Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zbiórka krwii dla mojej mamy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ZBIÓRKA KRWII DLA MOJEJ MAMY – BARBARA ROGUSKA

Apeluję o oddawanie krwii dla mojej Mamy. Walczymy z białaczka szpikową. Mama ma 57lat chorobę ma zdiagnozowaną od ok. miesiaca czasu. W chwili obecnej kończy turę chemioterapii. Mama ma mało spotykaną grupę krwii 0 Rh- (każda grupa krwii mile widziana).

W ostatnich dniach stycznia tego roku po trzech miesiacach walki z rakiem trzustki pochowalismy mojego Tatę, zaistniała sytuacja wpłynęła na samopoczucie Mamy oraz ogólny stan zdrowia – organizm ujawnił swoje słabe strony. Wcześniej zdrowa pełna sił Kobieta z dnia na dzień była bliższa choroby. Trafiła do szpitala. Diagnoza to ostra białaczka szpikowa.

Jeżeli Jestes w stanie pomóc, prosze o oddawanie krwii w najbliższym punkcie krwiodawstwa z dopiskiem dla BARBARY ROGUSKIEJ szpital przy. ul.Banacha oddział OIOH.

A teraz po krótce kto może oddac krew. Wbrew pozorom nie jest to takie łatwe, piszę to aby zaoczszędzic Wasz czas:

• jeżeli jesteś w wieku od 18 do 65 roku życia i ważysz co najmniej 50 kilogramów,

• jeżeli w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie wykonano u ciebie akupunktury, tatuażu, przekłucia uszu lub innych części ciała,

• jeżeli w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie miałeś wykonanych diagnostycznych badań i zabiegów endoskopowych (gastroskopii, panendoskopii, arthroskopii, laparoskopii)

• jeżeli w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie byłeś leczony krwią i jej składnikami

• nie mogą oddawać krwi osoby odbywające karę pozbawienia wolności i w okresie 6 miesięcy po opuszczeniu zakładu karnego,

• osoby, które przebywały w Afryce Środkowej i Zachodniej oraz Tajlandii mogą oddać krew po 6 miesiącach od powrotu, jeżeli nie zauważyły u siebie żadnych objawów chorobowych,

• nie wolno oddawać krwi podczas ciąży i w okresie karmienia piersią oraz:

- 6 miesięcy po porodzie,

- 3 miesiące po zaprzestaniu karmienia piersią,

- 6 tygodni po poronieniu,

• możesz oddać krew po 6 miesiącach po zabiegach chirurgicznych,

• można oddać krew 4 tygodnie od czasu wyzdrowienia po przebyciu choroby zakaźnej,

• po przebyciu grypy, zakażenia grypopochodnego lub infekcji z gorączką powyżej 38 °C krew można oddać co najmniej 2 tygodnie od czasu ustąpienia objawów i wyzdrowienia,

• krew można oddać 2 tygodnie po zakończeniu leczenia antybiotykami,

• nie należy oddawać krwi w okresie miesiączkowania i 3 dni po zakończeniu miesiączki,

• należy wstrzymać się z oddawaniem krwi 7 dni po usunięciu zęba, 24 godziny po leczeniu zachowawczym u stomatologa

• krew można oddać po 48 godzinach po szczepieniu przeciwko grypie i żółtaczce oraz po podaniu anatoksyny przeciwtężcowej.

Opublikowano

nie bójd upy Rogal, to jest wyleczalna choroba :good: wiem , bo moja mama też była chora ... 7 lat a teraz już jest ponad 7 zdrowa :wink4:

także powiedz mamie żeby sie nie martwiła i jak coś to wal na PW to skontaktujemy mamy i może coś nie coś moja poradzi :wink4:

a co do Krwi to mam 0 ale z + i co jakiś czas oddaje , także jutro pójde oddać , bo wiem , że to wc**j cenne :hi:

pozdro :hi:

Opublikowano

Dzięki Stary za słowa otuchy. Wiem, że uleczalna. Sa przypadki mam nadzieje, że tak samo bedzie z moją Mamą.

Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ ZA KAŻDĄ POMOC.

Pozdrawiam.

Opublikowano

dla sprecyzowania; jak się domyślam jeśli mam inną grupę powiedzmy A1 rh- a zdeklaruję oddać dla wskazanej osoby to w takim przypadku punkt zamieni moją nie odpowiadającą na prawidłową dla potrzebującej osoby :mysli: Tak to widzę ale nie jestem pewny już daaawno nie oddawałem a jeśli tak jest to podlęcę do najbliższego punktu.

