Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przekładka z ośki na quattro w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdyby ktoś miał komplet z jednego auta do a4 b6 1.8T 2001r to niech napisze na pw, podam namiary na kolegę jest pewnym kupcem.

Będę miał, ale z B7 2,0TFSI. Nie wiem, czy ma to jakieś większe znaczenie.

Hmm tu już niech wypowiedzą się eksperci, ja w każdym razie przekażę koledze i niech bada temat.

• Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Wyświetleń 590 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

według etki ten numer pływaka lewego co mam czyli 8E0201317N był stosowany od 04.01 do 12.04 i właśnie od numeru nadwozia F 8E-2-020 001>> oraz był stosowany w nadwoziach z silnikami V8 więc chyba nie muszę kupować pływaków

wczoraj na dziko podłączyłem zbiornik i okazało się że po przekodowaniu jest wszystko ok. Więc u mnie chyba sie sprawdziła powyższa teoria :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie pytanie do tematu, niby odmienne a jednak podobne:

Swap skrzyni w 1.9 tdi avf quatrro manual na taką z 2.0 tdi quattro automat z b7 - ze względu na wygody i ze względu na to, że obecny manual trochę krótki :)

Wykonalne? Ktoś miał styczność?

Opublikowano

Ponawiam ofertę jako, że nie było odezwu na prośbę kolegi:

Gdyby ktoś miał komplet z jednego auta do a4 b6 1.8T 2001r to niech napisze na pw, podam namiary na kolegę jest pewnym kupcem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Powitać :hi:

Koledzy czy to jest normalne ze bieg 4 i 6 rzuca troche drążkiem zmiany biegów przód-tył? pytam bo wczoraj w końcu zacząłem bawić się w Quattro. Wrzuciłem skrzynię i chciałem sprawdzić działanie układu sprzęgło-wybierak oczywiście tylnego zawieszenia jeszcze nie zamontowałem. Gdy odpaliłem i zacząłem sprawdzać wbijanie biegów do 3ciego było ok ale gdy wrzuciłem 4 to zaczęło troche rzucać lewarkiem na 5biegu to juz się nie zdarzyło ale na 6tce znowy. :( Pytanko teraz czy to minie po zamontowaniu wału i dyfra? :eusathink:

Opublikowano

8E0798151B wybita masz tą cześć.

Opublikowano

Czy fakt montażu quattro gdzieś trzeba zgłaszać?

Tzn czy na przeglądzie mogą być jakieś problemy lub w przypadku nie daj Boże czegoś może być problem z OC lub AC?

Opublikowano

Tak trzeba zgłosić na http://a4-klub.pl./

Opublikowano

Tak trzeba zgłosić na Forum Audi A4 Klub Polska

Pytam poważnie...

Zmieniając lampy na ksenon zgłosiłem ten fakt w zakładzie ubezpieczeń i porobili mi nowe zdjęcia.

Edytowane przez Kubal2216

Opublikowano

8E0798151B wybita masz tą cześć

Na szczęście wszystko mineło po założeniu całości napędu. Wybierak chodzi sztywniej niż w mojej poprzedniej skrzyni 5b.

Dzisiaj skończyłem swapik ale niesmak lekki pozostał bo po założeniu spręzyn z klasą wagową 12 z tyłu jest koza jak nie wiem co przód pomimo cięższej skrzyni nic się nie zmienił.Trochę pojeżdzę i zobaczę czy tył siądzie bo jak nie to bedzie trzeba szukać innych sprężyn :/ Jutro tylko zbierzność i wycinka środkowego tłumika i wstawka rur bo okazało się że z niego jest sitko dmucha ze wszystkich stron. Tak do smaczu po zdjęciu od ośki tych poprzeczek alu postanowiłem zespawać sobie rozpóreczkę w miejsce tej dłuższej :)

A zapomniałem ostrzec następnych chetnych na quattro, blacha w miejscu w którym trzeba przyspawać mocowanie wału jest niemiłosiernie cieniutka normalnie można otwieraczem do konserw ją ciąć. Dobrze że kuzyn mój miał MIGa to szło prawie bez problemowo.

:facepalm:

Dzisiaj kolejny "strzał w kolano" po przekładce...

Po zatankowaniu pod korek oczywiście juz przekodowanego zbiornika na 01001 czyli quattro niemiła niespodzianka wskazówka nie dochodzi do końca skali

1ac2b1fd20b4fcebmed.jpg

W blokach pomiarowych 004 też dziwna sytuacja

0042fbaa17227e62med.jpg

W tej sytuacji chciałem coś sprawdzić i wróciłem do kodowania zbiornika od ośki myslałem że będzie wskazówka na rezerwie lecz ku mojemu zdziwieniu wskazówka pokazuje pełny zbiornik tak jak jest rzeczywiście w jego wnetrzu nawet widać to w bloku pomiarowym

fa11dd9e15ef20dcmed.jpg

lecz jak widać brak jest drugiego pływaka w trzecim i czwartym okienku. Czy to możliwe że na kodowaniu z ośki bedzie to działac dobrze bo jak widać sumuje tak ile powinno byc w zbiorniku czyli 66/67L czy jednak coś z pływakami mam że nie pokazują pełnego zbiornika na kodowaniu do quattro?

