Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a gdzie znajdę info jak to dokładnie zrobić ? Wcześniej kodowałem jakieś funkcje ale na podstawie gotowych porad i nie chcę niczego tam naknocić, wolę dwa razy dopytać :)

---------- Post dopisany at 10:54 ---------- Poprzedni post napisany at 10:52 ----------

a dodatkowo, wyczytałem, że w grupie 8 blok 01 po włączeniu spryskiwaczy powinien zmienić status na 1 a u mnei jest cały czas 0, 2 blok tylko się zmienia na 1.

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 686,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
a gdzie znajdę info jak to dokładnie zrobić ? Wcześniej kodowałem jakieś funkcje ale na podstawie gotowych porad i nie chcę niczego tam naknocić, wolę dwa razy dopytać :)

---------- Post dopisany at 10:54 ---------- Poprzedni post napisany at 10:52 ----------

a dodatkowo, wyczytałem, że w grupie 8 blok 01 po włączeniu spryskiwaczy powinien zmienić status na 1 a u mnei jest cały czas 0, 2 blok tylko się zmienia na 1.

masz zakodowane xeny:wink: odpal światła i zobacz czy psikają spryski bez zapalonych swiateł nic sie nie zadzieje:wink:

Opublikowano

jasna sprawa, że na zapalonych światłach sprawdzałem :)

Faktycznie mam, walnąłem się o jedną pozycję... :)

Opublikowano

nie wiem jak w b6, ale w b7 żeby aktywować spryskiwacze lamp należy w adaptacjach MCE w kanale 13 dodać do istniejącej wartości +32.

Opublikowano

A w jaki sposób mogę zweryfikować czy mam je aktywne, czy nie ? Bo tak na prawdę to moduł podaje napięcie na pompkę, ale jakieś śmiesznie małe ;)

Opublikowano

0,4V to brak napięcia. Zobacz czy coś Ci pokaże na kanale 13 w adaptacjach. Jeśli tak to napisz jaka wartość. Pompka na pewno sprawna? Podłącz do testów żarówkę i zobacz czy się świeci, bez podłączonego obciążenia prawdopodobnie nie poda zasilania, pomiary miernikiem nic nie dają.

Opublikowano

bobikos, kanał 13 w adaptacjach z tego co pamiętam, to był error, tylko dwa pierwsze kanały coś wskazywały. Sprawdzę opcję z żarówką.

---------- Post dopisany 25-06-2013 at 08:44 ---------- Poprzedni post napisany 19-06-2013 at 15:12 ----------

faktycznie pompka okazała się uszkodzona :/

Opublikowano

Po godzinie zabawy koniec końców nie odpaliłem CLH...

Z tego co zauważyłem to mój panel (regulacja lamp + clh) nie ma w ogóle bolca dla 4 pinu. To może być przyczyną nie świecenie się ikonki CLH?

Opublikowano
  • Autor
Po godzinie zabawy koniec końców nie odpaliłem CLH...

Z tego co zauważyłem to mój panel (regulacja lamp + clh) nie ma w ogóle bolca dla 4 pinu. To może być przyczyną nie świecenie się ikonki CLH?

Tak. Załóż pin i zrób mostek z czarno/niebieskim kabelkiem na pinie 8.

Opublikowano
:hi: a jest tu ktos z UK kto pomogl by mi przelozyc MCE ? czytam czytam i kuzwa naprawde nic nie kumam z ciagnieciem tych kabli , zamian pinow itd. :facepalm: ciemny jestem jak hu.... w tym temacie.
Opublikowano
:hi: a jest tu ktos z UK kto pomogl by mi przelozyc MCE ? czytam czytam i kuzwa naprawde nic nie kumam z ciagnieciem tych kabli , zamian pinow itd. :facepalm: ciemny jestem jak hu.... w tym temacie.

Marcinku - czego nie czaisz?? pytaj - odpowiemy :decayed:

kiedy to chcesz przekładać?? i na moduł z jaką końcówką? z fotochromem??

