Bieniek Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Szukam czegos co lepsze bedzie niz reczne polerowanie za rozsadne pieniadze.Cos polecisz??
malik Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Szukam czegos co lepsze bedzie niz reczne polerowanie za rozsadne pieniadze.Cos polecisz?? Jakakolwiek maszyna polerska mimośrodowa. Dzięki oscylacyjnej pracy pada zmniejszają praktycznie do zera ryzyko przypalenia lakieru. Niestety najtańsze zaczynają się od 600PLN. Absolutnie zapomnij o maszynkach z allegro za 50-150PLN.
Bieniek Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zakasam rekawy i do polerki :gwizdanie:
lukaszr Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Szukam czegos co lepsze bedzie niz reczne polerowanie za rozsadne pieniadze.Cos polecisz?? Jeżeli szukasz dobrej polerki to ciężko będzie coś znaleźć za małe pieniądze. Polerki są różne (rotacyjne, mimośrodowe, orbitalna) i trzeba się nauczyć ich odpowiednio używać żeby czegoś nie zepsuć. Najłatwiej jest coś zepsuć zwykłą rotacyjną - mogą powstać uszkodzenia lakieru, przypalenia, hologramy. Najbezpieczniejsza jest mimośrodowa (wykonująca mimośrodowy ruch rotacyjny) oraz orbitalna (wykonująca ruch orbitalny). Tą, którą Ty wkleiłeś to najprostsza rotacyjna, bez zaawansowanej elektroniki - jedynie możesz nią ściągać nałożony wosk, ale to też mocno bym się bał żeby czegoś nie uszkodzić na m.in. na załamaniach nadwozia, aczkolwiek akurat wycieranie auta po woskowaniu jest banalne i sprawia najmniej problemów i jest najlżejszą chyba z czynności przy kosmetyce auta więc kupowanie po to polerki mija się z celem. Polerka ma służyć do usunięcia zarysowań, głębszego czyszczenia lakieru, polerowania, nakładania wosku, bo te czynności są naprawdę pracochłonne i wymagają siły fizycznej. Poza dzięki nim oszczędza się czas oraz produkt zarówno pod względem ekonomicznym jak i jakościowym (polerka lepiej rozprowadza produkt).
runmadafaka Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 witam. mam 2 elementy po lakierowaniu( lakierowalem sobie sam i zostało troche paprochow i kurzu w lakierze..) wyszlo dosc dobrze ale teraz chcialbym to usunac a reszte auta zrobic do dobrego polysku.. daloby sie kupic jakis zestaw ktory pomoze mi w obu kwestiach? czy usuniecie paprochow jedynie za pomoca papieru wodnego? jak myslicie?
lukaszr Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2009 witam. mam 2 elementy po lakierowaniu( lakierowalem sobie sam i zostało troche paprochow i kurzu w lakierze..) wyszlo dosc dobrze ale teraz chcialbym to usunac a reszte auta zrobic do dobrego polysku.. daloby sie kupic jakis zestaw ktory pomoze mi w obu kwestiach? czy usuniecie paprochow jedynie za pomoca papieru wodnego? jak myslicie? Lakiernikiem nie jestem i takiej wiedzy nie mam, ale te paprochy pewnie siedzą w warstwie lakieru bezbarwnego. Jest też ryzyko, że siedzą zaraz przy warstwie lakieru bazowego i jeżeli tak jest to raczej ciężko będzie coś z tym zrobić. Jeżeli te paprochy naleciały w fazie wysychania jak lakier bezbarwny był już nałożony to można by się pokusić o dogłębne spolerowanie tego, ale z tym to lepiej udaj się do lakiernika, bo jak będziesz tak samo dokładnie robił polerowanie jak SAM nakładałeś lakier (głównie bez odpowiedniego pomieszczenia, bo stąd najprawdopodobniej paprochy) to efekt końcowy może nie być zadowalający
ferdek77 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 witam męczy mnie jedno pytanie,czy do polerowania starczy Deep Crystal Step 2 Polish czy ten środek usunie rysy czy najpierw powinienem zastosować Deep Crystal Step 1 Polish
