Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obniżanie zawieszenia w Audi A4 B6 i B7 sprężynami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W etce twoje zawieszenie 1BV i 0YH to sprężyna

8E0 511 115 DJ kol. niebieski i różowy

Nie ma takich kolorów w etce jakie podajesz, dobrze odczytałeś?

Edytowane przez edekxp

Opublikowano

W etce twoje zawieszenie 1BV i 0YH to sprężyna

8E0 511 115 DJ kol. niebieski i różowy

Nie ma takich kolorów w etce jakie podajesz, dobrze odczytałeś?

No właśnie nie ma takich oznaczeń jak znalazłem, ale znalazłem na OLX te sprężyny (zielona, brąz, brąz) i dzwoniłem do gościa to mówi, że ściągnął z sedana bo miał go nisko na 18". Dziękuję za pomoc jeszcze jakby ktoś potwierdził, że ma podobnie i jest OK może jakieś zdjęcia.

Pozdrawiam

Mam ostatnie pytanie czy sedan i avant to te same sprężyny ? Patrząc na nowe 8E0 511 115 DJ podają, że do sedana więc znowu pytajnik mam.

Aha ewentualnie posiadając butlę 70l w kole czy mogę skoczyć o klasę wagową tak żeby auto ciut wyżej stało czy ten zabieg nie ma sensu i zostawić tak jak w oryginale?

Z tematem kopię się nadal no i pewnie niedługo zakupię sprężyny, ale teraz zastanawiam się czy w moim przypadku gdzie mam butlę LPG w kole czy nie lepiej kupić springi o klasę wyżej tj 9 ( niebieski, różowy, różowy) bo mam od ręki w dobrej cenie, chyba że nie ma sensu tak żeby się koza nie zrobiła. Jak to jest?

Edytowane przez LinkinAK

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, Czy mogę w jakiś sposób obniżyć jeszcze samochód bez inwestowania w gwintowane zawieszenie?
taką mam wlepe:

https://drive.google.com/file/d/0BwoWX-MdDNWmVnBOZ2g4REtBS3c/view?usp=sharing

a tak stoi samochód:

https://drive.google.com/file/d/0BwoWX-MdDNWmNXRCeXRNaUVOMVE/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0BwoWX-MdDNWma0hUYXd1cFVCbDg/view?usp=sharing

Chciałbym za pomocą sprężyn opuścić auto o 3-4cm

Jakie sprężyny zastosować?

Opublikowano

Hej, nie jestem w temacie. Czy jest prosta odpowiedź jak dobrze wypoziomować autko ? Jestem po swapie napędu na Q, i różnica pomiędzy przodem a tyłem zrobiła się spora.

Zawieszenie jest oryginalne 1BV. Autko stoi tak:

SaOyBxu.jpg

Potrzebowałbym jakiś nowy zestaw na przód żeby autko położyć troszkę na ziemię. 3cm załatwiłoby sprawę.

Czy tył potrzeba też zmieniać w takim razie ? Wszystko jest 1BV ale instalacja gazowa i swap dociążył tył a odciążył przód. Ma ktoś pomysł jak to ugryźć ?

Opublikowano

Jak nie wiele ci potrzeba to jakieś 1,5 cm możesz ugryźć talerzykami od B5 , ja u siebie skróciłem trzonki amorów o 2,5 cm i mi też załatwiło sprawę.

Opublikowano

Jak nie wiele ci potrzeba to jakieś 1,5 cm możesz ugryźć talerzykami od B5 , ja u siebie skróciłem trzonki amorów o 2,5 cm i mi też załatwiło

sprawę.

Czy mógłbyś mi przybliżyć te metodę? Jak to zrobic?
Opublikowano

dokładnie talezyki z b5 daja nawet do 1.8cm

zdejmujesz z amora b6 talerzyki te co sprezyna na nich stoii i zakładasz talerze z b5, skrecasz i ma byc

Opublikowano

Panowie pytanko:

Auto w oryginale sedan 1.8T quatrro b7

1BA

Przod OYK - kategoria 10

Tyl OJJ - kategoria 9

Zeby zrobic z tego 1BE (obnizenia do -30)

powinienem szukac sprezyn do b7 o kategoriach

1BE

Przod - kategoria 8

Tyl - kategoria 8 (butla lpg+smietnisko w bagazniku)

??

Mam eibach pro kit i chce chyba wrocic do oryginalnego obnizonego zawieszenia gdyz to co mam lezy -45mm

Edytowane przez roman_tyk

Opublikowano

zdejmujesz z amora b6 talerzyki te co sprezyna na nich stoii i zakładasz talerze z b5, skrecasz i ma byc

dotyczy sie to tez zawieszenia z 2.0 benzyna?
Opublikowano

Panowie rzuci ktoś numerem tych talerzyków z B5? Po zmianie zawieszenie z 1BA na 1BE tył siadł mi elegancko bo dwa centymetry czyli jak na zawiechę s-line przystało (kategoria wagowa ta sama co na 1BA czyli 10). Przód pomimo zmiany na 1BE i kategorii wagowej z 10 na 8 siadł zaledwie 1 cm i mam różnicę około 2 cm między przodem a tyłem *facepalm* Dzięki tym talerzykom może udałoby mi się ogarnąć ten przód :kox:

btw.

