Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obniżanie zawieszenia w Audi A4 B6 i B7 sprężynami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zmieniłem u siebie same sprężyny przód, a amory stare to nawet 1mm nie siadło

Sprężyny były 1BA a zmieniłem na 1BE tej samej klasy wagowej

Opublikowano

Czyli sprężyny od 1be/bv są tej samej wysokości co 1ba bo wydwało mi się że ktoś tu wklejał zdięcie i były niższe.

Opublikowano

Czyli sprężyny od 1be/bv są tej samej wysokości co 1ba bo wydwało mi się że ktoś tu wklejał zdięcie i były niższe.

:hi: Moze i sa nizsze ale sa twardsze i w innym stopniu sie uginaja.ale i tak z w polaczeniu z amorkami BA to jest loteria jednym siada innym wogole.jak chcesz w oryginale to amorki BE i springi ja zalozylem dwie kl wagowe nizsze na przod ityl siadlo ladnie rowno po 66cm. jak bym mial jeszcze raz zmieniac to po 3kl wagowe bym zszedl :)

Opublikowano

Więc jeśli zamontuję na przód amorki od 1BE a springi zostaną stare to też powinna usiąść 20mm skoro talerzyki są niższe? a tył springi są niższe czy takie same?

Opublikowano

Sprezyny tez BE zaloz,

najlepiej nizszej klasy

Edytowane przez kieto

Opublikowano

No ale czy same amory z 1bv obniżą przód o 20mm?

Sprezyny tez BE zaloz,
najlepiej nizszej klasy

no właśnie a koleś chce mi popchnąć o jedną kategorię wyżej czyli chyba je odpuszczę, a szkoda bo chciał 200zł za komplet :angry:

A gdzie mogę dostać rozpiskę kolorów kropek i ich oznaczenia na sprężynach.

Edytowane przez toma085

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/SiA.pdf

Na twoim miejscu na przod bym szukal 6 a natyl 8 kat

Edytowane przez kieto

Opublikowano

Też mi się tak wydaje , czyli pewnie od jakiejś małej benzyny by się zdały , wtedy bardziej siądzie.

Opublikowano

Przy zmianie z 1ba na 1be trzeba zjeść minimum 1 kat. Ja na przód dałem taka samą i siadł tylko 1.5cm,na tył o 1 wyższą i co ciekawe ładnie siadł.Teraz chyba na przód wrzucę same springi eibach pro kit i przód nedzie lekko niżej niż tył. Ma tak ktoś l? Przod springi eibach a tył 1be? Jak z prowadzeniem auta?

Opublikowano

Fugi zmieniałeś same sprężyny czy razem z amorami?

Opublikowano

sprawdz sobie dzial sprzedam kolezka jakis z lodzi cala zawieche teraz wystawia z1.8t wagowo moze byc podobnie a po mapie widze ze niedaleko masz tu linka

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/316074-zawiecha-s-line/

Opublikowano

Tak zmieniałem amorki i sprezyny. Po sprawdzeniu nr wyszło, że na przodzie mam teraz amory 1bv, a sprężyny taka samą klasę jak wczesniej czyli 10. Na tyle mam już 1be i klasa o 1 wyżej. Miałem 12 1ba teraz jest 13 1be. Na przód chyba jednak wrzucę eibach -30, na amorkach 1bv może być ok.

sprawdz sobie dzial sprzedam kolezka jakis z lodzi cala zawieche teraz wystawia z1.8t wagowo moze byc podobnie a po mapie widze ze niedaleko masz tu linka

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/316074-zawiecha-s-line/

..albo właśnie klase o 2 niżej. Dzięki za link, ale raczej potrzebuję same springi bo amorki mam jak nowe.

Za niskiej klasy też nie można dać. Myślę, że mniejsza o 2, max 3 bedzie ok.

