Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Audi 80 B2 2-door sedan quattro R32 3.2 VR6 24V turbo projekt !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MODEL: Audi 80, model B2 (poliftowy) rocznik 1985, sedan 2 drzwiowy, quattro, bazowo 1.8

Modyfikacje

Silnik: R32 czyli 3.2 VR6 24 V

turbina Holset HX35 na twinscrollu 16cm2 housing (lub zamiennie 12cm), 7 blade compressor,

wastegate TIAL 44mm V clamp

przekładka odpręzająca 1.5mm

sterowanie STANDALONE (oczekuje)

Układ dolotowy: odlewany kolektor dolotowy z runnerami kompensującymi różną długość kanałów w głowicy, BIG FMIC, dolot 3 calowy

Układ wydechowy: oczekuje, plany DP 3 cale reszta minimum 2,5 cala (moze się uda 3 cale po całości) , kolektor pod twin scrolla z wykorzystaniem seryjnych kolektorów 3-2

Układ chłodzenia: customowa chłodnica z wentylatorami umieszczona w bagażniku

UKŁAD NAPĘDOWY: kompletne napędy z audi 90 B3 2.3 20V (7a)

skrzynia, półosie, wał, tylne sanki, amortyzatory, dyfer - zakupione

dodatkowo modyfikacja dyfra poprzez swap mechanizmu torsen z dyfra audi model V8

czyli 2 torseny - tradycyjnie międzyosiowy oraz w tylnym dyfrze, przedni pozostanie otwarty

ZAWIESZENIE:

przekładnia kierownicza z audi RS2

konwersja na 5x112 na piastach z A6 / A4

na razie seria z B3 7A w planach obnizenie, utwardzenie,

w planach gwint KW var.1 ewentualnie H&R

komplet rozpórek góra, dół, polurietany, aluminiowe tuleje wózków itd

rollbar - IRECO

poszerzenie auta o około 16cm (8cm na stronę)

hamulce:

przód: 321/30 tarcze z S4B5 z zaciskiem 4-tłoczkowym brembo

tył: 280/22 z audi S8 D2

BODY KIT:

replika poszerzeń z audi B2 eskponowanego w Audi Museum Mobile (Bergmeister / Novak) - SCHMIDT GFK

maska sport quattro replika - AP Motorsport

PODZIĘKOWANIA:

olozwirski który jest ojcem chrzestnym tego projektu ! za niesamowite wsparcie merytoryczne, cenne uwagi i pomoc !

a także: voj2s, daniel1d11, derbiak, dred, viper i wielu innych kolegów z forum golfa, audi B2 itd

całość prac oraz wszystkie moje wymysły realizuje Kefirsky czyli znane i lubiane KFRMotors

CEL:

mniej niż 1100kg, więcej niż 400KM

auto mam nadzieję bedzie dość dobrze skręcać i głównie w tym celu jest budowane :) przy okazji nie powinno być najwolniejsze na ćwiartke poniżej 12 sekund powinno być :)

Od dawna rozmyślałem nad zrobienie niskobudżetowej wydumki, w grę wchodziło coś z VAG-a

kryteria były następujące 4x4 i lekka buda, więc szybko zdecydowałem się na quattro i lekką i klasyczną B2-jkę

co do generatora mocy, to wybór padł na silnik VR6 24V z uwagi na ogromny potencjał, zwartą budowę, i fakt że nikt w PL nie zrobił jeszcze VRa wzdłużnie, wiec jest wyzwanie, bo temat dość ambitny

inspiracją było m.in. audi 034 motorsport

http://gallery.034motorsport.com/main.php/v/034+A4+VR6T_001/?g2_page=1

w ogóle w USA staje się to już dość popularny mod i zaczynają się VRy pojawiać w S4 zamiast 2,7 BiT, dźwięk robi wrażenie:

ale i osiągi też: 9,7 na ćwiare z pełnym wnętrzem - 800 WHP -podobnie jak A4 z 034

USP POWERED S4 VR6 TURBO - 9.7@147

widocznie w USA doszli do wniosku że VR jest lepszy niz V6

zalety to na pewno zwarta konstrukcja (wał podparty w 7 miejscach) jedno turbo z łatwym dostępem, proste orurowanie do FMICa - coś w tym jest ...

wracając do mojego projektu...

