Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zawieszenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Komplet sprężynek krótszych właśnie o 30 mm. On wsadził normalnie bo mówi że hemoroidy go bolały od jazdy z tamtymi :mrgreen:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podpinam się pod temat , wczoraj kupiłem 17'' felgi + nowe dunlopy 225/45/17

i zastanawiam się nad zawieszeniem - czy mozna obnizając je o np. 35mm

liczyc na jakiś komfort jazdy?? myślałem o kicie Supersporta 40/40

bo nie ma złej opini i cena ok 1100 jest do przyjęcia - zalezy mi na tym zeby

auto nie było zbyt twarde - wiem że bez obnizenia będzie stało jak koza :)

Duzo jest samych spręzyn / - 35 / co sprzedawcy zapewniają że będą ok do seryjnych amorków ale ja w to nie wierzę - a moze nie bedzie tak żle na serii?? nie wiem jakie

sprężynki w serii.

Mike68

A4 Avant B5 1.8T + chip

Opublikowano

Według mnie nie ma sensu zakładać krótszych spreżyn do seryjnych amorków, takei zestawienie zupełnie nie będzie spełniać swojej roli i więcej stracisz niż zyskasz z właściwości jezdych. Nie raz ten temat był już wałkowany na wielu forach.

Ja poleciłbym Ci kit KOni Sport spreżyny (-35mm) plus amorki i jest super. Przynajmniej ja nie narzekam. KOszt ok 1800zł , jak się dobrze zakręcisz może i taniej. Jakbyś był zaineteresowany daj znać to może sam coś CI załatwię, nowego naturlanie

pozdrawiam

Opublikowano

dzieki , kolega powiedział mi ze zmieniał na sportowe amortyzatory niedawno

/ kupiłem od niego auto / wiec moze pierw załoze te 17'' i wtedy jak

bedzie stał wysoko to pomyslę - nie chciał bym za dużo dokładać bo więcej jak rok

nie bedę prawdopodobnie nim jezdził - felgi z oponami zostawię przy sprzedazy

ale kit juz by raczej został

Opublikowano

Hej Peter !

po zimie czeka mnie podobna zabawa jak Ciebie ... z tym ze powoli zaczynam sie zastanawiac czy "przylepe" zostawic przylepą ... moja zawiecha sie konczy , amorki juz nie trzymaja jak kiedys (gwint HR) i pora pomyslec nad czyms nowym . Sezonu czekaja 18' na ktorych jeszcze nie smigalem wiec zastanawiam sie czy to wszystko ma sens (czyli 18' + gleba) jestem coraz bardziej sceptyczny . Zwlaszcza ze nasze drogi po zimie nie wygladaja najlepiej . Chyba osobiscie postaram sie o dotacje z UE na drogi w naszym starostwie ; ))

O/T

najwyzsza pora by pomyslec o mini spocie TG ! ;) wiem ze Łoles tez chce cos kombinowac z zawiecha - mozna by przerobic temat przy okazji spotu

Opublikowano
  • Autor

No LataY w naszym miescie dorgi wygladaja jak ser szwajcarski i sam sie boje zakladac fele zeby ich nie pogiac :? A co do zawiechy to jeszcze nie zdecydowalem, dopiero po zalozeniu felg cos wykombinuje.

Opublikowano

Panowie mam pewien problem z pokonywaniem progów - ciągle dobijam. W styczniu kupiłem a4 ze Szwajcarii na kołach 225/40/16 i dobijałem, później zmieniłem na zimówki 195/65/15 i nadal dobijam ale już tylko przy szybkim przejeździe. Amorki sa ok. Czy to normalka przy seryjnym czy moze autko jest obniżone. Ja jeszcze tak szczegółowo nie zaglądałem do zawieszenia - czekam na wiosnę (jak sie doczekam)

Opublikowano

225/40/16 :shock: Ale ktoś zapodał opony.Proponuje popatrzeć jakie powinny być zamienniki www.opony.com.pl

Opublikowano

Dzieki Hugo. Ja już zamówiłem 205/55/16 na lato. Ale tamte to nieźle sobie wygłądają.

Opublikowano
225/40/16 :shock: Ale ktoś zapodał opony.Proponuje popatrzeć jakie powinny być zamienniki www.opony.com.pl

może miało być 225/40/18'' ?? , ale mogą być i takie 175/80/14''

oraz 275/25/20''

Opublikowano

Dzis sprawdziłem oponki i rąbnołem sie na wysokości. Cały rozmiar brzmi 225/45 ZR 16 89 W. A co z tym dobijaniem. Czy dobijacie przy przejezdzie przez próg na seryjnym zawieszeniu?

