FANTOMAS Opublikowano 21 Marca 2011 Opublikowano 21 Marca 2011 czarny olej to już raczej bardzo źle świadczy o jego stanie i przebiegu ale nie twierdzę że taki był twój. To co widziałem na twoim filmie to jak dla mnie kolor b.ciemnego miodu a takiego koloru nie miał mój olej po 100tyś dlatego mnie to zdziwiło bo z tego co czytałem to wymieniałeś go chyba nie dawno ale skoro to nie ori ATF to nie polemizuję nad jego kolorem. Skrzynia ma odpowietrzenie od strony dwumasu więc objaw podciśnienia podczas spuszczania nie występuje tak jak pisałem sam wymieniałem olej w kilku autach z automatem i nigdy nie widziałem takiego objawu żeby olej tak chlupał przy ustalaniu stanu a nie raz zalewałem specjalnie większą ilością żeby uzyskać większą ilość świeżego oleju przed ustaleniem stanu własciwego.
carpa84 Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Opublikowano 21 Marca 2011 No to nie wiem jak to jest z tym spuszczaniem (oleju) ale właśnie wróciłem z małej przejażdżki 220km po autostradzie i oto co wyświetlało mi się cały czas dodam że ostatni taki wynik miałem przed oddaniem auta do Sserwisu Piszę to z ręką na sercu gdyż nie chodzi mi tutaj o pobijanie najmniejszego spalania ale chodzi mi o to żeby auto paliło tyle co przed wizytą w w/w "warsztacie" i nie chcę na razie tu nikogo oskarżać ale jeśli moje i nie tylko moje przeczucia się okażą prawdą to postaram się mój wątek rozesłać do jak największej liczby ludzi posiadających skrzynie multi !! Zrobiłem jeszcze taki mały, może nic nie znaczący test, a mianowicie wylałem spuszczony olej na kartkę papieru żeby lepiej określić kolor oleju
FANTOMAS Opublikowano 21 Marca 2011 Opublikowano 21 Marca 2011 To u mnie taki był podobny kolor oleju po 100tyś może trochę jaśniejszy (kolor piwa ) ale jakbyś wylał tak nowy ori ATF to by był prawie jak woda. U mnie po spuszczeniu nadmiaru nadal miał w miarę klarowny kolor. Chyba że ten twój stary był na tyle dojechany że nowy nie potrafił przełamać barwy na jaśniejszą ile masz zrobione na tym oleju po wymianie?. Dalej nie jestem w stanie zrozumieć jak można przelać o 3l ponad stan i jak mogli Ci oddać takie auto przecież pownni sprawdzić poziom taką samą metodą jak ty nie ma co super serwis
carpa84 Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Opublikowano 21 Marca 2011 Ja miałem całą skrzynie otwieraną ! Także zalewali ją od nowa ! Jutro poszukam czy nie zostało mi gdzieś oryginalnego oleju ATF porównam na kartce oba jak tylko znajdę !! A mój stary olej przed wizyta w Sserwisie miał 4200 km bo wyjmowałem sterownik i zalewałem go oryginałem ale to chyba niema znaczenia bo miałem cała skrzynie otwartą ! Też nie jestem w stanie zrozumieć tego "nieświadomego" przelania. A może świadomego żeby np. klient wrócił z rozszczelnioną skrzynią lub wyciekami (nie wiem już co o tym myśleć bo wszystko mi przychodzi do głowy)
Bart-S Opublikowano 21 Marca 2011 Opublikowano 21 Marca 2011 Teoria się potwierdziła Mimo wszystko zalecam więcej testów. Dajmy sobie trochę czasu aby potwierdzić, że wszystko jest OK.[br]Dopisany: 21 Marzec 2011, 23:11_________________________________________________Kamil - przejrzałem MVB, które mi podesłałeś. Nie mam się do czego przyczepić - jest gitara.
