Opublikowano 17 Grudnia 201213 l Dlaczego najlepszy? DPFa nie mam i jakoś nie wierzę w oleje longlife... Czekam na argumenty za... Za tym co napisałeś oczywiście. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Opublikowano 17 Grudnia 201213 l Najlepszy do silników z DPF-em i DP to taki olejMillers Oils EE Longlife C3 5w30 Tak samo dobry jak Motul Specyfic 507.00, Amsoil AEL, LM TOP TEC 4200... w BKE nie ma DPFa wiec z powodzeniem mozna stosowac 505.01 5w-40.
Opublikowano 17 Grudnia 201213 l No i właśnie chciałbym żebyś mi coś polecił jeśli możesz... Która opcja według Ciebie lepsza? Motul czy coś innego? A może przy normalnej jeździe marka producenta to sprawa drugorzędna jeśli olej klasy premium i spełniający normę? Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Opublikowano 18 Grudnia 201213 l No i właśnie chciałbym żebyś mi coś polecił jeśli możesz...Która opcja według Ciebie lepsza? Motul czy coś innego? A może przy normalnej jeździe marka producenta to sprawa drugorzędna jeśli olej klasy premium i spełniający normę? Zalej Motula specyfic 505.01 lub Millers Xfe PD lub LM TT 4600 lub 4100. Dobry jest Ams AFL. Do wyboru.
Opublikowano 18 Grudnia 201213 l No i właśnie chciałbym żebyś mi coś polecił jeśli możesz...Która opcja według Ciebie lepsza? Motul czy coś innego? A może przy normalnej jeździe marka producenta to sprawa drugorzędna jeśli olej klasy premium i spełniający normę? Zalej Motula specyfic 505.01 lub Millers Xfe PD lub LM TT 4600 lub 4100. Dobry jest Ams AFL. Do wyboru. był dylemat co zalać a teraz do 2018 roku już wiesz z czego będziesz mógł wybierać ):grin:
Opublikowano 18 Grudnia 201213 l Pytanie czy w praktyce jest różnica między olejami klasy premium spelniajacymi ta samą normę... Różnica taka jak wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanoca i na odwrót. Jedni wolą pierwszą opcję, drudzy drugą. Do tych trzech producentów dorzuć jeszcze Millers'a i masz oleje, które chronią a nie szkodzą. To już są oleje takiej jakości, że wybór powinien być typowo kobiecy, czyli które opakowanie oleju będzie lepiej komponowało się z wystrojem garażu
Opublikowano 18 Grudnia 201213 l 2. Było kiedyś na forum, że 0W-40 jest za rzadki do TDI. Olej przedostaje się przez uszczelnienia turbiny i brudzi nam "drugą" stronę. W przypadku naszych turbin (z ruchomymi kierownicami) może się to przyczynić do zapieczenia tychże. Aktualnie mieszkam w regionie gdzie mróz może chwycić na kilka dni poniżej -30*C, a autem codziennie robię z 20km po mieście co chwile gasząc/odpalając + 200km trasy. To jak jest z tymi 0w? Zdrowiej będzie zalać jakiś dobry 0w40 , 0w30 czy trzymać się motula xcessa ?
Opublikowano 18 Grudnia 201213 l 2. Było kiedyś na forum, że 0W-40 jest za rzadki do TDI. Olej przedostaje się przez uszczelnienia turbiny i brudzi nam "drugą" stronę. W przypadku naszych turbin (z ruchomymi kierownicami) może się to przyczynić do zapieczenia tychże. Aktualnie mieszkam w regionie gdzie mróz może chwycić na kilka dni poniżej -30*C, a autem codziennie robię z 20km po mieście co chwile gasząc/odpalając + 200km trasy. To jak jest z tymi 0w? Zdrowiej będzie zalać jakiś dobry 0w40 , 0w30 czy trzymać się motula xcessa ? Jeśli rzeczywiście jest jak mówisz, zalałbym olej 0w. Ważniejsza jest ochrona silnika o temp -30. Turbina i tak będzie chroniona. Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
Opublikowano 18 Grudnia 201213 l 2. Było kiedyś na forum, że 0W-40 jest za rzadki do TDI. Olej przedostaje się przez uszczelnienia turbiny i brudzi nam "drugą" stronę. W przypadku naszych turbin (z ruchomymi kierownicami) może się to przyczynić do zapieczenia tychże. Aktualnie mieszkam w regionie gdzie mróz może chwycić na kilka dni poniżej -30*C, a autem codziennie robię z 20km po mieście co chwile gasząc/odpalając + 200km trasy. To jak jest z tymi 0w? Zdrowiej będzie zalać jakiś dobry 0w40 , 0w30 czy trzymać się motula xcessa ? Ficjor zacytowałeś fragment mojej wypowiedzi, w której przytaczam jakieś bzdury z innego forum Przede wszystkich ich nie słuchaj, ja przed obecną zimą zalałem 0w40 i słychać jak szybko po rozruchu olej wycisza silnik.
Opublikowano 18 Grudnia 201213 l Aaa Dzięki za odpowiedzi. Jaki producent oleju 0w40? Będzie duża różnica między 0w40 a 0w30?
Opublikowano 18 Grudnia 201213 l Masz PD, powinieneś mieć 505.01. Ja bym zmienił.Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2 ale on ma taka norme Tak to jest polsyntetyk do diesla 505,00 i 505.01 wlasnie taki zalalem i jest git jak narazie zwawiej sie wkreca po magnat10w
Opublikowano 18 Grudnia 201213 l A co lepiej: MOTUL SPECIFIC VW 505.01 czy MOTUL 8100 x-Clean C3 5W40?
Opublikowano 18 Grudnia 201213 l A co lepiej: MOTUL SPECIFIC VW 505.01 czy MOTUL 8100 x-Clean C3 5W40? obojetne.
Opublikowano 18 Grudnia 201213 l ja mam takie pytanko czy jak wymieniacie olej to przy okazji wszystkie filtry??
Opublikowano 18 Grudnia 201213 l ja tak:decayed: Łącznie z kabinowym Filtr powietrza 3-4 razy w roku, paliwa przed zimą a oleju jak się rozpuści
Opublikowano 18 Grudnia 201213 l no to tak zrobie...panowie a co myslicie o castrolu??poprzedni wlasciciel jezdzil na takim i nie jestem pewien czy zmieniac....
Opublikowano 18 Grudnia 201213 l no to tak zrobie...panowie a co myslicie o castrolu??poprzedni wlasciciel jezdzil na takim i nie jestem pewien czy zmieniac.... Castrol to syf, kiła i mogiła. Najlepiej omijać szerokim łukiem no ale skoro nie jesteś pewien...