Opublikowano

Potrzebuje pomocy przy podłączeniu modułu haka. Gdzie mam się z nim wpiąc (doczytałaem sie że do MCE). Z gniazda haka mam wtyczkę 14 pin, która pasuje do modułu od haka - w wiązce z wtyczką 14 pin są też odcięte kable - 3 brązowe, czerwony i żółto zielony - gdzie je wpiąć ? Dodatkowo nie mam wtyczki do modułu 6 pin i 4 pin. Z tego co doczytałem to jest mi potrzebna wtyczka 6 pin - ale tez nie wiem któy pin gdzie wpiąć - gdzie się wpiąć z komunikacją can itp. Bardzo proszę o pomoc. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor
Potrzebuje pomocy przy podłączeniu modułu haka. Gdzie mam się z nim wpiąc (doczytałaem sie że do MCE). Z gniazda haka mam wtyczkę 14 pin, która pasuje do modułu od haka - w wiązce z wtyczką 14 pin są też odcięte kable - 3 brązowe, czerwony i żółto zielony - gdzie je wpiąć ? Dodatkowo nie mam wtyczki do modułu 6 pin i 4 pin. Z tego co doczytałem to jest mi potrzebna wtyczka 6 pin - ale tez nie wiem któy pin gdzie wpiąć - gdzie się wpiąć z komunikacją can itp. Bardzo proszę o pomoc. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Potrzebna wtyczka 6 pin to: 8E0 971 636. Do tej kostki potrzebne będą piny: 1x 000 979 242 E to kabel o przekroju 2,5mm i 2x 000 979 026 E to kabel o przekroju 0,5mm. Razem masz z tego zestawu 6 pinów ale tylko 5 wykorzystasz: 2 grubsze kable to zasilanie z bezpiecznika i masa. Pozostałe 3 to CAN i zasilanie postacyjce.

Teraz połączenie... trzy ucięte brązowe przewody to masa - zmostkuj je i podłącz pod najbliższy dostępny punkt śrubowy (będzie coś na słupku D). Jeśli masz parktronic to wykorzystujesz jego CAN, jeśli nie, to ciągniesz kable na przód auta i szukasz odpowiednich przewodów na słupku A. Zasilanie po stacyjce również bierzesz z wiązki PDC (jak nie ma, to kable na przód auta). Zasilanie stałe czyli bezpiecznik S27 musisz dołożyć. Masa dowolna.

Opublikowano

Z kostki 14 pin mam jescze ucięty cienki kabel czewono/czarny gdzie go podłączyć, i nie wim gdzie podłączyć gruby zółto/zielony i czerwono czrny (ucięte). Mam w bagażniku nawigacjęczy moge siętam wpiąć w szynęcan jeśli tak to w którym miejscu i w jakie kolory, jeśli nie to w którym miejscu z przodu moge wpiąć się w szynęcan i jakie kolory.

Opublikowano
  • Autor
Z kostki 14 pin mam jescze ucięty cienki kabel czewono/czarny gdzie go podłączyć, i nie wim gdzie podłączyć gruby zółto/zielony i czerwono czrny (ucięte). Mam w bagażniku nawigacjęczy moge siętam wpiąć w szynęcan jeśli tak to w którym miejscu i w jakie kolory, jeśli nie to w którym miejscu z przodu moge wpiąć się w szynęcan i jakie kolory.

Nie mozesz uzyc CAN navi bo to nie ta magistrala danych - w aucie sa 3 rozne CAN. Modul haka potrzebuje szyny komfort a CAN navi to infotainment. W takim razie z kabelkami lecisz na slupek A i tam w wiazkach musisz odnalezc (po kolorach) interesujace Cie przewody. Zwroc uwage na to ze zolt/zielony a zielono/zolty to nie to samo. Czerwono/czarny - jesli wychodzi z kostki 14-pin to jest to kabel do wlacznika swiatel stopu (mostkujesz sie z takim samym kolorem w wiazce lewej tylnej lampy). Pozostale kable sprawdze wieczorem bo cos mi kolory nie pasuja (sprawdz z jakich pinow wychodza pozostale kable ktorych nie masz podlaczonych - zajme sie tym wieczorem).

