Tomasz Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 A gdyby wybierac pomiedzy michelin alpin a4 a gy ultra grip 8 to co polecacie bardziej ceny podobne w sumie oponka 205/55R16 i kolejne pytanie mam letnie 17cali 235/45 jak chcialem kupic zimowke w tym rozmiarze to ceny rzedu 900zl za opone dlaczego 17stki sa takie drogie w porownaniu do 16 pozdrawiam ciężko porównać jakiekolwiek opony do UG8 bo niema jeszcze testów (pewnie się pojawią w tym miesiącu), różnice pewnie będą mało odczuwalne w tej klasie opon, a co do drugiego pytania to pewnie droższe w produkcji a reszta to zdzieranie dzianych klientów że jeżdżą 17 w zimę , konkurencja sprzedawców też robi swoje (zobacz sobie ile jest zimowych 17 a ile 16)
VicVega Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 Fajny mają bieżnik. Fulda Kristall Control też ma ciekawy - w środku taki zagęszczony wzór "snow catcher", a na zewnątrz szerokie rowki do odprowadzania wody i śniegu, ponoć się sprawują. Pytałem znajomego z innego forum, który handluje oponami i mówi, że sprawdzone opony to na pewno Barumy, Fuldy, Klebery - cena/jakość = 10/10. Dunlop, GY, Michelin - testy przeprowadzone rok temu dowodzą, że najdroższe marki najsłabiej się przykładają do tematu... ale marketing robi swoje i utwierdza się przekonanie, że najdroższa opona jest najlepsza.
Brysio Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 fuldy sa strasznie glosne ale dobre opony przyczepnosc i wytrzymalosc jest ok
dj_bobo Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 Letnia Fulda Ecocontrol jest bardzo cicha.
dandek90 Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 to w takim razie co kupic poki co zamowilem felgi zimowe 16 oponki najprawdopodobniej to 205/55 co polecacie? tak myslac to skoro GY UG 7+ sie sprawdzila bardzo dobrze to UG8 powinny byc lepsze badz rownie dobrze zastanawia mnie tylko ze opony sa ze sloweni ktos napisal zeby nie brac bo sie robia jakies wybrzuszenia i to mnie troche martwi mam wieksze przekonanie do GY ale po tym co mowia ze sa problemy z tymi slowenskimi to wolalbym wziac alpin 4co sadzicie? jest moze jakis ekspert od opon? badz moze jakas fulda albo cos innego nie bardzo jestem przekonany do barum czy firm kormoran mialem w innym samochodzie i strasznie sie slizgaly letnie to strach pomyslec co z zimowka
Brysio Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 ja polecam dunlop winter sport 3d teraz sa chyba juz 4d mialem conti mialem pierlli micheliny,yokohamy ale jakos na tych dunlopkach mi sie najlepiej jezdzi conti -- nie wypowiadam sie o tym badziewiu wiecej micheliny -- dobre opony ale dosc drogie wolno sie scieraja ale na mokry snieg nie za dobre pirelli -- tez na mokrym sniegu nie za wielki bajer na glebokim sniegu tez nie bardzo sobie radzily ale autostrada super yokohamy -- szybko sie scieraja i slabe na glebkoki snieg ale pozatym ok dunlopy -- bardzo dobre na kazdy snieg i autostrade ale wada jest ze szybciej sie scieraja jak micheliny czy pirelli a oto testy niemieckiego centrum adac kiedys uwazalem ta firme za wiarygodna ale po przejsciach z conti stwiwerdzam ze kto wiecej placi ten testy wygrywa ale jakis odnosnik jest ja skreslam conti a reszta moze byc wiarygodna ale tak to niemieckie firmy sa popierane przez programy testy itp zeby sprzedawac wlasny towar a nie obcy
VicVega Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 Trudno tak naprawdę powiedzieć czy następca UG7+ będzie lepszą oponą. Często jest tak, że producent wypuszcza wyjątkowo dobrą oponę żeby pokazać się z dobrej strony w testach, a po takim dobrym marketingu wypuszczają nową oponę gdzie przy produkcji przyoszczędzono na mieszance. Póki nie ma niezależnych testów ciężko cokolwiek powiedzieć. Michelin - wiadomo, dobre opony, ale tak jak kolega Brysio napisał, za drogie są. Przepłacanie dla samej myśli, że ma się opony Michelin, które wcale nie są jakoś wybitnie wspaniałe, jak dla mnie nie ma sensu. Ja skuszę się chyba na te Fuldy Kristall Control. Wprowadzone rok temu, sprawdzone, same dobre opinie (o Fuldach w ogóle, nie tylko o tych zimówkach), do tego cena nie za duża, bo w rozmiarze jaki mnie interesuje (215/55/16) są po ok. 400PLN za sztukę.
