Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozglądam się za laptopem z niższej półki cenowej, chodzi mi tylko o wielkość matrycy (około 15 cali) i niezawodność. Nie potrzebne są mi super parametry. W euro agd widziałem lenovo G 550 L za niecałe 1600, więc cena niewielka, a słyszłem dobre opinie o tej marce. Może wypowie się ktoś na temat tego konkretnego modelu

Opublikowano

ja tam Ci powiem że mi już nawet acery nie przeszkadzają bo poprawiły się znacznie...

a lenovo to dla mnie chiński IBM...

ale poczekaj na ekspertów...

Opublikowano

mam ten model i polecam go w 100% :)

Opublikowano

Rozglądam się za laptopem z niższej półki cenowej, chodzi mi tylko o wielkość matrycy (około 15 cali) i niezawodność. Nie potrzebne są mi super parametry. W euro agd widziałem lenovo G 550 L za niecałe 1600, więc cena niewielka, a słyszłem dobre opinie o tej marce. Może wypowie się ktoś na temat tego konkretnego modelu

a po co ci lenovo z Celeronem?? jak mozesz miec Della z Core2Duo?

http://allegro.pl/item947019442_wyprz_dell_vostro_a860_t5670_2gb_250gb.html

Opublikowano

Z Della to polecam serię Latitude, sprzęt nie do zdarcia. Sporo tych maszyn poleasingowych wyprzedają na allegro różne firmy, np. Device. W granicach 2 tys. zł sprzęt jest malina :good:

Opublikowano

Kupowanie w dzisiejszych czasach komputera z procesorem Celeron mija się z celem, tym bardziej że powoli zaczynają opanowywać rynek procesory z nowej serii "i" (i3, i5, i7) co może świadczyć o tym, że powoli aplikacje zaczną wykorzystywać ich nie małą moc obliczeniową. Warto również zwrócić uwagę na typ i szynę pamięci RAM. Jeśli chodzi o wydajność laptopa, procesor i pamięć to dwa podstawowe czynniki. Mniej ważnym staje się karta graficzna - jednak miło by było jak by miała wyjście HDMI. Jeśli laptopa chcemy traktować głównie jako coś mobilnego to oczywiście jakość baterii i obudowy gra sporą rolę. Jakość wykonania obudowy jest naprawdę b. ważna jeśli chcemy chodzić z laptopem chociażby w plecaku. W tym miejscu moim zdaniem popartym poniekąd doświadczeniem odpadają laptopy firmy Acer i MSI. Jakość plastyku a szczególnie zawiasy to w tych laptopach totalne nieporozumienie. Może nie zgodzi się ze mną posiadacz topowego modelu tych firm, jednak tańsze modele rozlecą się naprawdę dość szybko przy dużej eksploatacji.

Osobiście sugerował bym laptopa z procesorem minimum C2D (model T6xxx), pamięcią RAM 3GB DDR3 1066Mhz.

Jeśli chodzi o Lenowo to jak najbardziej polecam ale niestety nie modele z serii Y czy G. Nie odbiegają one zbytnio od jakości tanich modeli MSI, Acer czy Dell. Polecam za to modele z serii SL, T oraz X.

W Twoim przypadku sugerował bym zainteresowanie się laptopem Lenovo SL510. W cenie około 2300zł Dostaniesz laptopa z procesorem C2D (T6570), odpowiednimi pamięciami DDR3 oraz dyskiem SATA w okolicy 300GB. Matryca będzie już nowej generacji z podświetleniem LED i powinieneś dostać w tym kartę WiFi kategorii N. O ile dobrze kojarzę SL510 miały w standardzie również kamerę z mikrofonem i moduł Bluetooth i przede wszystkim wyjście HDMI (standardowy VGA oczywiście również dostępny).

Mam nadzieje że pomogłem lub chociaż rozjaśniłem trochę temat (o ile jeszcze nie kupiłeś laptopa).

Pozdrawiam.