Te talerzyki z B5 pod ori amorki 1BE z B7 podejdą bez problemu?

EDIT:

Dobra, znalazłem już numer na forum: 8D0412103B. Pozostało szukać talerzyków :hi:

Edytowane przez kaman

Opublikowano

te talerzyki sa sciagane?? ruchome?? (te co sprezyna na nich stoji) czy mowimy o gornych poduszkach ?? np takich: http://allegro.pl/poduszka-amortyzatora-przod-kpl-audi-a4-b5-skf-i5022052124.html

Opublikowano

Dzień dobry.

Zakupiłem audi a4 b6 3.0 Q avant mam mały problem audio ma gwint firmy oettinger technik GmbH. Dla mnie za nisko problem podjechać pod co kolwiek. Mam zamiar założyć orginalne zawieszenie s-line lecz nie mogę znaleźć orginalne wszystkiego sklepie może ktoś mi pomoże z nr części amortyzatorów i sprężyn

Opublikowano

te talerzyki sa sciagane?? ruchome?? (te co sprezyna na nich stoji) czy mowimy o gornych poduszkach ?? np takich: http://allegro.pl/poduszka-amortyzatora-przod-kpl-audi-a4-b5-skf-i5022052124.html

Na rysunki nr 2 (tu jest talerzyk i guma)

http://www.audi-sport.net/xf/attachments/image-jpg.61000/

Talerzyki są ściągane, niektóre nowe amory są bez nich

Edytowane przez edekxp

Opublikowano

dzieki :) czyli takie talerzyki zalatwic z B5 i mam 1.5cm nizej??

Opublikowano

Panowie mogę mieć talerzyki poliftowe alu z B5 z końcówką 383e. Podejdą one pod amorki s-line z B7 i przód obniży się o te 1,5 cm?

Wysłane z jabłka

Opublikowano

Pany nie bedze śmiecił nowymi tematami a ten jest pośrednio o sprężynach. Mianowicie który zestaw będzie bardziej komfortowy ( miększy ) w normalnej jeżdzie

1) sprężyny obnizające H&R -35 i amorki H&R do tych sprężynek

2) sprężyny obnizające H&R -35 i amorki s line 1BE

Chodzi mi oczywiście o przód auta.

Opublikowano

Założyłem Eibach pro kit na zawieche 1ba. Wygląda teraz tak

Przed

c96355ef45263bed737a9b4658ddbe70.jpg

5d3817f2453c8d47da0726e1c192a2a8.jpg

Po

21e59d11039c8fc2bd43160e7dfd66c0.jpg

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No ladnie a jak odczucia twardo? Dobija? ?

Opublikowano

Nie odczułem różnicy w twardości zawieszenia. Czy to dziury czy też bruk bądź progi zwalniające. Na wiosnę będę chciał autko bardziej wypoziomować.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Koledzy

Mam 1BA i dobrze, nie stresuję się, że gdzieś zawadzę. Jednak przód mam wysoko nawet jak na 1BA a tył dość nisko. Wygląda to trochę słabo zwłaszcza, że w wakacje wożę rowery na haku. Sedan B6 1,9TDI quattro. Zacząłem drążyć i ustaliłem, że mam:

Tył

OYL kategoria wagowa 11,
571-597 kg, rzeczywisty nacisk na oś przy badaniu zawieszenia na przeglądzie wyszło 645 kg

Kolorków nie pamiętam

Przód

OJK kategoria wagowa 10,
919-952 kg, rzeczywisty nacisk 881 kg

kolory: niebieski, pomarańczowy, różowy, różowy (zgadza się z tabelką znalezioną w sieci)

Dziwne mi się wydaje, że waga zmierzona z przodu jest poniżej widełek dla kat. wagowej a z tyłu odwrotnie waga rzeczywista jest wyższa (!) od widełek dla kat. wagowej i dlaczego producent tak wymyślił.

Czytałem o podkładkach pod sprężynę nr 8E0 512 145 o tu: http://a4-klub.pl/index.php?/topic/240096-po-zmianie-sprezyn-z-1be-na-hr-tyl-za-nisko-siedziarozwiazanie/page-5

Czy to Waszym zdaniem dobry pomysł? Czy jak podniosę tył o te 1,5 cm to przód też trochę opadnie? Czy to tylko zawracanie głowy. Sęk w tym, że nie chcę wyraźnie obniżać zawieszenie ale jednak nie lubię „motorówek”. Oceniam, że dla mnie idealnie byłoby podnieść tył o ok 1,5 cm i obniżyć przód o 1,5 cm :). Jak to zrobić?

Edytowane przez Rotor