Opublikowano

Rogal - mimo iż nie znamy się osobiście możesz liczyć na moją pomoc - na moją i z całą pewnością mojej żony którą też namówiłem do oddania krwi. ;)

Będzie dobrze :good:

Pozdrawiam

Opublikowano

Akurat moja grupa krwi, niestety będę mógł oddać dopiero w listopadzie, ale jeżeli nadal będzie potrzebna to możecie na mnie liczyć :good:

Powodzenia.

Opublikowano

chętnie przyłącze się do akcji - nawet jutro. Muszę tylko się dopytać czy po przyjmowaniu jakiś czas temu zastrzyków przeciwzakrzepowych można spokojnie podłączyć wampirka :evil:

Dużo zdrówka dla mamy i spokoju dla Ciebie.

Opublikowano

Cześć kolego ja z miłą chęcią oddam krew jestem honorowym dawcą krwi a grupa moja to A rh- ale to nie istotne mieszkam przy Grójeckiej więć mam blisko pytanie tylko moje do której godz. mają tam czynne? jak byś mi dał znać na tel . 697727229 to nawet dziś po pracy bym poszedł oddał . Albo ostatecznie jutro. pozdrowienia :hi:

Opublikowano

Ja dopiero pod koniec czerwca będę mógł oddać ale dowiedz się jak możesz o odpisanie krwi z legitymacji krwiodawcy kiedyś tak można było tak słyszałem jak by co to ja mogę odpisać jak by była taka możliwość. Pozdrowionka

Opublikowano

Można oddać krew w Płocku? I zrobić dopisek dla kogo?, ewentualnie w sobotę w Warszawie? I jeszcze jedno nie mam pojęcia jaką mam grupę krwi :mysli:

Opublikowano

kurcze oddawalem krew w kwietniu i teraz niby dopiero 7 czerwca bede mogl, ale podjade w poniedzialek i oddam!

powodzonka zycze, trzymam mocno kciuki!

Opublikowano

Panowie mozecie w najbliższym punkcie Waszego miejsca zamieszkania. Mysle, że dowiezienie jej do konkretnego punktu dla nich nie bedzie problemem. Przynajmniej lekarze tak mi dzisiaj powiedzieli.

Zróbcie to w wygodnym dla Was terminie. Bardzo dziękuję za POMOC !!.

Pozdrawiam.

Opublikowano

powiem wam panowie, że to forum niby o a4 ale jednak uczy życia i wyprowadza na ludzi... Kolego dopiero dzisiaj zobaczyłem ten wątek, ale już mogę Ci obiecać że dziś po pracy oddam krew dla Twojej mamy. :good: Ludzie muszą sobie pomagać by nie stracić człowieczeństwa.

Dużo zdrowia i spokoju dla Ciebie i Twoich najbliższych.

----------------------------------

żeby nie być gołosłownym, niestety punkt u mnie pracuje od 8 do 10. :/ niestety, jutro przed pracą dopiero spełnię moje zapewnienia.

----------------------------------

niestety nie mogę być dawcą krwi ze względu na zabieg który kiedyś miałem mianowicie odwarstwienie siatkówki. :confused4: ;(. Próbowałem, przepraszam.

Opublikowano

Mam taka sama grupę krwi.....szkoda, że za mało ważę :( bo co może być więcej warte niż podarowanie komuś nadziei i zdrowia.

Opublikowano

Najbezpieczniej jest podjechać na Banacha i tam oddać bo jest największe prawdopodobieństwo że krew trafi właśnie do Twojej mamy. Nawet oddając krew w MSWiA który jest rzut beretem i podając że konkretnie dla Twojej mamy jest duże prawdopodobieństwo ze ona zostanie w MSWiA.

Takie niestety są realia i biurokracja

Opublikowano

Do której jest czynne na Banacha wie ktoś. A może w sobotę można oddać . Proszę o info..

Opublikowano

nie wiem czy jutro będzie u mnie czynny jakis punkt krwiodawstwa. popytam. ale chyba dopiero w poniedziałek będzie to możliwe.

pzdr i bądz dobrej myśli.

Opublikowano

Wrzuciłem temat na www.leonclub.pl - mam nadzieje ze bedzie realny odzew

Opublikowano

Dziekuje Wam WSZYSTKIM !!.

Niestety jest taka prawda, że krew oddana gdzie indziej niż na saskiej/banacha oraz w innych punktach w Warszawie może nie dotrzec do mojej Mamy...

Pozdrawiam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...