaźniki są mało dokładne. Najczęściej wyskalowane są tak żeby po wskazaniu głębokiej rezerwy można było jeszcze dojechać kilka-kilkadziesiąt km - tak dla bezpieczeństwa.

Opublikowano
chciałbym sobie test zrobić na zużycie

to zalej do pełna po samą szyjkę aż będziesz widział paliwko, przejedź np. 100 lub 200 lub 300km i znowu zalej do pełna i masz wynik

Opublikowano

ja leję na tym samym dystrybutorze do 1 odbicia i wyniki są bardzo powtarzalne, a rezerwa mam przy 10 litrach.

Opublikowano

Witam,

Ja kasyję przebieg przy zapaleniu się rezerwy i usłyszeniu sygnału dźwiękowego (wg. książki mam tam jeszcze 8 litrów) - zalewam ile mi się podoba i jadę. Przy kolejnym zapaleniu dopisuję do ilości zalanego paliwka xx00 i dzielę przez ilość przejechanych kilometrów, - wyniki są bardzo powtarzalne.

Pozdrawiam

MASA

Opublikowano

ja tam pocinam od pełnego do rezerwy, po zalaniu dzielę przez kilometry i mam wynik. regularnie 6,2 - 6,5 l

Opublikowano

Zalewam do pełna po zapaleniu sie rezerwy wynik dosyc powtarzalny 7-7,5 a na rezerwa zapala się gdy w baku mam 9 litrów.

Opublikowano

u mnie przy baku około 62l od pelnego pod korek do rezerwy jest jakies 56l ,srednie spalanie wynosi 5.6-5.8l

Opublikowano

Kolego pomyśl rozsądnie!!! nie lepiej trzymać stan ok. 1/3 zbiornika i do tego dokupować paliwka. Zalej raz do pełna wyjezdzij z pół lub 3/4 baku i zalej do pełna ponownie. Jeśli ci zabraknie paliwka to życzę powodzenia - po co ryzykować, diesel to nie benzynka!!! Inna sprawa jeśli cię interesuje zasięg auta, też można to policzyć (jezdzić do zapalenia rezerwy a resztę policzyć). We wszystkich audikach jakie miałem "głęboka" rezerwa była poniżej ostaniej kreski mniejwięcej na grubość wskazówki - czyli ta kropeczka.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za radę adadur, ja w sumie poniżej grubej czerwonej jeszcze nigdy nie zlazłem, czyli zawsze te 3-4 litry trzymam, a co do zalewania do pełna hmm... szkoda mi trochę kasy :D. To przecież, przy prawie pustym koło 180zł jest, jakby nie patrzeć :) (bo leję tylko olej verva - dobrze czyści :))

Opublikowano

a ja patrzę na wyświetlacz fis, który mi pokazuje średnie spalanie :grin:

Opublikowano

To przecież, przy prawie pustym koło 180zł jest, jakby nie patrzeć :) (bo leję tylko olej verva - dobrze czyści :))

lepiej będzie - około 220 zł. mi od rezerwy wchodzi 59 - 60 litrów

Opublikowano

Hej,

U mnie na jednym baku zrobilem 1160 km. (dojechalem na stacje i nie chcial juz zapalic, zatankowalem jakies 66 litrow) Wiem, ze tak się nie robi, ale okazało sie, że wskaźnik źle pokazuje - rezerwa się nie świeciła, mało tego pokazywał jeszce jakieś 1/6 baku). Spalanie wyszło około 5.7 l/100 (Gdańsk-Zamośc, okolice). Szybka jazda na trasie.

Drugim razem (Lublin-Zakopane-Lublin). Ciężka noga, ile fabryka dala.... 5.9 l/100 km

Przy oszczednej jezdzie (100-120 km/h) w okolicach 5-5,2 l/100 km.

Teraz juz tankuje jak zrobie 1000km na baku, bo nie ufam wskaznikowi. Pozdro.

Opublikowano

Ja ostatnio robiłem trochę dłuższą trasę a później śmigałem po mieście i wyszło tak ok 60% trasa 40 miast, od tankowania przejechałem 950km i zalałem pod korek 48l, czyli spalanie wyszło w granicach 5l, myślę że jeszcze spokojnie jakieś 200-250 bym zrobił do końca baku, bo wskazówka jeszcze powyżej 1/4 stała a wychodzi na to że jeszcze w zbiorniku jakieś 15l max zostało.

Opublikowano

Razerwa na 10 litrach u mnie sie zapala, generalnie nie polecam jezdzic do ostatniej kropelki bo jak pompa zaciagnie syf z dna baku to masakra ( niby filtr to ma zatrzymac ale rozne rzeczy juz widzialem ). Szkoda ryzykowac.

Opublikowano

Jechalem ostatnio jechalem A3 1,9TDI fis pokazywal 15l calyczas podloga dodam.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Po przeczytaniu postow z tego tematu rozumien ze sprawa zasiegu zalezy od wielu czynnikow w rzadnym wypadku nie sugerowac sie wskaznikiem a najlepiej to sobie samemu potestowac. I wszystko pieknie gdy poruszamy sie w kraju a ja duzo jezdze po szwecji i tu diesel jest o ok 80gr drozszy niz w polsce wiec staram sie tak tankowac by dojechac na przyslowiowych oparach do bp w gdansku (opary to zapalenie sie rezerwy). Kolejna sprawa jest jak wybieram sie gdzies na wycieczke na polnoc tu czasem nie znajdzie sie stacji na odcinku 100-150km a wiec zasieg dobrze by bylo znac. Ja szacuje ze przy jezdzie do 130km/h bez miasta i przyspieszen powinienem zrobic z 1200km przyczym zalewam max do baku tj po szyjke nastepnie odpowietrzam zbiornik i wciskam kolejne litry az naciskanie odpowietrznika nic nie daje a paliwo widac.

Pozdr

Opublikowano

u mnie wychodzi od 5,5 l do 6,5 l w zaleznosci od butow kture zalozylem :decayed: