Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obniżanie zawieszenia w Audi A4 B6 i B7 sprężynami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a czy ktos zakladal juz sprezyny od innych kategorii wagowych niz fabrycznie?

ja mam u siebie z tylu OYK, czyli kat. wagowa 10. Szukam sprezyn o oznaczeniu niebieski, roz, roz, roz, ale ciezko znalezc cos rozsadnego, albo pordzewiale, albo nie ma wcale...

znalazlem dobrze wygladajace z kategorii OYJ, czyli kat. wagowa 09. oznaczenie niebieski, roz, roz.

zastanawiam sie, co sie stanie jak zaloze te sprezyny? rozumiem, ze beda sie naddawaly szybciej, niz te moje dedykowane tj. o jakies 30kg szybciej ;) pytanie tylko czy na pusto tyl siadzie bardziej, czy przy tak nieduzym przeskoku kat. wagowych nie bedzie to odczuwalne?

nb. moj tyl siedzi nisko, jak to przy 1BV w avancie i przy okazji rzezby z tylnym zawiasem chce dolozyc jeszcze plastikowe podkladki na zle drogi z 1BR, ktore powinny uniesc tyl o jakies 15-20mm.

Obawiam sie tylko, ze podkladki uniosa, a sprezyny z OYJ moga troche obnizyc i zostane tu gdzie jestem teraz... a musze tyl lekko podniesc, bo teraz jest slabo, motorowka.

Opublikowano

Kolego, mam u siebie zawieszenie 1BA o kategoriach przod i tylko 10. W poniedziałek zakładam sprężyny i amorki 1BE o kategoriach przod 8 i tył 10 takze dam znac w tym temacie jak siadł samochod i wrzucę zdjecia przed i po zmianie zawieszenia. Mam nadzieje, ze Ci w czymś to pomoże.. ;)

Wysłane z jabłka

Opublikowano

Ma ktoś zawieszenie 1BA z kategorią wgową coś koło 9. Chciałbym zobaczyć jak to wygląda. Prosiłbym o jakieś zdjęcia

Opublikowano

Ma ktoś zawieszenie 1BA z kategorią wgową coś koło 9. Chciałbym zobaczyć jak to wygląda. Prosiłbym o jakieś zdjęcia

Ja mam przód 9 tył 10 i 1Ba.

d41fcb5a457b421b7b9e206ef25e857f.jpg

3599a58dd98ee4eeacb1b27cb03463ce.jpg

33d522afc1f43c254067792a4aa1ca96.jpg

Edytowane przez lord_maciek

Opublikowano

Panowie, mam klase wagowa 10 , zawiecha 1BA

jakiego obnizenia mniej wiecej moge sie spodziewac po zmianie TYLKO sprezyn z przodu z 1BE kat 7 ...

??? czyli 3 kategorie w dol 1BA > 1BE , same springi .... amortki zostaja ori 1BA

Edytowane przez soul87

Opublikowano

Panowie, mam klase wagowa 10 , zawiecha 1BA

jakiego obnizenia mniej wiecej moge sie spodziewac po zmianie TYLKO sprezyn z przodu z 1BE kat 7 ...

??? czyli 3 kategorie w dol 1BA > 1BE , same springi .... amortki zostaja ori 1BA

Też miałem klasę wagową przód 9 tył 10 i założyłem komplet sprężyn 1be z 7 kategorii wagowej przód i tył siadł jakieś 35mm :)

Opublikowano

A a zawiecha nie zaczęła się bujac na nierownosciach?

