Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podrabiany olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy spotkaliście się z takim zjawiskiem ? Jak rozpoznać podrobiony olej/opakowanie ?

Pytam bo dziś kupiłem w sklepie w Krakowie 4l Mobila 5w40 i coś mi się nie podoba...

Opublikowano

a po co tak kupiłeś? nie mozna było wpierw trochę tu poczytać? ile można oszczędzić 50-100 zł na rok? to lepiej na jednej trasie wakacyjnej typu kilkaset km dać mniej buta... ale jak kto chce

Opublikowano
  • Autor

a po co tak kupiłeś?

tak, to znaczy jak ?

Opublikowano
  • Autor

ale gdzie tam jest o podrabianiu olejów ?

Opublikowano

a po co tak kupiłeś? nie mozna było wpierw trochę tu poczytać? ile można oszczędzić 50-100 zł na rok? to lepiej na jednej trasie wakacyjnej typu kilkaset km dać mniej buta... ale jak kto chce

Sorry , ale nie rozumiem o co Ci chodzi.Przzecież napisał , że kupił w sklepie i chce się upewnić czy to nie jest podróbka , a Ty od razu jakieś dziwne rzeczy wypisujesz.Nawet niewiesz ile zapłacił , a już wnioskujesz , że kupił za grosze jakiś badziew

Opublikowano

Niestety oleje podrabiają, ja ze swojej strony dodam tylko że podobno (zaznaczam podobno) najczęsciej podrabiaja Castrola ...

Opublikowano
  • Autor

Normalny sklep w centrum Krakowa ( na razie nie powiem jaki ) i normalna cena.

Niepodoba mi się jedna rzecz - po wyjeciu z torby ( niestety w już w domu ) zauważyłem, że na wszystkich 4 butelkach startych jest ostatnie 5 numerów.. jakby przypadkiem ? Podobno to ważne.

Opublikowano

jak nie otwierałeś to zwróc i kup gdzie indziej zwracając na to uwagę....

Opublikowano
  • Autor

jak nie otwierałeś to zwróc i kup gdzie indziej zwracając na to uwagę....

tak zrobie i to zaraz[br]Dopisany: 31 Sierpień 2007, 15:06 _________________________________________________Może przewrażliwiony jestem ( ostatnio wszędzie widzę podróbki ) i dlatego nie kupuję olejów na allegro czy w podejrzanych dziurach. To sklep działający od dawna i w zasadzie niepowinno być wątpliwości.. ale....

oto te wytarte numery. ( na każdej butelce wygląda to tak samo i wydaje się, że celowo starte )

c619b0b03e2c91e2.jpg

i link jaki znalazłem przypadkiem

http://lanciapolska.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7838&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Opublikowano

Nie chodzi o to że "naskakuje" ale ludzie jak małe są to koszty żeby kupić w poważnym źródle! Akurat szukanie tutaj oszczędności, zwłaszcza , że w ogólnych kosztach są i tak żadne - jest śmieszne!

Opublikowano
  • Autor

Nie chodzi o to że "naskakuje" ale ludzie jak małe są to koszty żeby kupić w poważnym źródle! Akurat szukanie tutaj oszczędności, zwłaszcza , że w ogólnych kosztach są i tak żadne - jest śmieszne!

Autoryzowany sklep w centrum Krakowa z olejami marek Mobil, Shell, Castrol itp nie jest poważnym źródłem ?. I wcale nie jest najtańszy. Zresztą ile można zaoszczędzić na 4 litrach ? 6zł ?

Chodzi mi o coś innego.

Niestety w Polsce wszystko jest możliwe, rżną wszędzie i każdego.

Z paliwami jest to samo, o tym też już pisałem.

Zmodyfikowałem post nie prowokuj niepotrzebnej dyskusji o trawie :D

[spedyt][br]Dopisany: 31 Sierpień 2007, 18:02 _________________________________________________

Wziąłem pod lupę ( dosłownie ) jeszcze te numery - na każdym opakowaniu są ślady tarcia góra/dół tylko w tych miejscach. Jestem pewien na 100% że to celowo wytarte.