P.S.: Być może uda Ci się znaleźć laptopa bez systemu operacyjnego na czym można zaoszczędzić od 150 - 200zł. Również jeśli nie chcesz płacić ponad 2k to popatrz za tym samym modelem z procesorem T3000 (Celeron) powinieneś kupić w cenie do 1700zł

Opublikowano

Jakość wykonania obudowy jest naprawdę b. ważna jeśli chcemy chodzić z laptopem chociażby w plecaku. W tym miejscu moim zdaniem popartym poniekąd doświadczeniem odpadają laptopy firmy Acer i MSI. Jakość plastyku a szczególnie zawiasy to w tych laptopach totalne nieporozumienie. Może nie zgodzi się ze mną posiadacz topowego modelu tych firm, jednak tańsze modele rozlecą się naprawdę dość szybko przy dużej eksploatacji.

Nie zgodzę się. Uzytkuje kilka laptopów. Od blisko dwoch lat również Acera Extense 5220 z Pentium Dual Core. Kosztował 1530 PLN. Tak mocnej i wytrzymalej obudowy nie widzialem w duzo drozszych HP i Dellach. Acer w ciagu ostatnich 2 lat poprawil jakosc gdy inni niestety poszli z jakością w dół. Dodatkowo wytzrymał bez szwanku zalanie drinkiem. Wymyłem tylko klawiature w izopropanolu bo klawisze nie odskakiwały.

Podsumowanie testu tego lapka na Benchmark.pl:

"Podsumowanie

W krótkim podsumowaniu pochwalę Acera przede wszystkim za solidną obudowę, co jest rzadkością w tej klasie cenowej. Twardy plastik na ogół nie skrzypi i nie ugina się pod naciskiem palców. Gniazdka i interfejsy są dobrze rozmieszczone, cieszy też uniwersalność uzyskana za pomocą dodatkowych urządzeń (czytnik kart flash, wyjście TV). Stonowany wygląd dopełnia obrazu całości - na pewno nie będziemy się wstydzić po wyjęciu Acera z torby w miejscu publicznym :)"

Opublikowano

niezawodny to ja bym szukał IBM think pada na wypasie

używki niektóre są po refrubiszingu czy jakoś tak (odświeżaniu i wyglądają jak nowe)

sam mam takiego i jest niezniszczalny i niezawodny

Opublikowano

Nie zgodzę się. Uzytkuje kilka laptopów. Od blisko dwoch lat również Acera Extense 5220 z Pentium Dual Core. Kosztował 1530 PLN. Tak mocnej i wytrzymalej obudowy nie widzialem w duzo drozszych HP i Dellach. Acer w ciagu ostatnich 2 lat poprawil jakosc gdy inni niestety poszli z jakością w dół. Dodatkowo wytzrymał bez szwanku zalanie drinkiem. Wymyłem tylko klawiature w izopropanolu bo klawisze nie odskakiwały.

Szczerze mówiąc tylko się cieszyć bo Acer zazwyczaj ma niezły środek :) a największą wadą były jego opakowania. Jeśli faktycznie jest tak jak piszesz to miło z ich strony. Ja jednak nadal nie zaryzykował bym (chociaż ostatnio poszedłem po bandzie i kupiłem Samsunga) ponieważ w firmie było parę Acerów i MSI, jak jeszcze są gdzieś po magazynach zrobię zdjęcia co się z nimi stało. Z drugiej strony faktycznie są to modele z co najmniej 2 - 3 letnią historią. Co do HP to miałem nieprzyjemność zaglądać do wewnątrz kilku firmowych sztuk i nie chcę mieć od tej firmy laptopa, chyba że za darmo ;) Dell leży u mnie w domu - padła matryca (już 2x). Mam nadzieje, że nie wzbudzę tą wypowiedzią poruszenia i nie posypią się zaraz posty "ja mam i jest super, a ty się nie znasz" przedstawiam tu moje odczucia związane z danymi markami laptopów, których używałem ja lub ktoś z mojego najbliższego otoczenia. Jeśli u kogoś wygląda to lepiej to ja się tylko cieszę, że firma wyprodukowała kilka wadliwych sztuk nie próbując masowo wciskać bubli polskim konsumentom.