Opublikowano

no, lepszy rozmiar , bardziej realny odpowiednik przy 16'' to 225/50

pewnie gorsze będzie prowadzenie zwłaszcza na koleinach

sam się boję bo mam 225/45/17

Opublikowano
Podpinam się pod temat , wczoraj kupiłem 17'' felgi + nowe dunlopy 225/45/17

i zastanawiam się nad zawieszeniem - czy mozna obnizając je o np. 35mm

liczyc na jakiś komfort jazdy?? myślałem o kicie Supersporta 40/40

bo nie ma złej opini i cena ok 1100 jest do przyjęcia - zalezy mi na tym zeby

auto nie było zbyt twarde - wiem że bez obnizenia będzie stało jak koza :)

Duzo jest samych spręzyn / - 35 / co sprzedawcy zapewniają że będą ok do seryjnych amorków ale ja w to nie wierzę - a moze nie bedzie tak żle na serii?? nie wiem jakie

sprężynki w serii.

Mike68

A4 Avant B5 1.8T + chip

Nowe felgi w drodze :twisted: ( tylko 16'' ale zawsze lepiej niz nic) wiec gleba juz przesadzona,interesuje mnie zawieszenie raczej tanie i bez przesady twarde cos z rodzaju supersporta http://www.supersport24.de/index-en.htm lub apex http://www.czescionline.pl/tuning.phpmarka=38&szukaj=2&order=naz&szukaj_rodzaj_id=238 i tu nasowa mi

sie pytanko,ktos jezdzi moze na zewieszeniu APEX i jakie sa jego opinie i czy ktos z szanownych kolegow znaj jakies miejsca w sieci (oprocz podanych linkow) :lol: gdzie mozna zamowic jakis kit?!

Opublikowano

niezła cena jak za sprrężyny H&R to nawet bardzo niska / myślę o minimum /

ale musi być dośc twarde - teraz wiez że avant a sedan to co innego tak samo jak

kit do silników 4 i 6 cyl.

Opublikowano

Ja na lato mam 16''. Tatus przy passacie ma sportowe zawieszenie i felgi 17'' i sie nie chce ze mna zamienic :x

W sumie to moze i dobrze. Przynajmniej komfort bede mial lepszy.

P.S. Mam seryjne zawieszenie (tzn na 100% nie wiem jakie) i auto wyglada dobrze, tzn nie jest bardzo wysokie jak niektore modele.

• 7 lat później...
Opublikowano

Nie chcę zakładać nowego tematu więc spytam tu.

Trochę pogrzebałem w książce serwisowej i doczytałem że mam zawieszenie sportowe o oznaczeniu 1BE. Do tego sprężyny:

przód 0JF, 824-860kg, klasa wagowa 6

tył 0YG, 496-519kg, klasa wagowa 7

Konkretnie chodzi mi o podniesienie tyłu. Jak widać na zdjęciu to tył siedzi nisko:

Zdj_cie0816.jpg

Zdj_cie0817.jpg

Możecie podpowiedzieć coś w tym temacie? Może trzeba kupić nowe sprężyny lub o innej klasie wagowej?

Z góry dzięki.

Opublikowano

Każdy obniża a ty chcesz podnosić ?

Daj ogłoszenie że zamienisz się z kimś,na pewno odzew będzie.

PS.Już miałem pisać że 1BE to komfort.:facepalm:

Byłem święcie przekonany że tak jest i dziwiłem się czemu mój taki jakiś sztywniejszy.

Do dziś się w temat nie zagłębiałem ale po twoim poście doszło do mnie,że 1BE to sport.:decayed:

Opublikowano
Każdy obniża a ty chcesz podnosić ?

Daj ogłoszenie że zamienisz się z kimś,na pewno odzew będzie.

PS.Już miałem pisać że 1BE to komfort.:facepalm:

Byłem święcie przekonany że tak jest i dziwiłem się czemu mój taki jakiś sztywniejszy.

Do dziś się w temat nie zagłębiałem ale po twoim poście doszło do mnie,że 1BE to sport.:decayed:

Ja chce go tylko wyrównać i na pewno się z nikim nie zamienię na zwykły zawias :) Po prostu się zastanawiam czy to normalne jest że z tym zawiasem d*pa leży bo być może nie powinna

Opublikowano

Sprawdź sprężyny,może któraś (obydwie) pęknięta.

Ewentualnie jest też możliwość że poprzednik coś kombinował i wstawił inne,jeszcze bardziej obniżające niż te 1BE.