Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie paliwo lejecie do 2.0 TDI ? - praktyczne opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

to niee kwestia inne źródła a kwestia uszlachetniaczy danej sici i uczciwości właściciela.

Ostatnio znaomy zalał wache na jakies malutkiej stacji (z braku innych) i była zaskoczony do tego stopnia że jeździ wkółko do niej pod wawe bo za***iście mu auto chodzi...

Opublikowano

Rafinerie mamy bodajze trzy:Gdansk,Plock i Jedlicze ,z kad inad nam nie natrzepia :kox:. Nie wiem jak z importem wyglada .

dokladnie. podjedzie sobie np. do gdanska i zobaczcie jakie cysterny wjezdzaja po paliwo do terminala (tego pierwszego od warszawy) ...tak samo jest w łegajnach (terminal lotosu, hurt) ...wszystko przyjezdza shell, bp, itd

to niee kwestia inne źródła a kwestia uszlachetniaczy danej sici i uczciwości właściciela.

Ostatnio znaomy zalał wache na jakies malutkiej stacji (z braku innych) i była zaskoczony do tego stopnia że jeździ wkółko do niej pod wawe bo za***iście mu auto chodzi...

wiekszosc stacji to juz franczyza i pomimo kontroli przez koncerny, ludzie radza sobie jak mogą (niestety).

Odnosnie dodatków: w Lotosie sa 3 rodzaje ropy. Po ta najlepszą (I Z-40) kieruje sie w głąb rafinerii na inny nalewak, gdzie jest obsługa (ludzie nalewaja, natomiast po "normalne" jest samoobsługa (karta chip i pojechał)) i napisze wam tylko tyle, ze jak mi sie udaje zatankować tej ropy to zadna inna jej nie pobije.

Opublikowano

Polecam stację Arala BP w Słubicach, silnik cicho chodzi i ma lepszą moc od Orlenu tankowanego w Pile.

Jak jedziecie do Niemiec, lepiej tam zatankować niż w Gorzowie Wlkp.

pozdro

Opublikowano
:hi: a ja tam leje na wszystkich stacjach zalezy gdzie aktualni przejezdzam i nie odczułem jeszcze zadnych różnic ani w spalaniu ani w pracy silnika
Opublikowano
  • Autor

a czytasz wątek? tytuł?

:hi: nie masz BRD ani żadnego innego 2.0 TDi :)

Opublikowano

a czytasz wątek? tytuł?

a co za różnica :mysli:

[1Z] czy nawet [AFN] lub inne "stare kondomy" pojadą na wszystkim ... PD/CR to już inna bajka ...

Opublikowano

a czytasz wątek? tytuł?

[1Z] czy nawet [AFN] lub inne "stare kondomy" pojadą na wszystkim ... PD/CR to już inna bajka ...

AFN pojedzie na wszystkim, do czasu :gwizdanie:

Opublikowano

a czytasz wątek? tytuł?

mam drudi 2.0 tdi i tez leje na kazdej stacji i nie widze różnicy :cool1:

Opublikowano
  • Autor

na BRD?

Opublikowano

Ja uważam że tu nie chodzi czy BRD czy inny , ale chodzi o to gdzie ktoś poleca "tankować" a gdzie nie :cool1:

wiadomo temat dotyczy BRD , ale nie będziemy dla każdego silnika wysokoprężnego na PD/CR otwierać osobnego wątku :cool1:

[br]Dopisany: 24 Październik 2010, 23:29_________________________________________________

a czytasz wątek? tytuł?

AFN pojedzie na wszystkim, do czasu :gwizdanie:

a i owszem ... ale pojedzie ... PD/CR już na pewno nie tak "daleko" :cool1::hi:

Opublikowano
  • Autor

...lepiej już wróćmy do tematu.

Zalałem Verve i w prównaniu do ON(Ekodiesel), Verva chodzi gorzej na BRD.

