Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Łączenie w sedanie 2001r. było w bagażniku. 

Dla zainteresowanych łączy się tam 5 przewodów.

- Zasilanie (gruby)

- Lampa Lewa (gruby)

- Lampa Prawa (gruby)

- Trzecie światło STOP (cienki)

- NN (cienki)

- NN (cienki)

Edytowane przez P.Wiśnia

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 686,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie pytanie takie mam, bo tak patrzę i wychodzi mi na to że nie włącznik świateł uruchamia a moduł MCE odpowiada że rozdział lewo prawo, tak? Bo padło mi dziś lewe światło mijania a dodam że żarówki sprawne kostki przy nich też ok. W MCE jest błąd przerwa lub zwarcie do plusa na tym obwodzie.

Opublikowano

Elementem wykonawczym jest MCE. Z włącznika świateł idize tylko sygnał sterujący: MCE kostka 32(szara)/pin 26 – Zasilanie świateł mijania (z pinu 13 włącznika świateł) (WE) [żółty]

Opublikowano

Ok, idę tego dziadostwa szukać i sprawdzać. Nie widzę tu żadnych bezpieczników więc pewnie tu jest jakiś problem.

Opublikowano

.

Edytowane przez P.Wiśnia

Opublikowano
W dniu 18.01.2024 o 11:59, Pieterb napisał(a):

Ok, idę tego dziadostwa szukać i sprawdzać. Nie widzę tu żadnych bezpieczników więc pewnie tu jest jakiś problem.

A sprawdziłeś bezpieczniki?

• 20 Prawy reflektor, światła krótkie, silniki reflektorów 10A
  • 21 Lewy reflektor, światła krótkie, silniki reflektorów 10A
Opublikowano
55 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

A sprawdziłeś bezpieczniki?

• 20 Prawy reflektor, światła krótkie, silniki reflektorów 10A
  • 21 Lewy reflektor, światła krótkie, silniki reflektorów 10A

Nie mam takich bezpieczników, te pola są puste no chyba że są gdzieś jeszcze a nie tu po stronie kierowcy.

Ale już sprawa opanowana było prościej niż sądziłem, 3 żarówki były spalone mimo że pod prostownikiem świeciły a po wpięciu do lampy już byly kaput.

Edytowane przez Pieterb

Opublikowano

To tak, pacjent sedan z 2001r. 1.9 TDI AWX.

Światła stopu:

Rozdzielone dopiero w bagażniku

Lista przewodów w bagażniku

• Zasilanie (gruby)
  • Lampa Lewa (gruby)
  • Lampa Prawa (gruby)
  • Trzecie światło STOP (cienki)
  • NN (cienki)(musi się łączyć bo wywali błąd czujnika pedału stop)
  • NN (cienki)(musi się łączyć bo wywali błąd czujnika pedału stop)

Światła biegu wstecznego:

Rozdzielone w wiązce słupka A

Lista przewodów:

• Zasilanie (gruby)
  • Lampa Lewa (gruby)
  • Lampa Prawa (gruby)
  • NN (cienki)

Kierunkowskazy:

Czerwona kostka w słupkach

• Pin 2 wtyku (przód)(zasilanie od strony gniazda więc podłączamy się do wtyczki)
  • Pin 3 wtyku (boczny)(zasilanie od strony gniazda więc podłączamy się do wtyczki)

Światła postojowe:

• Czerwona kostka w słupkach
  • Pin 1 wtyku (przód)(zasilanie od strony gniazda więc podłączamy się do wtyczki)

Światła mijania:

Rozdzielone na końcu wiązki od włącznika świateł

• prawy wtyk bezpiecznika nr 20 (prawe światło mijania)
  • prawy wtyk bezpiecznika nr 21 (prawe światło mijania)

Światła przeciwmgielne:

• przednie 2x biało/niebieskie przewody (rozdzielamy lutujemy nowe wtyki i wpinamy do MCE)
  • tylnie 1x szaro/biały przewód (lutujemy nowy wtyk i wpinamy do MCE)

Edytowane przez P.Wiśnia

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie odgrzeje troszke temat i byc moze naswietli mi ktos sciezke lub potwierdzi moje mysli.

Mam nadwozie B6 cabrio. Zamienilem przod na B7 z mysla dolozenia bixenonow i tu zaczely sie schody.

Czytajac ten temat wychodzi na to iz MCE z koncowka "N" byl w modelu B7. Otoz ja taki posiadam w B6 aczkolwiek wiazka jest poprowadzona jak w modelu B6. I tu troszke zglupialem. Jesli "N" powinien posiadac pinologie B7 to w jaki sposob to dziala na pinologi B6? Doszedlem do tego tylko po tym jak musialem dolozyc przeslony xenonow do MCE C32/21 i 22.

Czy jesli poprzekladam piny kierujac sie modelem B7 i zakoduje ten sam MCE pod model w xenonem to zadziala to czy tez nie?

Mozecie trosze naswietlic temat, prosze?

Opublikowano

Podłączyłem przełącznik od CLH oraz włącznik z pozycją "Auto".

Pojawił się taki błąd:

image.png.88f8c67b8fe5340b83e87f9e305dc78a.png

Nie mam czujnika światła, bo trudno znaleźć lusterko.