Jutro zawitam do tego sklepu i ciekaw jestem co mi powiedzą.

Pewnie, że sam wytarłem :evil:

Opublikowano

Sprawdź czy w Krakowie jest intercars,to sieć sklepów w całej Polsce.Poszedłem i zamówiłem Liqui Molly diesel synthese 5W40.Orginał full syntetyk za 185 zyla 5l banieczka.Polecam.

Opublikowano

dziwna sprawa z tym twoim olejem .... napisz co ci w tym sklepie powiedzieli i czy reszte butelek tez mieli poprzecieranych??? PS moze wrto bylo by to gdzies zglosic??? :disgust: bo oszustow trzeba linczowac :bicz3:

Opublikowano

To jest jedyny oficjalny dystrybutor wg strony Mobila w Krakowie http://www.dexol.com.pl/dojazd.php , może tam Ci powiedzą czy to oficjalne flaszki

p.s. M.in. o to mi wcześnie chodziło żeby kupować tylko w firmach będących na stronie producenta jako oficjalni dystrybutorzy, nawet najbardziej znane sklepy mogą się połakomić i brać towar z hurtowni która jest tańsza niż oficjalna sieć dystrybucji

Opublikowano

i jaki był finał w sklepie??

Opublikowano

Dorzucę swoje 5gr...

Mój kolega pracował w rozlewni olejów i płynów produkowanych przez różnych producentów.

Sprawa wygląda tak, że zazwyczaj takie płyny są przywożone w cysternach drogą kolejową, rzadziej w beczkach transportem drogowym.

Gdy taki wagon trafia do rozlewni zawartość cysterny jest przetankowana do zbiorników zakładu i dalej idzie na linię produkcyjną - rozlewanie do 1l/2/4l/5l/i większych opakowań.

I tu jest problem, bo załóżmy, że przyjdzie transport Lotosa. Przetankowany jest do zbiorników zakładu, a potem dystrybuowany do małych opakowań. Gdy się zawartość zbiorników kończy, a zakład dostaje zamówienie na olej np. Mobila, to podczepiany jest transport oleju Mobila i lany do tych samych zbiorników. Potem przez linię rozdzielczą przetaczany do butelek Mobila.

Zanim instalacja się "wypłucze" to do pierwszych butelek trafia jeszcze pozostałość Lotosa, potem wymieszany Lotos z Mobilem, itd.

To nie jest nic nienormalnego. Oleje te (tak Mobil, jak Lotos) spełniają wszelkie normy jakościowe i nikomu nic nie grozi.

Pozostaje tylko fakt przepłacania nieporównywalnie większych pieniędzy za Moblia, a w środku tak na prawdę nie wiadomo, co jest...

Nie dotyczy to 100% wszystkich płynów i olejów, bo w Polsce jest pewno kilkunastu dystrybutorów, ale tam gdzie ten znajomy pracował było to normalne.

Jeśli nie wierzycie, to sprawdźcie na opakowaniu gdzie olej został dystrybuowany.

Tak samo z olejami i paliwem Orlenu. Mieszkam w Płocku, a paliwo mam spod Łodzi, a olej nie wiem nawet skąd. Bo w Płocku się go tylko produkuje, dystrybutor to zupełnie inna firma w innej części Polski.

Opublikowano

Właśnie dlatego polecamy oleje od "mniejszych" producentów jak motul czy LM, nierozlewane w Polsce

Opublikowano

Właśnie dlatego polecamy oleje od "mniejszych" producentów jak motul czy LM, nierozlewane w Polsce

A myślisz , że Motula nie podrabiają ??

Opublikowano

Nie przejmowalbym sie tymi przetarciami. Wyglada na to ze butelki stojac kolo siebie podczas transportu ocieraly sie wlasnie ta wybrzuszona czescia i stad zatarcia. :>