Opublikowano 16 Czerwca 201214 l no ale z tego co kojarze, to wlaczenie oleju do normy 507.00 to kwestia nieprzekraczania zawartosci popiolow po spaleniu oraz utrzymanie HTHS w zakresie ok. 3,5 mPas. Jaka jest nie przekraczalna ilość popiołów dla normy 507.00 ?
Opublikowano 16 Czerwca 201214 l Chciałem dzisiaj sobie kupić w Austrii w sieci Forstinger Motula i lipa, nie ma. Za to plecali mi to to LIQUI MOLY - SYNTHOIL 5W-40 OLEJ SILNIKOWY DIESEL (2371099480) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. za 45 euro. Tylko że Motul u nas taniej wychodzi, 130 zeta. Czy ten LiQui Moly jest wart tej ceny ? Pisalam juz kilkakrotnie ze oleju Motul w Austrii sie nie kupi... Poczytaj 1-2 strony do tylu. LM za 45 euro (200zl) napewno sie oplaca. Oczywiscie jesli jestes juz tam na miejscu. Ten Twoj przyklad z allegro nie jest moze najlepszy. W PL, mozna dostac ten olej w tej samej cenie co w Austrii. Liqui Moly Olej silnikowy syntetyczny Diesel Synthoil 5W-40 5l 1341 - Albo tez kupisz tanszy Motul w Polsce. Decyzja nalezy do Ciebie. Jeden i drugi olej to wyzsza pólka.
Opublikowano 16 Czerwca 201214 l Czytałem :-) Napisałem jakby na potwierdzenie tego co pisałaś, że Motula tam mało. Na allegro olejów nie kupuję, biorę od kolegi z forum. W Ausrii jestem więcej niż w domu, więc z zakupem no problem. No i raczej podróbek nie sprzedają. Zaleję na próbę, ale w moim klekocie i tak różnicy chyba nie zauważę. Dolewam ok. 1litra na 10 000 km. dlatego gość proponował 10W40, że niby mniej dolewek będzie. Prawdopodobnie turbo już lekko przepuszcza z tąd te ubytki, aczkolwiek ciągnie dobrze.
Opublikowano 16 Czerwca 201214 l Czytałem :-) Napisałem jakby na potwierdzenie tego co pisałaś, że Motula tam mało. Na allegro olejów nie kupuję, biorę od kolegi z forum. W Ausrii jestem więcej niż w domu, więc z zakupem no problem. No i raczej podróbek nie sprzedają. Zaleję na próbę, ale w moim klekocie i tak różnicy chyba nie zauważę. Dolewam ok. 1litra na 10 000 km. dlatego gość proponował 10W40, że niby mniej dolewek będzie. Prawdopodobnie turbo już lekko przepuszcza z tąd te ubytki, aczkolwiek ciągnie dobrze. Jak finanse nie stanowia problemu to mozesz go przetestowac. Silnikowi napewno nie zaszkodzi. A 1 litr na 10 tys, to raczej norma. A gdzie byles u Forstingera? Bo jak w 23 to tam od razu zmieniaja. Ps. No wlasnie, oni tam tymi autami jezdza na 10w-40
Opublikowano 16 Czerwca 201214 l Miasteczko nazywa się Murzzuschlag, myślę że wymieniają. Jeśli odpłatnie to sobie sam wymienię, dla mnie to przyjemność :-) Może by tak zrobić jeszcze płukanie silnika, ale tu już nie jestem w temacie. Licznik pokazuje już 300 000.
Opublikowano 16 Czerwca 201214 l Miasteczko nazywa się Murzzuschlag, myślę że wymieniają. Jeśli odpłatnie to sobie sam wymienię, dla mnie to przyjemność :-) Może by tak zrobić jeszcze płukanie silnika, ale tu już nie jestem w temacie. Licznik pokazuje już 300 000. Acha, myslalam ze jestes we Wiedniu, ale ok. A do pukania najlepiej to uzyc, nie niszczy uszczelek. ENGINE FLUSH | Millers Oils Oleje silnikowe i samochodowe
Opublikowano 16 Czerwca 201214 l No to zrobimy płukanie, skoro nie powinno zaszkodzic, to silnik będze czystszy. Ps. Wiedeń i owszem, urokliwy, fajny do zwiedzania, same muzea na pare dni. Jednak jazda w korkach to już średnia przyjemnośc. Pozdrawiam :-)
Opublikowano 16 Czerwca 201214 l Z pół roku nie wchodziłem na ten wątek a tu nic się nie zmieniło... ciągle debatowanie który olej lepszy
Opublikowano 16 Czerwca 201214 l Z pół roku nie wchodziłem na ten wątek a tu nic się nie zmieniło... ciągle debatowanie który olej lepszy No to masz spokój na następne pół roku :-) ---------- Post dopisany at 18:06 ---------- Poprzedni post napisany at 18:03 ---------- Masakra wszystko w koło wałkowanie ha ha W kościele co niedziela to samo się wałkuje, a kościoły zawsze pełne :-)
Opublikowano 16 Czerwca 201214 l Masakra wszystko w koło wałkowanie ha ha No moze nie taka znowu masakra.... Bo jak widzisz nie o oleju, ale o Wiedniu byla ostatnia rozmowa... To tak dla Ciebie "skarbie" zebys sie tu nie nudzil... Zawsze cos nowego mozna sie nauczyc. I zeby nie bylo OT... Czy czesta zmiana oleju ma sens ...? Ölwechsel nach 80000km / AUDI 80 - YouTube Ciekawe na jakim oleju jezdzi...?