Opublikowano

Ma ktoś w 1.9tdi z przodu 8 klase wagową?? prosiłbym o jakieś zdjęcie, bardzo ważne

Czy zmiana z przodu sprężyn z kategorii 9 na 8 będzie dużą różnicą?

pozdrawiam

Edytowane przez Patryk41

Opublikowano

Kolego mam 8 w kartonie :doh: We wtorek jak mechanik ogarnie busa i dwie osobówki to zmienimy zawieche i wrzucę foty przed: 1BA z kategoriami przod i tył 10 - oraz po: 1BE z kategoriami przod 8 i tył 10 :hi:

EDIT:

Zawieszenie zmienione, przód bardzo słabo siadł pomimo mniejszej kategorii wagowej i zmiany z 1BA na 1BE czyli samo w sobie -2cm :doh:

1BA z A4 B6 (2002 rok):
Przód: kategoria wagowa 10 - 68,5cm
Tył: kategoria wagowa 10 - 66,5cm
DSC_7794.jpg

1BE z A4 B7 (2007 rok):
Przód: kategoria wagowa 8 - 67cm
Tył: kategoria wagowa 10 - 64,5cm
DSC_7799.jpg

Wysłane z jabłka

Edytowane przez kaman

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, jestem zielony w tym temacie dlago takie pytanie z mojej strony dane z wlepki :

0YK, 0JH, 1BA

po przeczytaniu tematu wiem już, że mam kategorie wagową przód-8, tył-9.

Planuję posadzić auto wymieniając same sprężyny, głównie chodzi o estetykę i wygląd oraz zachowanie komfortu. Nie chcę go mocno posadzić i utwardzać.

Pytanie jakie sprężyny wsadzić żeby auto posadzić? Jeśli same sprężyny nie dadzą efektu to pomyślę i czymś bardziej zaawansowanym, oraz czy są jakieś zestawy które fajnie obniżają ale nie ma utraty komfortu ? Z tego co wyczytałem to -30 przód u tył powinno być ok - kompromis między wyglądem i komfortem.

Opublikowano

Zobacz sobie u mnie w temacie jak wyglada zmiana z 1BA na 1BE gdzie przod ma dwie kategorie mniej. Zeby zejść bardziej z przodem to musisz wziąć sprężyny najlepiej 4 kategorie niższe. Chyba ze wrzucić Eibachy to wtedy idealnie Ci siądzie zarówno przod i tył :hi:

Wysłane z jabłka

Opublikowano

witam, chcialem dopytac amortyzatory z tylu mam do wymiany(20%) jest posadzony -40mm (przod i tyl) i niestety po 2 latach od sprowadzenia amortyzatory padly. nie wiem co tam jest wlozone ale mam z tylu jakies zielone sprezyny. :co:

Dodam ze bylo to zrobione przez profesjonalny zaklad w Belgii , mam raport z dziwnymi wartosciami i katami mierzonymi :co: (nic z tego nie rozumiem), takze ktos to przynajmniej zrobil z glowa - kazdy zakret bez trakcji nawet z woda. Nawet nie wiem co to trakcja, bo nigdy mi sie nie wlaczyla. Doslownie auto jest przyklejone na zakrecie (z oponami 225 i 235.)

Chce teraz kupic nowe SACHS, co o tym myslicie??????? niestety nie znalazlem informacji "wprost jak do dziecka" o ile to obnizy... :co:

standardowe:

Amortyzator SACHS 312783 - 2szt. Sprężyna zawieszenia SACHS 996 946 - 2 szt.

sportowe:

Amortyzator SACHS 312784 - 2 szt. Sprężyna zawieszenia SACHS 996 948 - 2 szt.

Edytowane przez michal.j

Opublikowano

Hej, nie jestem w temacie. Czy jest prosta odpowiedź jak dobrze wypoziomować autko ? Jestem po swapie napędu na Q, i różnica pomiędzy przodem a tyłem zrobiła się spora.

Zawieszenie jest oryginalne 1BV. Autko stoi tak:

SaOyBxu.jpg

Potrzebowałbym jakiś nowy zestaw na przód żeby autko położyć troszkę na ziemię. 3cm załatwiłoby sprawę.

Czy tył potrzeba też zmieniać w takim razie ? Wszystko jest 1BV ale instalacja gazowa i swap dociążył tył a odciążył przód. Ma ktoś pomysł jak to ugryźć ?

Opublikowano

Panowie jeszcze raz. Chcę obniżyć sam przód. Wystarczy, że zmienię sprężyny na Eibach pro kit -30? Dedykowane do 1.8T?

http://www.eibach.pl/eibach-audi-a4-(8ec,-b7)-e10-15-003-01-22-pi-2267.html

Auto stoi tak i chcę obniżyć sam przód. Jaka ewentualna alternatywa?

