Opublikowano 13 Listopada 20169 l Masz jak kupisz z ASO.orientujesz się ile w aso kosztuje ?216,54 bruttohttp://www.sklep.motorpol.pl/sklep/ Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Edytowane 13 Listopada 20169 l przez cysiek18
Opublikowano 14 Listopada 20169 l Masz jak kupisz z ASO.orientujesz się ile w aso kosztuje ?216,54 bruttohttp://www.sklep.motorpol.pl/sklep/ Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Dzieki jadę do aso po nowy w takim bądź razie
Opublikowano 14 Listopada 20169 l Ja kupiłem w aso za 180 zł. Z zegar jak nie działał tak dalej nie działa. Wiązka jest ok i napięcie na wtyczce też. Send from My NOKIA 3310.
Opublikowano 14 Listopada 20169 l Tak. Sprawdzałem już wszystko. Podejżewam że poprosu nie ma zasięgu. Send from My NOKIA 3310.
Opublikowano 19 Listopada 20169 l Udało mi się w końcu wczoraj wymienić moduł zegarka. Stwierdziłem jego uszkodzenie na podstawie pomiarów. Kupiłem czujnik o numerze 4B0 919 145B za 20 zł na allegro. Zmieniłem go koło 21, rano wstaję idę do garażu i palemka jest Auto stoi w garażu pod domem, a zasięg mimo wszystko złapał
Opublikowano 19 Listopada 20169 l Jakie I gdzie pomiary robiłeś? Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 19 Listopada 20169 l Jakie I gdzie pomiary robiłeś? Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Sprawdzasz napięcie na zasilaniu i przewodzie sygnałowym. U mnie na sygnałowym było ciągle 5V. Dla wyjaśnienia cytuję Bart-S: Sygnał radiowy jest modulowany przez spadek napięcia z 5V do około 1.5V. To jest tak, że w trakcie 1 sekundy napięcie jest obniżane przez okres 100 lub 200 milisekund - nie wiem jakiego miernika używasz, być może ze względu na krótki okres czasu może nie wykrywać tego spadku. Podawanie stałego 5V bez skoków również jest objawem uszkodzenia odbiornika - jednak aby to sprawdzić, potrzebny jest lepszy miernik. Szkoda, że nie sprawdziłeś jakie napięcie jest podawane gdy zegarek nie ma zasilania (po 30 sekundach od otwarcia/zamknięcia drzwi bez włączania zapłonu zegar traci zasilanie). Operacja zakończona sukcesem - moduł wymieniony, antenka wróciła czyli zegar radiowy znów działa. Założyłem 8K0 919 145 A (zastępuje on modele 4B0 919 145 z końcówką A i B). Po wymianie modułu "palma" nie wskoczyła od razu. Ustawiłem zegarek na 2:59 – o 3:01 nadal brak wskaźnika (przypomnę tutaj, że automatyczna próba synchronizacji w normalnym cyklu pracy odbiornika startuje zawsze o godz. 3:00). Wyjąłem klucze ze stacyjki, pozamykałem drzwi i poszedłem dalej grzebać w bagażniku. Po kilku minutach wróciłem aby sprawdzić co z "palmą" – w międzyczasie zostało odcięte zasilanie do zegarka i licznika km (po wyłączeniu zapłonu te wyświetlacze są zasilane jeszcze przez 30 sekund). Otworzyłem drzwi – terminal 30 przywrócił zasilanie wyświetlacza zegarka i okazało się, że „palma” wróciła. Jeśli u kogoś kto ma zegar radiowy, wskaźnik synchronizacji nie pokazuje się - proponuję zacząć od sprawdzenia czy sterownik deski rozdzielczej podaje zasilanie dla modułu odbiorczego. Jeśli synchronizacja nie udaje się od dłuższego czasu, wystarczy otworzyć drzwi – powinno to zasilić moduł napięciem 5V (otworzenie drzwi = aktywacja terminala 30, na zegarach zasilone zostają wyświetlacz zegara i licznika kilometrów). Pomiaru dokonujecie na wiązce elektrycznej modułu odbiornika - u siebie sprawdzałem z prawej strony za lampą. Ściągacie prawą tapicerkę bagażnika, wywalacie wzmaka (Avant, klucze 13 i 10) i tym samym uzyskujecie dostęp do kabelków. Nie powinno być problemu z identyfikacją - wiązka składa się z 3 przewodów: - żółty (zasilanie 5V) - brązowo/biały (masa) - czerwono/zielony (sygnał) Miernik do łapy i mierzymy (jedną końcówkę w kabel masy a drugą w zasilanie). Można