Opublikowano 17 Czerwca 201214 l Heh... po przewertowaniu ponad 200 stron, posiadając A4 1.9 TDI bodajże silnik 1Z, minimum 240 tys przejechane, nie wiedząc co mam w misce dojszłem do konkluzji, że należy kupić syntetyka.... Dobrze myślę??
Opublikowano 17 Czerwca 201214 l Masakra wszystko w koło wałkowanie ha ha No moze nie taka znowu masakra.... Bo jak widzisz nie o oleju, ale o Wiedniu byla ostatnia rozmowa... To tak dla Ciebie "skarbie" zebys sie tu nie nudzil... Zawsze cos nowego mozna sie nauczyc. I zeby nie bylo OT... Czy czesta zmiana oleju ma sens ...? Ölwechsel nach 80000km / AUDI 80 - YouTube Ciekawe na jakim oleju jezdzi...? To jest jakaś ściema z tą smołom w misce olejowej chyba ze zamiast oleju silnik chodził na tawocie ---------- Post dopisany at 10:51 ---------- Poprzedni post napisany at 10:47 ---------- [/color] Masakra wszystko w koło wałkowanie ha ha[/QU
Opublikowano 17 Czerwca 201214 l To jest jakaś ściema z tą smołom w misce olejowej chyba ze zamiast oleju silnik chodził na tawocie Mozliwe ze masz racje, ze ten filmik to sciema. Ale wystarczy zeby auto jezdzilo na 15w40, i olej byl bardzo rzadko wymieniany. A efekt bedzie taki... A to napewno juz nie jest sciema...
Opublikowano 17 Czerwca 201214 l Wczoraj zalałem płukankę gdyż zbliżała się pierwsza wymiana po kupnie nowego silnika 2.5 tdi. Po zakupie dodam, był zalany Mobilem 0w40. Wlałem płukankę Liqui Moly Engine Flush i jaki syf wypłynął to aż się sam zdziwiłem. Filtr oleju wyłapał jakieś małe kawałki czegoś i przyznam że przy kolejnej zmianie oleju też zrobię płukankę. Po wszystkim zalany Liqui Moly Diesel Synthoil 5w40 i będę uparcie twierdził że to najlepszy syntetyk dla normy 505.00. Wiem że wszyscy chwalą Motula ale kultura pracy na LM i wogóle to poezja... Za to w 1.9 tdi po trzeciej zmianie pełnego syntetyka (przed pierwszą zrobiłem także płukankę) na wspomniany powyżej, olej po niecałych 2 tysiącach kilometrów zrobił się dopiero czarny. Wniosek --> porządny, markowy, syntetyczny olej utrzymuje silnik w czystości i to co widać na obrazku powyżej nie ma prawa się stać.
