Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 8E] wymiana zarówki postojowej - do ASO?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wlasnie poległem na polu walki :grin: Ma ktos schemat jak wymienic te zajedwabiste :bicz: h7 z swiateł mijania ? Strasznie tam malo miejsca, nawet jak wyjmę dolot. ASO olac, wole sie nauczyc zmieniac żarowy, kiedyś w ciemnym lesie bedzie jak znalazl. :a4fan:

Opublikowano

jak masz mało miejsca, to wyciągnij lampe (4 torxy) - bardzo fajnie się wysuwa.

Opublikowano

DIEGO wyciągnij lampe (odkrecasz 4 dwa na wzmocnieniu widoczne , jeden tak jakby za lampą a drugi od strony silnika )i po zabawie..... wymieniałem u siebie i bezproblemów

Opublikowano

Witam

Tak czytam wszystkie odpowiedzi bo mam podobny problem. Spalona żarówka w lewej lampie - postojówka.

Zdemontowałem dolot powietrza ok , zabrałem sie za lampe i tu lipa. Zdjąłem jej maskowanie - dwa druciki - klamry podtrzymujące ten plastik - ukazało sie wnętrze lampy i dalej nie wiem już co. Do postojówki dobre 10cm. To jest reflektor bi-xenonowy. Tak aprpopo - czy on sie rózni od normalnych ksenonów ? Bo długie mam na zwykłej żarówce.

Poz

Opublikowano

witam,szkoda czasu na ASO,miałem to samo pradzisz sobie sam.Koszt żarówki to 14pln.na ul. STRACHOWSKIEGO autoplus.sciąg górna częśc od filtra powietrza i 2 srubki z przodu od wlotu powietrza odkręc,jak to sciagniesz będziesz miał łatwy dostęp.pzdro.

Opublikowano

w 2,5 TDI z ksenonami nie ma problemu

Opublikowano

Hej

Napisz coś więcej...to lampa od strony pasażera. Tak jak napisałem zdemontowalem powietrze , potem pokrywe hermetyczną lampy - odciągnałem dwa zatrzaski i dalej nie wiem co zrobić. Nie chcę czegopś uszkodzić- połamac :-)

Opublikowano

chwytasz ten plastik w którym siedzi postojówka przekręcasz w lewo o 90 stopni i wyciągasz do tyłu. Jeżeli długo nie była ruszana to ciężko będzie obrócić ale musi w końcu wyjść i tyle. żarówka halogenowa 5v Philips w norauto 2 szt. 24 zł.

Opublikowano

Zmęczyłem problem :afro: Faktycznie nie jest to trudne, trzeba jedynie miec dlugiego toroxa i krzyzaka do wykrecenia 2 srob dolotu. Przy odrobinie wprawy wymiana 2 h7 zajmie jakies 15 min :cool: Mi pierwszy raz zeszlo prawie 40 min, ale szukalem odpowiedniego toroxa :smiley: Chcialbym dostawac za kazda wymiane 100 pln, :grin: :grin: ja to w aso sobie licza. :grin: :grin:

Opublikowano

ja nie wiem Wy nie macie swoich warsztatów do których jeżdzicie??? ja mam jeden, w którym robię niemal wszystko wymiana żarówki fakt sprawa zawiła ale chłopaki za free to robią, przecież to normalne ze jak korzystacie z usług jakiegoś warsztatu przez lata to takie drobne rzeczy robbią Wam za darmo :cool:

Opublikowano

lepiej zajrzyj tam i spróbuj wymienić... Bo potem na trasie Cię dopadnie przypadłość i będzie kicha :tongue:

A tak.. podjeżdzasz na stację "prosze żarówę H7" i z bani.

Piszę o światłach drogowych.

Opublikowano

Ja juz kilka razy wymieniałem żarówki(prawa lampa trzeba zdemontowac oslony od filtra; lewa(kierowca) postojówka bez narzędzi mijania hhmmm troche trzeba wykrecic), Panowie śrubokręt w ręke i jazda, kilka minut roboty i po krzyku :grin:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kup kilka żarówek H6W Osram to ok 20PLN/ szt. ***

Zdejmij zacisk (drut stalowy) przytrzymujący osłonę w obudowie lampy. W dolnej części zobaczysz małą kostkę z dwoma drutami, ściśnij i pociągnij do siebie uchwyt żarówki. Wykręć i pociągnij do siebie starą żarówkę, załóż nową, załóż osłonę i gotowe.... Zaoszczędziłeś 150PLN.

W przypadku lampy prawej odkręć osłonę wlotu powietrza do puszki filtra, łatwiej będziesz mógł dostać się do pokrywy lampy.

Jeśli twoja lampa jest wyposażona w xenon lub bi-xenon wyłącz zasilanie przed wymianą żarówki, przetwornica lampy xenon tzw. ballast wytwarza napięcie ponad 1000V !!!