201_img_4577.jpg

Edytowane przez cinkers

Opublikowano

Hej, nie jestem w temacie. Czy jest prosta odpowiedź jak dobrze wypoziomować autko ? Jestem po swapie napędu na Q, i różnica pomiędzy przodem a tyłem zrobiła się spora.

Potrzebowałbym jakiś nowy zestaw na przód żeby autko położyć troszkę na ziemię. 3cm załatwiłoby sprawę.

Czy tył potrzeba też zmieniać w takim razie ? Wszystko jest 1BV ale instalacja gazowa i swap dociążył tył a odciążył przód. Ma ktoś pomysł jak to ugryźć ?

Ja po swapie na Q podnosiłem tył. Dałem sprężyny kategorii 12 (1BE).

Opublikowano

Witam,

mam potrzebę obniżenia przodu AUDi A4 B7 S-Line 2.0 TDI.

Tył siedzi idealnie, za to przód to jest masakra. Mam założone felgi z ET28.

Na wlepce mam wersje zawieszenia 1BE. Dla przodu mam 0JH, dla tyłu OYH.

Proszę o poradę w jaki sposób nie obciążając zbytnio budżetu obniżyć przód tak około 30 mm.

Rozeznałem trochę temat i zastanawiam się nad zamontowaniem takich sprężyn:

http://www.eibach.pl/eibach-audi-a4-avant-%288ed,-b7%29-e10-15-003-08-22-pi-2529.html(składnik 1 - przód). -> cena 380 PLN za spręzyny przód jest ok, czy ma może ktoś info gdzie zdobyć je w niższej cenie?

Moje pytanie jest tylko takie czy faktycznie auto siądzie te 30 mm??

Czy nie jets tak, że w moim przypadku z zawieszeniem 1BE auto już siedzi 20 mm, a dołożenie sprężyn spowoduje obniżenie o 10 mm, a nie o 30 mm (innym zdaniem czy producent nie liczy tego obniżenia od zawieszenia zwykłego, a nie od S-line)

Edytowane przez bob4u

Opublikowano

Witam,

mam potrzebę obniżenia przodu AUDi A4 B7 S-Line 2.0 TDI.

Tył siedzi idealnie, za to przód to jest masakra. Mam założone felgi z ET28.

Na wlepce mam wersje zawieszenia 1BE. Dla przodu mam 0JH, dla tyłu OYH.

Proszę o poradę w jaki sposób nie obciążając zbytnio budżetu obniżyć przód tak około 30 mm.

http://www.eibach.pl/eibach-audi-a4-avant-(8ed,-b7)-e10-15-003-08-22-pi-2529.html(składnik 1 - przód). -> cena 380 PLN za spręzyny przód jest ok, czy ma może ktoś info gdzie zdobyć je w niższej cenie?

Czy nie jets tak, że w moim przypadku z zawieszeniem 1BE auto już siedzi 20 mm, a dołożenie sprężyn spowoduje obniżenie o 10 mm, a nie o 30 mm (innym zdaniem czy producent nie liczy tego obniżenia od zawieszenia zwykłego, a nie od S-line)

Producent eibach'ów liczy te -30 mm od standardowego zawieszenia 1BA.

Opublikowano

Tu już nie ma znaczenia kategoria wagowe?

Edytowane przez lord_maciek

Opublikowano

Tu już nie ma znaczenia kategoria wagowe?

Ma znaczenie.Popatrz sobie na stronce eibacha. Różne zestawy do różnych silników.

Opublikowano

Eibach - E10-15-003-08-22 Eibach Pro-Kit Sprężyny obniżające Audi A4 Avant (8ED, B7)(składnik 1 - przód). -> cena 380 PLN za spręzyny przód jest ok, czy ma może ktoś info gdzie zdobyć je w niższej cenie?

W tej cenie masz już wliczoną przesyłkę z Niemiec prosto pod Twój dom. Ciężko będzie zrobić to taniej. Tak jak wyżej było napisane -30 podawane na stronie to wartość liczona od zawieszenia standardowego.