Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi RS5 VS BMW M3 roadtest (English subtitled)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie do końca bo w R8 Spider 5.2l skrzynia automatyczna za dopłatą 35 tys. zł jest strasznie wielkim nie wypałem i o wiele lepiej operować 6-stopniowym manualem :)

Tyle, że tam jest skrzynia typu Robitised Manual, jeszcze inny typ - ta sama co w Gallardo. Źle się tym jeździ na codzień.

fajnie przygasają lampki ledowe z tyłu.. i z przodu też :) ciekawe o co w tym chodzi :gwizdanie: :kox:

To wina kamery.

Przecież tak mają nowe ledy już w A6 C6 jak się patrzy z boku to masz wrażenie się przygasają ledy albo że już nie świecą.

Tak samo u mnie jest w tych nowych ledach, kiedyś jechałem i gość z prawej strony za mną jechał peugeotem 607 i na światłach mi powiedział że mi się nie świeci lewa lampa z ledami to później go wyprzedziłem i jechał równo za mną i się przekonał o czym mowa.

Takie OT :) [br]Dopisany: 15 Sierpień 2010, 23:26_________________________________________________Mnie tylko ciekawi jak na 1/4 mili M3 pojedzie z RS5 bo wiadomo Q w wyższych prędkościach ma straty :mysli:

Zakręty. łuki na pewno są po stronie RS5.

Opublikowano

Pablo,

podejrzewam, że na 1/4 jeśli oba miałyby automaty, byłby remis, ew. malutka wygrana BMW. Różnice pewnie by zrobiła minimalnie szybsza przekładnia w M3.

Z manualami, tutaj RS5 by zapewne minimalnie wygrało.

Co do przyczepności, nie chcę Cię zawieść, ale to zawsze BMW wypadało lepiej.

Podejrzewam, że i tu byłoby podobnie. Co więcej, w każdym z filmów podkreślane jest to, że to M3 ma bardziej hmmm...jak to nazwać, precyzyjny układ kierowniczy. Bardziej czujesz kontakt z podłożem, niż w przypadku Audi.

Opublikowano

Pablo,

podejrzewam, że na 1/4 jeśli oba miałyby automaty, byłby remis, ew. malutka wygrana BMW. Różnice pewnie by zrobiła minimalnie szybsza przekładnia w M3.

Z manualami, tutaj RS5 by zapewne minimalnie wygrało.

Co do przyczepności, nie chcę Cię zawieść, ale to zawsze BMW wypadało lepiej.

Podejrzewam, że i tu byłoby podobnie. Co więcej, w każdym z filmów podkreślane jest to, że to M3 ma bardziej hmmm...jak to nazwać, precyzyjny układ kierowniczy. Bardziej czujesz kontakt z podłożem, niż w przypadku Audi.

Kuba ale nie porównuj jej do nowego RS5 bo tutaj mamy nowy układ kierowniczy i mogę się założyć że na krętych drogach o wiele gorzej wypadła by beta, wystarczy zobaczyć na coraz to nowsze testy jak wszyscy zachwalają :)

Będzie bezpośredni test to się przekonamy :wink4:

Opublikowano

Ale ja piszę na podstawię tych testów, co zostały wklejone ;)

Tam wyraźnie mówili o zachowaniu i o "czuciu" auta przez kierowcę ;)

Opublikowano

Na ćwiatkę wygrałoby RS5, bo ma quattro i nie wiem w jaki sposób miałoby być szybsze w manualu (nawet gdyby był dostępny) skoro czas 0-100 ma lepszy w S-tronicu (pewnie dlatego nie ma opcji wolniejszego manuala), to już nie konwerterowe automaty tylko manuale sterowane elektronicznie z opcją "Launch Control".

Opublikowano

No jesli to LC jest dobre, to tak... bo bez LC, to dobry strzal ze sprzegla i aftomat nie ma szans :)

Opublikowano

Thom4s, jesteś pewien, że tam jest LC?

Moim zdaniem - nie ma.

Opublikowano

No jesli to LC jest dobre, to tak... bo bez LC, to dobry strzal ze sprzegla i aftomat nie ma szans :)

Niestety z DSG manual nie ma szans. ESP off, lewa noga na hamulec, prawa na gaz, 4k rpm i rura. :decayed:

Thom4s, jesteś pewien, że tam jest LC?

Moim zdaniem - nie ma.

Na 100% jest.

15 sekund szukania:

http://www.youtube.com/watch?v=RYXKLSftSrc

Opublikowano

Ale to szarpie :kox: :kox: :kox:

Opublikowano

Czyli to nie jest silnik o symbolu FSI - bo to właśnie w tym sposobie wtryskiwania paliwa leżał problem... :mysli:

Opublikowano

Jak pierwszy raz widzialem RS 5 na fotkach, to stwierdzilem ze spierdzielili piekne autko. Technicznie jest obiecujacy. W zeszlym tygodniu sie pojawil w sasiednim Autohausie.... :naughty:

Musze powiedziec ze w tym kolorze wyszedl: :kox: :kox: :kox: :kox: :kox: :kox: :kox: :kox:

Jedynym mankamentem jaki dotychczas zobaczylem jest Kierownica....- ja dla mnie KUPA- nie mogli zrobic cos na wzor R8? Przeciez w S3, TTS taka dali...