FANTOMAS Opublikowano 21 Marca 2011 Opublikowano 21 Marca 2011 Też nie jestem w stanie zrozumieć tego "nieświadomego" przelania. A może świadomego żeby np. klient wrócił z rozszczelnioną skrzynią lub wyciekami (nie wiem już co o tym myśleć bo wszystko mi przychodzi do głowy) partactwo i tyle ja bym wysłał ten filmik temu Sopie z pytaniem czy wszystkim leją taki gift w postaci 3 litrów extra jedyne co to cały czas zastanawiają mnie te "fale" oleju ale nie mam sensownego wytłumaczenia oprócz tego że może przy 3 litrach zbyt wysokiego poziomu dochodzi do takiego wzbużenia oleju w misce że pojawia się taka fala ale dziwi mnie że jest ona praktycznie do samego końca spuszczania oleju
H4mm3R Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 Ja dziś też sprawdzałem u siebie stan ojelu i było tylko 1l ponad stan w porównaniu do Bart-Sa i carpa84 ale okazało się że po 30000km od poprzedniej wymiany mam przepalony olej który nadaje się do wymiany Najlepsze w tym że niedawno wymieniano mi sterownik w Sserwisie i jakoś nikt o tym nie wspomniał
Bart-S Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 Ja dziś też sprawdzałem u siebie stan ojelu i było tylko 1l ponad stan w porównaniu do Bart-Sa i carpa84 ale okazało się że po 30000km od poprzedniej wymiany mam przepalony olej który nadaje się do wymiany Najlepsze w tym że niedawno wymieniano mi sterownik w Sserwisie i jakoś nikt o tym nie wspomniał Tomek - to nie musi być przepalony olej (nie wiem jak to sprawdzałeś). Castrol CTF-A może tak wyglądać... Zamówię butelkę 1L na próbę i porównamy... (ale będziemy mieć debatę w BT )
H4mm3R Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 Ja dziś też sprawdzałem u siebie stan ojelu i było tylko 1l ponad stan w porównaniu do Bart-Sa i carpa84 ale okazało się że po 30000km od poprzedniej wymiany mam przepalony olej który nadaje się do wymiany Najlepsze w tym że niedawno wymieniano mi sterownik w Sserwisie i jakoś nikt o tym nie wspomniał Tomek - to nie musi być przepalony olej (nie wiem jak to sprawdzałeś). Castrol CTF-A może tak wyglądać... Zamówię butelkę 1L na próbę i porównamy... (ale będziemy mieć debatę w BT ) Wezmę specjalnie dla Ciebie ten olej po samym zapach czuć że spalony PS: zmieniłeś nr. tel. :?:[br]Dopisany: 22 Marzec 2011, 22:44_________________________________________________chyba po powrocie z BT czeka mnie wymiana dynamiczna oleju :gwizdanie:
FANTOMAS Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 Ja dziś też sprawdzałem u siebie stan ojelu i było tylko 1l ponad stan w porównaniu do Bart-Sa i carpa84 ale okazało się że po 30000km od poprzedniej wymiany mam przepalony olej który nadaje się do wymiany Najlepsze w tym że niedawno wymieniano mi sterownik w Sserwisie i jakoś nikt o tym nie wspomniał Tomek - to nie musi być przepalony olej (nie wiem jak to sprawdzałeś). Castrol CTF-A może tak wyglądać... Zamówię butelkę 1L na próbę i porównamy... Wezmę specjalnie dla Ciebie ten olej po samym zapach czuć że spalony dokładnie miałem wcześniej dopisać o tym że sam kolor to jedno ale zapach też dużo mówi o stanie oleju i skrzyni ale mi to uciekło w dyskusji. Olej przegrzany ma specyficzny zapach ciężko mi go określić ale da się to wyczuć poza tym jeśli macie spuszczony olej to dobrze go odstawić na dzień dwa i potem delikatnie zlać do drugiego pojemnika ale nie całkowicie. Zostawić resztke z dna i dokładanie się przyjrzeć co w niej pływa jeśli jest dużo opiłków to też nie jest dobra wróżba. Widzę że z tymi przelewkami to jakiś ładny bubel u tego Sopy co on ten olej ma za darmo że go tak rozdaje Z tego co widzę to w IC jest po 850zł za 20L czyli litr wychodzi koło 40zł to skoro u carpa84 było 3l górki to Sopa poszedł 120zł w plecy gdzie tu sens nie potrafię tego zrozumieć co on tam robią
Bart-S Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 PS: zmieniłeś nr. tel. :?: Tak. Za dużo fanek dzwoniło... Poszło na pw.
carpa84 Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Opublikowano 23 Marca 2011 Może chodzi o to żeby klient znowu powrócił z innym problemem np. z rozszczelnioną skrzynią i zostawia ok 1500 zł. - 120 zł. olej przelany i to daje 1380 do przodu ?? Nie może być tak ?
