Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, zrobię płukankę silnika LIQUI MOLY ENGINE FLUSH. A potem go zaleję jakimś Motulem. Najpierw jednak muszę się upewnić czy mam silnik na pompowtryskach,gdyż moja plakietka pod maską jest nieaktualna, a w tym momencie dojścia do silnika w żaden sposób uzyskać nie mogę.

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ok, zrobię płukankę silnika LIQUI MOLY ENGINE FLUSH. A potem go zaleję jakimś Motulem. Najpierw jednak muszę się upewnić czy mam silnik na pompowtryskach,gdyż moja plakietka pod maską jest nieaktualna, a w tym momencie dojścia do silnika w żaden sposób uzyskać nie mogę.

A na czym byś miał na CR w b6? Tylko na pompkach wychodziły te silniki ,mieć silnik pod maską i nie wiedzieć jaki....

Opublikowano

Witam jaki olej polecacie do mojej 1,9 brb poprzedni własciciel jezdził na castrol 5w30 LL 507,00

Opublikowano

Ale ludzie zadają bez sensu pytania, tyle stron i nie chce się poczytać brak słów jaki olej ,i jaki olej, najlepszy będzie rzepakowy, ha ha ha...

Opublikowano

Jak masz DPF to każdy inny z normą 507 oby nie Castrol.

Opublikowano

A na czym byś miał na CR w b6? Tylko na pompkach wychodziły te silniki ,mieć silnik pod maską i nie wiedzieć jaki....

Tematem zainteresowałem się zdecydowanie za późno, przejechałem może 10 tys. km. Prędzej był silnik 2,5 TDi, teraz jest 1.9 TDi 130 KM. O czym dowiedziałem się w sumie baaaaardzo niedawno. A że jest teraz wlany 10W40 Mobil, dowiedziałem się przypadkowo, nie spodziewałem się, że mechanik może nie wiedzieć jaki lać olej.

Opublikowano

własnie ze nie mam DPFU i tak zawsze zmieniam olej co max 12 tys zastanawiam sie teraz nad olejem motul 8100 X-clean+ 5W30 lub OLEJ Motul Specyfic 5W30 tylko czytałem ze sa one podrabiane dosc czesto ?

Opublikowano

Wlej xcleana 5W40

Opublikowano

Witam silnik 1.9 tdi 116k brb bez DPF z 2006r, ktoś zalewał jakiś z tych dwóch? Jeśli tak to który polecacie?

MOTUL SPECIFIC VW 507.00

MOTUL 8100 x-Clean+ 5W30

Opublikowano

Żaden z twoich.Jakiś 5W40 jeśli nie ma DPF.

Opublikowano

...nie ma DPF, czyli 5w40 szukam, myslałem o Motul lub volveline. Ma ktoś sprawdzony olej dobrej klasy 5w40 ?

Opublikowano

Polecam LM jak masz dostęp. Chwilowo tez mam Valvoline Dura i jest dobrze.

Opublikowano

chodzi o Liqui Moly 5w40 ? Czy jakiś konkretny produkt tej firmy ? Widzę, że jest dużo droższy od Motul lub volveline a czy jest lepszy ?

Opublikowano

...popytam może mi się uda wygrzebać ten LM, a jak nie to Valvoline, obecnie mam ten z tego co pamiętam

SynPower XL-III 5W-30 Oleje Smary MaxLife DuraBlend SynPower Tectyl

tylko kupowałem w 4L bańce, ale chyba nie jest dobry z tego co wyczytałem.

Poczytałem trochę na różnych forach i jednak olej LIQUI MOLY DIESEL SYNTHOIL 5w40 wyprzedza stawkę Motul czy volveline. także kolejny olej to będzie LIQUI MOLY DIESEL SYNTHOIL.

Opublikowano

Czy w ogóle jest możliwe, aby mój 1.9 TDi 130KM miał DPF? Silnik przekładany rok temu.

Druga sprawa, da się sprawdzić jakoś przebieg "nowego" silnika. Skrzynia też jest "nowa" - 6 biegowa. Reszta podzespołów nie wiem niestety.

Opublikowano

Witam, poczytałem i znalazłem trzy propozycje z normą 505.1 do 1.9 tdi 116km bez PDF

1. Liqui Moly TOP TEC 4100 5W-40

2.MOTUL 8100 X-CLEAN 5W-40

3. VALVOLINE DuraBlend Diesel 5W-40

Wiem, że wszystkie są dobre ale który doradzacie albo który jest najlepszy ? Chyba, że są jeszcze lepsze, cena nie ma znaczenia.

Opublikowano
Witam, poczytałem i znalazłem trzy propozycje z normą 505.1 do 1.9 tdi 116km bez PDF

1. Liqui Moly TOP TEC 4100 5W-40

2.MOTUL 8100 X-CLEAN 5W-40

3. VALVOLINE DuraBlend Diesel 5W-40

Wiem, że wszystkie są dobre ale który doradzacie albo który jest najlepszy ? Chyba, że są jeszcze lepsze, cena nie ma znaczenia.

A co ma być w nich najlepszego. To są oleje z górnej półki wiec nie wiem pod jakim względem ma być którys lepszy. Ty to uzywał będziesz w cywilnym samochodzie wiec żadnej różnicy ani Ty ani silnik nie odczujecie, wiec bierz ten który sie opłaca najlepiej cenowo i nie szukaj sobie problemów tam gdzie ich nie ma.

Opublikowano

Ok, każdy olej ma swoich zwolenników, co do różnic to są jakieś tam i wynika to z badań, testów itp. z których wynikałoby, że pierwszy ma małą przewagę na tamtymi, ale tak jak mówiłeś jest to nie odczuwalne dla kierowcy i pewnie dla silnika, a różnica w cenie jest spora między pierwszym, drugim i trzecim.

---------- Post dopisany at 14:10 ---------- Poprzedni post napisany at 14:02 ----------

Pytanie z innej beczki, czy ma to duże znaczenie dla silnika jak wleje się olej Liqui Moly, Motul, VALVOLINE z normą 505.00, gdzie przystosowany jest do normy 505.01 lub 507 ? (silnik 1.9 tdi 116 km bez pdf) Można na takim oleju spokojnie jeździć czy lepiej wymienić ?

Opublikowano

Cofnij do 1 strony tego tematu. ;-)

Podobno oleje bez 505.01, 506,01 i 507 zostawiają nagar na wtryskach wiec lepiej nie.

507 w sumie jest badziewie ale przy DPF nie ma wyboru.