Ale...., nie zapomnialem o fotkach :decayed: :

5d7fdd0e09f524e8med.jpgd4b32ed485b0078cmed.jpg

372c4720f10eacebmed.jpg2c384f54badfd642med.jpg

f00a2bad7bd1e1fcmed.jpg0cfd0323894e31d6med.jpg

Moim zdaniem najlepsza czesc nadwozia jest na 4 fotce- kocham te czesc po prostu :D

Opublikowano

Rs5 jest trochę za ciężki, gdzieś wyczytałem ze nawet 220kg więcej waży od M3 + gorszy rozkład masy i stąd zapewne wygrana M3 w niektórych testach mimo wiekszej mocy.

Opublikowano

Na pierwszym/drugim filmiku koleś gada, że chyba o 150 kilo jest Audi cięższe (o ile dobrze zapamiętałem) także nie jest to jakaś super różnica, ale jeśli do RS'a wsiądzie otyły koleś 170 kilo, a do M'ki gorąca 50'tka to różnica jest już co najmniej zauważalna :mysli::)

Opublikowano

Czyli to nie jest silnik o symbolu FSI - bo to właśnie w tym sposobie wtryskiwania paliwa leżał problem... :mysli:

To jest silnik FSI. Wszystkie silniki VAG w tej chwili mają bezpośredni wtrysk.

Opublikowano

Ten wozek jest poprostu killerski :kox:

Ale S-piąteczką tez bym nie pogardził :cool1: :cool1:

Opublikowano

Thom4s, ja tam nie widzę nigdzie Procedury Startu.

Start zupełnie normalny, noooooo... może jakby ruszał z 1.5 k.

Zauważ, jak go zmuliło od razu po ruszeniu.

Opublikowano

Thom4s, ja tam nie widzę nigdzie Procedury Startu.

Start zupełnie normalny, noooooo... może jakby ruszał z 1.5 k.

Zauważ, jak go zmuliło od razu po ruszeniu.

Przecież on startuje z 5k rpm !! Włączasz na tryb manualny, wyłączasz ESP i dalej tak jak pisałem. Każde S4 3.0T ma LC, więc dlaczego RS5 nie maiłoby mieć.

Pierwsze 2 linki, które znalazłem:

http://www.auto-motor-i-sport.pl/wiadomosci/Audi-RS5-nowy-model-RS-2686.html

http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Premiery/Oto_Audi_RS5,a,159149.html

Wpisz w google RS5 Launch Control, wyskakuje mnóstwo artykułów z tymi słowami kluczowymi. Poza tym, wszystkie DSG mają LC łącznie z golfem GTI, bo to jest skrzynia manualna z dwumasem itp. tylko zamiast 1 sprzęgła ma 2 i zamiast zmieniać manualnie sprzęgłem, robi to za ciebie komputer. Nie ma tu żadnego sprzęgła hydrokinetycznego.

Tak to działa w TTS:

http://www.youtube.com/watch?v=jz_WN0RZXy0&feature=related

Też go troche zamuliło, w manualu też zamula lekko jak już ruszysz.

Aha, M3 z DCT dwusprzęgłowym też ma Launch Control, ale ta skrzynia nie jest tak udana jak DSG.

Opublikowano

Nie widziałem, aby on tam startował z 5 K rpm, przynajmniej na pewno na to nie wyglądało.

Nie wiem, może faktycznie dwumas robi swoje i zmula (po prostu już "chwile" nie mam Audi, a u mnie taki zamuł w Forku nigdy nie wystąpił, stąd moje zdziwienie + mam oczywiście manuala).

Faktycznie, launch control jest w RS5...

Hmmm... dziwne...

Opublikowano

Nie widziałem, aby on tam startował z 5 K rpm, przynajmniej na pewno na to nie wyglądało.

Nie wiem, może faktycznie dwumas robi swoje i zmula (po prostu już "chwile" nie mam Audi, a u mnie taki zamuł w Forku nigdy nie wystąpił, stąd moje zdziwienie + mam oczywiście manuala).

Faktycznie, launch control jest w RS5...

Hmmm... dziwne...

Zauważ, że w A5 wskazówki są inaczej ułożone niż w B6/B7. Są one Pionowo w dół i dolny zakres obrotów jest niżej.

Opublikowano

Wiesz, nawet się na obroty nie patrzyłem w RS5 na tym filmiku.

Bardziej chodzi o zachowanie auta. Po wyraźnym wystrzale, jest równie wyraźnie zwolnienie i znów przyspieszenie.

Nic to, czekam na więcej filmików z tym TC :)