michalb007 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 wczoraj użyłem DC 1, DC 2 i DC 3 , myślę że DC1 to podstawa bardzo dobrze usuwa wszelkie drobne ryski z lakieru. Oto efekt użycie wszystkich 3 środków : Przed: po:
lukaszr Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2009 męczy mnie jedno pytanie,czy do polerowania starczy Deep Crystal Step 2 Polish czy ten środek usunie rysy czy najpierw powinienem zastosować Deep Crystal Step 1 Polish DC Step 2 Polish jest jak sama nazwa wskazuje do polerowania, a nie do usuwania mikrorys z lakieru. Do tego służy DC Step 1 Paint Cleaner, ale oczywiście najważniejsza jest wcześniejsza ocena stanu uszkodzeń, bo DC Step 1 jest środkiem z serii detalicznej czyli nie jest na tyle agresywny żeby zwykły użytkownik mógł coś zepsuć, a poprzez to niestety nie usunie głębszych rys. DC Step 1 wychodzi w PL ze sprzedaży i zastąpi do Ultimate Compound. Są 3 środki z serii detalicznej, którymi można ściągnąć małe uszkodzenia lakieru: ULTIMATE COMPOUND, SCRATCHX 2.0, SWIRLX W PL powinny się zaraz pojawić w sprzedaży - ich kolejność wypisania nie jest przypadkowa - ułożyłem je w kolejności od najbardziej agresywnego do najmniej agresywnego. wczoraj użyłem DC 1, DC 2 i DC 3 , myślę że DC1 to podstawa bardzo dobrze usuwa wszelkie drobne ryski z lakieru. Wygląda świetnie, aczkolwiek jak wiadomo fotki nie oddadzą całego rzeczywistego wyglądu. Dodatkowo przydałoby się zrobić czymś opony - uwierz mi, że daje to wiele np. NXT Generation Insane Shine Tire Spray. Masz szczęście, bo masz czarny kolor, a na nim najlepiej widać jak działają kosmetyki Meguiarsa. Pomyśl docelowo żeby DC Step 3 zamienić na NXT 2.0 - wtedy zobaczysz jaką głębię czarnego koloru uzyskasz. Dodatkowo jest to lepszy wosk i na pewno dłużej będzie się trzymał na aucie (DC Step 3 jest woskiem naturalnym i niestety szybciej będzie schodził).
michalb007 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 w tym problem że nie było akurat NXT 2.0 a kosmetyki chciałem mieć przed świętami. Co do opon to fakt że muszę je czymś odświeżyć. Dzięki za porady
GRazny Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 to jeszcze drobne pytanko co do tych zdjęć... polerka mechaniczna czy ręcznie?
lukaszr Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2009 w tym problem że nie było akurat NXT 2.0 a kosmetyki chciałem mieć przed świętami. Co do opon to fakt że muszę je czymś odświeżyć. Dzięki za porady Glinkowałeś auto przed użyciem DC Step 1 ? to jeszcze drobne pytanko co do tych zdjęć... polerka mechaniczna czy ręcznie? Wg mnie robił wszystko ręcznie
michalb007 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 wszystko robiłem ręcznie bez glinki, ale przyznam że by się przydała bo miałem trochę plam ze smoły na lakierze. Plamy te jednak w niczym nie przeszkodziły.
lukaszr Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2009 wszystko robiłem ręcznie bez glinki, ale przyznam że by się przydała bo miałem trochę plam ze smoły na lakierze. Plamy te jednak w niczym nie przeszkodziły. Ale powierzchnię miałbyś w zupełnie innym stanie i na pewno efekt końcowy byłby lepszy oraz praca z czystą powierzchnią była by łatwiejsza
rikokodo299 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Witam wszystkich :) Czytam, czytam i lekko się zakołowałem co do zestawu jeżeli chodzi o kolor lakieru. Ja ma srebrny metalik LY7W/LY7W. Jakich środków użyć przy tym kolorze, czy jest to ważne. Czym usunąć drobne odpryski do podkładu od kamyków. Z góry dziękuję.