Opublikowano 17 Czerwca 201214 l no ale z tego co kojarze, to wlaczenie oleju do normy 507.00 to kwestia nieprzekraczania zawartosci popiolow po spaleniu oraz utrzymanie HTHS w zakresie ok. 3,5 mPas. Jaka jest nie przekraczalna ilość popiołów dla normy 507.00 ? W temacie SAPS. Jeżeli fosfor jest nieobecny w składzie oleju to takie pierwiastki jak bar, wapń, magnez, sód i potas są zamieniane do ich tlenków. O dziwo siarka i chlor nie przeszkadzają aż tak DPF-om i katalizatorom (jak to się głośno o tym mówi), ale kiedy fosfor występuje z metalami, pozostaje częściowo lub całkowicie po spopieleniu, jak fosforany metali…i tutaj może istnieć zagrożenie zapchania DPF-a i katalizatorów najnowszej generacji. Popiół siarczanowy wykazywany jest w ACEA a dokładniej w teście pomiarowym ASTM D 874. ASTM D874 - Próbka spala się. Po schłodzeniu pozostałość jest traktowana kwasem siarkowym i ogrzewana do 775 ° C aż węgiel kompletnie się utleni. Popiół jest schładzany, i ogrzewa się go do 775 ° C do stałej masy. Popiół siarczanowy może być użyty do wskazania stężenia znanych zawierających metale dodatków w nowych olejów. Wynik z dokładnością do 0,001% masy dla próbek poniżej 0,02% masowo i z dokładnością do 0,01% masy na wyższych poziomach są zgłaszane jako popioły siarczanowe. Dla olejów VW: Sulphated ash/Popiół siarczanowy wg DIN 51575 (test określa metodę oznaczania zawartości popiołów siarczanowanych olejów) dla oleju OEM Specyfication VW 507.00 wynosi max 1,5 % Natomiast fosfor wg DIN 51575 dla oleju OEM Specyfication VW 507.00 nie podlega pomiarowi oficjalnie jednak VW przeprowadza tzw. Diesel Particulate Filter nie udzielają na ten temat jednak oficjalnej informacji – trzeba się z nimi kontaktować osobiście na rozmowę… Ktoś policzył ostatnio ile SAPSu jest w oleju i ile siarki w paliwie. Norma dla ON to <10mg/kg full SAPS ma 10-15g/kg mid SAPS ma 8g/kg low SAPS ma 5g/kg Najczęściej do DPF zalecane są oleje mid SAPS [ACEA C3] Zakładajac zużycie ON na poziomie 7l/100km, a oleju silnikowego 0,1l/1000km to więcej popiołu powstanie z oleju silnikowego. - daje do myslenia. ACEA C3 i VW 504/507 to podobny poziom popiołów z nastawieniem na spełnianie normy Euro IV. 504/507 ---> zawartość popiołów siarczanowych (<0,8%), fosforu (<0,8%), siarki (<0,2%) Wymóg C3 to 0.3% siarki - oleje o tej specyfikacji maja minimalnie wieksze TBN. Minimalne wymogi ACEA z 2008r. dla C3 to TBN na poziomie min. 6 VW 507.00 Pozostałość po spopieleniu ~ 0,6% fosfor - 600 ppm Siarka <0,2% HT / HS lepkość ~ 3,5 Cp @ 150C Oleje VW 507.00 to w większości oleje Mid Saps o SAE 5W/30 natomiast specyfikacja VW 508.00 ( o ile w takiej nazwie wejdzie) to ma być olej Low Spas o SAE 0W/30. Róznice pomiędzy Mid a Low SAPS widać na przykłądzie ACEA C1-C2-C3-C4 ACEA C1 - Low SAPS, obniżona lepkość wysokotemperaturowa HTHS 2,9-3,5 mPa*s, niska lepkość (0W-XX, 5W-XX), moc jak w A5/B5, jednakże ze ściśle ograniczonymi ilościami popiołu siarczanowego (<=0,5%), fosforu (<=0,05%), siarki (<=0,2%). ACEA C2 - Mid SAPS, obniżona lepkość wysokotemperaturowa HTHS 2,9-3,5 mPa*s, niska lepkość (0W-XX, 5W-XX), moc jak w A5/B5 jednakże z większymi ilościami popiołu siarczanowego (<=0,8%), fosforu (<=0,07-0,09%), siarki (<=0,3%) niż dla C1. ACEA C3 - Mid SAPS, wysoka lepkość wysokotemperaturowa HTHS > 3,5 mPa*s, niska lepkość (0W-XX, 5W-XX), moc jak w A5/B5 jednakże z większymi ilościami popiołu siarczanowego (<=0,8%), fosforu (<=0,07 - 0,09%), siarki (<=0,3%) niż dla C1. ACEA C4 - Low SAPS, wysoka lepkość wysokotemperaturowa HTHS >3,5 mPa*s, niska lepkość (0W-XX, 5W-XX), moc jak w A3/B4 jednakże z większymi ilościami popiołu siarczanowego (<=0,8%), fosforu (<=0,07 - 0,09%), siarki (<=0,3%) niż dla C1. Niższe zużycie paliwa Poziomy SAPS definiują zawartość popiołu siarczanowego, fosforu i siarki w olejach silnikowych. Low SAPS - bardzo ograniczona zawartość popiołu siarczanowego (=<0,5%), fosforu (0,05%) i siarki (=<0,2%). Mid SAPS - ograniczona zawartość popiołu siarczanowego (=<0,8%), fosforu (0,07 - 0,09%) i siarki (=<0,3%). Full SAPS - brak ograniczeń odnośnie zawartości popiołu siarczanowego, fosforu i siarki. To chyba tyle w temacie
Opublikowano 18 Czerwca 201214 l Kolego a jesteś w stanie mi kupić ten olej w niemczech? Bardzo mi na tym zależy.