Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przekładka z ośki na quattro w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany przeczytałem kilkanascie stron i nie znalazłem odp.... Czy Q z 3.0tdi podejdzie bez wielkiej rzezby do 1.9 tdi?

Edytowane przez Bielun22

• Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Wyświetleń 590 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Nie wiem czy przewody i pompa w zbiorniku jest taka sama oraz musisz sobie sprawdzić przełozenia w skrzyni czy Ci bedą pasowały. Reszta mechaniczna to jest to samo choć z tyłu w 3.0 są większe hamulce ale to chyba lepiej :decayed: ...

Różnica przełożeń między 1.9TDiQ a 3.0TDiQ

Audi A4 2001 ► 1.9 ltr. - 96 kW TDI final drive 37 : 9 = 4.111 (1) 28 : 8 = 3.500 (2) 34 : 18 = 1.889 (3) 32 : 26 = 1.319 (4) 28 : 30 = 0.933 (5) 27 : 37 = 0.730 (6) 24 : 41 = 0.585

Audi A4 2001 ► 3.0 ltr. TDI - 150 kW final drive 35 : 9 = 3.889 (1) 33 : 9 = 3.667 (2) 41 : 20 = 2.050 (3) 37 : 29 = 1.276 (4) 30 : 34 = 0.882 (5) 29 : 44 = 0.659 (6) 28 : 53 = 0.528

Edytowane przez MemberA4

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Skorzystałem z wyszukiwarki, ale niestety się nie doszukałem. Pytanie brzmi czy w konwersji na quattro CABRIO elementy napędu/zawieszenie i reszta maneli będą pasować od sedana/avanta , najbardziej martwi mnie bak i wał , czy aby jego długość nie jest inna (rozstaw osi jest 4 mm krótszy w cabrio ), a może podłoga jest zupełnie inna i quattro nie wejdzie wcale . Czy ktoś może ma wiedzę lub informacje na ten temat ? Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A powie mi ktoś jak z pasowaniem elementów z innych wersji silnikowych ? Czy do 1.8T będzie pasować Q z : 2.0T(2.0t z tego co wiem pasuje) ale czy 3.0 i s4 4.2 też? (podejdą skrzynie?) Manual.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A powie mi ktoś jak z pasowaniem elementów z innych wersji silnikowych ? Czy do 1.8T będzie pasować Q z : 2.0T(2.0t z tego co wiem pasuje) ale czy 3.0 i s4 4.2 też? (podejdą skrzynie?) Manual.

Prawdopodobnie będzie wszystko pasować, u mnie podeszła skrzynia z 2.0T do 4.2 , ale jak chcesz kupić zestaw, to lepiej brać z 1.9 tdi lub 2.0T bo wtedy Ci też sprzęgło (koło zamachowe) podejdzie . Reszta pasuje.

Opublikowano

Koledzy ruszyło się coś w temacie tego nieszczęśliwego EDSu po swapie? może ktoś czegoś nowego się dowiedział jak uruchomić to z tyłu? Czy to już pozostanie wielką niewiadomą w dziedzinie chyba elektryki?

Opublikowano

Ja pewnie przed zimą wymienię pompę to dam znać :)

--------------------------------------------OOOO------------------------------------------

Opublikowano

Ale sterownik już masz podmieniony tak? bo gdzieś wcześniej już o tym pisałeś że zmieniałeś ster.

Opublikowano

Tak ster zmieniony eds brak ;)

--------------------------------------------OOOO------------------------------------------

Opublikowano

01 - Engine

Coding - 07

ECU coding is pretty straight forward and not too many options for this. The only real thing to change is whether the engine is mated to an automatic transmission or a manual transmission or if equipped with ABS or ESP. Coding is as follows.

00XXX - The first two digits apply to the country.

*16 is the only available option for those in the USA

XX0XX - The third digit codes the ECU for what drive and options you have

*0 states FWD with ABS

*2 states Quattro with ABS

*5 states FWD with Anti-Slip Regulation/Electronic Stability Program (ASR/ESP)

*7 states Quattro with ESP

XXX0X - The fourth digit states which transmission you are equipped with

*0 is for 5 speed manual transmission

*5 is for 01V automatic transmission

XXXX0 - The last digit will state which vehicle the ECU is installed in.

*1 states installed in Audi A4

EX: A manual, Quattro A4 in the US should be 16201 or 06201

Na audizine znalazłem takie informacje ale to jest do B5. W B6 jest jakieś kodowanie w ECU odnośnie jaki mamy napęd.

Opublikowano

Jak bym źle zakodował sterownik to by błąd był. Noi te piny trzeba przełożyć od prawego przedniego koła jeśli dobrze pamiętam.

Opublikowano

Panowie, mam na sprzedaż kompletna przekładkę Quattro z anglika + skrzynia 5 od 1,8t komplet wszystko co potrzebne 790480063

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy mam pytanko.

Czy gdybym zakładał do AWXa dystans skrzyni od AVFa razem ze sprzęgłem 240 i rozrusznikiem to czy jest konieczność zmiany łozyska igiełkowego(prowadzącego) wałek sprzęgłowy?

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano

Jestem świeżo po przekładce quattro w 1.9 TDI. Dawcą był 2.5 TDI. Wszystko poszło p&p. Pompa ABS została stara. Zero błedów.Jak ktoś ma pytania walić na priv. Wszystko robiłem sam :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem świeżo po przekładce quattro w 1.9 TDI. Dawcą był 2.5 TDI. Wszystko poszło p&p. Pompa ABS została stara. Zero błedów.Jak ktoś ma pytania walić na priv. Wszystko robiłem sam :)

Bardzo czuć różnicę w przełożeniach skrzyni między 2,5 a 1.9 FWD.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przełożenia są w 99% identyczne. Sprawdzałem to przed przekładką. Ja nie widzę żadnej różnicy.

Opublikowano

Jaki masz teraz kod skrzyni biegów? Domyslam sie ze miales GBA w AVF.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Teraz mam ETS GBB. GBA do sprzedania.

Opublikowano

Cześć wszystkim,

W następnym miesiącu też planuje taka przekładkę muszę tylko części pozbierać. Na początku mam pytanko w moim 1.8T BEX zaciekawiła mnie ta czarna zaślepka na skrzyni biegów wie ktoś co pod nią jest ??

https://zapodaj.net/8b4ff0cb94dfb.jpg.html

Opublikowano

Domyślam się tylko, że zastanawiasz się czy nie ma pod nią wyjścia na wał do quattro, ale niestety nie ma :wink: