Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 TDI] Silnik TDI + quattro - czy to dobre rozwiazanie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, czytam tematy odnośnie quattro i sam jestem posiadaczem A4 Quattro 1.9TDi AFN i chodzi mi jaki jest rozkład napedu na poszczególne osie. Jak to wszystko wygląda właśnie w tych modelach..

Za odp. Dziękuję

• 1 rok później...
Opublikowano

Teraz (luty 2010) w Białymstoku jest pokrywa śniegu około 90 cm. Pozdrawiam wszystkich użytkowników jednoosiówek na parkingach :>. Jak ja się cieszę że mam Q, a jak już widzę kolesi w BMW jak sie bujają w przód i w tył na parkingu to wogóle mam bekę. Tylko quattro. Pozdrawiam

Opublikowano

witam, czytam tematy odnośnie quattro i sam jestem posiadaczem A4 Quattro 1.9TDi AFN i chodzi mi jaki jest rozkład napedu na poszczególne osie. Jak to wszystko wygląda właśnie w tych modelach..

Za odp. Dziękuję

25% przód, 75% tył i odwrotnie

wszystko zależy od przyczepności poszczególnych osi

Opublikowano
  • Autor

25% przód, 75% tył i odwrotnie

wszystko zależy od przyczepności poszczególnych osi

nie do końca.

50:50 przy normalnej jeździe, od 25:75 do 75:25 przy poślizgu którejś z osi. moment jest rozdzielany płynnie, więc może to być 64:36, 52:48 itp.

Opublikowano

podałem zakres w jakim działa Torsen

Opublikowano
  • Autor

można było wywnioskować, że normalnie jest to 25:75 :)

Opublikowano

tak na prawde zalezy to od współczynnika blokowania (TBR)

w przypadku audi jest to 3,5:1

czyli jest mniej więcej 28:72 i 72:28

ale może być 6:1 (17:83, 83:17) i wiecej

Opublikowano

Panowie, wracając do tematu..........

NIGDY WIĘCEJ FWD, RWD.

QUATTRO RULEZ :naughty::kox: :gwizdanie: :> :)

Opublikowano

teraz żałuje ze nie kupiłem z quattro :wallbash: ale morze niebawem zmiana :decayed:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam i przylaczam sie do pozytywow na temat quattro.

Mimo nie za duzej mocy 1.9 TDI , to jest 110 km to w zimie i na sliskim nie ma nic lepszego.

Juz nigdy wiecej oski, co najwyzej mocniejsze quattro.

Opublikowano

q w dieslu to b.dobry pomysł - jedną z niewątpliwych zalet to spalanie

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Troszkę odświeżę ;)

Posiadam 1,9 Q AFN i powiem tak:

Spalanie w mieście ok 7-8l (krotki odcinek, postój,krótki odcinek, postój i tak cały dzień)

w trasie najmniej udało mi się zejść do ok 5l (Poznań- Wrocław, prędkość ok 100-110km/h + noc)

Przejechałem nim już ponad 20000km i co do napraw to mogę powiedzieć ze nie było nic więcej niż w ośce (wahacze przód,oleje,filtry) teraz tylko muszę zmienić łożysko z tyłu koszt ok 100zł

Poprzednią zimę przejechałem na letnich oponkach i nigdzie nie miałem problemu z ruszeniem czy wjechaniem pod górę,

Na śniegu ze świateł oska się chowa daleko w tyle, jeśli chodzi o suchą nawierzchnie to czuć różnice na korzyść ośki

110KM moim zdaniem za mało, ale daje rade :wink4:

Opublikowano

teraz tylko muszę zmienić łożysko z tyłu koszt ok 100zł

to jest koszt samego łozyska,

do tego dochodza koszta demontazu i montazu łozyska ze zwrotnicy

no i koszt geometrii

Opublikowano

110KM moim zdaniem za mało, ale daje rade :wink4:

ja mam 1.9 tdi po virusku na 180 i 410Nm ale i tak jestem podłamany bo niemam tego co najlepsze czyli :quattro: ;(
Opublikowano

tylko quattro...no chyba ze moglbym impreze albo evo miec w dieslu gdyby klepali ;)

a tak powaznie, w lato nie czuc roznicy ale jak tylko spadnie deszcz to Q ze swiatel odjezdza a FWD stoi i mieli... ciekawe co bedzie w zime...

Opublikowano

zima+ :quattro:= :evil2: ---> :papa: FWD

Opublikowano

Po wymianie łożyska nie trzeba robić geometrii. Nie musisz rozpinać na dole. Rozpinasz górę, odsuwasz ile się i da i wyjmujesz, zresztą to samo z przodem. Wymieniłem wszystkie łożyska i nie dotknąłem żadnego elementu odpowiedzialnego za geometrę.[br]Dopisany: 06 Listopad 2010, 20:08_________________________________________________A co do q to po przejechaniu 200-300 m i osiągnięci 80/h na zaśnieżonej Puławskiej zaczęliśmy sie rozglądać gdzie są te wszystkie auta które razem z nami ruszały (próbowały ruszyć)spod świateł. Przydałoby się tylko z 50 kucy więcej - dla większej radości...

Opublikowano

pod warunkiem że uda Ci sie wyrwać łozysko z piasty a potem na nowo je załozyc

ja używam prasy do demontaż, do montazu tez ale na kilka godzin przed montazem wrzucam łozysko w folii do zamrażarki :decayed: :decayed: :decayed:

wówczas wchodzi jak w masło

Opublikowano

Dobry ściągacz którym po przełożeniu wpycha się nowe łożysko i cała operacja zajmowała ok 2 godzin na koło. Wiem bo robiłem latem.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

1,9 TDI AFN 110 KM '97 (kupiony z jakimś niemieckim boxem) moc ok 125-135KM (nie mierzone)

Lato zima nic dodać nic ująć. Nawet fela 16 i rozmiar 215/55 nie dużo pogarsza inne samochody ogląda się w zimę tylko we wstecznym lusterku.

A co do napraw quattro to jedynie łożyska tył i przynajmniej mi lecą uszczelniacze na wale (jakieś niewielkie wycieki).

Spalanie przy 215/55r16 i tym boxie w lato w mieście 9l/100km (oczywiście korki + ciężka noga kierowcy).

Trasa przy tej samej konfiguracji udało mi się do 5,5l/100km zejść (ale to było mulenie samochodu) normalne prędkości powyżej 120km/h to jakieś 6-6,5l/100km.

Ale nie ma co spalaniem się sugerować bo to nie najważniejsze. Zima to jest pora roku gdzie quattro czuje się jak ryba w wodzie. Dobra zimówka i ten samochód jedzie jak czołg nie ma górki, czy też dużej ilości śniegu którego nie przejedzie.

Więc ja osobiście polecam samochody z napędem quattro. Dla mnie nie ma lepszej rzeczy.