YATES Opublikowano 20 Stycznia 2007 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Ten elektryk (znajomy uczciwy człowiek) napewno mi to wymienił ponieważ zamontował nowy potencjometr z osobnym wyłącznikiem elektronicznym,który dorobił koło przycisku RDS.Potencjometr kosztował zaledwie 9zł.Teraz już nie włanczam radia za pomocą potencjometru tylko tego przycisku.Ja podgrzeałem procesor zapalniczką-jeśli znów powtórzy się problem to podgrzeję mocniej i dłużej.
pre_pl Opublikowano 20 Stycznia 2007 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Na twoim miejscu zadałbym teraz sobie pytanie czy ten elektryk rzeczywiście Ci cos tam wymienił,czy tylko też podgrzewał :?: Wg.mnie słabo podgrzał,miałem tak samo,dopiero wylutowanie i włozenie na prawie 2 h do piekarnika pomogło.Jak narazie jest OK. też tak sądze, w dodatku podejrzewam że to taki elektronik/elektryk jak ze mnie ksiądz.... Hehe rozebrałem,podgrzałem i regulacja chodzi bez zarzutu.Mam nadzieję,że nie tylko na jeden dzień jak podgrzałeś ? Jak suszarką czy zapalniczką to z tego co wiem, bardzo czesto działa krótko (oby nie, w Twoim przypadku). dopiero wylutowanie i włozenie na prawie 2 h do piekarnika pomogło.Jak narazie jest OK. :one: I to jest rozwiązanie, ale nie każdy dobrze wylutuje i wlutuje z powrotem.
YATES Opublikowano 20 Stycznia 2007 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Niestety działało dobrze ale tylko na początku.Sprawdziłem po 3 godzinach i klapa-znów regulacja szwankuje I co teraz zrobić ? Podgrzać jeszcze mocniej i dłużej zapalniczką ??
alfuta Opublikowano 20 Stycznia 2007 Opublikowano 20 Stycznia 2007 [ Dodano: 20-01-2007, 14:20 ] Hehe rozebrałem,podgrzałem i regulacja chodzi bez zarzutu.Mam nadzieję,że nie tylko na jeden dzień.Niepotrzebnie zmieniałem ten potencjometr ale niestety to fotum znalazłem o 1 dzień za póżno. przecież nie masz nic do stracenia, wygrzej go mocno, i będzie OK
YATES Opublikowano 21 Stycznia 2007 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Narazie zostawię to na kilka dni,bo w przyszłym tygodniu moje Audi pojedzie do podobno jakichś dobrych fachowców w celu naprawienia mojego padniętego licznika.Liczę na to,że przy okazji podejmą się wstawienia mi radia Symphony (przeróbka,obniżenie panelu klimatronika ) w miejsce Chorusa.Byłyby super jakby się im to udało-dwie pieczenie na jednym ogniu [ Dodano: 25-01-2007, 23:37 ] Hehehehe z moim potencjometrem w Chorusie jest teraz (po lekkim podgrzaniu procka ) tak samo jak z licznikiem-jak auto zimne to nie działa,a jak go trochę nagrzeję to zaczyna super chodzić [ Dodano: 09-02-2007, 12:48 ] W moim Chorusie po pierwszym podgrzaniu procka zapalniczką regulacja głośności chodziła tyko kilka godzin.Wkurzyłem się i za drugim razem podgrzewałem znacznie mocniej i dłużej i narazie trzeci dzień mogę regulować głośność bez obawy o utratę słuchu :biggrin:
bialas23 Opublikowano 21 Lipca 2007 Opublikowano 21 Lipca 2007 Witam zrobiłem juz w swoim zyciu kilkanasnie takich radyjek concertów jak i chorusów, grzeje tez procesor ale najpierw wydostaje go z radyjka pomaga to na ok 8-12miesiecy. Pozdrawiam
Sebo83 Opublikowano 14 Września 2008 Opublikowano 14 Września 2008 i mnie to chba czeka - tylko zastanawiam się też nad wymianą odrazu procka - znalazłem kilka ogłoszeń - za 125 zł można to załatwić..