Opublikowano

Marcinku - czego nie czaisz?? pytaj - odpowiemy :decayed:

kiedy to chcesz przekładać?? i na moduł z jaką końcówką? z fotochromem??

Witam ponownie!

Probowalem wczoraj odpisac ale forum ucieklo i byla lipa z logowaniem.

A wiec tak trudno mi jest nawet wytlumaczyc czego dokladnie nie rozumiem , poprostu od dwoch dni probuje rozkminic ta instrukcje podmiany MCE jaka jest na forum i nic z tego nie kumam , przeciaganie kabelkow na druga strone auta , mostkowanie , zamiana pinow itd. Boje sie , ze rozgrzebie auto , wywale wiazki kabli na wierzch i tak zostane w czarnej d...e a w najgorszym przypadku bede latal i szukal gasnicy :facepalm:

Chce zrobic podmianke MCE na taki z "F" czyli z fotochromem a robic to bede chcial jakos pod koniec Lipca kiedy dostane juz z polski lustro fotochrom oraz zakupie wlacznik swiatel auto i gotowa wiazke pod lustro z kufatec.

W Sierpniu bede w Polsce i bede jechal do Wroclawia na 4 dni to moze jak nie uda mi sie tego zrobic w UK to znalazl by sie ktos chetny z Wroclawia i okolic kto by sie tego podjol ??? :wink:

Poczytam wszystko jeszcze raz i jeszcze raz i moze jeszcze raz i rozbiore autko i pogrzebie w kablach i moze uda mi sie dojsc do tego co i jak. Kuzwa ciemny jestem :facepalm: w tym temacie

Opublikowano

Sorki że marudzę ale to moje pierwsze grubsze modyfikacje elektryczne. Słupek A to który ? Faktycznie nie mam kabla żółto zielonego tylko czarno/żółty i z tego co się orjętuje on ma iść na bezpiecznik 87 - gdzie go znajdę. Natomiast gruby czarno czerwony ma iść na pin 6/6 ?, a cienki z 14/8 na stop ? Kabelk do stacyjki jak podłączyć ? Czy da się wpiąć z canem bezpośrednio do MCE ? jak tak to w któe piny które kolory ?I gdzie ten moduł się znajduje ?

Opublikowano

np: z tym Światła mijania - tu nie ma problemu bo oba przewody, które trzeba rozdzielić i podłączyć osobno do MCE są przy włączniku świateł (2x żółty)

Co dokladnie musze zrobic ? wyjac te dwa zolte przewody z wlacznika swiatel i podlaczyc do MCE czy po znalezieniu tych przewodow wpiac sie w nie i wtedy podpiac sie do MCE ?

Opublikowano
np: z tym Światła mijania - tu nie ma problemu bo oba przewody, które trzeba rozdzielić i podłączyć osobno do MCE są przy włączniku świateł (2x żółty)

Co dokladnie musze zrobic ? wyjac te dwa zolte przewody z wlacznika swiatel i podlaczyc do MCE czy po znalezieniu tych przewodow wpiac sie w nie i wtedy podpiac sie do MCE ?

dokładnie rozdzielasz i wpinasz w odpowiednie piny do mce:wink:

Opublikowano

dokładnie rozdzielasz i wpinasz w odpowiednie piny do mce:wink:

Dominiku ale to znaczy , ze odpowiednim kawalkiem przewodu musze wpiac sie w te zolte kable i dalej ten kawalek dodatkowego przewodu doprowadzic do MCE? czy poprostu wyjmuje te dwa zolte przewody z wlacznika swiatel (bez jakiego kolwiek wpinania sie w kable) i podpinam je odrazu do MCE?