Edytowane przez Fugi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Panowei mam problem bo założyłem do b7 sedan felgi 18 cali 235/40/18 i wygląda jak terenówka nie znam się na tym czy jak założe jakieś spręzyny eibach -30 mm czy coś w tym stylu to będzie ok? czy lepiej wedłóg oznaczeń tak jak piszecie na forum.

pozdrawiam

Witam Panowei mam problem bo założyłem do b7 sedan felgi 18 cali 235/40/18 i wygląda jak terenówka nie znam się na tym czy jak założe jakieś spręzyny eibach -30 mm czy coś w tym stylu to będzie ok? czy lepiej wedłóg oznaczeń tak jak piszecie na forum.

pozdrawiam

dodał bym fotke ale nie bardzo wiem jak to zrobic

Opublikowano

Po przeczytaniu WSZYSTKICH postów :-)

Decyduje się na Eibach pro kit.

teraz na 1BA mój Avant tak wysoko siedzi ze 4 palce mi się mieszczą między opona a ranem.

Założone 16 na 205/55, docelowo ma być 17 lub 18,trochę się wacham czy 18 nie za duże kolo.

Opublikowano

dobry wybór, tylko pamiętaj żeby wymienić odboje :decayed:

Opublikowano

Siemka. Wiecie może, czy sprężyny 8 kl. wagowej(1be) będą odczuwalnie bardziej miekkie od kl. wagowej 10 również 1be. To, że auto pójdzie niżej wiem. Chodzi mi o jazdę po nierównościach.

dobry wybór, tylko pamiętaj żeby wymienić odboje :decayed:

Przy amorach 1be/bv, też pasuje zmienić odboje? Jeśli zdecydował bym sie na Eibach pro kit.

Edytowane przez Fugi

Opublikowano

Właśnie pomierzyłem swoje auto , mam od ziemi do rantu po równo 67cm (tył nawet trochę wyżej), na 1BA z tego co czytalem idealnie powinno być 68cm , może to byc związane z zużyciem amorów ? że siedzi o 1cm nizej...jeśli w takim razie wsadze Eibach -30 to będzie 66 czy 65cm...? od rantu opony do nadkola mam jeszcze jakies 6cm, na 16" i 205/55

Opublikowano

Witam, proszę o radę moja a4 posiada zawieszenie 1BA klasa wagowa przód 10 OJK, tył 12 OYM napęd Quattro. Chcę obniżyć autko o -20mm, mam możliwość kupienia sprężyn z zawieszenia 1BE w klasie wagowej 7 przód i 9 na tył.

Co o tym sądzicie? Czy jedynym słusznym wyjściem jest Eibach Pro kit ? Zależy mi na tym, aby autko było równo obniżone z przodu i z tyłu.

Edytowane przez szczuras85

Opublikowano

Witam, proszę o radę moja a4 posiada zawieszenie 1BA klasa wagowa przód 10 OJK, tył 12 OYM napęd Quattro. Chcę obniżyć autko o -20mm, mam możliwość kupienia sprężyn z zawieszenia 1BE w klasie wagowej 7 przód i 9 na tył.

Co o tym sądzicie? Czy jedynym słusznym wyjściem jest Eibach Pro kit ? Zależy mi na tym, aby autko było równo obniżone z przodu i z tyłu.

Jakbys zmienial razem z amorami 1be to by siadlo ale jak same sprezyny to jest loteria jednym siada innym nie, wiec najlepiej eibach

Opublikowano

Witam. Mam oryginalną zawieche 1be i kurcze tył mi siedzi jakies 1,5 cm nizej niz przód. Chciałem zastosowac podkłsadki z ASO przeznaczone do zawieszenia na złe drogi ale jak podniosłem auto sie okazało ze poprzedni właściciel w sprezyny wstawił gumy. Tak wiec podjąłem decyzje ze nawet mimo faktu iz na przegladzie zawieszenie mam prawie 80% to skoro ktos w sprezyne wstawił gume to musi juz byc za miekka lub wylezana wiec kupuje nowe sprezyny tylne i tu moje pytanie, czy po wymianie tylnych sprezyn auto sie podniesie w góre? Chciałbym zeby sie zrownało z przodem. Co myślicie?

Tak na marginesie 2szt sprezyn czyli komplet tył w ASO ponad 800zł :facepalm: