Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlaczego najlepszy?

DPFa nie mam i jakoś nie wierzę w oleje longlife...

Czekam na argumenty za...

Za tym co napisałeś oczywiście.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Najlepszy do silników z DPF-em i DP to taki olej

Millers Oils EE Longlife C3 5w30

Tak samo dobry jak Motul Specyfic 507.00, Amsoil AEL, LM TOP TEC 4200...

w BKE nie ma DPFa wiec z powodzeniem mozna stosowac 505.01 5w-40.

Opublikowano

No i właśnie chciałbym żebyś mi coś polecił jeśli możesz...

Która opcja według Ciebie lepsza? Motul czy coś innego? A może przy normalnej jeździe marka producenta to sprawa drugorzędna jeśli olej klasy premium i spełniający normę?

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Która opcja według Ciebie lepsza? Motul czy coś innego? A może przy normalnej jeździe marka producenta to sprawa drugorzędna jeśli olej klasy premium i spełniający normę?

Zalej Motula specyfic 505.01 lub Millers Xfe PD lub LM TT 4600 lub 4100. Dobry jest Ams AFL. Do wyboru.

Opublikowano

Zalej Motula specyfic 505.01 lub Millers Xfe PD lub LM TT 4600 lub 4100. Dobry jest Ams AFL. Do wyboru.

był dylemat co zalać a teraz do 2018 roku już wiesz z czego będziesz mógł wybierać ;)):grin::grin::grin:

Opublikowano

Pytanie czy w praktyce jest różnica między olejami klasy premium spelniajacymi ta samą normę...

Różnica taka jak wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanoca i na odwrót. Jedni wolą pierwszą opcję, drudzy drugą. Do tych trzech producentów dorzuć jeszcze Millers'a i masz oleje, które chronią a nie szkodzą. To już są oleje takiej jakości, że wybór powinien być typowo kobiecy, czyli które opakowanie oleju będzie lepiej komponowało się z wystrojem garażu :grin:

Opublikowano

2. Było kiedyś na forum, że 0W-40 jest za rzadki do TDI. Olej przedostaje się przez uszczelnienia turbiny i brudzi nam "drugą" stronę. W przypadku naszych turbin (z ruchomymi kierownicami) może się to przyczynić do zapieczenia tychże.

Aktualnie mieszkam w regionie gdzie mróz może chwycić na kilka dni poniżej -30*C, a autem codziennie robię z 20km po mieście co chwile gasząc/odpalając + 200km trasy.

To jak jest z tymi 0w? Zdrowiej będzie zalać jakiś dobry 0w40 , 0w30 czy trzymać się motula xcessa ?

Opublikowano

2. Było kiedyś na forum, że 0W-40 jest za rzadki do TDI. Olej przedostaje się przez uszczelnienia turbiny i brudzi nam "drugą" stronę. W przypadku naszych turbin (z ruchomymi kierownicami) może się to przyczynić do zapieczenia tychże.

Aktualnie mieszkam w regionie gdzie mróz może chwycić na kilka dni poniżej -30*C, a autem codziennie robię z 20km po mieście co chwile gasząc/odpalając + 200km trasy.

To jak jest z tymi 0w? Zdrowiej będzie zalać jakiś dobry 0w40 , 0w30 czy trzymać się motula xcessa ?

Jeśli rzeczywiście jest jak mówisz, zalałbym olej 0w. Ważniejsza jest ochrona silnika o temp -30. Turbina i tak będzie chroniona.

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Ficjor zacytowałeś fragment mojej wypowiedzi, w której przytaczam jakieś bzdury z innego forum :) Przede wszystkich ich nie słuchaj, ja przed obecną zimą zalałem 0w40 i słychać jak szybko po rozruchu olej wycisza silnik.

Opublikowano

Aaa :) Dzięki za odpowiedzi.

Jaki producent oleju 0w40?

Będzie duża różnica między 0w40 a 0w30?

Opublikowano

Tu już masz wybór Motul lub Liqui Moly

Opublikowano
Masz PD, powinieneś mieć 505.01. Ja bym zmienił.

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

ale on ma taka norme Tak to jest polsyntetyk do diesla 505,00 i 505.01 wlasnie taki zalalem i jest git jak narazie zwawiej sie wkreca po magnat10w

Opublikowano

A co lepiej: MOTUL SPECIFIC VW 505.01 czy MOTUL 8100 x-Clean C3 5W40?

Opublikowano
A co lepiej: MOTUL SPECIFIC VW 505.01 czy MOTUL 8100 x-Clean C3 5W40?

obojetne.

Opublikowano

ja mam takie pytanko czy jak wymieniacie olej to przy okazji wszystkie filtry??

Opublikowano

ja tak:decayed:

Opublikowano
ja tak:decayed:

Łącznie z kabinowym :wink: Filtr powietrza 3-4 razy w roku, paliwa przed zimą a oleju jak się rozpuści :)

Opublikowano

stan filtra powietrza ma bezposredni wplyw na trwalosc turbiny.

Opublikowano

no to tak zrobie...panowie a co myslicie o castrolu??poprzedni wlasciciel jezdzil na takim i nie jestem pewien czy zmieniac....

Opublikowano
no to tak zrobie...panowie a co myslicie o castrolu??poprzedni wlasciciel jezdzil na takim i nie jestem pewien czy zmieniac....

Castrol to syf, kiła i mogiła. Najlepiej omijać szerokim łukiem no ale skoro nie jesteś pewien...