slepy Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 No dobra mistrzowie:hi: to powiedzcie mi bo ja dopiero zaczynam przygodę z kosmetykami, tak zawsze używałem Tempo albo jakiś mleczek do karoserii więc doradźcie co na początek mogę użyć żeby drogo nie wyszło:wink: 400zł na start to wg mnie minimum, a potem robi się coraz więcej i wiecej:wink:
Tomasz Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 No dobra mistrzowie:hi: to powiedzcie mi bo ja dopiero zaczynam przygodę z kosmetykami, tak zawsze używałem Tempo albo jakiś mleczek do karoserii więc doradźcie co na początek mogę użyć żeby drogo nie wyszło:wink: przeczytaj 15 stron wstecz (a nawet mniej) i będziesz miał odp na swoje pytania:wink:
wladi Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Kurcze nigdy nie przywiązywałem aż takiej uwagi do kosmetyków chociaż o auta bardzo dbam, myślałem że zwykłe mleczko ogarnie lakier:facepalm: będę musiał chyba poczytać trochę o polerce co po kolei robić żeby było miodzio:naughty:
_Makki_ Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Panowie: CZYTAC, googlowac i uzyc funkcji szukaj. Naprawde, tematy sie powtarzaja non stop. Lakiery az tak bardzo sie nie roznia, szczegolnie ze to jest forum AUDI pacz konkretnie A4. No chyba ze ktos ma jeszcze Lexusa albo jakis taki wynalazek co sie "pseudo" sam naprawia. To wtedy wogole proponuje nie zaczynac, karnister z benzyna i zapalki to jedno wyjscie a drugie, wydac lepiej te ciezko zarobione pieniadze na dzieci, zone, matke lub kochanke Sie chociaz "zwroci". vario: Moge Ci podpowiedziec odnosnie lampy ale jakos na dniach. Pewnie i tutaj bedzie 100 roznych opinji i przezyc ale wedlug mnie, do roboty przy lakierze trzeba miec 2 zrodla swiatla. Jedna do korekty i pracy - typu halogen lub HQI - metalohalogen. Drugie swiatlo to moze cos dzieki czemu zobaczysz hologramy i mikrorysy jednoczesnie, bo na slonce czekac za kazdym razem to monkey biznes..
pocas Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 No dobra mistrzowie:hi: to powiedzcie mi bo ja dopiero zaczynam przygodę z kosmetykami, tak zawsze używałem Tempo albo jakiś mleczek do karoserii więc doradźcie co na początek mogę użyć żeby drogo nie wyszło:wink: 400zł na start to wg mnie minimum, a potem robi się coraz więcej i wiecej:wink: Rzuć okiem na mój zestaw parę stron temu. Niezbędne minimum
_Makki_ Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Taki tam tescik odemnie bardzo dobrze mi juz znanego Prickbort vs Sanesolv Extra. Jedno z moich firmowych aut, odebrane jako nowe z ASO w grudniu i z premedytacja nie myte od nowosci, ani raz! Przebieg ok 7000km. Jutro zrobie zdjecie tak zeby wszystko bylo ok Efekty naprawde ciekawe, przy okazji wyszla sprawa opryskiwaczy Kwazara 8-) Tak zeby wszystko bylo jasne to ja nie mam nic wspolnego z Mac124 ani Sanego.. Opisy w miare krotkie, zdjecia mam nadzieje ze duzo pokaza chociaz do fotografow najlepszych nie naleze. Pacz CV od jednego z zainteresowanych praca Wiele osob tutaj zna juz Mac124 Prickbort. Fantastyczny TR, bez ktorego ja sobie nie wyobrazam zycia Ale jak z wiekszoscia produktow u mnie, lubie miec kilka ktore robia ta sama robote wiec pomyslalem dlaczego nie sprobowac tego samego z TR. Z tego co wiem Sanesolv dostepny jest u producenta w 5l, 10l, 25l oraz 200l Dystrybutor w PL sprzedaje chyba w 1litorwych. Stan agonalny auta: Jak widzicie jest co robic Prickbort vs Sanesolv Obydwa TR w te same butelki z tym samym opryskiwaczem. Tutaj z premedytacja