Pin 1 włącznika świateł mam jak miałem w wersji LOW, nie jest połączony z pinem 18 MCE.

Co zrobić w takiej sytuacji? dodam że zapalanie świateł zajmuje trochę czasu a nie jak wcześniej że od razu były zapalane.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Problem ogarnięty ;)

Edytowane przez krzysieks1233

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Pod przygotowanie na CLH i czujnik zmierzchu (B6 z modułem F), przełącznik świateł z końcówką D od B7 podejdzie bez problemu? I jak z pinologią? Trzeba będzie zrobić taką samą przekładkę pinów w D, jak w przypadku przesiadki z czujnika A na B? Aktualnie mam właśnie A

Edytowane przez majten8

Opublikowano

Proszę o weryfikacje schematów dotyczących włącznika świateł z "AUTO" B6:

1. Światła po zapłonie w pozycji "AUTO".

* Mostek przewodów od świateł mijania z przewodami od pozycji "AUTO"

** Wada w pozycji świateł mijania będzie podświetlony napis "AUTO"

1.png.c8a4f5db2d379d0ac51e64ce03d47e2f.png

2. Światła zapalane automatycznie po włączeniu silnika w pozycji "AUTO".

2.png.a709be30dc1ee64ae2599cda2f375e01.png

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Stosował ktoś jakiś uniwersalny czujnik zmierzchu do b6? Mam wiązkę i Mce high, włącznik auto, chl, a mam zwykle lusterko nie wiedzieć czemu, w okolicy lusterka pod podsufitka nie znalazłem kostki do wpięcia lusterka z czujnikiem światła, ogólnie wszystko działa, na funkcji auto światła zapalają się nawet w dzień więc w sumie dobrze bo i tak trzeba mieć włączone tylko denerwuje mnie ten błąd, ewentualnie da się go jakoś wyłączyć lub oszukać?

DSC_9378.JPG

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
On 3/9/2025 at 6:45 PM, Damian1215 said:

Stosował ktoś jakiś uniwersalny czujnik zmierzchu do b6? Mam wiązkę i Mce high, włącznik auto, chl, a mam zwykle lusterko nie wiedzieć czemu, w okolicy lusterka pod podsufitka nie znalazłem kostki do wpięcia lusterka z czujnikiem światła, ogólnie wszystko działa, na funkcji auto światła zapalają się nawet w dzień więc w sumie dobrze bo i tak trzeba mieć włączone tylko denerwuje mnie ten błąd, ewentualnie da się go jakoś wyłączyć lub oszukać?

DSC_9378.JPG

Mozesz go wykodowac VCDSem. To jest od czujnikow poziomowania ktorych pewnie nie masz.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Potrzebuję czujnika deszczu do odpalenia CLH i dziennych? Oryginalnie mam wiązkę high, lusterko z czujnikiem (zmieniłem na takie z a6) i włącznik auto oraz panel clh leżą w garażu, pozostaje dołożyć moduł świateł z B7, plus oczywiście odpowiednią kabelkologię, i clh oraz dzienne będą działać? Czy prościej będzie olać moduł F i wrzucić uniwersalnego Leparda?  

Opublikowano
42 minuty temu, bazz2 napisał(a):

Potrzebuję czujnika deszczu do odpalenia CLH i dziennych

Tak, inaczej CLH i DRL będzie pracować cały czas.

Opublikowano
On 10/8/2025 at 2:12 PM, bazz2 said:

Potrzebuję czujnika deszczu do odpalenia CLH i dziennych? Oryginalnie mam wiązkę high, lusterko z czujnikiem (zmieniłem na takie z a6) i włącznik auto oraz panel clh leżą w garażu, pozostaje dołożyć moduł świateł z B7, plus oczywiście odpowiednią kabelkologię, i clh oraz dzienne będą działać? Czy prościej będzie olać moduł F i wrzucić uniwersalnego Leparda?  

Mowiac modul swiatel z B7 to o jaki ci chodzi? Ja rozumiem go jako modul xenonu. Chyba ze myslisz o MCE. Co do CLH to tak potrzebujesz czujnik aczkolwiek jesli masz lusterko z A6 to ono ma wbudowany juz czujnik zmierzchu to wtedy wiazke ciagniesz i CLH i dzienne zadzialaja. 

Opublikowano

Czyli zdania ekspertów są podzielone 😄

W dniu 15.10.2025 o 19:42, Daniouk napisał(a):

Mowiac modul swiatel z B7 to o jaki ci chodzi? Ja rozumiem go jako modul xenonu. Chyba ze myslisz o MCE. Co do CLH to tak potrzebujesz czujnik aczkolwiek jesli masz lusterko z A6 to ono ma wbudowany juz czujnik zmierzchu to wtedy wiazke ciagniesz i CLH i dzienne zadzialaja. 

Jak w dalszej części mojego posta chodzi mi o moduł z literką F na końcu, a dokładnie 8e0907279F, na portalach aukcyjnych występuje pod nazwą moduł świateł stąd też użyłem takiej nazwy a nie MCE. 

Czyli reasumując CLH i dzienne będą działać i współpracować z czujnikiem z lusterka a nie odpalać się cały czas?