po kilku miesiącach poszukiwań udało się kupić dość rzadki egzemplarz bo 2 drzwiowy sedan w quattro - z tego co wiem 5 sztuka w PL - druga poliftowa B2a , wyprodukowano tylko 400 sztuk tego modelu

obserwowałem długi czas ogłoszenie na autoscout24

1e281c4209eba708m.jpg

straciłem juz nadzieje ze uda sie kupic cos w Polsce, albo od razu okazjie są kupowane, albo wystawiane aukcje z cena minimalną na poziomie 10 albo 15 tys PLN

skontaktowałem sie z gosciem z ogłoszenia, kilka maili i juz wysyłałem lawete po auto

autko przyjechało do mnie w sobote 4 lipca przed połnocą, od 2003 roku stało sobie w suchym garazu fanatyka marki (posiada także Urquattro ), i co najważniejsze model bezwypadkowy i co warte podkreślenia zdrowy, nie zżarty korozją !!

tak wygladało zaraz po przyjezdzie:

0d0bc8c0cb55cd41m.jpg

5b014154a96abf87m.jpg

c4eeda3f8bb4dd66m.jpg

921c5cbb79893a25m.jpg

175f5b154548b4bcm.jpg

ciekawostka, napis quattro z drucików instalacji ogrzewania tylnej szyby - fajnie to bedzie musiało wyglądać zimą jak się rozmrozi napis quattro :)

b2290138657e0cf8m.jpg

mój wzór z muzeum Audi w Inglostadt, po prostu miazga systemu... tez tak chce miec !

co prawda pierwotne plany zakładały pakiet UR quattro ale jak ma być nietypowy to po całości

ec47681998932ee8m.jpg

71a0ca0a7a9216f9m.jpg

ea9a68e4a546e670m.jpg

fotele MIRCO S3 z napisem quattro

7cd8235dc030ef05m.jpg

BBS RG z wyglądu przypominają RS- ki ale nie sa skręcane..8Jx16 ET35 5x112

bc37ace988c9dc2bm.jpg

1cb28015840b4123m.jpg

4d264ee75d70eac2m.jpg

przymiarka felgi z Phaetona, niestety ciężko dostać Ronal turbo 5x112 8J16, a te udało się tanio kupić - więc chyba te bedą zbliżac bardziej wyglądem do repliki na której się wzoruję

c400dc76de94c0afm.jpg

b284e954b16b410cm.jpg

napedy z audi 90 z silnikiem 7A (R5 2,3 20V)

1a283a9b0b14527fm.jpg

kompletny zawias tyl, sanki, dyfer, wahacze, pólosie , amory, heble + wał + skrzynia + połosie przód..

zaciski z Renault Sport mocowane poprzecznie (sruby przelotowe) tak jak w porsche boxter, dodge viper

tarcza bedzie z S4/S6 321/30mm

80253d139e70dd72m.jpg

hebelki na tył z audi S8 - aluminiowe zaciski z tłoczkiem 43mm

6b67874dd837525cm.jpg

przekładnia z RS2 - 2,5 obrotu od skrajnych położeń

bd0775d4c9e64767m.jpg

Zakup silnika - dawca kompletny 170 tys km przebiegu z Sharana 4 motion rocznik 2005 - służył kiedyś dzielnie w rządowi Austrii

e73a10642011979am.jpg

sprzegło

21c0c22fc0ddb23dm.jpg

turbina:

254012087a953901m.jpg

wastegate

78ca63a8db286833m.jpg

kolektor ssący z runnerami róznej długości

44ad32c16c0f94f4m.jpg

mam juz zrobiony body kit na bazie oryginalnych form !!

http://schmidt-gfk.de/

4888e9aa8098f423m.jpg

maska sortquattro replica - produkcja AP Motorsport

ebc1414ff0bfc4b6m.jpg

Docelowy wygląd auta - na razie Virtual Tunning

na BBSach

388fd60125c4443bm.jpg

Na felach z Phaetona ala Ronal Turbo

905c68d3a732e933m.jpg

PLANY:

chciałbym żeby auto zaczeło jeździć pod koniec września

na bieżąco będą wklejane fotki z postępami w pracach ;)

Opublikowano

Powiem tyle :kox: :kox: :kox:, życzę powodzenia i trzymam kciuki, plan zaje**ście ambitny, SZACUN! :good:

Opublikowano

Ja pier....le :shocked::slina: :slina: :slina: Ostry projekt się szykuje :kox: Ten bodykit wymiata :slina:

Opublikowano

Obserwuje ten projekt od bardzo dawna na SR - i czekam na final. Powodzenia :good:

Opublikowano

Uwielbiam takich ludzi i takie projekty - POWODZENIA.