niezawodny to ja bym szukał IBM think pada na wypasie

używki niektóre są po refrubiszingu czy jakoś tak (odświeżaniu i wyglądają jak nowe)

sam mam takiego i jest niezniszczalny i niezawodny

IBM to teraz Lenovo. Ostatni model ThinkPada z logiem IBM to był chyba T42 - swoją drogą świetny laptop jednak używany kosztuje za dużo oferując za słaby środek, ale jest to na pewno b. niezawodny sprzęt. Z IBM używałem T20, T41, T60 i obecnie X61s. Jedynie w T41 po pewnym czasie coś stało się z płytą główną i występowały problemy z usb oraz ethernetem.

Opublikowano

ja od ponad 3 lat tyram Asusa i jest OK, ale niedawno ojciec kupił w dobrej cenie nowego Acera...(Aspire 5738Z)

i powiem szczerze, że nie pomyślałbym, że może byc taki spoko.

Bateria trzyma jak na taki sprzęt długo - bo ponad 3 godziny ( w Asusie już ... max godzinkę ), wykonanie niezłe, tylko minusem jest dla mnie to, że "paluchy" widac bo góra kompa jest z takiego "lakierowanego" plastiku...

Tak więc, sam przekonałem, się, że ACER też może byc dobry...

Opublikowano

Jak bys byl zainteresowany a nie potrzebujesz faktury bede mial nowego HP COMPAQ CQ61-405SW. Nieudany prezent kupiony 2 tygodnie temu w sklepie internetowym HP... cena 2149zł. Ja bede chcial za niego 1800zł. Dowod zakupu gwarancja jest. Nowka, raz wlaczona.

Ew. Toshiba Satellite L550D-12H , 17 cali matryca, rowniez nowy, cena na paragonie 2499zł - ja chce 2000zł, kupiony przed samymi swietami, w ogole nie uzywany.

W weekend wystawie je na allegro jednak za troche inne pieniadze ;) Chetnie sprzedam poprzez odbior osobisty.

Sory za reklame ale jak szukasz za 1600zl laptopa i pokazujesz Celerona to warto 200zł dołożyć do takiego HP Compaq -3GB RAM, 320GB HDD, Athlon Turion X2, HDMI itp. itd.

Opublikowano

Ja osobiście po przejściach z Pavilionami i ich karygodnymi usterkami tuż po gwarancji nie chcę nawet patrzeć na sprzęt HP, jakikolwiek.

Opublikowano

SquareTrade czyli jedna z największych firm świadczących usługi gwarancyjne (jak nie największa) na użytkowy sprzęt elektroniczny opublikowała pod koniec ubiegłego roku raport, w którym przedstawiła rezultaty badań niezawodności nowych laptopów. Na potrzeby raportu wybrano losowo 30tyś zgłoszeń serwisowych firm takich jak Acer, Apple, Asus, Dell, Gateway, Lenovo, Sony i Toshiba. Oczywiście nie uwzględniano reklamacji których nie obejmowała gwarancja.

Podsumowanie raportu:

• ponad 31% laptopów ulega awarii już w czasie pierwszych 3 lat użytkowania
  • dwie trzecie z tych awarii to problemy sprzętowe
  • Asus i Toshiba okazały się najbardziej niezawodnymi markami, wyprzedzając o oczko firmy takie jak Sony, Apple i Dell
  • Najbardziej awaryjne marki według raportu SquareTrade to HP, Gateway i Acer
  • Netbook'i mają o jedną piątą większy współczynnik awaryjności niż tradycyjne laptopy

Zachęcam do przeczytania całości:

http://gizmodo.com/5406415/laptop-reliability-study-asus-and-toshiba-come-out-on-top

Z raportu wynika, że moje poprzednie wnioski i spostrzeżenia dotyczące sprzętu HP i Acera z którym miałem do tej pory styczność były jak najbardziej poprawne. Mam nadzieje, że koledzy którzy pisali o posiadanych Acerach nie znajdą się nigdy w grupie niezadowolonych użytkowników.