Brysio Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 w tej cenie dostaniesz dunlopy wintersporty 3d nie chce Cie przekonywac na sile ale ja bym dunlopy bral juz mam zimowe i letnie dunlopy i jestem max zadowloony audi dawalo dawniej conti na fabryke a teraz idzie dunlop i bridgestone
VicVega Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 Ja widziałem je najtaniej za 500PLN. A Continentale mam obecnie letnie i jestem z nich zadowolony - świetna przyczepność na suchym i mokrym nawet przy dużych prędkościach. Dobre hamowanie. Mają jednak jeden minus - są podatne na aquaplaning przy prędkościach powyżej 120-130km/h.
audiomaniak Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 pisałem już to kilka razy dunlopy wintersporty 3d jeszcze raz dunlopy wintersporty 3d 16'' 3D można już za 365zł kupić
Tomasz Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 na UG8 mam 5 lat gwarancji więc chyba tak źle z nimi nie będzie
audiomaniak Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 na UG8 mam 5 lat gwarancji więc chyba tak źle z nimi nie będzie Dużej różnicy w cenie nie ma, UG8 są o 20zł na sztuce droższe od Dunlop wintersport 3D
mat-85 Opublikowano 9 Września 2011 Opublikowano 9 Września 2011 A dlaczego już teraz? Bo poza sezonem (zwłaszcza przed) jest znacznie taniej. Zawsze tak robię. Rok. prod. 2011.[br]Dopisany: 23 Sierpień 2011, 19:42_________________________________________________Kupiłem drugi komplet zimówek Vredestein Snowtrac 3 w rozmiarze 205/55 R16 91 T. Te opony zostały polecone przez instruktorów doskonalenia jazdy z ośrodka TOR Rakietowa we Wrocławiu. Zaufałem im 2 lata temu i nie żałuję swojego wyboru. Jak jest ze ścieralnością Vredestein Snowtrac 3? Bo w tym roku też sobie takie sprawiłem i ciekawy jestem ile czasu będzie nam dane spędzić razem.
NYNA Opublikowano 9 Września 2011 Opublikowano 9 Września 2011 Jak jest ze ścieralnością Vredestein Snowtrac 3? Bo w tym roku też sobie takie sprawiłem i ciekawy jestem ile czasu będzie nam dane spędzić razem. Zimowa opona raczej wcześniej swoje właściwości straci niż się bieżnik zetrze.
VicVega Opublikowano 9 Września 2011 Opublikowano 9 Września 2011 Miałem oponki Vredestein Wintrac Xtreme i starły się chyba po 5 latach. W tym samym czasie straciły swoje właściwości i gumy zaczęły się rozłazić. W zimowych oponach bieżnik w okolicach 4mm oznacza koniec ich przydatności do jazdy w trudnych warunkach.
Brysio Opublikowano 9 Września 2011 Opublikowano 9 Września 2011 Jak jest ze ścieralnością Vredestein Snowtrac 3? Bo w tym roku też sobie takie sprawiłem i ciekawy jestem ile czasu będzie nam dane spędzić razem. Zimowa opona raczej wcześniej swoje właściwości straci niż się bieżnik zetrze. zalezy jakie opony i ile w roku km jezdzisz mam 2 letnie opony zjechane do 2mm a cala opona w super stanie wiec to zalezy od ilosci km w roku
audiomaniak Opublikowano 9 Września 2011 Opublikowano 9 Września 2011 Myślę, że 3-4 lata dla zimówki to jest optymalny czas
VicVega Opublikowano 9 Września 2011 Opublikowano 9 Września 2011 Zgadzam się. Ten piąty rok użytkowania Vredesteinów, o których wspominałem, to już było tak na mocnej granicy przyczepności, a w połowie zimy i tak musiałem je zmienić, bo bąble się pojawiły.
mlodyabc Opublikowano 9 Września 2011 Opublikowano 9 Września 2011 Hmm czemu Brysio tak narzekasz na te Continentale? Teraz myśle nad zakupem TS830P, słyszałem wiele opini o 830 i były same pozytywne a teraz po Twoich opiniach juz sam nie wiem, do tego znalazłem je w cenie 328 to super cena.
audiomaniak Opublikowano 9 Września 2011 Opublikowano 9 Września 2011 Hmm czemu Brysio tak narzekasz na te Continentale? Teraz myśle nad zakupem TS830P, słyszałem wiele opini o 830 i były same pozytywne a teraz po Twoich opiniach juz sam nie wiem, do tego znalazłem je w cenie 328 to super cena. Jak dla mnie ta cena jest podejrzanie niska normalnie ceny tych opon są od ok.400zł zobacz jaką mają datę produkcji
Rekomendowane odpowiedzi