uzylem opryskiwacza od norweskiego dystybutora i tego nowszego ktory mam bezposrednio od Kwazar Polska. Tego madrego pana w ASO, ktory przykleil ramke pod tablice na stale mam ochote zastrzelic jakims ciekawym sprzetem do paintballa! Do oddzielenia paneli uzylem najszerszej tasmy 3M jaka mam. Na lewa strona auta zapodalem produkty na w 100% suchy lakier. Slonce operowalo z drugiej strony wiec prawa strona dostala produkty na mokry lakier. Taki tez m.in jest cel testu porownanie jak sobie radza na suchych i mokrych panelach. Tyl podzielony na 4 gdzie, lewa strona to na sucho a prawa na mokro. Tutaj akurat porowanie tak dobrze nie poszlo bo produktom udalo sie deczko wymieszac Z lewej strony patrzac od tylu, poszedl Sanesolv do tasmy pozniej Prickbort na 2 panele i znowu Sanesolv. Prawy przedni blotnik dostal Prickborta na suchy lakier. Sprzet: Opryskiwacze ustawione na jak najmniejszy spray ze wgledu na to zeby sie opryskiwaly takze paneli obok. Do tego bylo jeszcze troche wiatru wiec produktow poszlo zdecydowanie za duzo do testow ale wazne dla mnie bylo zeby szczegolnie bo obokach nie wymieszaly sie i nie opryskiwac na boki.. Sanesolv dziala: Wiecej Sanesolv: Wedlug mnie, na suchych panelach roznicy miedzy Prickbort a Sanesolv nie ma: Tak samo na tyle na suchym, nie zauwazylem zadnych roznic: Biedna, nie udalo jej sie przezyc kontaktu z Prickbortem :-] Nastepnie cale auto zostalo dokladnie splukane myjka (160bar i wydajnosc ok 650l/h wiec zla nie jest) ale oczywiscie oprocz prawej strony. Ktora zostala moczona woda splywajaca z calego samochodu. Probowalem namoczyc ta strone tak dobrze jak tylko moglem nie dochodza do niej myjka cisnieniowa. Te odciski ktore widzicie na klapie tylnej to nie moje paluchy. Tak zeby bylo wszystko jasne Grrr.. Splukana takze lewa strona. Tutaj niestety tasma nie wytrzymala cisnienia Tutaj widac juz roznice miedzy prawymi drzwiami przednimi a blotnikiem na ktorym dzialal Prickbort na suchym lakierze. Blotnik splukany dokladnie do granicy z drzwiami. Z lewej strony Sanesolv zapodany na mokry lakier, przed plukaniem. Sanesolv dziala na mokrym: Prickbort w srodku miedzy tasmami: Tutaj lewa strona splukana dokladnie z Prickborta i Sanesolv. Asfalt usuniety w 100%, reszte zalatwi lekko Surfex 1:20. Tutaj takze zadnej roznicy miedzy Prickbort a Sanesolv. Resztki z tasmy jeden i drugi srodek usuwa bez problemu. Inne panele po splukaniu, tutaj takze produkty byly na sucho. Kilka zdjec tego co IronX lubi najbardziej czyli czasteki metaliczne! Nastepnie mokre panele. Prickbort pozniej Sanesolv.. Tutaj wlasnie produkty sie wymieszaly. Ale co tam, najlepszy efekt i tak widac na panelach pionowy z boku. Sanesolv dziala: Prickbort miedzy tasmami: Plukanie tej strony odbylo sie od konca auta po przod: Juz tutaj na zdjeciach widac ze asfaltu nie ma ale panele mokre na ktorych dzialal Prickbort sa jakies takie czystsze po splukaniu. Asfalt usuniety jest jednakowo w obydwu przypadkach: Tutaj widac jak wyglada panel na ktorym Sanesolv dzialal na mokro. Po splukaniu.. Tak samo jak z tylu, powierzchnia jest jakby bardziej domyta po Prickbort. Ale to nie ma nic wspolnego z usuwaniem asfaltu. Reszte zbiera Surfex 1:20 bez najmniejszego problemu. RUDA WSZEDZIE! Ide po IronX Podsumowanie - wedlug mnie oczywiscie Prickbort i Sanesolv usuwa asfalt identycznie na suchych panelach. Prickbort i Sanesolv dziala identycznie na mokrych panelach. Radza sobie dobrze, troche to moze dluzej trwa niz na suchych ale Prickbort