Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Wycinam katalizator...Strumiennica czy kawałek zwykłej rurki???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!!! :hi:

Wycinam kata i mam pytanie. Co wstawić w to miejsce??Strumiennice ???(jakoś wądpię w jej cudowne zdolności-myślę ze kawałek rurki też dawałby to samo).....proszę o jakies sugestie.....auto A4 1.9TDI (110KM) 1997 rok avant

Opublikowano

Maniusiek28 .. pisaliśmy o tym trochę już, zaparz sobie herbatki malinowej i przejrzyj forum trochę :cool: Wstaw zwykłą rurkę jak już się zdecydowałeś na wycięcie kata. Najmniejszy koszt i najlepszy efekt (a to najlepiej lubimy) :decayed:

TTom3k, a co to niby da ? Nie ma sensu.

Opublikowano

Strumienica moze zabic turbo..wstaw rure

Opublikowano

Panowie (co ja bym bez was zrobił) dziękuję za rady decyzja zapadła......w miejscu katalizatora wstawiam rurkę.....pozdrawiam :a4fan:

Opublikowano

Ja mam strumienice,i troche chalasuje jak silnik przekroczy 3tys/obr.

Opublikowano

a nie lepiej wytluc srodek kata, resztki przedmuchac powietrzem i zostawic pusta obudowe? co o tym myslicie?

Opublikowano

a nie lepiej wytluc srodek kata, resztki przedmuchac powietrzem i zostawic pusta obudowe? co o tym myslicie?

Teoretycznie moze tam powstawac jakies zawirowanie bo spaliny sie rozprezaja a pozniej znowu sprezaja. Ale w seryjnym silniku doladowanym to nie ma najmniejszego znaczenia i smialo tak mozna zrobic.

Opublikowano

ja mam pusta puszke po kacie + chip i wszytko hula :dance: i do tego ładnie gwizda :gwizdanie:

Opublikowano

Jak zostawisz pustą puszke to będzie słychać rzężenie z tej okolicy.Jak dla mnie to nie za przyjemny dzwięk,wręcz nie powołany.Przerabiałem temat.Do turbo benzyny jak i diesla najlepiej zwykły kawałek prostej rurki- tzw. DownPipe DP tylko pamiętaj żeby nie miała wewnątrz ostrych krawędzi po spawach.Spaliny muszą płynąc swobodnie po sciankach bo w przeciwym razie mogą być zawirowania.Jak dasz robote komuś kto się zna na rzeczy to będzie wiedział co w trawie piszczy :wink4:

A jeśli chodzi o benzyne wolnegossaka to może być strumiennica tylko że nie łuskowa ale stożkowa.Łuskowa nie daje zupełnie żadnego efektu prawie a za to stożkowa daje i to znaczny.Powoduje efekt zasysania spalin z cylindra.Są one wprost wysysane z cylindra siłą ciągu taką jaka ma miejsce w kominie.I w połaczeniu z jakims lepszym koncowym tłumikiem to może dać jakis tam efekt bo następuje szybsze opróżnianie komory spalania a co za tym idzie lepsza wentylacja i lepsze spalanie.Wydech jest wtedy odetkany.Tak mi powiedział fachowiek który całe swoje życie poswięcił tłumiką.Ja mu wierze. :)Pozdrawiam.

Opublikowano

Temat był juz na forum. Klub A4 mówi stanowcze "NIE" wszelkim strumienicom... Polecamy zamiast kata wstawiać prostą rure.

Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...