Mam nadzieję, że też kiedyś będę miał zaparcie, kasę i warunki na zrobienie takiego projektu - tak dla własnej satysfakcji :naughty:

Opublikowano

W sumie to dziwię się, że Audi mając tak zajebistą konstrukcję jak VR6 montuje V6-tki wzdłużne. Mogliby brać przykład z BMW, którzy cały czas montuja R6, a VR6 jest bardziej kompaktowy.

Opublikowano

ten projekt miażdży mi suty :kox: :kox: :kox:

Powodzenia :good:

Opublikowano
  • Autor

W sumie to dziwię się, że Audi mając tak zajebistą konstrukcję jak VR6 montuje V6-tki wzdłużne. Mogliby brać przykład z BMW, którzy cały czas montuja R6, a VR6 jest bardziej kompaktowy.

audi montuje VR6 wzdłużnie

wersję VR6 3.2 24V w Q5 oraz wersję 3.6 (R36) w Q7 :)

silnik VR6 stoi idealnie pionowo, więc jak się go zrobi wzdłuż to cięzko go pomieścić w osobowej budzie ;)

co nie zmienia faktu że w USA jest kilka projektów B2, B3, a przede wszystkim A4 - S4 (B5) z VRem pod maską - wystarczy poszukac na forum audizine, vwortex, czy motorgeek

niebawem wrzuce pare fotek silnika w komorze :)

Opublikowano

to co robisz jest marzeniem nie jednego fanatyka Audi, pozazdroscic :slina:

Opublikowano

Powodzenia życzę. To się nazywa mieć zaparcie :)

Powiedz mi jak to się zarejestruje ?

Opublikowano

wow :shocked: gratuluję zaparcia, życzę powodzenia i czekam na finał, bo VT wygląda :kox: :kox: :kox:

Opublikowano
  • Autor

juz jest zarejstrowane, potem załatwię tylko wbicie w dowód wymiane silnika i po temacie :) trzeba miec pozytywnie nastawionego diagnostę i profesjonalnie wykonaną odbudowę auta :)

Opublikowano

Ambitne plany :good:Gratki!

Opublikowano

Trochę jak z forum VW, oni wszędzie wkładką Verki :cool1:

mnie się to bardzo podoba,bo dźwięk jest jedyny i piękny.

zapowiada się też,że clasyk będzie naprawdę jeździł :good:

juz jest zarejstrowane, potem załatwię tylko wbicie w dowód wymiane silnika i po temacie :) trzeba miec pozytywnie nastawionego diagnostę i profesjonalnie wykonaną odbudowę auta :)

Jeśli zachowa się spokój i wie gdzie się udać,to niema najmniejszych problemów :naughty:

Opublikowano

Powodzenia :cool1:

Opublikowano

Obserwowałem juz na SR.

To będzie miazga ! :kox::good:

Opublikowano

może być :decayed:

projekt znany i lubiany więc tylko czekać na rozwój akcji

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

stary silnik OUT

bd1393e9618707ccm.jpg

nowy silnik juz skręcony ze skrzynią za pomocą przekładki

2222a70eff58e6c3m.jpg

zrezygnowałem za namową Kefira z ori ECU i całej instalacji na rzecz standalone

45f9b8b74500c1abm.jpg

30kg mniej: wiązka kabli, ecu, stacyjka, immo, zegary, pedały - przy okazji pedały i tak bedą customowe w związku z:

- brakiem miejsca na serwo

- przesunięciem miejsca pracy kierowcy - w sumie 95kg mniej cofnięte o 30-40 cm do tyłu tez nie pogorszy balansu :)

silnik w komorze - jak widać duże bydle jak stoi pionowo, wiec trzeba bedzie troche pomysleć co zrobić żeby sie maska sport quattro zamknęła... ale juz jest na to sposob ;)

45f1383059716493m.jpg

silnik został cofnięty na maksa do tyłu - takie mniej wiecej bedzie finalne ustawienie

80c4859bf982e6dcm.jpg

z przodu jak widać dużo miejsca w sam raz na BIG FMIC z ciężarówki (chłodnica wody bedzie w bagazniku, bo akurat obydwa krócce wypadają przy firewallu )

4ce210ee7b061deem.jpg

miska olejowa taka jak ma 034 motorsport w swoim projekcie - oryginalna musiałaby zostać pocięta , a w zasadzie zrobiona od nowa

b0d44e06f2b4e2a8m.jpg

ciąg dalszy wkrótce...

Opublikowano

Cel ponad 400PS...

nie da się ukryć :decayed:

Opublikowano

z zaciekawieniem będę śledził projekt! szykuje się prawdziwe cudeńko, szacunek :hi: