suwalek Opublikowano 15 Marca 2010 Opublikowano 15 Marca 2010 Witam, Po przegladzie w ASO zauwazylem podwyzszenie spalania o ok. 1 l/100km (2.0 TDI, przebieg 132000). Czy jest to mozliwie? Czekam na opinie i podpowiedzi. Pozdrawiam, Dominik
lapek85 Opublikowano 15 Marca 2010 Opublikowano 15 Marca 2010 co było robione na przeglądzie?? bez tego nikt Ci nie pomoże, bo może być multum przyczyn
suwalek Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Opublikowano 15 Marca 2010 wymiana oleju, filtr paliwa, oleju i powietrza, przeglad kilmy, i longlife service. dostalem tez wydruk z komputera... wiec zwykly przeglad okresowy. co do rozrzadu, to byl wymieniany przy 118 tys. a moze to paliwo? mieszkam w niemczech, a bylem teraz na urlopie i zatankowalem przed granica na orlenie...cos kiedys slyszalem o mitach ze na niemieckim paliwie mniej pala, ale nigdy w to nie wierzylem... bede wdzieczny za wszelkie rady...
bulk_1986 Opublikowano 15 Marca 2010 Opublikowano 15 Marca 2010 1 litr/100km to nie jakieś zwiększone spalanie - może w niemczech jeździsz bardziej delikatnie - jazda autostradowa, bardziej jednostajna a w PL ciągłe przyśpieszanie, zwalnianie - większe obciążenie silnika
suwalek Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Opublikowano 17 Marca 2010 az tym spalaniem, to wlasnie wyniki jazdy w niemczech mnie zaniepokoily...Paliwo zalane w Polsce, potem jazda po niemczech, i srednia 1 l/100km wieksza dla takiego samego stylu jazdy. no wiec, albo paliwo, albo przeglad...albo cos sie popsulo, tylko jeszcze nie wiem co... ...jak ktos ma podobne doswiadczenia, to czekam... Pozdrawiam, Domin
RS Opublikowano 17 Marca 2010 Opublikowano 17 Marca 2010 Spytaj sie czy nie miales robionej jakiejs "akcji" typu software update. Powinni miec to w kompie. Robia to ale raczej o tym nie informuja... Masz DPF?
suwalek Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Opublikowano 17 Marca 2010 tak DPF mam, wg dokumentow ktore dostalem, software nie byl ruszany, ale kto ich tam wie... wyjezdze zbiornik do konca, zaleje w niemczech i zobaczymy, jak dalej bedzie spalanie za wysokie, to udam sie do ASO, i zglosze reklamacje...
RS Opublikowano 17 Marca 2010 Opublikowano 17 Marca 2010 A masz DPF mokry, czy suchy? Chodzi mi o rodzaj procesu czyszczenia.
turdzi Opublikowano 17 Marca 2010 Opublikowano 17 Marca 2010 1 litr/100km to nie jakieś zwiększone spalanie - może w niemczech jeździsz bardziej delikatnie - jazda autostradowa, bardziej jednostajna a w PL ciągłe przyśpieszanie, zwalnianie - większe obciążenie silnika fenomen niemeckiego spalania jest bardzo prosty - betonowe autostrady na ktorych sa znacznie mniejsze opory toczenia.....
Rekomendowane odpowiedzi