HiRide Opublikowano 23 Marca 2011 Opublikowano 23 Marca 2011 Może chodzi o to żeby klient znowu powrócił z innym problemem np. z rozszczelnioną skrzynią i zostawia ok 1500 zł. - 120 zł. olej przelany i to daje 1380 do przodu ?? Nie może być tak ? Moze tez byc inaczej Przykladowy Pan Zenek jedzie do serwisu SS na wymiane oleju lub jego kontrole (aby podtrzymac gwarancje na naprawe).Wsiada do sprawdzonego samochodu,czuje ze jedzie lepiej niz wczesniej tzn lzej i przyjemniej a do tego okazuje sie ze zuzywa mniej paliwa. Czy nie warto bylo jechac do Pana Sopy na wymiane oleju?-Zastanawia sie Zenek Nie dosc ze spalanie mu spadlo o 1.5L to jeszcze auto jezdzi jak kiedys. Wspanialy serwis ktory zna sie na robocie i mozna polecic go innym Oczywiscie klient nie wie ze spuszczono mu nadmiar oleju ze skrzyni.Jest przekonany ze olej zostal wymieniony na nowy,za co rzecz jasna-placi. Taka moja wersja.
FANTOMAS Opublikowano 23 Marca 2011 Opublikowano 23 Marca 2011 Panowie nie popadajmy w paranoje raczej w takie scenariusze to nie uwierzę. Uważam że osoby które się tym zajmują muszą być całkowicie niekompetentne bo coś takiego jak wymiana oleju w skrzyni to podstawowa umiejętność którą powinien mieć każdy mechanik od ASB w jednym palcu: jak gdzie i ile ma się wlać oleju i jak potem sprawdzić jego stan. Skoro tego tam nie umieją to mrozi mnie myśl jak oni te skrzynie naprawiają bo skoro nie potrafią prawidłowo zalać skrzyni olejem to co dopiero z jej naprawą
truckmaniac Opublikowano 23 Marca 2011 Opublikowano 23 Marca 2011 A nie przewinęło się czasem jakoś w zeszłym roku na Forum info, że spec Sopy od Multi zwinął żagle i odszedł?
Bart-S Opublikowano 23 Marca 2011 Opublikowano 23 Marca 2011 A nie przewinęło się czasem jakoś w zeszłym roku na Forum info, że spec Sopy od Multi zwinął żagle i odszedł? Okazało się to nieprawdą. Generalnie Panowie nie ma co spekulować i wymyślać historie, które niekoniecznie musza pokrywać się z prawdą. Koniec plotkowania - teraz testujcie i piszcie jak się auta sprawują.
Magdalenah Opublikowano 25 Marca 2011 Opublikowano 25 Marca 2011 A nie przewinęło się czasem jakoś w zeszłym roku na Forum info, że spec Sopy od Multi zwinął żagle i odszedł? No nie dostąpiłam zaszczytu zmiany skrzyni na 7 lamel, bo Pani przez tel powiedziała, że" Pan juz sie tym nie zajmuje". Nie są to plotki ani pomówienia. Tak wyszło. Innym się udało i udaje Ja póki co na 6 jeżdżę ponad 20 tys. i żyję. Pozdrawiam
carpa84 Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Opublikowano 25 Marca 2011 A kiedy do nich dzwoniłaś ? Jak można spytać.
Magdalenah Opublikowano 25 Marca 2011 Opublikowano 25 Marca 2011 oj dawno już, jakoś w zeszłym roku chciałam się wybrać na modyfikację, także się nie stresuj
carpa84 Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Opublikowano 25 Marca 2011 Ja się już nie stresuję tylko pamiętam że gdzieś o tym wspominałaś i to chyba w moim wątku ! Ale oni dalej zmieniają na 7 lamel bo ja zmieniłem po twoim telefonie !! Jeszcze dobrze u mnie z pamięcią :gwizdanie: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=154226.msg1776547#msg1776547
Rekomendowane odpowiedzi