Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Telepanie na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No witam ;)

Tak jak w temaciku....furka od czasu do czasu potrafi mi zatelepać na zimnym silniczku do tego pusci leciutki dymek w odcieniu szaro-niebieskim.

Dzieje się to tylko na zimnym silniku. Pozniej kolejne odpalenie bez zarzutu na dotyk wręcz.

Odrazu mówie że oleju nie bierze ani nieubywa plynu.

Aku ok, świeczki sprawdzone też niby dobre.

Czyżby kąt wtrysku??

Opublikowano

No własnie kurde zmienialem jakies pol roku temu rozrząd i teraz nie pamietam czy ,,wielcy fachowcy" :P z ASO zrobili ten pomiar.....

A znacie może kogoś z okolic Poznania co tego typu rzeczami się zajmuje?? Bo to chyba trudna rzecz nie jest...a ja nawet Vaga niemam ;/

Musze ogolnie zająć się tym problemem.

A czy np. zle ustawienie kąta może w jakiś sposób mieć wpływ na żywotnośc silnika lub spowodować poważniejszą usterke??

Opublikowano

Telepanie czasem jest a czasem go niema róznie ;/ Autko jak postoi przez noc w garażu ogólnie w minusowych warunkach nie koniecznie jakies silne mrozy.

Nieodpalam odrazu auta czekam kilka sekund aż zgasną wszystkie kontrolki. Po rozruchu autko czasem jakby zatelepie, tak jakby kazdy tłok pokolei startował...niewiem jak to opisac poprostu zatelepie 1, 2 sec. Autko mógłbym zgasic i za drugim razem odpali bez zatelepania.

Mówie no nie zdarza sie to cały czas.

Aha jak juz sobie zatelepie no to widac mały dymek w tedy.

Pozatym olej, plyn bez ubytku.

Opublikowano

Ja obstawiam na 80% nie działające jedną lub dwie świece żarowe :gwizdanie: Sprawdź kolego świeczki i kable czy prąd dochodzi.

Jak by były problemy jak: Podłączasz probówkę do "+",ściągasz kapturki i poklei dotykasz łebka świec-jak pali to dobra jak nie to lipa, żeby sprawdzić czy prąd dochodzi, musisz odłączyć czujnik temperatury,włączyć zapłon i probówką podłączoną do "-" sprawdzasz kable.

Najlepiej wymieniać od razu wszystkie.

Pewnie,że może być to opóźniony kąt wtrysku :>

Ja tak miałem to wymieniłem na szybko jedną świecę,a parę dni temu wszystkie bo następna padła :wallbash:

31 pln sztuka z rabatem :tongue4:

Pozdrawiam!

Opublikowano

hmm....mechanior niby sprawdzał mi świeczki i powiedział ze są ok ......

No to zostaje sprawdzić chyba mi kąt wtrysku...

Opublikowano

A.... warto przy takiej aurze tj temperaturze nawet dwa, trzy razy przekręcić zapłon...załączamy zapłon-kontrolka od świec gaśnie za jakiś czas pyknie przekaźnik od świec(wtedy przestają w rzeczywistości grzać)

Opublikowano

no to hmm....jednak będe musiał sie pokusić o wymiane wszystkich 4

Opublikowano

Spokojnie,najpierw sprawdź czy są sprawne i czy jakiś kabelek się nie upier...bo to nie musi być to :gwizdanie: A o Vaga napisz w spotach Poznańskich....może trafisz na dobrego człowieka..w sumie mechanik mówił,że dobre....ale na to trzeba wziąć poprawkę :polew:

Opublikowano

dzięks za rade :)

Zobacze jak jutro z rana odpali.

Autko dzisiaj nie ruszałem.

Opublikowano

mialem takie objawy..wymiana wszystkich swiec na nowe BERu i wszystko ok :)

Opublikowano

beru, ngk lub bosch (tylko żeby były oryginalne, ostatnio widzę dużo podróbek :confused4:)

Opublikowano

Koledzy a może ktoś podrzucić jakie najlepiej świeczki dać do AWX-a?

ja kupowalem od tego kolegi z forum

http://www.a4-klub.pl/smf/liqui_moly_oleje_dodatki_pelna_oferta_oficjalny_dystrybutor_max_rabaty-t92386.0.html

szybki kontakt i przesylka :)

Opublikowano

A więc dzisiaj po jednodniowym postoju. Smok odpalił od jednego strzała....troszke głośno na poczatku sobie pochodzil ale bez przesady. To w sumie chyba norma w mrozach.......

Tylko ten dymek taki lekki w odciuniu szaro niebieskim....hmm..ale tylko przy zimnym silniczku.

Opublikowano

Sprawdziłeś kolego te świeczki ? :cool1:

Ja też odpaliłem bez problemu ale o 14stej i było tylko -4 :polew: Słońce zrobiło swoje :>

Opublikowano

taaaaa....poprostu poszłem w ciemno :)

Pojechałem do ASO i kazałem wymienić wszystkie 4 bez wyjątku ;)

Teraz mam pewnosc ze są nowe no i dwa że autko pali bez problemu :)

Aha mam tylko jeszcze takie pytanko.

Na zimnym silniczku przy odpalaniu niunia czasem lubi puscic sobie leciutki dymek w odcieniu szaro niebieskim.....czasem pusci a czasem nie ale tylko na zimnym....

Oleju nie bierze.