lukaszr Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Ja ma srebrny metalik LY7W/LY7W. Jakich środków użyć przy tym kolorze, czy jest to ważne. Zestaw od strony ekonomicznej z wypisanymi opcjami do zakupu jakbyś chciał rozbudować: 1. Mycie: - Gold Class Wash 'n Wax Kit - 109 zł (skład: Gold Class Shampoo, Gold Class Liquid Wax, Soft Foam Applicator) - Microfiber Wash Mitt - 50 zł 2. Przygotowanie powierzchni - Smooth Surface Clay Kit - 160 zł - Deep Crystal System Paint Cleaner (60 zł - wychodzi z oferty w PL) lub Ultimate Compound (będzie chyba po Świętach w ofercie) 3. Polerowanie - pomijamy 4. Woskowanie - NXT Generation Tech Wax 2.0 (około 100 zł) lub - Gold Class Liquid Wax - to masz w pudełku od Gold Class Wash 'n Wax Kit lub - Professional Paste Wax (110 zł) - to jest wosk naturalny z największą zawartością carnauby (około 30%) i jest on najlepszy do aut jasnych gdzie mniej widać głębię koloru, a bardziej liczy się połysk. 5. Uzupełnienie woskowej ochrony i utrzymanie stworzonego efektu po następnym umyciu - Quik Wax (40 zł) lub Ultimate Quik Wax (pojawi się w ofercie). OPCJE DODATKOWE: - Water Magnet Microfiber Drying Towel (90 zł) - wycieranie po myciu - NXT Generation Insane Shine Tire Spray - 50 zł - bardzo wydajny środek do opon - Hot Rims All Wheel Cleaner (50 zł) - czyszczenie felg (przed myciem auta) - NXT Generation Tech Protect (60 zł) lub Quik Detailer Interior (50 zł) - czyszczenie plastików, elementów gumowych itp - NXT Generation Glass Cleaner (50 zł) - czyszczenie szyb - na razie brak Czym usunąć drobne odpryski do podkładu od kamyków. Niczym nie usuniesz - sam przecież napisałeś, że jest do podkładu czyli lakieru bazowego, a tu żadne kosmetyki nie pomogą.
GRazny Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Lukaszu... trochę byłoby roboty ale może wyedytować temat główny i zrobić dwie rozpiski z podziałem na jasne i ciemne lakiery... w każdym zrobić podział na mega-ekonomic (wiem że tego nie lubisz ale nie każdy dysponuje sporymi kwotami na kosmetyki), średni i jakiś ekstremalny... powinno to być na ich stronie ale jakoś nie dojrzałem... zresztą my wiemy co jest warte ceny a co nie...
lukaszr Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Lukaszu... trochę byłoby roboty ale może wyedytować temat główny i zrobić dwie rozpiski z podziałem na jasne i ciemne lakiery... w każdym zrobić podział na mega-ekonomic (wiem że tego nie lubisz ale nie każdy dysponuje sporymi kwotami na kosmetyki), średni i jakiś ekstremalny... powinno to być na ich stronie ale jakoś nie dojrzałem... zresztą my wiemy co jest warte ceny a co nie... Grzesiek, nie to, że nie lubię, ale oczywiście jak najbardziej rozumiem, że nie wszyscy mogą wydać duże pieniądze na kosmetyki do auta także Twój wniosek jest zbyt pochopny . Wziął się on na pewno z tego, że daje się wyczuć w moich wypowiedziach zasadę, że jak coś robić to "dobrze", a jak wiemy jeżeli w tym temacie ktoś chce osiągnąć zamierzony efekt to trochę to niestety kosztuje Co do rozpiski, to wątek jest podwieszony i jedyne co mogę zrobić to po prostu podać linki do opisów i tak też wstępnie zrobiłem P.S. Pojawił się już NXT 2.0 w sklepie Meguiarsa
krawcu11 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 witam ponownie jaki aplikator jest w zestawie z nxt 2.0 wax ? bo w opisie napisane jest apikator w zestawie. jakby to byl soft foam aplikator pad to nie zamawial bym juz dodatkowych osobno.
lukaszr Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2009 jaki aplikator jest w zestawie z nxt 2.0 wax ? bo w opisie napisane jest apikator w zestawie. jakby to byl soft foam aplikator pad to nie zamawial bym juz dodatkowych osobno. Jest w zestawie jedna sztuka Soft Foam Applicator, ale jest on koloru fioletowego i nie wiem czemu, ale ich jakość jest bardzo kiepska - wchłanianie produktów mają bardzo słabe więc moja rada kup sobie oddzielnie dwa żółte aplikatory.
Rekomendowane odpowiedzi