Powodzenia

P.S *** pozostałe żarówki zachowaj na przyszłość - w modelu B6 masz pecha - będziesz wymieniał często postojówki jeśli jeździsz na dłuższych trasach > 1h - 1,5h dziennie...

Żarówki H6W Philips'a nie polecam - włókno szybciej ulegnie przepaleniu.

Opublikowano

Ja w swojej B6 tez mialem spalona zarowke od prawej postojowej. Wymienilem ja w 5 minut bez demontazu xenon'ow. Po prostu dalo sie tam wsadzic lape i wyciagnac zarowke z oprawka. Natomiast problem byl z zarowka :) W norauto nie mieli takiego modelu, wiec pojechalem do ASO. Zaplacilem 25 PLN za sztuke :shocked: PO powrocie do domu, od razu wszedlem na allegro i kupilem 2 sztuki za 25PLN + wysylka. Do ASO juz nie pojade po zarowke :thumbdown:

Opublikowano
w modelu B6 masz pecha - będziesz wymieniał często postojówki jeśli jeździsz na dłuższych trasach > 1h - 1,5h dziennie...

nie wiem kolego czemu tak piszesz. Ja ostatnio zrobilem 5 kkm tylko po długich trasach i jakoś na razie nic sie nie popaliło. Ojciec w pugu 406 też ma 2xH7 i nic się nie pali. Co ciekawe na grupie dysk. puga pisali że niby często się palą te żarówki ale u niego nic. A sporo już km nastukał.

Opublikowano

a umnie prawa w soczewce ale sobie sam wymieniłem tylko że W B5:D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

odkrecic srubke na sprezynce i uzyc duzo sily przytrzymujac lampe wybic ja reka wymianialem juz ich kilka tez sie balem bo nie wychodzila na poczatku duzo sily powtarzam !!!

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Postanowiłem dziś wymienić postojówki w H6W w mojej Niuni.... :naughty:

mam Bixenony... i powiem szczerze że sie zdziwiłem .. ile trzeba sie namęczyć zeby wymienić te zaróweczki... :thumbdown:

wyglądalo to mniej wiecej tak....

1. Odkrecenie 2 srubek + od dolotu powietrza... demontaż.. jego... (lampa lewa)

2. Odkrecenie 2 srubek *(torks) nastepnie kolejnych 2 na prowadnicach...w celu wysuniecia lampy...

3.odkrecenie 2 kolejnych srubek * od przetwornicy.. chyba.. w celu dostania sie do wnetrza ...

4. Odgiecie zatrzasku... dolnego.. polozuwoanie 2 gornych.. i nareszcie dotarcie.. do postojówki..

(jak ktos ma rece jak dekiel od sracza to cieżko bedzie mu tam wsadzic palce) :polew:

Z lampa przednia jest to samo tylko ze dodatkowo musialem poluzowac pojemniczek od Wspomagania... zeby dostac sie do Sruby * trzymajacej prowadnice..

Jak ktos nie ma ochoty sie pomeczyc... i stracic troche czasu to niech jedzie do ASO....

Jak dla mnie to jest to troche dziwne rozwiazanie.. ze strony OOOO zeby wymienic żarówki tyle zachodu...

:thumbdown:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

przeczytalem wszystkie wypowiedzi i z wymiana zarowek mijania badz dlugich nie mialem problemow.

Niestety nie moge sobie poradzic z wymiana zarowki postojowej od strony kierowcy...

Odrekcam lampe i ja wysuwam, zdejmuje osolone i tu sie zaczyna problem... Ktos napisalem ze trzeba przekrecic oprawke o 90st w prawo. W jakiej pozycji powinna byc ta oprawka? Czy te dzyngle do sciskania powinny byc w pionie czy w poziomie ? Probowalem juz chyba w kazdej pozycji i nie chce mi wyjsc ta oprawka... Nie moge tez jej dobrze zlapac bo przeszkadza mi regulacja wysokosci swiatel (chyba to to).

Bede wdzieczy za odpowiedz bo meczylem sie z tym dosc dlugo niestety bezskutecznie :(

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

przeczytalem wszystkie wypowiedzi i z wymiana zarowek mijania badz dlugich nie mialem problemow.

Niestety nie moge sobie poradzic z wymiana zarowki postojowej od strony kierowcy...

Odrekcam lampe i ja wysuwam, zdejmuje osolone i tu sie zaczyna problem... Ktos napisalem ze trzeba przekrecic oprawke o 90st w prawo. W jakiej pozycji powinna byc ta oprawka? Czy te dzyngle do sciskania powinny byc w pionie czy w poziomie ? Probowalem juz chyba w kazdej pozycji i nie chce mi wyjsc ta oprawka... Nie moge tez jej dobrze zlapac bo przeszkadza mi regulacja wysokosci swiatel (chyba to to).

Bede wdzieczy za odpowiedz bo meczylem sie z tym dosc dlugo niestety bezskutecznie :(

no i jak wyszło? bo jutro się zabieram...