Opublikowano

Posprzątałem trochę. ...i wracamy do tematu ;)

Opublikowano

Akurat BRD jest specyficznie czułe na ON przez pompki piezo siemens-vdo. Miałem wcześniej dwie sztuki skode i vw 2.0 tdi na boschu i nie było różnicy między eko a vervą, a mój BRD jedynie jeździ dobrze na vervie, a przejechałem nim ponad 100t.km

Opublikowano
  • Autor

ciekawe, a sprawdź jak jeżdzi na EKO :)... Veva jeździ normlanie, na Eko chodzi ciszej i jakby bardziej miękko.

Opublikowano

ja przeszedłem z vervy na zwykły diesel na shellu i jestem zadowolony z tej zmiany auto chodzi równiej i dynamiczniej w przypadku brd zdecydowanie mysle ze zwykły on jest lepszym rozwiązaniem :>

Opublikowano

Wtrącę się w temat, chociaż żadnych pompowtrysków, BRD, ani nawet Audi nie mam.

Jednym z ważniejszych parametrów ON jest liczba cetanowa (LC) - to skłonność paliwa do samozapłonu. Normalnie LC wynosi 50-55. Produkuje się też paliwo CityDiesel o LC ~60. Takie paliwo używane jest głównie przez autobusy miejskie - zwiększona liczba cetanowa zmniejsza dymienie. CityDiesel nie można kupić na stacjach benzynowych. Dostępne jest tylko w hurcie, dla firm transportowych. Zapewne takie paliwo wlewał ktoś do Tatry opisywanej kilkanaście postów wcześniej.

Nie produkuje sie ropy o LC>60, bo zapalała by sie już za szybko - silnik pracował by nieprawidłowo.

Właśnie różnice w LC odczuwamy najbardziej, ale na trwałość PD wpływu to nie ma.

Siarka w ropie ma właściwości smarujące, ale jest nieekologiczna...

W dzisiejszej zwykłej ropie jest 5% biokomponentów. Jest już nowa europejska norma zwiększająca ilość bio do 7%. W biodiesel jest 20-100% estrów.

Biokomponenty, czyli estry, czyli FAME mają silne właściwości myjące, wyższą temperaturę wrzenia (szkodliwe przy DPF), są "rzadsze" - trzeba spalić o ~10% więcej bio żeby uzyskać tą sama ilość energii co z ropy.

Mam nadzieję że wyjaśniłem kilka mitów.

Opublikowano
  • Autor

nice thx za info :cool1:

Opublikowano

Ja jestem za siarką w ropie.

Czyli Statoil bye bye :ON:

Opublikowano

Siarka w ropie ma właściwości smarujące, ale jest nieekologiczna...

swieta prawda :)

Siarka uniemożliwia stosowanie w silnikach diesla katalizatorów (wiekszosc paliw w polsce (ON) z kart prduktu-otrzymywanych przu kupnie paliwa (hurtowym)-zawartosc siarki waha sie od 5 do 8).

Dodam ze zmniejszanie zawartości siarki w ropie powoduje zmniejszenie jego właściwości smarnych, przez co konieczne jest stosowanie dodatków uszlachetniających

Opublikowano

Najnowsza norma (PN-EN 590:2009) zmniejsza też zawartość siarki z 50ppm na 10ppm. A więc wszystkie paliwa są już, lub w najbliższym czasie będą bezsiarkowe. (do 2005r było 350ppm siarki w ON) W ciągu ostatnich 5 lat zawartość siarki zmniejszyła się 35krotnie! Konstruując pompowtryski producent chyba tego nie przewidział.

Aha, są plany żeby w najbliższych latach zwiększyć ilość obowiązkowych biokomponentów w zwykłym ON do 10%.

Już teraz brakuje rzepaku i Europa importuje biokomponenty (z Ameryki Południowej głównie). Są one 2x droższe od ON z ropy naftowej. Ale Unijne Dyrektywy to rzecz święta.