pozostawia panele jakies takie bardziej domyte. Ale znowu przypominam ze asfalt w obudwy przypadkach usuniety jest tak samo. Jak cena Sanesolv z czasem w PL to sie okaze. Narazie ja osobiscie bede uzywal i testowal te 2 produkty razem. Najwazniejsze jednak dla mnie to jak Sanesolv dziala na LSP w tym przypadku moje woski. Wiadomo ze Prickbort jest bezpieczny dla LSP ale trzeba go uzywac z glowa bo przesada powoduje szybka smierc woskow naturalnych. Nie usuwa ich odrazu ale w jakims tam stopniu oslabia. Wiec test Sanesolv na LSP u mnie dopiero sie rozpoczal. Reszta auta dostala Surfex 1:20, pozniej Duragloss 901 na 2 wiadra z gabka RaceGlaze i IronX po delikatym wysuszeniu. Pozniej jeszcze troche zabawy bylo wiec zeby nie bylo ze auto nie domyte to troche innych zdjec: Dzieki za uwage! :mrgreen:
M.Arrkadiusz Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Kurcze kawał dobrej roboty zrobiłeś kolego, na sobie zauważyłem, że nawet najłatwiejsze mycie zabiera dużooo czasu
Pawlo 2004 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 na sobie zauważyłem, że nawet najłatwiejsze mycie zabiera dużooo czasu Mi tam codziennie 10 minut pod prysznicem wystarczy A tak poważnie to muszę kupić glinkę bo megsowa mi sie skończyłą tak więc jaka polecacie?? (link do PL strony internetowej mile widziany)
variocustoms Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Bilt Hamber, mam już dosyć długo i trzyma się super, po za tym jest jej więcej niż Megsowej http://www.all4auto.pl/bilt-hamber-auto-clay-soft-200g-glinka-do-lakieru-miekka-p1.html
Pawlo 2004 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Dzięki vario ale szkoda, że jej teraz nie mają bo potrzebuję praktycznie na już. Poszukam jeszcze na innych stronach.
variocustoms Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 jak tam nie ma to może być ciężko znaleźć, zobacz jeszcze w www.showcarshine.pl znalazłem coś fajnego http://showcarshine.pl/1057-blackfire-clay-cleaner-and-extender-473ml-oczysc-i-przedluz-zycie-glinki.html
Pawlo 2004 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 vario jakiś kod rabatowy posiadasz do all4auto bo będę brał tam jeszcze: - Prickbort-a, - wspomnianą glinke, - IPA shine garage (koncetrat) bo wyglada, że jest z fajnym atomizerem - aplikator tri-color
variocustoms Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 kod rabatowy: Bartek od Forda pick-up'a ew. z Vario-tech'u co do IPA, to zobacz ile Cię wyjdzie z ShowCarShine, ja brałem od nich chyba za 9 PLN, pamiętaj, żeby kupić wodę demineralizowaną taką jak do żelazka do zmiksowania z IPA ---------- Post dopisany at 00:26 ---------- Poprzedni post napisany at 00:25 ---------- bierzesz wysyłkowo czy osobiście odbierasz?
Pawlo 2004 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Ok! Dzięki vario Biorę wysyłkowo,ale poczekam jeszcze kilka dni na glinkę, może uzupełnią stan magazynowy bo na tą chwilę nie mają.
_Makki_ Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Tak jakby ktos myslal ze ASO umie polerowac itp. Tego oczywiscie nie widac kiedy auto jest przykurzone, nie stoi w sloncu i nie jest przygotowane pod korekte.. Wiec auto salonowe itp w pojeciu detailera to calkowicie inna "bajka" :ymhug:
przemciotorun Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 moj szwagier z ponad 10letnim stażem lakierniczym tez potrafi tak zrobic
variocustoms Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Jesus, to ja tak nie potrafie zrobic ...
Rekomendowane odpowiedzi