albo przekłuć się przez izolację kabla (jeśli końcówki pomiarowe są wystarczająco ostre) albo ściągnąć trochę izolacji nożykiem (potem się to zaklajstruje taśmą izolacyjną). Teraz wystarczy otworzyć drzwi i na w/w obwodzie powinno pojawić się +5V – jeśli nie będzie, mamy uszkodzoną wiązkę (lub źle zakodowany sterownik zegarów). Jeśli napięcie będzie prawidłowe – możecie zamawiać w ASO nowy moduł (koszt to 150zł bez rabatu). Dodatkowo sprawdzamy drugi obwód (masa i sygnał) – przy prawidłowej synchronizacji napięcie będzie się tu stale zmieniać. Informacja o aktualnej godzinie jest podawana przez odpowiednią modulację sygnału (na mierniku będziemy to widzieć w postaci ciągłych skoków napięcia). Jak dostać się do modułu… Tapicerkę już mamy zdjętą. Zatem można odkręcić śruby mocujące zderzak do nadwozia (zwykła nasadka „10”): Odkręcamy śrubę mocującą tylną lampę (krzyżak) i wyciągamy ją: Teraz 2 śruby osłony nadkola (torx), i kolejne dwie za osłoną (torx) - obie na wysokości spojlera tylnego zderzaka, przy rancie nadkola. Teraz wysuwamy spojler zderzaka („dokładkę”) z mocowań przy łączeniu z błotnikiem i możemy odchylać prawą stronę zderzaka do tyłu – mamy dostęp do modułu: Moduł jest przykręcony do belki zderzaka przy pomocy 2-óch torxów „20”. Dzięki temu, że wyjęliśmy lampę po odchyleniu zderzaka mamy dostęp do śrub od góry (nie trzeba ściągać całego zderzaka). Jednak dostaniemy się tam tylko torxem „fajką” – jeśli nie dysponujemy takim, można pominąć demontaż lampy i od razu brać się za demontaż całego zderzaka. GL & HF
Opublikowano 26 Listopada 20169 l Szybkie pytanie. Czy B7 z 2006 r. ma zegar radiowy w standardzie ?. Nie mam ikony "palmy" i się zastanawiam czy po prostu nie mam w wyposażeniu czy coś nie tak z kodowaniem lub modułem ?, czy w B7 Avant ten moduł znajduję się pod prawą lampą na belce zderzaka ?. Szczerze to nie wiem od czego zacząć w tym temacie. Kolega w B7 ma ikonę palmy a nic nie dokładał. Edytowane 26 Listopada 20169 l przez @DeK
Opublikowano 26 Listopada 20169 l Zacznij od kodów wyposażenia. Potem licznik. Zależy jaki był. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano 26 Listopada 20169 l Hej koledzy. Wybaczcie, ale nie chce wertować 40 stron Czasem przy zegarku pojawiła się ta "palemka " czyli rozumiem, że mam ten zegar radiowy. Czy on sam się nastraja ? Trzeba ta funkcję jakąś włączyć ? I na czym to dokładnie polega
Opublikowano 26 Listopada 20169 l Moduł. Miejsce parkowania. Najczęściej pada moduł. Vag i odczytać błędy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano 26 Listopada 20169 l Nie wybaczymy. Poczytaj trochę... Skoro była, a nie ma, to widocznie brak zasięgu.
Opublikowano 26 Listopada 20169 l Niestety U1A więc nie mam instalacji i modułu. Auto z EU to w liczniku powinno być gniazdo do podpięcia tak ? Chciałbym zamontować moduł z podajże A6C5 lub TT ewentualnie z A8 bo podobno można zamontować za zegarami. Chcę kupić ten lepszy tj. 8K0 tylko chciałbym właśnie kompletny z kablem i wtyczką do podpięcia pod zegary. Nie wiem czy nr części jest ten sam a różni się tylko do modelu ?, chciałbym kupić nawet nówkę w aso. Edytowane 26 Listopada 20169 l przez @DeK
Opublikowano 26 Listopada 20169 l Europa ma wyjście na zegarek. Bierz 8KO bo jest nowszy . Dużo tego na allegro leży Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 27 Listopada 20169 l Ktoś na forum sprzedawał wiązkę żeby podpiąć od razu pod licznik i gdzieś tam umiejscowić moduł. Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 27 Listopada 20169 l Skoro była, a nie ma, to widocznie brak zasięgu. Skoro było, a nie ma, to problem z modułem lub instalacją, a nie brak zasięgu. Chyba, że samochód trzymamy w żelbetonowym bunkrze. -- Pozdrawiam. Sławek