Dajcie znać jak jest u Was Koledzy po przekładce. Dodam że przed tankowaniem miałem ok 20L a wskażnik po kodowaniu na Q pokazywał blisko połowy.

jutro rano jeszcze raz przekoduję zegary na quattro i wyciagne bezpiecznik nr 15 i zobaczę czy to coś zmieni.

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano

A nie trzeba zrobic kalibracji plywaka?

Opublikowano

Kurde nic o tym nie wiem. No ale na kodowaniu dla ośki ilość litrów sie zgadza ze wskazaniem na VCDS. Przed założeniem zbiornika podłączałem go na dziko z blisko 15L paliwa i wtedy wskazówka pokazywała białą kreskę przed rezerwą czyli raczej dobrze, gdy był odpięty aku do spawania wlałem do zbiornika to co mi zostalo z Fwd czyli jakieś 12L i wtedy po podpieciu aku z powrotem wskaźnik już pokazywał prawie połowę. Po zalaniu weszlo 42L wiec z wyliczen wychodzi ze pojemnosc jest ok bo troche jezdzilem przed tankowaniem wiec moglo kilka litrów wciagnac z tad wyliczony nadmiar.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

A nie trzeba zrobic kalibracji plywaka?

Karol dzięki za naprowadzenie :thumbup1:

Właśnie udało się chyba doprowadzić wskaźnik do pełna w Adaptacji na kanale 29 w Instruments miałem wartość pierwszego sensora 96 a w kanale 30 domniemam że to drugi sensor było 132. Adaptacje zrobiłem na 132 i jak narazie wskazówka pokazuje pełno. :drunk:

Czy możecie podrzucić jakie macie koledzy u siebie wartości w tych dwóch kanałach czyli 29 i 30 w bloku instruments17 oraz jakie pojemności wskazuje wam VAG w blokach pomiarowych w gr 004. Bardzo pomocne by to było.

Pozdrawiam

Właśnie udało się chyba doprowadzić wskaźnik do pełna w Adaptacji na kanale 29 w Instruments miałem wartość pierwszego sensora 96 a w kanale 30 domniemam że to drugi sensor było 132. Adaptacje zrobiłem na 132 i jak narazie wskazówka pokazuje pełno. :drunk:

Czy możecie podrzucić jakie macie koledzy u siebie wartości w tych dwóch kanałach czyli 29 i 30 w bloku instruments17 oraz jakie pojemności wskazuje wam VAG w blokach pomiarowych w gr 004. Bardzo pomocne by to było.

Pozdrawiam

znalazłem na ROSSTech że wyjściowe wartości fabryczne czujników to 128 i tak właśnie poustawiałem w Adaptacji. Jak narazie jest OK.
Furak narazie śmiga. Nawet nie wiedziałem ze na mokrym piachu tak szybko można bokiem pojechać
Teraz zrobiłem ponad 530km na pomorze i trochę mnie wkurzają wibracje przy niskich obrotach ale to raczej wina wydechu źle ustawionego. Spalanie tez nie jest straszne bo na ten dystans pół zbiornika poszło przy predkosciach 120/130.

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano

Zvtym piachem to roznie bywa bardziej zalezy od ustawienia zawiasu i orzedewszystkim od opon jakie sie uzytkuje

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jak by ktos szukal mam kpl zestaw z Q 1.8t od avj po 160tys km jeszcze w aucie ;)

Opublikowano

Koledzy z jaką końcówką szukać pompy ABS jakby mnie naszło na próbowanie uruchomienia EDL z tyłu po przekładce? Ktoś pisał że 517A. W etce znalazłem tylko 517M lub stary numer wycofany w 2002r czyli 517C

Koledzy z jaką końcówką szukać pompy ABS jakby mnie naszło na próbowanie uruchomienia EDL z tyłu po przekładce? Ktoś pisał że 517A. W etce znalazłem tylko 517M lub stary numer wycofany w 2002r czyli 517C

Dobra już przejrzałem temat i wiem :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie jak podpiąć ten drugi pływak w baku ?

Opublikowano

Fioletowy kabelek z wtyczki od plywaka pin nr 1(na wtyczce jest pod nr 2) patrzac od prawej prowadzisz do niebieskiej wtyczki w zegarach i wpinasz z nowym pinem w miejsce 11. Brazowy pin nr 2 (na wtyczce jest pod nr 3)to masa. Ja podłaczylem do sruby od boczka tylnej kanapy ale tez mozna polaczyc z brazowym z twojej wtyczki co masz.

967a6c0803b3628e41c1637913b0c2ad.jpg

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano

Panowie powiedzcie mi czy jak mam jeszcze ośkę to do starego wózka mogę założyć bak od Q i wydech od Q?

Opublikowano

Bak nie wejdzie , a skoro on nie to wtedy wydech tez.

Opublikowano

Czyli, żeby założyć wydech od Q to muszę zmienić:

- wózek tylny

- zawieszenie (amory i sprężyny) (zwrotnice też???)

- bak

Co jeszcze ? Można założyć jakby "Q bez Q" tzn, że cały tył do Q tylko na razie bez dyfra i półosiek?

Jak przyjdzie mi swap multitronic -> manual to będzie dobra baza pod Q już (no tylko dyfer, półośki i wał), a póki mi skrzynia działa to na razie jej nie będe ruszał.

Edytowane przez Makale