Opublikowano 9 Maja 201016 l mirefire te pompy wyglądają tak samo.... podaj nr. kat. tej pierwszej pompy którą zamontowałeś.
Opublikowano 11 Maja 201016 l mirefire te pompy wyglądają tak samo.... podaj nr. kat. tej pierwszej pompy którą zamontowałeś. numery obu pomp są takie same jak podał jarro4444
Opublikowano 11 Maja 201016 l mirefire - jak chodzi silnik bez wałków? Czy są większe wibracje? na jałowym dużo mniejsze wibracje niż były >ale jednak są....( nadmienię tylko iż wymieniłem przy okazji dwumas i sprzęgło także nie wiem co pomogło ) natomiast nasiliły się wibracje w przedziale od 1600 do 2000 obrotów > nie wiem o co chodzi powyżej 2000 obrotów jest totalna cisza.... chyba muszę jeszcze sprawdzić pompowtryski bo nic więcej mi już nie pozostało> może jakieś sugestie.... P.S. apropo ciśnienia oleju> jakie powinno być ciśnienie (na ciepłym, na zimnym)??? dla BKD, BLB
Opublikowano 11 Maja 201016 l mirefire a jak sprawa z olejem? weszło więcej? wlałem 4 l i na miarce było prawie max, >ale jak dzisiaj jechałem do pracy to zapaliła się pomarańczowa kontrolka >niski poziom oleju>będę musiał dolać ze dwie lub trzy setki
Opublikowano 12 Maja 201016 l natomiast nasiliły się wibracje w przedziale od 1600 do 2000 obrotów > nie wiem o co chodzi :disgust A jak myslisz po co ktos uczony zamontowal owe walki? a dlaczego sa silniki ktore ich nie maja i wszystko jest OK ( AWX , BKD , BRB ) ? To nie od walkow , pompki lub dwumas [br]Dopisany: 12 Maj 2010, 13:56_________________________________________________ na jałowym dużo mniejsze wibracje niż były >ale jednak są....( w tym temacie uwazam ze to niestety " ten typ tak ma " i jest to wina ukladu wtryskowego , ja mam nowe PD nowki sztuka i delikatnie mi mrowi na jalowym za to jak wlacza sie procedura wypalania DPF dolewa paliwa i jest cisza , pracuje rowno jak stol.Nie wiem gdzie lezy problem w tych silnikach bo PD nowe , pompe podcisnienia mam nowa , a takze nowa wiazke PD.Stwoerdzilem ze to olewam i tyle.
Opublikowano 13 Maja 201016 l wygląda na to iż pierwsza pompa była ok , znowu trza będzie otworzyć DÓŁ> znam już to na pamięć co jeszcze zauważyłem > mianowicie jak po złożeniu odkręciłem korek wlewu to było pod pokrywa jakby większe ciśnienie> jezeli dobrze rozumuje to część ciśnienia oleju w skrzyni korbowej szła do góry na wałki rozrządu > czy to przez odmę ( nie wiem czy BLB maja odmę ) a może jakaś inną drogą?, a i czy to ciśnienie mogło uszkodzić odme lub jakąś inną część?
Opublikowano 13 Maja 201016 l nie wiem czy BLB maja odmę tak separator oleju znajduje sie w pokrywie zaworow
Opublikowano 14 Maja 201016 l Autor Mirek nie pisz gupot - przecież olej krąży w obiegu zamkniętym i nie zmienia swojej objętości w taki sposób, by wytworzyć ciśnienie w skrzyni korbowej Do wszystkich - Mirek i Rafkins zostali poinformowani o koniecznej modyfikacji, Rafkins zglosi się po niedzieli na akcję serwisową
Opublikowano 14 Maja 201016 l Mirek nie pisz gupot - przecież olej krąży w obiegu zamkniętym i nie zmienia swojej objętości w taki sposób, by wytworzyć ciśnienie w skrzyni korbowej Do wszystkich - Mirek i Rafkins zostali poinformowani o koniecznej modyfikacji, Rafkins zglosi się po niedzieli na akcję serwisową kanal olejowy w zespole walkow jest w ukladzie otwartym? tzn olej splywa z niego do miski czy wraca do bloku?
Opublikowano 14 Maja 201016 l Autor kanal olejowy w zespole walkow jest w ukladzie otwartym? tzn olej splywa z niego do miski czy wraca do bloku? Do miski, tak jak w wału korbowego.
Opublikowano 14 Maja 201016 l PRAWDA> Ja też jestem ustawiony z mechanikiem na przyszły tydzień ciekawe o ile się zwiększy ciśnienie oleju> na wolnych na nowej pompie mam 1,5 bara a przy 2000 mam 2 bary > jak obstawiacie d o ilu się zwiększy?
Opublikowano 15 Maja 201016 l mirefire z tego co mi mechanik mówił, pompa oleju ma zawór zabezpieczający jeśli jest za wysokie ciśnienie. Dziś odebrałem nową pompę oleju (mam już wszystkie graty) więc w najbliższym czasie biorę się za wymianę
Opublikowano 16 Maja 201016 l Robocizna: Wymiana wału + reszty gratów w misce olejowej, wymiana rozrządu, zaślepienie EGR, wybicie kata, serwis klimy z nabiciem nowym gazem, wymiana płynu chłodzącego. Wszytko to łącznie 2500 zł.quote Chyba na 200zł za robociznę się nie skończy. Z tego co jaro4444 pisze koszt wymiany to 2500zł, więc myslę, że w Twoich stronach to jakieś 1000zł za robociznę:-)
Opublikowano 16 Maja 201016 l Ale ja nie wymieniam wału i całej reszty co wypisał jaro4444 w pierwszym poście Ja robię taki zabieg: http://www.a4-klub.pl/smf/all_b7_likwidacja_walkow_wyrownowazajacych_z_silnika_20_tdi_czyli_swap_walu_i_pompy_oleju-t128515.0.html;msg1546535#msg1546535 i to u siebie na kanale z kumplem mechanikiem, bo w tych czasach ciężko znaleźć rzetelnego mechanika...
Opublikowano 16 Maja 201016 l Ale ja nie wymieniam wału i całej reszty co wypisał jaro4444 w pierwszym poście Ja robię taki zabieg: http://www.a4-klub.pl/smf/all_b7_likwidacja_walkow_wyrownowazajacych_z_silnika_20_tdi_czyli_swap_walu_i_pompy_oleju-t128515.0.html;msg1546535#msg1546535 OK, dzięki za wszystkie posty i nie zapomnij proszę o upamiętnieniu tej operacji na zdjęciach:-) Może komuś się przyda, a na pewno przyda się mnie:-) dlatego po całej operacji daj znać jak poszło:-) i to u siebie na kanale z kumplem mechanikiem, bo w tych czasach ciężko znaleźć rzetelnego mechanika...
Opublikowano 16 Maja 201016 l Ja mam pytanie takie czy moze zostac zastosowana pompa oleju 06A115105 ?? bo taka mam a jestem właśnie w trakcie usprawniania motoru BLB:)
Opublikowano 17 Maja 201016 l Ja mam pytanie takie czy moze zostac zastosowana pompa oleju 06A115105 ?? bo taka mam a jestem właśnie w trakcie usprawniania motoru BLB:) Przecież to stara pompa, na dodatek z innym kołem zębatym. Poza tym jakby się dało zastosować te pompę, to by tu o tym pisało...