Gość Michał Opublikowano 15 Września 2008 Opublikowano 15 Września 2008 Teraz jesienia zaczna się odzywać te procesory,trzeba bedzie znowu je dobrze wygrzać...lub wymienic jak kto woli W moim przypadku wygrzanie go lutownica na gorace powietrze pomaga srednio na 5-6 miesiecy.
Sebo83 Opublikowano 15 Września 2008 Opublikowano 15 Września 2008 ja dziś wysyłam radio na wymianę procka na nowy (aukcja z allegro)
domelq Opublikowano 15 Września 2008 Opublikowano 15 Września 2008 O ile się nie mylę to ten gość z allegro to użtkownik naszego forum
Gość Michał Opublikowano 15 Września 2008 Opublikowano 15 Września 2008 O ile się nie mylę to ten gość z allegro to użtkownik naszego forum To może jakaś "grupowa wymiana procków"? :gwizdanie:
Sebo83 Opublikowano 15 Września 2008 Opublikowano 15 Września 2008 dokładnie, mamy Speca od Car Audio na forum Moje radyjko juz zapakowane, jutro jedzie do "lekarza" Rano tak mi ześwirował, że w ogle nie dało się regulować głośności, była tylko opcja MINIMUM albo ok 3/4 mocy. Nie chce mi się bawiw podgrzewanie go itp bo i tak wymiana procka mnie nie ominie - Was zesztą też
MRoger Opublikowano 16 Września 2008 Opublikowano 16 Września 2008 A nie da się sformatować tego eproma - wyzerować ?? Bo ja też mam ten problem
fabi_wgw Opublikowano 16 Września 2008 Opublikowano 16 Września 2008 Nic nie da się zrobić z eepromem, jak zapisuje się jakąś wartość do komórki przechowującej poziom głośności to ona tego nie pamięta, jak wpiszesz 0 to też jej nie zapamięta. Jak się podgrzeje procesor to eeprom odzyskuje swoje właściwości ale na jakiś czas. To jest coś podobnego jak błędny sektor na dysku czy dyskietce. Problem ten można porównać do zapisywania liczby na kartce i jej poprawiania na inną, a potem znów na inną, po np. 100 razach już nie będzie widać co przed chwilą napisaliśmy, wtedy trzeba wymienić kartkę na czystą. Tak samo z procesorem, trzeba go wymienić na drugi ale nieużywany. Jeśli wymienimy na używany z innego radia, to będzie też częściowo zużyty eeprom.
zyzgak Opublikowano 16 Września 2008 Opublikowano 16 Września 2008 Czy w chorusach 2 ( kaseciakach ) tez występuje ten problem?
Sebo83 Opublikowano 16 Września 2008 Opublikowano 16 Września 2008 ufff...to załapałem się na ostatnie sztuki procków:) Obdzwoniłem kilka serwisów w krakowie i albo nie znają tego problemu albo nie podejmują się wymiany. Żenada - powinni w salonach Audi wymieniać radia na nowe i już
fabi_wgw Opublikowano 16 Września 2008 Opublikowano 16 Września 2008 Problem występuje we wszystkich chorusach I generacji oraz concertach I generacji blaupunkta. Concerty I generacji matsushita nie mają tych problemów, mają całkiem inną elektronikę w środku. W Krakowie jest serwis co ma te procki Audio Video Service W.Iwański 30-133 Kraków ul. J. Lea 203 tel. 012 638-76-68 Możesz zadzwonić i zapytać się po ile mają.
Sebo83 Opublikowano 16 Września 2008 Opublikowano 16 Września 2008 ooo, zadzwonie jutro z ciekawości i spytam ile chcą!!! co prawda ja już mam zabieg zamówiony u Ciebie ale może przyda się innym Użytkownikom:) Serwis na Lea 203 znam doskonale, pracuje w sklepie RTV i czasem zdaża się że wysyłam do nich sprzęt do naprawy
fabi_wgw Opublikowano 20 Września 2008 Opublikowano 20 Września 2008 Dowiedziałeś się jak to wygląda w tym serwisie na Lea? Jaka cena i jaki czas oczekiwania na naprawę?
Rekomendowane odpowiedzi