Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Polecane opony zimowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie a na felge 17" 8J opony zimowe brac 225/45 czy 225/50?  Narazie zawias 1ba ale na wiosne wpadnie AP Sportfahrwerke kit 40/30 wiec na przyszla zima opony zimowe dalej beda. Wiec jakie wybrac? 

• Odpowiedzi 4,5 tys.
  • Wyświetleń 545,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Panowie a na felge 17" 8J opony zimowe brac 225/45 czy 225/50?  Narazie zawias 1ba ale na wiosne wpadnie AP Sportfahrwerke kit 40/30 wiec na przyszla zima opony zimowe dalej beda. Wiec jakie wybrac? 
225/45

Wysłane z OP3T

Opublikowano
8 godzin temu, H4mm3R napisał:

225/45

Wysłane z OP3T

Dzięki :)

Opublikowano

Proszę o poradę. W poprzednim aucie (Audi A4 B5 AFN) od kilku lat jeździłem na letnich i zimowych Michelin, przede wszystkim dlatego że były trwałe. Mogłem zrobić na nich dwa sezony, kiedy na Conti i Pirelli robiłem tylko po jednym z kawałkiem sezonie. Teraz mam trochę mocniejsze Audi A5 i myślę żeby pójść również w Michelin. Jednak chciałbym mieć opony z indeksem prędkości na te 250 km/h z jaką to auto może jechać. Czyli co najmniej W. Letnie mam Dunlopy (takie były) 255/35/19 i nie stać mnie w tym sezonie na wymianę felg. Chcę zmienić same gumy. Michelin Pilot Alpin PA4 nie ma indeksu prędkości W, w tym samym rozmiarze 255/35/19 co letnie. Indeks W jest za to w rozmiarze 245/35/19. Istnieje teoria że na zimę można kupić węższe opony. Czy to dobry wybór przejść z 255 na 245 i zachować profil 35? Trochę się też boję o felgi, bo teraz są fajnie chronione przez oponę, a węższe już niekoniecznie tak będą miały.

Opublikowano

Gdzie Ty chcesz się niby rozpędzić do tych 250?!

Opublikowano

Np. tu: https://goo.gl/maps/x7LzNNeNd4P2

Rozumiem, że ta informacja pozwoli Ci odpowiedzieć  jaki mam wybrać profil opony?

Opublikowano

Przecież tam przez większość trasy jest ograniczenie do 120km/h ;) 

Opublikowano
Przecież tam przez większość trasy jest ograniczenie do 120km/h [emoji6] 

Dokładnie. Tam trochę słaba trasa co by po 250 latać.

Opublikowano

Auto mam zarejestrowane w Niemczech, ubezpieczone w Niemczech i poruszam się w Niemczech. Dlatego muszę mieć zimówki od października do marca. W razie jakiejkolwiek stłuczki, aby uzyskać ubezpieczenie, nie mogę mieć opon z mniejszym indeksem prędkości niż maksymalna prędkość auta. Ludzie, po co drążycie temat? Czy ma ktoś coś merytorycznego do napisania w temacie opon zimowych o których pisałem?

Opublikowano
2 godziny temu, klucha11 napisał:

Dokładnie. Tam trochę słaba trasa co by po 250 latać.

A kiedy tam ostatnio "latałeś"?

Opublikowano

Skoro auto ma w dokumentacji prędkość maksymalną 250km/h, to kupujesz z indeksem minimum 270km/h.

Opublikowano
1 minutę temu, erchi napisał:

Skoro auto ma w dokumentacji prędkość maksymalną 250km/h, to kupujesz z indeksem minimum 270km/h.

No przecież dokładnie to napisałem w moim pierwszym poście...

Opublikowano
Auto mam zarejestrowane w Niemczech, ubezpieczone w Niemczech i poruszam się w Niemczech. Dlatego muszę mieć zimówki od października do marca. W razie jakiejkolwiek stłuczki, aby uzyskać ubezpieczenie, nie mogę mieć opon z mniejszym indeksem prędkości niż maksymalna prędkość auta. Ludzie, po co drążycie temat? Czy ma ktoś coś merytorycznego do napisania w temacie opon zimowych o których pisałem?
Idąc takim tokiem rozumowania, żeby mieć ubezpieczenie to powinieneś mieć opony zgodne z zaleceniami producenta, czyli rozmiar taki jak na wlepie.
Co do Twojego pytania, to obstawiam że felgi masz max 8,5J więc różnica w 245/35 a 255/35 będzie nie zauważalna.

Wysłane z OP3T

Opublikowano
49 minut temu, H4mm3R napisał:

Idąc takim tokiem rozumowania, żeby mieć ubezpieczenie to powinieneś mieć opony zgodne z zaleceniami producenta, czyli rozmiar taki jak na wlepie.
Co do Twojego pytania, to obstawiam że felgi masz max 8,5J więc różnica w 245/35 a 255/35 będzie nie zauważalna.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dokładnie - felgi mam 8,5. Którą wlepę masz na myśli? Tą z bagażnika?

Opublikowano

Nokian WR D4. Jeździłem na nich 2 sezony, teraz będzie 3. Stosunek jakości do ceny mega

Opublikowano
3 minuty temu, Artur Woźniak napisał:

Nokian WR D4. Jeździłem na nich 2 sezony, teraz będzie 3. Stosunek jakości do ceny mega

Jestem zdecydowany na Michelin.

Opublikowano

Panowie weźcie pod uwagę źe Nokian jest rewelacyjny pod warunkiem ze robiony w Finlandii. Jeśli ktoś kupił serie robioną już w Rosji to proponuje czym prędzej zmienić.

Tapnięte z iPhone

Opublikowano
Panowie weźcie pod uwagę źe Nokian jest rewelacyjny pod warunkiem ze robiony w Finlandii. Jeśli ktoś kupił serie robioną już w Rosji to proponuje czym prędzej zmienić.

Tapnięte z iPhone
Czemu niby tak? Mam w turku właśnie z Rosji fakt że 15cali ale złego slowa nie mogę o nich powiedzieć.
Opublikowano
20 minut temu, jaguaro napisał:

Tapnięte z iPhone

Nie prawda posiadam z Rosji i nie narzekam.

Opublikowano

Panowie rozumiem wasze zdenerwowanie tyle ze Nokian doprowadził do tego ze na zlecenie Rosyjskich zakładów w Rosji powstałe opony mają zupełnie inny skład gumy i wartości zbrojenia niż Finlandzkie. Eh wypadł mi artykuł z ręki ale jak tylko znajdę podeśle link. Ponoć Rosyjskie szybciej się zużywają a co gorsza zbrojenie jest dwukrotnie słabsze niż przy Finlandzkich. Nikogo nie chce zamartwiać tylko czasem warto poczytać tu i uwdzie aby dowiedzieć się czegoś nowego. Niestety ale prawda jest gorzka Nokian Finlandzki tak, Nokian Rosyjski nie. Wyrażam opinie opierając się na faktach a nie domysłach i snuciu opowieści dziwnej treści.

Tapnięte z iPhone